Στο ΣτΕ το αίτημα της κυβέρνησης να μην δοθεί άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

ste_asylo_suleyman_8

Αλιβιζάτος: Δεν υπάρχουν στοιχεία εμπλοκής του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου στο πραξικόπημα - «Η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε ο γνωστός συνταγματολόγος και συνήγορος του Suleyman Ozkaynakcim, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι 8 διέφυγαν στην Ελλάδα

Επέμεινε σήμερα η κυβέρνηση στο εάν υπάρχουν ή όχι σοβαρές ενδείξεις ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν διαπράξει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, κατά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας της αίτησης του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία ζητεί να ανασταλεί η απόφαση χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οκτώ στρατιωτικούς και συγκεκριμένα στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, ο οποίος έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Ειδικότερα, σειρά επιχειρημάτων ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση ή μη ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ανέπτυξαν οι συνήγοροί του, αλλά και οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.
Πάντως, η απόφαση της Ολομέλειας (με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο), η οποία αναμένεται μέσα στο δίμηνο , θα αποτελέσει ουσιαστικά πρόκριμα για την τύχη των υπολοίπων 7 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Στη δίκη δεν παρέστη ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του.
Στη δίκη όμως παρενέβη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αμετάκλητα έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης τους.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο.

Όπως υποστήριξαν η επίμαχη απόφαση είναι αντιφατική και νομικά εσφαλμένη καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες.

" Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου" τόνισαν οι συνήγοροι του δημοσίου επισημαίνοντας ότι " η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου".

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στη χώρα μας ως κοινά ποινικά αδίκημα και ότι "δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα στασιαστικές ενέργειες".

Αλιβιζάτος: Δεν υπάρχουν στοιχεία εμπλοκής του συγκυβερνήτη στο πραξικόπημα για την ανατροπή Ερντογάν

Από την πλευρά των συνηγόρων του Τούρκου αξιωματικού ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι "η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου". Σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η γείτονα χώρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί μη έκδοσής του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.

"Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν και προσέθεσε ότι όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν και το ξέρουμε όλοι τους αποκαλεί καθημερινά "τρομοκράτες, προδότες και δολοφόνους" τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω";

Ακόμη, ο κ. Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: "Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα".
Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού επισήμαναν ότι από το ελικόπτερο είχε αφαιρεθεί η συσκευή που εκπέμπει πληροφορίες υψομέτρων, καθώς δεν μπορούσαν απόρρητο στρατιωτικό υλικό να παραδοθεί στην Ελλάδα.

Ακόμη, ως προς το ότι το ελικόπτερο δεν ήταν για μεταφορά τραυματιών αλλά μεταφορών γενικών χρήσεων, απαντήθηκε από τους συνηγόρους του ότι υπάρχουν βίντεο τα οποία αποδεικνύουν ότι μετέφερε ασθενείς.

Για το δημόσιο παρέστησαν ως νομικοί εκπρόσωποι οι Δημήτρης Μακαρονίδης, Παντελής Παπαδάκης και Αναστασια Σκουντή, ενώ την χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό υποστήριξαν, πλην του Νίκου Αλιβιζάτου, και οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ελένη Κουτσουράκη και Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΝΑΤΑ ΜΑΑΑΑΑΣ!!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ!!!!! ΔΩΣΕ ΣΑΝΟ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΠΟΥΛΑ ΑΛΕΚΣΗ!!!!

Ηλιας

Χωρις να θελω να υποστηριξω τον Ερντογαν, αν στην Ελλαδα γινοταν ενα αποτυχημενο πραξικοπημα και καποιοι απο τους συμμετεχοντες διεφευγαν και επερναν ασυλο στο εξωτερικο, πως θα νιώθατε. Απο την άλλη κανεις δεν τους εγγυαται δικαιη και ασφαλιση μεταχειριση τους στην Τουρκια.

Κοινη λογικη

Αφου οι 8 τουρκοι δεν εχουν σχεση με το πραξικοπημα γιατι φυγαδευτηκαν με το ελικοπτερο και ηρθαν στην ελλαδα και ζητησαν ασυλο ????? Μα φυσικα γιατι πηραν μερος στο πραξικοπημα εναντιον του ερντογαν !!!! Η αχρηστη ελληνικη κυβερνηση προσπαθει να μαζεψει τα αμαζευτα.... και η πλακα ειναι οτι η αντιπολιτευση ΝΔ παιρνει τη θεση υπερ ασυλου των τουρκων νομιζοντας οτι φερνει το συριζα σε δυσκολη θεση ενω, σκαβει το λακο της.

Γιώργος

Δηλ όλοι αυτοί οι οικογενειάρχες (δάσκαλοι, γιατροί, δικαστές) που το έσκασαν από την Τουρκία είναι κατά τη γνώμη σου "τρομοκράτες" όπως λέει ο Ερντογάν; Δεν έχεις πάρει χαμπάρι πόσες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φυλακιστεί από το καθεστώς;

ftemp

Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Όποιος αισθάνεται αθώος, ας επιστρέψει στην πατρίδα του, να δικαιωθεί. Όσοι είναι ένοχοι, να επιστραφούν ως ποινικοί. Σε κάθε περίπτωση, να γυρίσουν όλοι πίσω. Είναι σαν να φτύνεις στα μούτρα την Δημοκρατία στην Τουρκία.

Δον

Τα έχεις χαμένα μου φαίνεται...

@ftemp

Μιλάμε για την Τουρκία... Τη χώρα των διώξεων, των βασανιστηρίων, του παραλόγου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lrezos0

Εγγύηση 50.000 ευρώ και όρος να εμφανίζεται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, επιβλήθηκαν στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο - Με απαγόρευση εξόδου ελεύθερος και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος

15
cypruss_arthross1

Νέα στοιχεία για την υπόθεση από το γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Κυπριακής Αστυνομίας - Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια του Νίκου Μεταξά στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο να έχει σκοτώσει και εδώ - Ανατριχίλα για την δράση του 35χρονου λοχαγού Νίκου Μεταξά που στραγγάλιζε γυναίκες ενώ έκαναν σεξ - Δεν βρήκαν το πτώμα της 6χρονης εκεί που είχε πει ότι το είχε πετάξει - Σταμάτησαν οι έρευνες στο φρεάτιο

63
asoee

Ο κ.Στέλιος Μπεκίρος τονίζει  ότι ενώ ο πρύτανης έχει ενημερωθεί πολλάκις από καθηγητές και σπουδαστές δεν κάνει ενέργειες για να σταματήσει το παραεμπόριο και τις επιθέσεις  - Ο πολίτης συνοδευόταν από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον Κώστα Μπακογιάννη