Black Friday: Ουρές από τα ξημερώματα - Με εκπτώσεις 20-30% προσελκύουν καταναλωτές

Σήμερα και αύριο οι εκπτώσεις - Προσφορές πάσης φύσεως για να κινηθεί η αγορά - Διαφορετικές οι συνθήκες από την Αμερική, όπου οι εκπτώσεις κινούνται στο 70-80%

Και επισήμως «Black Friday» από σήμερα το πρωί στην Ελλάδα της κρίσης, με τα μαγαζιά και τις μεγάλες αλυσίδες να ελπίζουν σε προσέλκυση καταναλωτών, με τις ελκυστικές τιμές που διαφημίζουν όλη την εβδομάδα. Φαίνεται μάλιστα πως οι προσφορές για κάποιους ήταν τόσο δελεαστικές, ώστε αξημέρωτα στήθηκαν έξω από αλυσίδες καταστημάτων με ηλεκτρονικά προϊόντα για να μπουν πρώτοι με το πού ανοίξουν και να προλάβουν να επωφεληθούν.

Από τις 5 το πρωί περίπου 30 νεαροί περίμεναν έξω από γνωστό πολυκατάστημα στο Σύνταγμα, ενώ η ουρά μέχρι τις 8 που άνοιξαν οι πόρτες είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα. Ανάλογες εικόνες και στην Θεσσαλονίκη, έφεραν κάπως και στην Ελλάδα την ατμόσφαιρα της «πραγματικής» Black Friday από το εξωτερικό.

Κι αυτό γιατί ναι μεν τα καταστήματα στην Ελλάδα κάνουν τιμές που εμπεριέχουν εκπτώσεις, πλην όμως δεν αγγίζουν επ’ ουδενί αυτές της Αμερικής, όπου γι' αυτή την μόνη μέρα, η αξία χιλιάδων προϊόντων πέφτει ακόμη και στο 80% της αρχικής. Στην χώρα μας παρά την έντονη καμπάνια που έλαβε χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν αναμένονται πάντως εντάσεις και τσακωμοί για ένα αντικείμενο του καταναλωτικού  πόθου μας...

Αξημέρωτα περίμεναν περίπου 200 νεαροί να ανοίξει πολυκατάστημα στο Σύνταγμα


Σύνταγμα, ώρα 8 το πρωί, το πλήθος ορμάει στο πολυκατάστημα που μόλις άνοιξεΟυρές από τα ξημερώματα στην Θεσσαλονίκη


Παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρίες κάνουν λόγο για εκπτώσεις που φτάνουν το 70%, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί συνήθως σε προϊόντα που δεν «φεύγουν» με τίποτε, όπως μοντέλα κινητών τηλεφώνων που έχουν ξεμείνει.

Οι εκπτώσεις σε νέα μοντέλα τηλεοράσεων κυμαίνονται από 20 έως 30%, το ίδιο ισχύει και στις παιχνιδομηχανές, ενώ αν μπεις ενδεικτικά στο site μιας μεγάλης αλυσίδας μπορεί και να... γελάσεις με την καρδιά σου! Κι αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων στα οποία η «black Friday» έκδοση δεν ξεπερνάει τα 15 ευρώ, κάτι που διακωμωδεί από μόνο του την όλη κατάσταση.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες θα ανοίξουν από τις οχτώ το πρωί, αναμένοντας τους έχοντες να ξοδέψουν μια εργάσιμη μέρα εν αντιθέσει με την Αμερική, την χώρα που γέννησε το φαινόμενο της «Black Friday», πριν από εξήντα πέντε χρόνια. Εκεί όπου οι ουρές είναι ατέλειωτες, η αναμονή δώδεκα και πλέον ωρών δεδομένη, όπως και το ξενύχτι μέσα στο κρύο του Νοέμβρη. Είναι όμως τέτοιου εύρους οι εκπτώσεις ώστε έξω από πολύ γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, αφηνιασμένοι καταναλωτές εφορμούν μέσα μόλις ανοίγουν οι πόρτες, συνήθως στις πέντε το πρωί!

Σύνταγμα, από νωρίς το πρωί σχηματίστηκαν ουρές


Ουρές και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, όπου κυρίως νεαροί καταναλωτές περίμεναν τα καταστήματα να ανοίξουν το πρωί

ΗΠΑ: Οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο»
Αυτή είναι η συνήθης εικόνα μιας «Black Friday» ή αλλιώς της περίφημης «Μαύρης Παρασκευής» όπως έχει γίνει γνωστή στην Αμερική από όπου ξεκίνησε το συγκεκριμένο καταναλωτικό έθιμο, αν μπορεί κάποιος να του προσδώσει αυτό τον όρο.

Είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, αυτή που ακολουθεί την αργία της «Ημέρας των Ευχαριστιών» και συνήθως όλοι οι εργαζόμενοι έχουν αργία, εκτός από αυτούς που εργάζονται στα καταστήματα.

Πρόκειται για την ημέρα που οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο» σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη, ειδικά όμως στις ηλεκτρονικές συσκευές με τιμές ακόμη και κάτω του κόστους!

Φαινόμενο που λαμβάνει χώρα μόνο στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία και σε άλλες χώρες, όχι όμως στην Ελλάδα της κρίσης, που εισήλθε στο φαινόμενο της «Μαύρης Παρασκευής» μόλις πέρυσι.

Εδώ υπάρχουν εκπτώσεις που δεν μπορούν να συναγωνιστούν επ’ ουδενί τις τιμές των γιγαντιαίων αλυσίδων στην Αμερική ή σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Ειδικά στις ΗΠΑ, οι τιμές είναι εξωφρενικά χαμηλές, αφού μια τηλεόραση που πριν την «Black Friday» είχε δυόμιση χιλιάδες δολάρια, την συγκεκριμένη ημέρα τιμάται χίλια!

Επίσης, το έθιμο διαρκεί για δύο Σαββατοκύριακα, δηλαδή τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται η καταναλωτική φρενίτιδα και οι τζίροι.

Το 2014 που σημειωτέον υπήρξε για πρώτη φορά πτώση των πωλήσεων, ο συνολικός τζίρος στην Αμερική εκείνο το τετραήμερο ήταν 50.900.000.000 δολάρια.


Οι ατέλειωτες ουρές και το χάος του 2008
Από το 1952 που ξεκίνησε το «έθιμο» η συγκεκριμένη ημέρα, σηματοδοτεί την αρχή της εποχής για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά πολυκαταστήματα ανοίγουν στις πέντε το πρωί-κάποια ακόμη και στις δύο τα ξημερώματα-για να υποδεχθούν τις ορδές των αφηνιασμένων καταναλωτών.

Οι τελευταίοι σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές μέσα στο κρύο, περιμένοντας να ορμήξουν κυριολεκτικά μέσα στα μαγαζιά και να ξετινάξουν τις πιστωτικές τους κάρτες, αγοράζοντας όσα περισσότερα μπορούν να κουβαλήσουν.

Μόνο που αυτό μερικές φορές έχει ολέθρια αποτελέσματα, όπως συνέβη εκείνο το ξημέρωμα της Παρασκευής του 2008 στη Νέα Υόρκη. Με το κρύο να περονιάζει τα κόκαλα, δύο χιλιάδες άτομα που περίμεναν έξω από το Wall Mart, άρχισαν να εκνευρίζονται όσο περνούσε η ώρα.
Όταν η πόρτα της εισόδου του καταστήματος άνοιξε, όρμησαν μέσα σπάζοντάς την και παρασέρνοντας μαζί τους έναν 34χρονο υπάλληλο, τον οποίο κυριολεκτικά ποδοπάτησαν. Η φρενίτιδα ήταν τέτοια, που όχι μόνο δεν σταμάτησαν να περνούν από πάνω του, αλλά δεν άφησαν τους συναδέλφους του να επέμβουν για να τον γλιτώσουν από την μάζα που εφορμούσε στο κατάστημα με ουρλιαχτά. Δεν κατάφεραν να τον σώσουν ούτε οι αστυνομικοί που κατέφτασαν στο σημείο, αφού η μάζα τους έσπρωχνε και τους απωθούσε. Όταν μπήκαν όλοι μέσα ο νεαρός ήταν πλέον νεκρός, ενώ κάποιοι καταναλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά από την «κόλαση» που ξέσπασε με το άνοιγμα της πόρτας.


Η Ελλάδα και η κρίση
Στην Μεγάλη Βρετανία η «Μαύρη Παρασκευή» υπάρχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πέρυσι ο τζίρος άγγιξε το 1.300.000.000 λίρες, σημειώνοντας αύξηση των εισπράξεων κατά 11,1% από το 2015.

Στην χώρα μας που σήμερα μπήκε στον χορό του συγκεκριμένου εθίμου, οι εκπτώσεις ακόμη και στις μεγάλες αλυσίδες δεν ξεπερνούν συνήθως το 40%  σε συγκεκριμένα είδη, ενώ δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια το 80% έκπτωσης που έκανε πριν λίγα χρόνια στην Γερμανία η Apple. Κάτι που στην Ελλάδα μάλλον θα αργήσουμε πολύ να δούμε,  έστω και αν το τελευταίο της μοντέλο που κοστίζει πάνω από 1200 ευρώ-το I phone X- έχει ήδη εξαντληθεί.   

Με την κρίση να εξακολουθεί να ταλανίζει την πάλαι ποτέ υγιή οικονομικά μεσαία τάξη τα τελευταία χρόνια, η σημερινή δική μας «Μαύρη Παρασκευή» είναι σαφώς πολύ πιο φτωχή σε προσφορές από αυτές των άλλων χωρών. Θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο, διαφημίστηκε δεόντως αλλά οι εκτιμήσεις λένε ότι τα αποτελέσματα δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά στο εξωτερικό. 

Στην τελική αν το ψάξει λίγο κάποιος θα διαπιστώσει εύκολα, ότι παρά τα εντυπωσιακά διαφημιστικά, οι τελικές τιμές δεν είναι τιμές «Black Friday» εξωτερικού, αλλά Ελλάδας σε καιρό κρίσης. Κι αυτό τα λέει μάλλον όλα…

Δείτε βίντεο: Black Friday: Ουρές από το ξημέρωμα με δέλεαρ τις εκπτώσεις


ΣΧΟΛΙΑ (97)

ΜΠΑΝΑΝΙΑ

Πηγε απο τις 4 30 το πρωι και περιμενε μεχρι τις 8 και μετα για να παρει ενα playstation το οποιο ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ και δεν μπορει να σηκωθει να παει στην δουλεια η στη σχολη? Παρακμη στο μεγαλειο της

Συγνωμη

Δηλαδη γιατι να μην τα παραγγειλεις απο το ιντερνετ για παραδειγμα? Αλλα αυτο που αναρωτιεμαι πραγματικα ειναι ολοι αυτοι οι κλαψες που λενε δεν εχω λεφτα αλλα πρωτοι με τις σκηνες απο προηγουμενη μερα στα μαγαζια....σαν αυτους τους ελληναραδες που εχουν κινητο 800 ευρω αλλα δεν εχουν λεφτα για μοναδες ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ Ο ΜΑΡΑΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Δωσε πονο Τσιπρα, βαστα Σοιμπλε

Ποια κριση μιλαμε; Κριση δεν υπαρχει γιατι απλα οι ανεργοι δουλευουν μαυρα και οι καταθεσεις βγηκαν απο τις τραπεζες και μπηκαν στο σεντουκι. Γεματες οι ταβερνες, ουρες τωρα στα καταστηματα για παρουν ολοι 55αρες τηλεορασεις και iphone. Βαστα Σοιμπλε υπαρχει πολυ λιπος ακομα.

ch

...μακάρι να ήμουνα πάλι 16 χρονών κι ας περιμενα στην ουρά στα public σαν το πρόβατο!!

μπεεεε

Σημερα μας ψεκάσανε πάλι απ οτι είδα στον αττικό ουρανο. Αχαχα η γκλιτσα του τσοπάνη μας λειπει.

Μητσος

Πωπω ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ με τις μαυροπαρασκευιατικες προσφορες....Παραδειγμα το ΠΛΑΙΣΙΟ....Τηλεοραση 55 ιντσων απο 1480 τη δινουν 1230 Δηλαδη γλιτωνεις 250 ΖΗΤΩ Η ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑ......Αποριας αξιο οι ουρες απο τα χαραματα...Μπραβο στην κοινωνια μας και στη νεολαια που αγνοησε το σχολειο...Στο σωστο δρομο εισαστε, μην μασατε, ΝΤΟΥΓΡΟΥ!!! Οσο για τους γονεις που ενιωσαν την υποχρεωση να δωσουν χαρα στα παιδια τους δινοντας τους 500 στο χερι για τις αγορες τους, μην παραπονιουνται για την πορεια του εθνους,...Αφου τα παιδια τους ειναι αυτα που στο μελλον θα ψηφισουν...Τις ιδιες γλοιωδεις κινησεις(να μου επιτραπει η εκφραση ) κανουν οι γονεις οπως κι οταν παιρνουν κινητο στα 5χρονα παιδια τους...Νιωθω λυπημενος για τη λογικη και την κοσμοαντιληψη του συγχρονου νεοελληνα ...Πολλα ΚΡΙΜΑ εχω να σας πω...

Αααχ και να γινοταν αυτο...

Παιδες που να ειχε και Black Friday στα μπ@υρδ@λα.....Οι ουρες θα ξεκινουσαν απο τη Συγγρου και το Μεταξουργειο και θα εφταναν μεχρι τη Βουλιαγμενη!!! Εκει οχι απλα black Friday, αλλα white Friday θα ειχαμε!!!!

Δημητρης

Μολις γυρισα απο τη σχολη μου και πραγματικα ΓΕΛΑΩ με αυτα που διαβαζω...Να σας πω μια προσωπικη μου εμπειρια: Πριν δυο χρονια ετυχε να βρισκομα ΜΑΝΧΑΤΑΝ την περιοδο της σωστης αμερικανικης Black Friday και επαθα σοκ με τις προσφορες ....ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ SAMSUNG ΑΞΙΑΣ 940 , η προσφορα ηταν , κρατηθειτε..... 170 Και βλεπω και τις ελληνικες προσφορες και γελαω!! Ελπιζω αν διαβαζετε αυτο το σχολιο μου , να αντιληφθηκατε οτι σας πιασαν κορόιδα σημερα!!! Συγγνωμη για αυτο που θα σας πω η black friday στην Ελλαδα ειναι απατη..Πηγαινετε εξωτερικο να κανετε σωστες αγορες..Αν παλι μεινετε Ελλαδα , μην την τιματε και τοσο τη σημερινη ημερα..Αλλοι θα ειναι κερδισμενοι!!! Αλλα τι καθομαι και λεω...Το εχει η μοιρα μας να ειμαστε αφελης λαος ...Κριμα

Πολυ

Επιεικής η εκφρασή σου για αφελής λαός.. Εδώ οι πολιτικές επιλογές κατέστρεψαν τόσες γενιές, τις απάτες με την Ελληνική black Friday θα μυριζόταν ο Νεοέλληνας??

Θάνος

Λοιπον παιδια να τα παρουμε απο την αρχη: Ειμαι φοιτητης στην Αθηνα και πραγματικα εμεινα εκπληκτος που δεν υπηρχαν φοιτητες σημερα...Τα μονα ατομα που εβλεπα ηταν καθηγητες....Και διερωτωμαι: Αξιζει ολη αυτη η αναμονη εξω απο τα καταστηματα για ειδη οχι πρωτης αναγκης, αλλα για 3ης μη σας πω και 4ης αναγκης ;Ποσο μαλλον οταν αυτο συνδυαζεται με την αναλογη απουσια των μαθητων και των φοιτητων απο τα σχολεια και τις σχολες τους!!! Πριν με κατηγορησετε οτι ειμαι παραδοσιακος και ντεμοντε και κορόιδο που πηγα στη σχολη μου οπως επρεπε αντι να τιμησωτην black friday, που κατα τη γνωμη μου θεωρω γελοια αυτη την προσεγγιση, εχω να σας πω οτι μαλλον κανετε λαθος αμα το καλοσκεφτειτε...Για να μην παρεξηγηθω, δεν εχω την παπουδιστικη αποψη οτι τα παιδια ηταν υποχρεωμενα να παρουσιαστουν στα σχολεια, προς Θεου...Ο καθενας κανει τις επιλογες του και παει οπου θελει, δεν θα του πω εγω..Δυστυχως ή ευτυχως , η σημερινη νεολαια ειναι ετοιμη να πεθανει για ενα κινητο ή ενα Playstation σε εκπτωση!! Αλλα αυτη η αποψη που επικρατει στη συγχρονη εποχη ειναι αξιολυπητη..Και τωρα παμε και για τις φετινες εκπτωσεις!!! Ειναι κυριολεκτικα για γελια!! Π.χ. Διαβαζω αναλυτικα διαφημιση απο ΠΛΑΙΣΙΟ Τηλεοραση plasma 50"απο 1450 ΜΟΝΟ 1220...Ρε πλακα μας κανετε;;Τεραστια εκπτωση!! Υπαρχει και ενα skroutz ξερετε!! Για να μη τα πολυλογω θελω να πω σε οσους πηγαν να ψωνισουν σημερα να χαρουν τις αγορες τους αλλα μολις πιαστηκαν κορόιδα σημερα... Υ.Γ. ΑΑΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΓΡΑΨΩ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ....ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ , ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΖΗΛΟ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡ. ΣΥΣΚΕΥΩΝ!!! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ..ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΟΥ!!!

Fart Friday

Το μέλλον τις Ελλάδας έξω από τα Public. Μάλιστα. Βέβαια δεν γνωρίζουν ότι οι εκπτώσεις είναι μούφα εκτός από την σαβούρα που θέλουν να ξεφορτωθούν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης