Με πρωτοβουλία Αμβρόσιου: Πορεία ιερέων στο Αίγιο για το όνομα των Σκοπίων

Με πρωτοβουλία Αμβρόσιου: Πορεία ιερέων στο Αίγιο για το όνομα των Σκοπίων

Θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη - Συλλαλητήριο την Κυριακή 21 Ιανουαρίου - Αποφασίσθηκε οι καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα σαν ένα πρώτο «μήνυμα» για την αμετακίνητη θέση της Εκκλησίας στην ελληνικότητα της Μακεδονίας


   


Μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, την ίδια μέρα που θα πραγματοποιηθεί και το ανάλογο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, θα πραγματοποιηθεί στο Αίγιο μετά από πρόταση και πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας Αμβρόσιου, η οποία έγινε δεκτή κατ’αρχάς το πρωί στην Ιερατική Σύναξη με τη συμμετοχή όλων των ιερέων της Μητρόπολης και κατά δεύτερον από τους τοπικούς φορείς που συναντήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Κέντρο Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες».

Παράλληλα αύριο το μεσημέρι, οι ιερείς της Μητρόπολης θα πραγματοποιήσουν πορεία από τα φανάρια της Μητροπόλεως κατεβαίνοντας μέχρι την Αγία Τριάδα, με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα σαν ένα πρώτο «μήνυμα» για την αμετακίνητη θέση της Εκκλησίας στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στη σύσκεψη φορέων το απόγευμα της Παρασκευής, παρών εκ μέρους του Δημάρχου Αιγιαλείας ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, μεταφέροντας τη θέση της δημοτικής αρχής για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, επικεφαλής της «Αιγιαλέων Πόλις» κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, που πρότεινε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και απόφαση για να μπει μπροστάρης ο Δήμος για να σταλεί το μήνυμα από την ιστορική πόλη του Αιγίου. Παρών και ο ανεξάρτητος βουλευτής, επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Νικολόπουλος, καθώς και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας κα Μαίρη Χρονοπούλου, η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Βάνα Μπεντεβή και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, που ομόφωνα αποφάσισαν τη συμμετοχή τους.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ

Με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας επείγον θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων με την προσωνυμία «Μακεδονία», πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» Ιερατική Σύναξη των ιερέων της επαρχίας Αιγιαλείας, έπειτα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Ποιμενάρχης, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους ιερείς για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή του, σημείωσε πως έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις η Μακεδονία χάνεται και η Ελλάδα ακρωτηριάζεται! «Σας καλώ να ξεσηκωθούμε! Όλοι οι Αιγιαλείς, όλοι οι Έλληνες! Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι αγώνες των Μακεδονομάχων πηγαίνουν χαμένοι! Η Ιστορία μας μολύνεται! Γι’ αυτό και εγώ σήμερα, από την ιστορική Βοστίτσα, σας ζητώ, αδελφοί μου και παιδιά μου εν Κυρίω, να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας! Να πούμε το δικό μας «όχι» ώστε να αποτραπεί η παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» στο κρατίδιο των Σκοπίων! Είναι κάτι που οφείλουμε στους προγόνους μας αλλά και στις επόμενες γενιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος, προτείνοντας συγκεκριμένες μορφές αντίδρασης (αναφέρονται στο κάτωθι ψήφισμα), οι οποίες και έγιναν δεκτές από το σύνολο των ιερέων. Και κατέληξε ως εξής: «Θέλω να γνωρίζετε πως έπειτα από αυτόν τον αγώνα, έπειτα από αυτήν την επανάσταση, δεν θα βγούμε χαμένοι. Το όνομα του Θεού θα δοξαστεί!».

Το ψήφισμα

Ακολούθως, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος ανέγνωσε το κάτωθι ψήφισμα, το οποίο ενέκριναν (διά της υπογραφής τους) άπαντες οι ιερείς:

«Στράβων: ΄΄Ἔστι μὲν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία΄΄.
Ως γνωστόν, η Μακεδονία μας υπήρξε άλλοτε θύμα βαρβαρικών εισβολών, σήμερον δε ζει υπό την απειλή της απληστίας του κράτους των Σκοπίων, το οποίο από το 1991, μετά την απόσχισή του από το ομοσπονδιακό κράτος της Γιουγκοσλαβίας καπηλεύεται και απροκάλυπτα σφετερίζεται  το όνομα της Μακεδονίας μας, αμφισβητώντας την ελληνικότητά της. Αλλά η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι, ως γνωστόν, αρρήκτως συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδος εδώ και τέσσερεις χιλιάδες χρόνια. Οι παραχαράκτες γείτονές μας ανέκαθεν διαστρεβλώνουν την ιστορία της Μακεδονίας και παραποιούν την ιστορική αλήθεια.
Όμως, το ελληνικό αίμα σε δύσκολους καιρούς κατά την πορεία της Ιστορίας της Μακεδονίας και ο τίμιος ιδρώτας των Ελλήνων κατά τις ημέρες ειρήνης και ευτυχίας, πότισαν επί ολόκληρες χιλιετίες την ελληνική μακεδονική γη.

Εξ άλλου, το ελληνικό έθνος στον χώρο αυτό της Μακεδονίας μεγαλούργησε διά μέσου των αιώνων και ερμήνευσε με την λεπτότητα του πνεύματός του τις υψηλές διδασκαλίες των φιλοσόφων του, τις οποίες από εκεί διέδωσε και μεταλαμπάδευσε σε όλο τον κόσμο. Ο χώρος της Μακεδονίας είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με τη δράση του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι μεγαλούργησαν υλοποιώντας το μεγαλόπνοο σχέδιό τους για την πολιτιστική και πολιτισμική ενότητα του τότε γνωστού κόσμου. Στη Θεσσαλονίκη έδρασαν μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες του Βυζαντίου, όπως ο Συμεών και ο Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοποι της πόλεως και γεννήθηκαν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι ιεραπόστολοι και φωτιστές των Σλάβων.

Και τώρα, ένα αλλογενές κρατίδιο, εκμεταλλευόμενο τις γενικότερες ανακατατάξεις στον ευαίσθητο τούτο χώρο της Βαλκανικής χερσονήσου, σφετερίζεται και διεκδικεί εκείνο το οποίο δεν του ανήκει, δηλαδή το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας, και τοιουτοτρόπως τραυματίζει την ελληνική αξιοπρέπεια και την ιστορική πραγματικότητα.

Προχθές μάλιστα η αλβανική ιστοσελίδα «infoshqip.com», επικαλούμενη «αξιόπιστες ελληνικές πηγές», αναφέρει  ότι η επωνυμία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» θα είναι το όνομα στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Σκόπια.

Μάλιστα, το αλβανικό Μέσο μεταδίδει πληροφορίες ακόμη και για την ονομασία της εθνικότητας ως Νεομακεδονική ή της εκκλησίας των Σκοπίων ως «Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέας Μακεδονίας».

Σήμερα λοιπόν παρατηρείται μία έντονη διπλωματική δραστηριότητα για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων εν όψει μάλιστα του γεγονότος ότι στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Όλοι οι φορείς των πολιτικών κομμάτων αλλά και πρόσωπα που σημάδευσαν με την παρουσία τους τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας καθημερινά κάνουν δηλώσεις και παρεμβάσεις για το θέμα.

O μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ιστορικό στέλεχος άλλοτε της Αριστεράς καλεί την Κυβέρνηση να μείνει πιστή στην εθνική γραμμή που αποφάσισε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία». Σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα σημειώνει πως «τυχόν υποχώρηση από αυτή τη γραμμή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας, δεδομένου ότι μετά την οκταετή καταλήστευση του ελληνικού λαού που μας οδήγησε στην σημερινή δραματική κατάσταση, το μόνο που μας απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του είπε: «Η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει και εθνικά και πολιτικά χωρίς ενδιαφέρον, αλλά πολύ περισσότερο τίθεται ένα θέμα της ονομασίας της Εκκλησίας αυτής, που έχει απήχηση στην πορεία την εκκλησιαστική γενικότερα και στην οικογένεια των Εκκλησιών που είναι στην Ορθοδοξία μας. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από πλευράς, εθνικής, πολιτικής, να μετακυλήσει στον χώρο της Εκκλησίας».
Η Εκκλησία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη όταν πρόκειται περί επιβουλής κατά των προαιώνιων ιδανικών του Έθνους μας, παρά τω πλευρώ του οποίου βρέθηκε πάντοτε πρόμαχος.
Γνωρίζει το καθήκον και το ιερό και ιστορικό χρέος αυτής και θα το πράξει, όπως απ’ αρχής μέχρι σήμερον ευσυνειδήτως και επιμελώς το έπραξε.

Διά τούτο αποφασίζομε:

Διακηρύσσουμε απεριφράστως ότι η Μακεδονία μας είναι Ελληνική και μόνον.
Εκφράζομε την έντονη αγωνία και ανησυχία μας για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Διαμαρτυρόμεθα εντόνως και καταδικάζομε όλες τις μεθοδεύσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε μία λύση του θέματος εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και θα θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική και εθνική της ακεραιότητα.

Συντασσόμεθα απολύτως και υποστηρίζουμε την πρόσφατη απόφαση της ΔΙΣ  ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».

Εφιστούμε την προσοχή και την εγρήγορση του ευσεβούς Ορθοδόξου Χριστιανικού πληρώματος διά το εθνικής και μεγίστης ιστορικής σημασίας θέμα.
Προτείνουμε:
Να πραγματοποιηθεί πορεία των κληρικών της Αιγιαλείας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, ημέρα συζήτησης του εθνικού μας θέματος, και ώρα 12 το μεσημέρι, στην οδό Μητροπόλεως του Αιγίου, η οποία θα εκκινήσει από τα φανάρια στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Σολωμού και θα καταλήξει  στο παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος. Την ίδια ώρα να κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ιερών Ναών του Αιγίου. Επίσης την ημέρα αυτή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες των Ιερών Ναών της πόλεως.

Μετά το πέρας της πορείας οι ιερείς να μεταβούν στην εθνική οδό  Κορίνθου – Πατρών στο ύψος των βενζινάδικων διά μία ώρα με σκοπό να διανείμουν φυλλάδια στους διερχομένους οδηγούς.

Καλούμε σε γενικό συλλαλητήριο εντόνου διαμαρτυρίας και εθνικής αγωνιστικότητας όλους τους φορείς της περιφέρειάς μας μαζί με τον θεοφιλή λαό της Αιγιαλείας την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 μετά την Θεία Λειτουργία και ώρα 11π.μ. στην κεντρική πλατεία του Ιερού Ναού Φανερωμένης.

Στο πλαίσιο αυτό να εκτυπωθούν φυλλάδια διαφωτιστικά ως προς το θέμα και να διανεμηθούν σε όλο το λαό μας προς ενημέρωση και αφύπνισή του.

Να δημοσιοποιηθεί το ψήφισμα στα ΜΜΕ και να διαβαστεί την ημέρα του συλλαλητηρίου.
Να διαβιβασθεί στον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους φορείς των ελληνικών κομμάτων του Κοινοβουλίου».

Πηγή: Ilialive.gr
 


ΣΧΟΛΙΑ (5)

θεσπρωτος

Προχωρα Αμβροσιε , να παρουμε τα σκοπια , ειναι δικα μας , να παρουμε τη β ηπειρο , και την πολη ......προχωρα ......και τους φαγαμε ....!!!! επανω τους .....αερα........!!!!!!!!!! Μας προεκυψαν ξαφνικα απο το ΠΟΥΘΕΝΑ .........πατριωτες και οι παπαδες , που αφορισαν την επανασταση ...που δηλωναν χριστιανοι και ως εκ τουτου δεν ΔΥΝΑΝΤΑΙ να ειναι Ελληνες .. (γενναδιος σχολαριος ) αυτοι που στενοχωρηθηκαν που ελευθερωθηκαμε απο τους τουρκους δηλ. οικ. πατριαρχη ΤΟΥΡΚΟΥ πολιτη αξιωματικου του τουρκικου στρατου : Δυστυχως .....!!!!! οι δυο λαοι διεκοψαν την ΥΠΕΡΟΧΗ .....!!!!!!! ΣΥΜΒΙΩΣΗ των 400 χρονων , οταν το 1821 ξεσηκωθηκαν κατι ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ και δημιουργησαν τις γνωστες προστριβες ( ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ = ολοι οι Ελληνες Ηρωεες αγωνιστες ... ) για τη λεφτερια , ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΦΥΛΑΚΗΣΑΝ ΒΑΣΑΝΗΣΑΝ ΕΞΟΡΗΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ....!!!!!! ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.....!!!!! Γρηγοριος ο Ε: επιστολη ....να μην εναντιωθουμε κατα του σουλτανου διοτι ειναι ΑΜΑΡΤΙΑ .....!!!!! Παραμυθι το λαβαρο απο τον παλαιων πατρων ( φτιαχτηκε 50 χρονια μετα ) ηταν αυτος , εβριζε μερα νυχτα τον παπαφλεσσα και απο τους πρωτους που αφορισαν την επανασταση , ηταν αυτοι που δωσανε την Πολη στους τουρκους , με ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ να μην τους πειραξουν οι τουρκοι , ( τους σεβαστηκε λενε .... το ισλαμ ..... ) που θα επρεπε να αρχησει πρωτα απο αυτους ..... για να επιβαλουν την δικη τους θρησκεια , πατριωτες αυτοι που στα 400 χρονια εξυπηρετουσαν τους τουρκους .....ηταν οι πνευματκοι χωροφυλακες ....ρουφιανοι ...οσο για τον κατσαντωνη ....τον δωσανε στεγνα ..... οταν πηγε να κρυφτει σε μοναστηρι και του σπασανε οι τουρκοι τα κοκαλα με τη βαριοπουλα , οπαδοι του σαουλ .... ανθρωποειδη χωρις χαρακτηρα ....τοις πασι γεγονα τα παντα ...ειναι αυτοι που γινονται με τους παντες τα παντα ...για να καλοπερνανε .....ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ .

Χαχαχαχα

Good morning Χριστιανομπάν. Και η εκκλησία ξύπνησε και θα βγεί στους δρόμους με τους άεργους να εκτονώσει το συναίσθημα και μετά απλά το όνομα θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Όσο η απεργία αυξάνει μισθούς τόσο οι πορείες της Εκκλησίας και των υπολοίπων θα αλλάξουν την ήδη αποφασισμένη ονομασία. Αυτά έπρεπε να τα κάνουν με το Σαμαράκο τότε. Τώρα χαίρω πολύ, χαιρόπουλος.

Οταν ο καραμαν αλης

το 1959 ....αναγνωρισε τα σκοπια Μακεδονια , που ηταν το παπαδαριο ?????

Φχψ

Καραμανλής,59,αναγνώριση;Αρλούμπες γράφεις!!

Σε πονεσα .....

sorry ....!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

btrs0

Κατηγορούνται για εξύβριση και διατάραξη κοινής ειρήνης - Δικογραφία σε βάρος 44χρονου αστυνομικού που φέρεται να μετέιχε στην ομάδα εκείνων που έδωσαν το έναυσμα για την επίθεση και άλλων δύο ανδρών ηλικίας 43 και 57 ετών

21