«Τρύπα» στην ασφάλεια πτήσεων

«Τρύπα» στην ασφάλεια πτήσεων

To μοναδικό αεροσκάφος που ελέγχει τα ραδιοβοηθήματα και τις τηλεπικοινωνίες των πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών παραμένει καθηλωμένο λόγω βλάβης - Η επισκευή δεν προχώρησε και ο διοικητής της ΥΠΑ απλώς... μετέθεσε τον έλεγχο

trupa_ptisewn_arthro
Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια περίοδο όπου η εναέρια κυκλοφορία χτυπάει κόκκινο λόγω του μεγάλου αριθμού πτήσεων τσάρτερ αλλά και της αυξημένης ετοιμότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, μετατέθηκε ο χρόνος λήξης περιοδικότητας διεξαγωγής τού από αέρα ελέγχου των ραδιοβοηθημάτων και συνακόλουθα η πιστοποίησή τους, κάτι που αντίκειται στους διεθνείς κανονισμούς.

Ειδικότερα, η Μονάδα Πτητικών Μέσων(ΜΠΜ) της ΥΠΑ έχει ως κύρια αποστολή την αξιολόγηση του από τον αέρα ελέγχου λειτουργίας των ραδιοβοηθημάτων, τηλεπικοινωνιακών μέσων και ραντάρ της ΥΠΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οπως αναφέρεται στον κανονισμό αεροσκαφών της Υπηρεσίας, η συγκεκριμένη μονάδα ελέγχει τους εναέριους διαδρόμους, τις ενόργανες διαδικασίες κράτησης, προσέγγισης και αναχώρησης και εν γένει ασκεί από αέρα έλεγχο των αεροναυτιλιακών διαδικασιών ΥΠΑ και Πολεμικής Αεροπορίας. Τα βοηθήματα αυτά παρέχουν πληροφορίες στα αεροσκάφη για τη σχετική θέση τους στον ορίζοντα, οδηγίες για ασφαλή προσγείωση με τη χρήση οργάνων και γενικώς πληροφορίες για την ασφαλή ραδιοπλοήγηση των πτητικών μέσων.

Στις 14 Ιουνίου 2018 το γραφείο συντήρησης αεροσκαφών της ΥΠΑ συντάσσει υπηρεσιακό σημείωμα αναφορικά με τα «ευρήματα κατά τη συντήρηση του αεροσκάφους SX-ECI». Το δικινητήριο jet, τύπου CESSNA CE-750 CITATION X, κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και παρελήφθη από την ΥΠΑ τον Οκτώβριο του 2007. Σύμφωνα με την καταγραφή, εντοπίστηκαν «μη προβλέψιμα» ευρήματα εκτεταμένης διάβρωσης στα συστήματα ψύξης των κινητήρων, διαρροές στο υδραυλικό σύστημα απόσβεσης κραδασμών ριναίου σκέλους και σημεία διάβρωσης στο πίσω δομικό δοκάρι.

Μία μέρα αργότερα, στις 15 Ιουνίου, με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του ο διοικητής της ΥΠΑ Κωνσταντίνος Λιντζεράκος εγκρίνει τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την πιστοποιημένη αποκατάσταση της βλάβης στο αεροσκάφος αντί ποσού 110.000 ευρώ. Στο σκεπτικό της απόφασης ο κ. Λιντζεράκος κάνει λόγο για «την κατεπείγουσα ανάγκη της Υπηρεσίας για αποκατάσταση απρόβλεπτης βλάβης του αεροσκάφους. Η επαρκώς πιστοποιημένη επισκευή του αεροσκάφους είναι απαραίτητη σύμφωνα με τις απαιτήσεις της EASA και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Οπως αποκαλύπτει ο ίδιος, «το αεροσκάφος της Υπηρεσίας είναι επιφορτισμένο με τον από αέρα έλεγχο των αεροναυτιλιακών - οπτικών βοηθημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και η καθήλωσή του έχει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των αεροδρομίων (πολιτικών και στρατιωτικών) και των αεροδιαδρόμων των χωρών αυτών και συνεπώς άπτεται της ασφάλειας των πτήσεων αλλά και της εθνικής ασφάλειας».
eggrafo_apofasi_dioikiti
...και ο διοικητής της ΥΠΑ αποφάσισε να μεταθέσει «τον χρόνο λήξης περιοδικότητας»

Κλείσιμο
Στις 20 Ιουνίου 2018 με νέο έγγραφό του ο διοικητής της ΥΠΑ μεταθέτει τον χρόνο λήξης περιοδικότητας του από τον αέρα ελέγχου των ραδιοβοηθημάτων επικαλούμενος τις επισκευές που πρέπει να γίνουν στο αεροσκάφος της υπηρεσίας αλλά και κτιριακές μετακινήσεις. «Μετάθεση χρόνου λήξης περιοδικότητας ΑΑΕ Ρ/Β. Λόγω της μετεγκατάστασης οργανικών μονάδων της ΥΠΑ (Δ11, Δ6, ΜΠΜ, ΚΗΕΜΣ) και απαραίτητων επισκευών του Α/Φ της ΜΠΜ οι οποίες διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συντήρησής του, μετατίθεται ο χρόνος λήξης της περιοδικότητας του ΑΑΕ των Ρ/Β από 29/04/2018 έως 30/07/2018 μετά τις προαναφερόμενες ημερομηνίες». Η εξέλιξη αυτή έρχεται να εντείνει τον προβληματισμό γύρω από τις παραμέτρους ασφάλειας των πτήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως αυτές καθορίζονται από τα διεθνή πρωτόκολλα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι και το υπηρεσιακό έγγραφο της ΥΠΑ της 5ης Ιουλίου 2018, το οποίο υπογράφει, «με εντολή υπουργού», ο κ. Λιντζεράκος και αναφέρεται εκ νέου στο κενό ελέγχου των ραδιοβοηθημάτων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία τόσο των πολιτικών όσο και των  στρατιωτικών αεροδρομίων σε Ελλάδα και Κύπρο.

eggrafo_sel1
eggrafo_sel2
eggrafo_sel3
eggrafo_sel4
eggrafo_sel5
eggrafo_sel6
eggrafo_sel7
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης