Βαθιά δύσπιστοι απέναντι στην πολιτική και τον συνδικαλισμό οι Έλληνες νέοι

students-erasmus

Μόνος θεσμός που εμπιστεύονται οι νέοι καθολικά είναι η οικογένεια, ενώ πολύ θετικά είναι τα ποσοστά και για τον εθελοντισμό και οριακά θετικά για τις ένοπλες δυνάμεις

Ενδιαφέροντα είναι τα πορίσματα μιας μεγάλης έρευνας με τίτλο «Οι θέσεις και οι απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης», η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ελλήνων Προσκόπων από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε νέους ηλικίας 17-29 ετών και είχε ως στόχο να μελετήσει ποιες είναι οι προσδοκίες που έχουν σήμερα οι νέοι, σε ποιες αξίες πιστεύουν, πως θέτουν προτεραιότητες και ποια είναι η στάση τους απέναντι στους θεσμούς. Ο Πρόεδρος της ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας στο ξενοδοχείο NEW HOTEL . Τα σημαντικότερα ευρήματά της συνοψίζονται στα εξής:

Αποτυπώθηκε η διαπάλη αντικρουόμενων συναισθημάτων στη νεολαία.

Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα φαίνεται να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση ώστε να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο δείκτης προσδοκίας είναι θετικός (σε ποσοστό 54%) και το ότι τα θετικά συναισθήματα υπερισχύουν των αρνητικών (ειδικά στους νέους 15-16 και 17-20 ετών), όμως η ένταση της απογοήτευσης και των αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμητή, για νέους ανθρώπους.

Η Ελληνική νεολαία χαρακτηρίζεται από έντονα ανθρωποκεντρική προσέγγιση / αντίληψη.

Τόσο σε επίπεδο αξιών (όπου υπερέχουν αξιοπρέπεια, φιλία και αλληλεγγύη), όσο και σε επίπεδο προτεραιοτήτων (όπου προσωπική ζωή και φίλοι υπερτερούν επαγγελματικής προοπτικής και δικαιωμάτων) φαίνεται ότι πυρήνας της κοινωνικής προσέγγισης των νέων είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, (πιθανότητα και ως αντίβαρο στην υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα), με την επαγγελματική προοπτική και την επιδίωξη της επιτυχίας να ακολουθούν με επίσης πολύ υψηλά ποσοστά.

Επιβεβαιώνεται, για ακόμη μία φορά, η χαμηλή εμπιστοσύνη της νεολαίας στο πολιτικό σύστημα.

Μόνος θεσμός που εμπιστεύονται οι νέοι καθολικά είναι η οικογένεια, ενώ πολύ θετικά είναι τα ποσοστά και για τον εθελοντισμό και οριακά θετικά για τις ένοπλες δυνάμεις. Στον αντίποδα, πολιτικά κόμματα, Κοινοβούλιο και συνδικαλισμός βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις με πολύ υψηλά αρνητικά ποσοστά. Χαρακτηριστικό της αντίληψης των νέων για το πολιτικό σύστημα είναι ότι η πλειοψηφία όσων είναι 15-20 ετών θεωρεί πιο σημαντική την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στα 17 από το δικαίωμα ψήφου στην ίδια ηλικία.

Θετική στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση.

Η θεωρητική τοποθέτηση σε επίπεδο αξιοπιστίας συνοδεύεται από ικανή συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, αλλά και από επίσης ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων.

Αντίστοιχα θετική είναι η στάση των νέων απέναντι στον Προσκοπισμό, των αξιών που πρεσβεύει και της χρησιμότητάς του στην κοινωνία.

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, κύριος Χριστόφορος Μητρομάρας, στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας που είχαν οι Έλληνες Πρόσκοποι να πραγματοποιήσουν αυτή την έρευνα για τη νεολαία. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η Προσκοπική Κίνηση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ικανότητες που αποκτούν και τις δεξιότητες που αναπτύσσουν οι νέοι μέσα από τον Προσκοπισμό και οι οποίες αποτελούν πολύτιμο εφόδιο σε όλη την ενήλικη ζωή τους (σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο).

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Ελλήνων Προσκόπων, κύριος Ισίδωρος Κανέτης, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της έρευνας που θα αποτελέσουν σημαντικό βοηθό για όλους όσους άμεσα ή έμμεσα απευθύνονται και ασχολούνται με τη νεολαία και στον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσουν το σχεδιασμό των προγραμμάτων της Προσκοπική Κίνησης.

Η κυρία Χαρά Καφαντάρη, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, στον χαιρετισμό της τόνισε ότι η παρουσία της στην εκδήλωση δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστική, αφού και η ίδια και τα παιδιά της έχουν υπάρξει μέλη της Προσκοπικής οικογένειας. Αναφέρθηκε στην αξίες και τις δεξιότητες με τις οποίες η προσκοπική εκπαίδευση εφοδιάζει όλα της τα μέλη και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μοναδικές εμπειρίες που ζουν οι νέοι μέσω του Προσκοπισμού, οι οποίες τους συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τέλος, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να αφουγκραζόμαστε τους νέους και συνεχάρη τους Έλληνες Προσκόπους που με αυτή την πρωτοβουλία βοήθησαν να καταγραφούν εμπεριστατωμένα οι προσδοκίες και οι αντιλήψεις τους.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τη νεολαία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων και μέλη των Ελλήνων Προσκόπων.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Mark

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι πώς ενώ γιά τό 47% τών νέων ή ανεργία είναι πρόβλημα , εν τούτοις μόνο το 17% έχει οικονομικό πρόβλημα. Μία ένδειξη τού γνωστού αφορισμού :. *Λεφτά υπάρχουν...* Περαιτέρω , είναι ελπιδοφόρο τό γεγονός ότι η νέοι μας , έχουν , στήν πλειοψηφία τους, τις σωστές ηθικές αξίες. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ίδια άτομα αλλάζουν νοοτροπία καί προτεραιότητες....

Βολικό για τον καπιταλισμό...

Αφού σάπισε και δεν έχει να δώσει τίποτα το ανθρώπινο στον κόσμο, τους αποβλακώνει με αφορισμούς "όλοι το ίδιο είναι" (καθολικό το αφήγημα αυτό από τα ΜΜΕ) και προάγει τον εθελοντισμό. Να δουλεύει δηλαδή τσάμπα ο φτωχός κι άνεργος για αυτά που θα έπρεπε να του προσφέρει με μισθό στον ίδιο και δωρεάν κοινωνικά, το καπιταλιστικό κράτος που συντηρείται από την φοροαφαίμαξή μας. Μη σκατε, ο μεγαλειώδης αγώνας των εργαζομένων στην Cosco στον Πειραιά και η νίκη τους, θέμα που το θάψανε καθολικά τα ΜΜΕ εκτός από αυτά του ΚΚΕ, απέδειξε ότι ο κόσμος της εργασίας δεν τρώει μαζικά κουτόχορτο. Και δεν μάσησε ούτε από τους Ναζί της ΧΑ που βγήκαν τα προστατέψουν τα συμφέροντα των Κινέζων "Αρίων"... τα καθάρματα αυτά. -

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης