«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια και γιατρούς

farmakio

Στατιστική μεθοδολογία στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο υπερβάσεων ή αποκλίσεων των παρόχων

Νέα «όπλα» ενεργοποιεί ο ΕΟΠΥΥ στη «μάχη» για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του και τον έλεγχο των δαπανών που υποβάλλονται απο τους δεκάδες χιλιάδες παρόχους του για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται στατιστική μεθοδολογία στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο υπερβάσεων ή αποκλίσεων των παρόχων, από τα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα μέχρι τους γιατρούς και τους φυσικοθεραπευτές.

Τα ευρήματα, τουλάχιστον περίεργα ή παράδοξα ή πρωτοφανή σε αρκετές περιπτώσεις, έδωσαν το έναυσμα στον Οργανισμό ώστε να ελέγξει περαιτέρω τους παρόχους μέσω της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ με τελικό ζητούμενο τη διαφάνεια στις κινήσεις και τις συναλλαγές των παρόχων προς όφελος όλων, παρόχων, ασφαλισμένων και ΕΟΠΥΥ.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα ιδιωτικά φαρμακεία

Η μεθοδολογία εστίασε σε συνταγές που εκτελέστηκαν σε ιδιωτικά φαρμακεία για το πρώτο εξάμηνο του 2018 -ο έλεγχος γίνεται στα μηνιαία δεδομένα.

Από τον έλεγχο στα πρώτα 472 φαρμακεία προέκυψε ότι επιβάλλεται να μπουν επειγόντως στο μικροσκόπιο άλλα 33 φαρμακεία στα οποία παρατηρήθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις στα ποσά της συγκεντρωτικής κατάστασης ανά ημέρα, αξιοσημείωτη αύξηση της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, καθώς και αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των συνταγών που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Κάποιες από τις περιπτώσεις που έχει στη διάθεση του το protothema.gr μαρτυρούν περίεργες και επαναλαμβανόμενες διαδρομές των ασθενών από γιατρούς σε φαρμακεία με κοινό παρονομαστή τη μεγάλη αξία των φαρμάκων που συνταγογραφούνταν.

Έτσι, εντοπίστηκε ότι εκτελούνταν όλο το α' εξάμηνο του έτους συνταγές μεγάλης δαπάνης, με σκευάσματα για παρεντερική διατροφή καρκινοπαθών και παιδιατρικά εμβόλια, σε δύο συγκεκριμένα φαρμακεία του νομού Αττικής από ιατρούς που εδρεύουν σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση απο αυτά.

Σε άλλη περίπτωση καταγράφηκε ότι εκτελούνταν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συνταγών από συγκεκριμένους ιατρούς (κυρίως Γενικής Ιατρικής) σε συγκεκριμένα φαρμακεία στην περιφέρεια και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε συνεπωνυμία γιατρών και φαρμακοποιών.

Φαρμακείο στα βόρεια προάστια της Αττικής διαπιστώθηκε πως εκτελεί συνταγές μεγάλου κόστους που αφορούν σκευάσματα παρεντερικής διατροφής καρκινοπαθών συνταγογραφημένες όμως από ιατρό ακτινολόγο συγκεκριμένου νοσοκομείου κι ενώ οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι διαμένουν σε διάσπαρτες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Άλλο φαρμακείο στον Πειραιά βρέθηκε ότι εκτελεί σχεδόν κατ´ αποκλειςτικότητα συνταγές συγκεκριμένων παιδιατρικών εμβολίων υψηλού κόστους συνταγογραφημένες όμως από συγκεκριμένο παιδίατρο κρατικής δομής της Αττικής. Ομοίως, αλλο φαρμακείο σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής βρέθηκε ότι εκτελεί την πλειονότητα των συνταγών για εμβόλια που συνταγογραφεί ιδιώτης παιδίατρος των νοτίων προαστίων Αθηνών.

Τέλος, σε φαρμακείο της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκε ότι εκτελείται μεγάλος αριθμός συνταγών σκευάσματα για Αλωπεκία. Τα σκευάσματα αυτά είναι υψηλού κόστους, συγκεκριμένης εταιρίας κι έχουν συνταγογραφηθεί όλα από τον ίδιο δερματολόγο με ιατρεία όμως στη Νησιωτική Ελλάδα!

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στα Διαγνωστικά εργαστήρια

Η στατιστική μεθοδολογία στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο υπερβάσεων ή αποκλίσεων των παρόχων συνεχίστηκε και στα 2.620 διαγνωστικά εργαστήρια. Βρέθηκε ενδεικτικά ότι διαγνωστικό κέντρο στην Αττική με σύνολο υποβληθέντος ποσού στον ΕΟΠΥΥ περίπου 205.000 ευρώ, είχε το πάνω από το 63% της δαπάνης αυτης, περίπου 160.000 ευρώ, απο παραπεμπτικά που είχε συνταγογραφήσει ένας μόνο γιατρός!

Άλλο διαγνωστικό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης υπέβαλε δαπάνη 310.000 ευρώ, με το 50% αυτής να αφορα την εκτέλεση παραπεμπτικών που προέρχονταν επίσης από έναν και μόνο γιατρό.

Αποκλίσεις δαπανών και... συγκλίσεις γιατρών και φυσικοθεραπευτών έδειξε ο έλεγχος σε περίπου 2.173 φυσικοθεραπευτήρια. Ενδεικτικά, πάροχος φυσικοθεραπείας στην Πελοπόννησο υπεβαλε στον ΕΟΠΥΥ δαπάνη περίπου 43.000 ευρώ, από τα οποία ομως τα 36.000ευρώ (πάνω από 83% του συνόλου) προέρχονταν αποκλειστικά από τις συνταγές ενός γιατρού.

Άλλος πάροχος στη Μακεδονία υπέβαλε δαπάνη 35.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών (24.000 ευρώ) να αφορούν την εκτέλεση παραπεμπτικών και παλι ενός μόνο γιατρού.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Χρηστος Π.

Γιατροί, φαρμακεία,, διαγνωστικά κέντρα έχουν στο αρχείο τους τον ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων και μπορούν να γράφουν και να κανουν ότι θέλουν. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να ελεγχουν τι γίνεται. Ασφαλισμένος με σοβαρο ορθοπεδικο προβλημα που δεν εχει χρησιμοποιησει ποτε τις υπηρεσιες του εοπυυ πηγε σε γιατρο του εοπυυ, δεν τον εξέτασε καν και αρνηθηκε να του γράψει τις φυσικοθεραπειες που του ζήτησε. Πληρωνουμε ασφαλιστικες εισφορες για υγειον.περίθαλψη και πηγαίνουμε ιδιώτες για την υγεία μας. ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!!

PPP

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων όπου μπορούν να γίνονται απλά στοχευμένα ερωτήματα σε αυτή (εγγραφές με μεγάλες τιμές ή μεγάλη συχνότητα ) θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και δεκαετίες . Όλοι αντιδρούσαν σε αυτό, από τα συνδικάτα μέχρι τους επαγγελματίες και σε αυτό συνέβαλαν και η ψηφοθηρική υποστήριξη των κομμάτων (και του Σύριζα) με ένας τεράστιο λαϊκισμό... Έπρεπε δυστυχώς να έρθει η Τρόικα για να μπει τάξη ! Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο Ήλιος τώρα μέχρι να κατανοήσουμε ότι οι άλλοι στην Ευρώπη που τα έχουν ήδη τα συστήματα εδώ και δεκαετίες, δεν τρώγανε βελανίδια ενώ μόνο εμείς τρώγαμε σανό !

Mg1

Μπράβο μικρή Κατερινούλα ! Διάβασες τα μαθήματά σου και σήμερα ! Για πες μας τώρα και Γεωγραφία .... Η Μακεδονία που βρίσκεται κοριτσάκι μου; Ειναι πολιτεία της Αμερικής ; Της Αυστραλίας ή της Ασίας; Αν απαντήσεις σωστά ... τότε θα πάρει και αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ ματάκια μου ... Ε;!

Alexis4ever

Έχουν αποθρασυνθεί οι Πασοκονουδούλες... Ωρύονται γιατί ο εθνάρχης πρωθυπουργός μας τους χάλασε το φαγοπότι. Ο πανσοφος, κυρίαρχος λαός μας όμως λέει: «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Αυτοδυναμία λοιπόν στο ΣυΡιζΑ

sdf

ο σύριζα δεν ήθελε αυτό το σύστημα που βρίσκει αυτές τις απατεωνιές. μάλιστα το μείωσε σε όγκο..έκοψε τις δαπάνες...ξέρεις ποιος το έφτιαξε αυτό το σύστημα φαντάζομαι...

Γιάννης Γ

Δυστυχώς υπάρχουν και οι μη σκεπτόμενοι ή οι ονειροπόλοι.. ............ Που μόνο να φωνάζουν ξέρουν ίσως και λόγω κομματικής τύφλας ακόμα, όταν πάνε κάποιοι να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα στην υγεία, αλλά ένα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν κάτι. Αυτό το μεταξύ σωστής"Παροχής υπηρεσιών υγείας" και του άλλου που επικρατεί ακόμη εδώ στην Ελλάδα , αυτής του "Εμπορίου και αρπαχτής στην παροχή υπηρεσιών υγείας". Που φτάσαμε να έχουμε τους περισσότερους γιατρούς δεν ξέρω παγκόσμια αλλά πανευρωπαϊκά σίγουρα και μάλιστα εξειδικευμένους αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό είμαστε πρώτοι σε αριθμό.. Που φτάσαμε να ξεπερνάμε τα ιατροφαρμακευτικά κόστη υγείας και από όσα έχει η Ισπανία με έως τετραπλάσιο πληθυσμό απο την Ελλάδα. Που φτάσαμε να έχουμε σε απόλυτους αριθμούς και ποσοστά επι του πληθυσμού διαγνωστικά κέντρα που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια παντού με αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους και άλλα πανάκριβου κόστους διαγνωστικά μηχανήματα στην Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού από ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Και για να δουλεύουν ολα αυτά τα μηχανήματα , γράφουν οι γιατροί ενα σωρό άσκοπες πανάκριβου κόστους εξετάσεις. Και να ακούς εδώ και εκεί ιστορίες για αγρίους!! το ότι η περιστολή των άσκοπων τις περισσότερες φορές αυτών των πανάκριβων εξετάσεων θα μας στείλει στον τάφο η ότι τις εξετάσεις θα τις δει!!! .... ο Άγιος Πέτρος. ......... Φτάσαμε να έχουμε έως και τα εφταπλάσια φαρμακεία σε αναλογία πληθυσμού με την υπόλοιπη Ευρώπη. Να έχουμε πήξει σε αριθμό φαρμακείων. Δηλαδή να αναλογεί ένα φαρμακείο για κάθε με 1000 περίπου κατοίκους εδώ στην Ελλάδα αντί του διεθνούς παραδεκτού αναλογίας 1 φαρμακείο για 7 χιλιάδες κατοίκους. Πως δουλεύουν άραγε όλα αυτά, πως τα βγάζουν πέρα? ....... Κιαι μιλάμε για επενδύσεις που ξεκινούν για το απλούστερο φαρμακείο σε μεγάλη πόλη απο τις 150 χιλιάδες ευρώ επένδυση για να φτιαχτει και να ειναι πλήρως λειτουργικό. Ακόμη δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι κράζοντας γίνονται και υποχείρια των γιατρών, καθώς και των κάθε λογής “τρωκτικών “ στον χώρο της υγείας, καθώς και των φαρμακοβιομηχάνων. Δεν έχουν καταλάβει επίσης ότι η εποχή στο με τζάμπα δανεικά των ξένων γίνονταν πάρτι και συναγωνισμός στην ρεμούλα στο μεγάλο φαγοπότι και αρπαγή στον χώρο της υγείας ότι έχει αρχίσει και παρέρχεται γιατί τα λεφτά πλέον βγαίνουν από το υστέρημα και τους άγριους φόρους για να πληρώνονται τα της υγείας πλέον σήμερα.... Και επιπρόσθετα ότι δεν υπάρχουν δένδρα με καρπούς πενηντάευρα, για την δημόσια υγεία. .

Nikos

Πραγματικά λαβράκια.... Στατιστικες και μεθοδολογία λέει. Ας κάνει επιδημιολογικές μελέτες κι ας αναγνωρίσει επιτέλους την ελληνική πραγματικότητα ο ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει να ψάχνει σύννεφο για να πέσει. Ας γράψουν οι ειδικοί τις απόψεις του, εγώ θα περιμένω κάποιο άρθρο συνέχεια του θέματος με τα τελικά αποτελέσματα και τυχόν απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ας σταματήσουν τέτοιου είδους υπερβολές για το θεαθήναι.

Πόπη

Οι δεξιοί και οι .......... προοδευτικοί Πασόκοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα και Δημόσιοι Υπάλληλοι είχαν συνηθίσει σε τέτοιες απατεωνιές. Δε γίνεται να κυβερνήσουν ξανά τα κόμματα που άφηναν ανεξέλεγκτες τις διάφορες ομάδες για να κυβερνούν μια ζωή. Ο Σύριζα ήταν μεγάλη ευτυχία για τη χώρα μας. Θα σας κάνουμε Ευρωπαίους,

ΠΟΠΑΡΑ

Η ΠΡΩΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ.ΟΥΣΤ ΡΕ ΤΡΟΛΛ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ.ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥΛΟΣ

@

Φασιστάκι της φακής, είσαι με το μέρος των απατεώνων ; Λογικό να ψηφίζεις τη ΝΔ.

ΠΟΠΙΤΣΑ

ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ ΚΩΛΥΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΛΟΓΩ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ.ΟΥΣΤ ΡΕ ΣΑΝΟΦΑΓΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕ

Άντε, το 'βγαλες το μεροκάματο...

Πσσστ, πριτσιποπάκι, ενημερώσου: ΝΟΕ 2010 - ''Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ". ''...ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους Μ. Κριτσιωτάκη και Π. Λαφαζάνη, εξέφρασαν την δυσπιστία τους απέναντι στην κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας, αλλά απλώς για την μείωση των δαπανών, σε βάρος των ασφαλισμένων - για την εξυπηρέτηση των στόχων της Τρόικας και του Μνημονίου.'' Έξτρα σανουδάκι για σένα σήμερα!

Πόπη

πσστ !.....Ενημερώσου πρώτα πριν σχολιάσεις. Η ΝΔ επέβαλε ακόμα και την είσοδο στο Κέντρο Υγείας, 5 ευρώ !...... Τα κλεψιμέϊκα που έκανε με το δίδυμο ΠΑΣΌΚ προσπαθούσε να τα καλύψει με νέες κομπίνες σε βάρος των ασφαλισμένων. Ήθελε μόνο να πηγαίνει ο συνταξιούχος στο γιατρό και να δίνει 10 ευρώ για συνταγή Γγια να εξυπηρετήσει την εκλογική της πελατεία αλλά η τρόικα τους είχε πάρει χαμπάρι. Δεν έκανε κάτι ούτε να κυνηγήσει τα λαμόγια προμηθευτές νοσοκομείων ούτε ιατρούς και φαρμακοποιούς κλπ. Η διαφθορά ήταν στο αίμα της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fiat123

Πρόκειται για μια μάρκα που έχει αγαπήσει ο Έλληνας αγοραστής αυτοκινήτου. Τα τελευταία χρόνια όμως, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία 'εχει γυρίσει την πλάτη του στα... ευρώ του, επικεντρώνοντας τα αυτοκίνητά τους στις πωλήσεις μόνο εταιρικών και νοικιάρικων.