Προσφυγές για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και το θρήσκευμα στα απολυτήρια Γυμνασίου - Λυκείου

taftotita

Αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ από ιερωμένους και πολίτες για τις νέες ταυτότητες με το «τσιπάκι» - Αναφορά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων για θρήσκευμα και ιθαγένεια στα απολυτήρια

Την ίδια στιγμή που στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης κατά των νέων ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων που θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι το οποίο περιέχει προσωπικά δεδομένα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) κατέθεσε αναφορά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας των μαθητών επί των απολυτηρίων και των άλλων τίτλων σπουδών του Γυμνασίου και Λυκείου.

Πριν από λίγες μέρες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει τέσσερις ιερωμένοι (ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι), η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο δικηγόροι και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 27.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων -οι οποίες περιέχουν «RFID chip»- και καθορίζει τα προσωπικά δεδομένα-στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες.

Όπως είναι γνωστό, οι Έλληνες πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να αντικαταστήσουν τις σημερινές αστυνομικές ταυτότητες με τις νέου τύπου, σε ανώτατο βάθους χρόνου μιας πενταετίας.

Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μεταξύ των άλλων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), κ.λπ.

Τώρα, στο ΣτΕ κατατέθηκαν δύο ακόμη ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης κατά της ίδια υπουργικής απόφασης και σχεδόν με ίδια νομική επιχειρηματολογία.

Οι δύο νέες αιτήσεις κατατέθηκαν από 62 πολίτες, εκ των οποίων οι τρεις είναι μοναχοί.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία.

Απολυτήρια μαθητών

Παράλληλα, ΕλΕΔΑ στην αναφορά της που κατέθεσε στην Αρχή για το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας των μαθητών επί των απολυτηρίων κ.λπ. του Γυμνασίου και Λυκείου, υποστηρίζει ότι η εν λόγω αναγραφή είναι αντισυνταγματική και ότι υπάρχει ήδη από το 2002 σχετική «απαγορευτική» απόφαση της Αρχής.

Η ΕλΕΔΑ αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωσή της, ότι το θρήσκευμα, αποτελεί και ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και με την αναγραφή του στο απολυτήριο, προσβάλλεται το δικαίωμα κάθε προσώπου να μην το αποκαλύπτει σύμφωνα με το άρθρο 13 του Συντάγματος, η δε «απαγόρευση συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων που αφορούν το θρήσκευμα των προσώπων (και μάλιστα ανήλικων προσώπων) απαγορεύεται και από τη συνδυασμένη ερμηνεία των άρθρων 13 και 9Α Συντάγματος, όπως έχει κρίνει και με ad hoc απόφαση η Αρχή».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών συνοδεύει το άτομο εις το διηνεκές και το εκθέτει σε δυσμενείς διακρίσεις, ιδίως στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την ιθαγένεια των ανήλικων μαθητών, καθώς δεν σχετίζεται ως στοιχείο με τους σκοπούς έκδοσης των εν λόγω τίτλων, που συνίστανται στην απόδειξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός σταδίου εκπαίδευσης.

Μάλιστα επισημαίνει η Ένωση πρόβλημα ανακύπτει και με τους αλλοδαπούς μαθητές οι οποίοι ενδέχεται να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια σε μεταγενέστερο χρόνο που θα καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεων, αλλά έτσι «η αναγραφόμενη στο απολυτήριο ιθαγένεια κατά το χρόνο κτήσης του τίτλου θα αποκαλύπτει στο διηνεκές την εθνοτική τους καταγωγή ή και τη διπλή τους ιθαγένεια, στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσμενείς διακρίσεις κατά τα ιδίως σε διαδικασίες πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Καινούριες

Ταυτότητες τώρα! Αρκετά με τις κουμούτσες λες και είμαστε 500 χρόνια πίσω. Ένας αριθμός κοινός για τον καθένα και όχι 10 διαφορετικοί, πήξαμε με ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΜΑ, ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ, Α.Α.Τ κτλ. Αναγραφή ομάδας αίματος, δαχτυλικό αποτύπωμα και βιομετρικά χαρακτηριστικά αποθηκευμένα σε τσιπάκι για να υπάρχει εύκολη ταυτοποίηση από τις Αρχές

Γιουσουρης Πελαγιος

Μηπως τα διαβατηρια δεν εχουν τσιπακια; Την ομαδα αιματος δεν την μαθαμε οταν υπηρετουσαμε;Η πολιτεια πρεπει να ρυθμιζει τα της εκκλησιας, η εκκλησια ομως ειναι αδιανοητο να μπερδευεται στα ποδια της πολιτειας.

Ορθόδοξος Χριστιανός

Τι λες???!!! Που νομίζεις ζεις? Στη Σουηδία? Εδώ το λένε Ελλάδα! Ορθοδοξία ή θάνατος!!!

Δημήτρης

ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ομάδα αίματος τα θεωρώ δεδομένα ότι έπρεπε να υπήρχαν εδώ και χρόνια στις ταυτότητες! Έστω και αν τα δύο πρώτα δεν αναγραφόταν αλλά απλά να σκανάρονταν. Άποψή μου βέβαια!

Θα βγάλουμε πάλι ταυτότητα ενώ έχουμε

Και οι μετανάστες κυκλοφορούν ανενόχλητοι χωρίς χαρτιά. Παραλογο να ξέρουν κ την ομάδα αίματος μας κ στους άλλους που έρχονται λαθραία να μην ξέρεις από πού κρατάει η σκούφια τους.

Ναι..καλα...

Αν ξερουν την ομαδα αιματος σου, τι φοβασαι; μην στο ρουφηξουν και μεινεις χωρις;;;; Για σενα ειναι να ξερεις την ομαδα αιματος σου αν σε πανε 4....στο νοσοκομειο...

@@@

Να τους επιστρατεύσουν όλους αυτούς τους λεγόμενους ιερωμένους κηφηνες ,άμεσα, τουλάχιστον να ασκήσουν κάποιο επάγγελμα για να προσφέρουν στην κοινωνία που τους συντηρεί

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΑΝ ΚΗΦΙΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΗΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΙΑΣ. ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΕΚΛΗΣΙΑ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΑΗ.ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΛΕΦΤΑ.

Ορθόδοξος Χριστιανός

Έτσι. Με λεφτά που μάζεψε η Εκκλησία από τους πιστούς γίνονται αυτά. Και απο επιχειρήσεις. Τι ήθελες δλδ να πουλήσει την περιουσία της για να μην πεινάει ο κόσμος? Μην τα ισοπεδώνουμε όλα!!!

Χίλια χρόνια πίσω

Μονίμως χίλια χρόνια πίσω στο Γιουνανιστάν.

Ch

Καλα θα κανουν οι μοναχοι, να αφησουν τα μοναστήρια,να βγουν στην κοινωνια να εργαστουν,να ανοίξουν τον Λογο του Θεου, να ανοιξουν οι οφθαλμοι του νοος τους, να καταλαβουν τις γραφες.

Περσεύς

Κοίτα να δουλέψεις εσύ πρώτα να προσφέρεις στην κοινωνία και άσε τους παπάδες!

Ioannidis

μινε στο χωριο σου χωριατακη και ασε σε εμασ που θελουμε την καινουργια ταυτοτητα να την παρουμε εσει μεινε με μια που εχεισ επι χουντασ

Μιχάλης

Θα πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία οι ταυτότητες είναι χάρτινες τύπου Α4.

Σωτήρης

Ναι.

Ιταλια επισης

και οι ιταλοι ειναι με χαρτινες ταυτοτητες

Και

οι Γάλλοι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4673015

Στην πόλη της Πρέβεζας, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια κτιρίων - Επέμβαση των πυροσβεστών για τον επεγκλωβισμό οδηγού που ακινητοποίηθηκε μέσα σε ρέμα