Προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης η διαμεσολάβηση

Προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης η διαμεσολάβηση

Ο αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας ανέλαβε την υπεράσπιση του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση και απαντά στην  ΕΔΕ

Προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης η διαμεσολάβηση
Ο αρεοπαγίτης και πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία συνέταξε το νομοσχέδιο για την διαμεσολάβηση Χαράλαμπος Μαχαίρας με ανακοίνωσή του, η οποία διανεμήθηκε μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, όχι μόνο  υπεραμύνεται του επίμαχου νομοσχεδίου, αλλά ανέλαβε το βάρος να απαντήσει  στις αρνητικές θέσεις που εξέφρασαν ο πρόεδρος και  εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος και Χαράλαμπος Σεβαστίδης. 
          
Το ελάχιστο διάστημα διαβούλευσης του επίμαχου νομοσχεδίου, αλλά και το περιεχόμενό του έχει προκαλέσει την αντίδραση του δικαστικού και νομικού κόσμου.
          
Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης
Σταύρος Κοντονής
Κλείσιμο
, λησμονεί να αναφέρει ότι το ζήτημα της διαμεσολάβησης είναι ένα από τα προαπαιτούμενα  για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η οποία προσδοκάται να  επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 και για το λόγο αυτό έθεσε μηδενικό σχεδόν χρόνο διαβούλευσης.
          
Μάλιστα, ο κ. Κοντονής θα παραχωρήσει αύριο το πρωί  την πρώτη του συνέντευξη από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου τον Νοέμβριο του 2016, στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Δικαιοσύνης, με μοναδικό θέμα το επίμαχο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση.
          
Διευκρινίζεται ότι πράγματι ο κ. Κοντονής ως υπουργός Δικαιοσύνης έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωση (έντυπα και ηλεκτρονικά), όχι όμως στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι και γνωρίζουν τα θέματα της Δικαιοσύνης.
          
Πέρα από όλα αυτά, ο  Χαράλαμπος Μαχαίρας στην εκτενή ανακοίνωσή του, αναφέρει κατ' αρχάς, ότι «η  νομοθεσία περί διαμεσολάβησης καθώς και ο βασικός νόμος 3898/2010 που ισχύει μέχρι σήμερα αντικαθίσταται πλέον από ένα σύγχρονο πλαίσιο που επιλύει κενά και προβλήματα όπως αυτά διαπιστώθηκαν από τη καθημερινή πρακτική» και προσθέτει ότι «η  δικαστική μεσολάβηση, της οποίας τον ρόλο του μεσολαβητή έχουν δικαστές, παρά τη νομοθετική θέσπιση της τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
          
Ακόμη, ο αρεοπαγίτης αναφέρει:
          
«Το κύρος του δικαστή, επιτρέπει τη διαχείριση υποθέσεων δυσχερών και πολύπλοκων που θα μπορούσαν να επιλυθούν με τη διαδικασία της δικαστικής μεσολάβησης αφαιρώντας από το δικαστικό σύστημα, υποθέσεις που αλλιώς θα χρόνιζαν σε αυτό με τα αντίστοιχα δυσμενή αποτελέσματα, καθώς δεν αμφισβητείται ότι και η δικαστική μεσολάβηση είναι ταχεία και πάντως ασύγκριτα ταχύτερη της δημόσιας δίκης. Κατ’ ακολουθία, δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού των δύο διαδικασιών, αλλά εποικοδομητικής συνεργασίας τους».
          
Σε απάντηση των νομικών θέσεων που διατύπωσαν οι Χριστόφορος και Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ο πρόεδρος της εν λόγω νομοπαρασκευαστικής επιτροπής  επισημαίνει  ότι η Δικαιοσύνης δεν ιδιωτικοποιείται όμως επισημαίνουν οι δύο δικαστικοί λειτουργοί.
          
Ειδικότερα,  ο Χαράλαμπος Μαχαίρας αναφέρει:
          
«Από τη γενική θεωρία περί διαμεσολάβησης, όπως αυτή διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύεται ότι ο θεσμός αυτός ουδεμία σχέση έχει με την απονομή της δικαιοσύνης αυτής καθεαυτήν και κατ’ επέκταση ουδεμία σχέση έχει με τυχόν ιδιωτικοποίησή της. 
          
Η διαμεσολάβηση δεν αντικαθιστά τη δικαστική κρίση, ούτε υποχρεώνει σε λύση κάποια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Ο διαμεσολαβητής, επιχειρεί να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να βρουν μία κοινώς αποδεκτή λύση ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στο δικαστήριο. Η υποχρεωτικότητα για παραπομπή ορισμένων διαφορών στη διαμεσολάβηση, όπως αυτή καθιερώνεται με τον νέο νόμο, αφορά αποκλειστικά και μόνο την υποχρέωση των μερών να επιχειρήσουν να επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους, προτού ασκήσουν το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να προσφύγουν στο Δικαστήριο, δικαίωμα το οποίο ουδόλως θίγεται.
          
Το νέο νομοθέτημα της διαμεσολάβησης που προέκυψε ύστερα από διεξοδικές επιστημονικές και ουσιαστικές συζητήσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που περιελάμβανε εκπροσώπους κάθε κλάδου, ανάμεσα τους και πολλούς δικαστές, εκπροσώπους της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων, επιστημονικών φορέων κ.ά. είναι να επιλύσει προβλήματα και αστοχίες που ανεδείχθησαν από την καθημερινή πρακτική επί μια επταετία και πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και την εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων τους, χωρίς φυσικά να επιχειρεί υποκατάσταση της παραδοσιακής απονομής της Δικαιοσύνης από τα δικαστήρια».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης