Στα χνάρια του Μουζάλα ο Βίτσας για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

axiomatikoi-new-sim

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για να «ανατρέψει» την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου για να αφεθεί ελεύθερος και δεύτερος Τούρκος αξιωματικός

Ακολουθώντας την προσφιλή κυβερνητική τακτική ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας -κατόπιν φυσικά κυβερνητικών εντολών- εξήγγειλε ήδη χθες ότι θα προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για να «ανατρέψει» την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου με την οποία δεύτερος Τούρκος αξιωματικός, από τους οκτώ που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα, πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, καθώς του χορηγήθηκε άσυλο.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό είχε εξελιχθεί όταν είχε χορηγηθεί άσυλο και αφέθηκε ελεύθερος ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, όπου ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έτρεχε μέσα στα μεσάνυκτα -καθώς μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο και τα δικαστήρια ήταν κλειστά- να καταθέσει σε Αστυνομικό Τμήμα αίτηση ακύρωση και αναστολής, αλλά και να ζητήσει προσωρινή διαταγή, έτσι ώστε να παραμείνει κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakci αφέθηκε ελεύθερος μετά από απόφαση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου ο κ. Μουζάλας έτρεξε να ασκήσει όλα εκείνα τα ένδικα μέσα που του παρέχει η νομοθεσία έτσι ώστε ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου να επιστρέψει στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου. Δεν δίστασε μάλιστα ο κ. Μουζάλας να επικαλεστεί ότι για τον συγκεκριμένο Τούρκο στρατιωτικός υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα του Ιούλιο του 2016. Δηλαδή επικαλέστηκε τους ισχυρισμούς της Τουρκικής πλευράς, οι οποίοι έχουν περίτρανα απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο και για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Όμως, τόσο οι αποφάσεις τους Αρείου Πάγου όσο και η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Ασύλου, δεν είχαν καμία υπόσταση για την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων και πρόεδρο παράλληλα αρμόδιας Επιτροπής Ασύλου που χειριζόταν ήδη ανάλογη αίτηση χορήγησης ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, Ευγενίας Μηλωνοπούλου.

Έτσι, η κυρία Μηλωνοπούλου -έχοντας μάλιστα τη διφυή ιδιότητα- εξέδωσε προσωρινή διαταγή (δηλαδή μόνο με την υπογραφή της), με την οποία ικανοποιώντας το Κυβερνητικό αίτημα, ανακάλεσε την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών και ο Τούρκος αξιωματικός κυβερνήτης του ελικοπτέρου συνελήφθη και πάλι και οδηγήθηκε κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Το μεγάλο και αξεπέραστο πλήγμα του δέχθηκε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (πλέον των άλλων, στην νεώτερη δικαστική και εθνική ιστορικά της χώρας μας) είναι ότι η προσωρινή διαταγή της κυρίας Μηλωνοπούλου κατέπεσε παταγωδώς από το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας υπό τον πρόεδρο της Νικόλαο Σακελλαρίου και ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ασφαλείας.

Τώρα, ο σημερινός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, εξήγγειλε χθες ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια του προκατόχου κ. Μουζάλα και θα ακολουθήσει την ίδια λανθασμένη δικαστική πεπατημένη της Αριστεράς για πρώτη φορά Κυβέρνησης, η οποία έχει ουσιαστικά καταδικαστεί περίτρανα από το ΣτΕ.

Χθες το μεσημέρι το protothema.gr αποκάλυψε ότι θα αφεθεί ελεύθερος μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και δεύτερος από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα για την ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν. Η πληροφορία που αποκαλύφθηκε αφορούσε τον αξιωματικό της γείτονας χώρας Γκιουζέλ Αχμέτ.

Και αυτό γιατί με απόφαση της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου υπό την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Χάϊδω Χαρμπίλα-Κώτσου και με εισηγήτρια την Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων Αικατερίνη Ζακυνθινού, αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος ο Γκιουζέλ Αχμέτ.

Έτσι, ο Γκιουζέλ Αχμέτ θα αφεθεί ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείται, μαζί με τους άλλους 6 συμπατριώτες του (ο πρώτος είναι ήδη ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους).

Η απόφαση της 10ης Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση ασύλου στον δεύτερο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, έχει ουσιαστικά την ίδια νομική βάση, σκεπτικό και επιχειρηματολογία με την αντίστοιχη απόφαση χορήγησης ασύλου στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό (συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου).

Από την αρμόδια Επιτροπή Ασύλου, κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Ακόμη, η απόφαση της επίμαχης Επιτροπής επισημαίνει ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα ο επίμαχος Τούρκος αξιωματικός , αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για πολιτικά εγκλήματα.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη.
Η επίμαχη Επιτροπή επικαλείται τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση «δια την προάσπισιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης της 10.12.1984, «κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη στις 16 Δεκεμβρίου 1966, κ.λπ., όπως επικαλείται ακόμη τη νομολογία διεθνών δικαστηρίων, αλλά και Ελληνικών.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συντρέχει εύλογος κίνδυνος, ο εν λόγω Τούρκος στρατιωτικός, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, να δικασθεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση. δεδομένης της αθρόας αποπομπής μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών, καθώς και της ύπαρξης πλήθους ενδείξεων για ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δικαστών μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σε κάθε δε περίπτωση, συνεχίζει η Επιτροπή, η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού, δεν επιτρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση την εφαρμογή διατάξεων είτε διεθνών συμβάσεων είτε του εσωτερικού δικαίου, που περιορίζουν το καθεστώς χορήγησης διεθνούς προστασίας ή αποκλείουν την εφαρμογή του, αφού αυτές, όπως προαναφέρθηκε, υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων του διεθνούς δικαίου, που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα εξ αυτής θεμελιώδη δικαιώματα αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (σε σχηματισμό Ολομέλειας) αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakci. Ο τελευταίος κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, φρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις και έχει την υποχρέωση καθημερινής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώνονται με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ksekoy b-stan allez allez

8 more spies.

Βιτσιομουζαλ κλαμπ de 0HE

ολα τα τζιχαντια παρεα...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης