Αθώοι οι κατηγορούμενοι για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ.€ - Στη φυλακή μόνον ο Αποστολίδης

dikastirio

 16 μήνες μετά  την έναρξη της δίκης, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθώωσε τους πρώην προέδρους ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζικά στελέχη – Ένοχοι κρίθηκαν εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις»

Σε αθωωτική κρίση για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ κατέληξε με απόφασή του το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας (β΄ βαθμός) όσον αφορά τους κατηγορούμενους πρώην προέδρους ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζικά στελέχη που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως απάτη, απιστία και εγκληματική οργάνωση. Η ακροαματική διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν μαραθώνια και η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήρθε έπειτα από 16 μήνες από την έναρξη της δίκης.

Ένοχοι κρίθηκαν δύο κατηγορούμενοι


Αντίθετα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε καταδίκασε δυο εκ των κατηγορούμενων για έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η καταδίκη αφορά στους εκπροσώπους της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις». Πρόκειται τους Γιώργο Αποστολίδη και Θεόδωρο Πρινιωτάκη. Ο πρώτος κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και του επιβλήθηκε κάθειρξη 8 ετών, χωρίς αναστολή με αποτέλεσμα να οδηγείται στη φυλακή. Ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βαθμό πλημμελήματος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα.


Οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν αθώοι από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι: Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, η διευθύντρια του ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα, οι πρώην υπεύθυνοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, ο υπεύθυνος της ΝΑΜ Γιώργος Παπαμαρκάκης, τα στελέχη της JP Morgan Χ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγος.


Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο είχε επιβάλει στους κατηγορούμενους καθείρξεις από 15 έως 25 έτη. Επίσης είχαν επιβληθεί και χρηματικές ποινές, με μια εξ αυτών να αγγίζει το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ.

Κέρδη και ζημίες για τα ταμεία και το δημόσιο

Ως προς το αν ζημιώθηκαν τα ασφαλιστικά Ταμεία ή το Δημόσιο από τα δομημένα ομόλογα, εκείνο που αναδείχθηκε στη δίκη -αλλά σημείωσαν και αναλυτές που είναι γνώστες του ζητήματος- είναι το γεγονός ότι τα Ταμεία θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει από τη συναλλαγή αυτή 110 εκατ. ευρώ και να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους εξ ολοκλήρου εάν τα διακρατούσαν, αφού τα ομόλογα αυτά δεν υπάγονταν στο PSI και δεν «κουρεύτηκαν» το 2012.

Όπως κατέστη σαφές στην ακροαματική διαδικασία, εκ των πραγμάτων, αν τα Ταμεία είχαν κρατήσει το συγκεκριμένο δομημένο ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2019, θα είχαν κερδίσει από την απόδοση της δόμησης, αλλά και από το γεγονός ότι αυτά είχαν εκδοθεί με βάση το Αγγλικό Δίκαιο. Έτσι δεν θα υπόκειντο σε καμίας μορφής «κούρεμα» ή μείωση του κεφαλαίου τους, όπως αυτή που που υπέστησαν τα κοινά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου το 2012 και έτσι έχασαν τα Ταμεία περί τα 12 δισ. ευρώ από την περιουσία τους.

Ταυτόχρονα υπουργείο Οικονομικών θα είχε πληρώσει μόνο 40 εκατ. ευρώ, αλλά το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να κέρδιζε και πάνω από 70 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας και επενδύοντας στο ομόλογο.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

isonomia-isopolitia

Αυτή είναι η Ελλάδα αγαπητοί! Είδατε την είδηση πρωτοσέλιδο; Όπως και ο 99ος θάνατος από τη φωτιά στο Μάτι, πέρασαν μονόστηλα... Δεν υπάρχει Εισαγγελέας να ασκήσει έφεση υπέρ του Νόμου; Πως είναι δυνατό να υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις δύο αποφάσεις; Στις Πανελλαδικές, αν η αξιολόγηση των βαθμολογητών απέχει πάνω από ένα όριο το γραπτό επανεξετάζεται από 3ο αξιολογητή... Εδώ αφορά τη βύθιση της χώρας. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άδεια και ο ..."μαντηλάκιας" νομοθέτησε την ανταποδοτική σύνταξη που δεν θα πάρει ΚΑΝΕΝΑΣ! Ούτε η εθνική σύνταξη θα είναι 384€, γιατί υπόκειται σε ετήσια επανεκτίμηση βάσει ΑΕΠ και πληθωρισμού... Ένας φυλακή, ένας πλήρωσε και πήγε σπίτι του και 10 αθώοι, ενώ πρωτόδικα μοιράστηκαν 15άρια και 25άρια. Είτε λοιπόν πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί για κακοδικία αυτοί που δίκασαν σε πρώτο βαθμό, είτε αυτοί που δίκασαν σε δεύτερο!

Καθηγητάδες σχολιαστές

Είναι άξιο απορίας από όλους αυτούς που κρώζουν σαν τις κοτάρες, αν ξέρουν ποια ήταν η κατηγορία

Δικαιοσύνη Σύριζα

Κάθαρση εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ την ημέρα...

Κυνηγήστε, μέχρι θανάτου, τη γιαγιά που δεν πλήρωσε ΔΕΗ

Αθλιότητα, ΝΤΡΟΠΗ, ΑΙΣΧΟΣ ΠΑΛΙΟΛΑΜΟΓΙΑ !!

Aψηλός παναθηναϊκάκιας

Xι χι χι...

ONNEΔITHΣ

Koύληηηηη Koύληηηηηηηηηη Koύληηηηηηηηηηηηηηη ............... μετά μυξοκλαίμε γιατί μας κράζουν...

Τζένη η ωραία

Έλεος δεν ντρέπεστε. Η δικαιοσύνη είναι ΤΥΦΛΗ. Από τι τυφλώθηκε όμως είναι το ερώτημα?? Γειά σου κυρ εισαγγελέα με την Τζένη την ωραία που έλεγε καί τό τραγούδι

Πατςατσούφας

Συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ και το δικαστικό παρακράτος του με προεξάρχοντες τους "καραμανλικούς" Παπαγγελόπουλο και την Θάνου. Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε: η πενταετία Καραμανλή είναι κρυστάλλινη για τον ΣΥΡΙΖΑ, "τηγάνι τεφαλ" , δεν κολλάει τίποτα απάνω της, δεν αγγίζουμε, δεν ακουμπάμε τίποτα. Δεν υπάρχουν σκάνδαλα Καραμανλή, δεν υπάρχουν διεφθαρμένα στελέχη του Καραμανλή. Και ο Καραμανλής, στο κόλπο, τα αντίστοιχα: Δεν χτυπάμε τον ΣΥΡΙΖΑ, μας προστατεύει, τον προστατεύουμε....Από το 2009 και μετά έγιναν όλα τα κακά! Αιδώς Αργείοι!!!! Να τους χαρακτηρίσεις Καμόρα, Μαφία; Αριστεροδεξιό παρακράτος..... Σας πήραμε χαμπάρι...

Alexis

Άρα οι δικαστές που δίκασαν πρωτόδικα τενεκέδες. Καταδικάσέ τους σου λέει και ας πάνε στο εφετείο να αθωωθούν!

Tάλε κoυάλε συμμoριτομαδoύρoι και γαλάzιοι μιzαδόρoι

Tελικά σε τι διαφέρουν οι Καρανίκες από τα γαλάζια παιδιά του σουβλακοφάγου Καραμάν-αλή;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

24069958_lie

Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, μετανάστης κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ζήτησε βοήθεια - Στις έρευνες παίρνουν μέρος  δύο περιπολικά πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα περιπολικό σκάφος της Frontex καθώς και ένα ελικόπτερο της Frontex

2
475580

Σε έξαρση το φαινόμενο της παιδικής εργασίας στη Θεσσαλονίκη -  Κατά το πρώτο 9μηνο εντοπίστηκαν 749 παιδιά να ζούνε στον δρόμο έναντι 500 πέρσι αναφέρουν  οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ

4