Black Friday: Ουρές από τα ξημερώματα - Με εκπτώσεις 20-30% προσελκύουν καταναλωτές

Black Friday: Ουρές από τα ξημερώματα - Με εκπτώσεις 20-30% προσελκύουν καταναλωτές

Σήμερα και αύριο οι εκπτώσεις - Προσφορές πάσης φύσεως για να κινηθεί η αγορά - Διαφορετικές οι συνθήκες από την Αμερική, όπου οι εκπτώσεις κινούνται στο 70-80%

Black Friday: Ουρές από τα ξημερώματα - Με εκπτώσεις 20-30% προσελκύουν καταναλωτές
Και επισήμως «Black Friday» από σήμερα το πρωί στην Ελλάδα της κρίσης, με τα μαγαζιά και τις μεγάλες αλυσίδες να ελπίζουν σε προσέλκυση καταναλωτών, με τις ελκυστικές τιμές που διαφημίζουν όλη την εβδομάδα. Φαίνεται μάλιστα πως οι προσφορές για κάποιους ήταν τόσο δελεαστικές, ώστε αξημέρωτα στήθηκαν έξω από αλυσίδες καταστημάτων με ηλεκτρονικά προϊόντα για να μπουν πρώτοι με το πού ανοίξουν και να προλάβουν να επωφεληθούν.

Από τις 5 το πρωί περίπου 30 νεαροί περίμεναν έξω από γνωστό πολυκατάστημα στο Σύνταγμα, ενώ η ουρά μέχρι τις 8 που άνοιξαν οι πόρτες είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα. Ανάλογες εικόνες και στην Θεσσαλονίκη, έφεραν κάπως και στην Ελλάδα την ατμόσφαιρα της «πραγματικής» Black Friday από το εξωτερικό.

Κλείσιμο








Κι αυτό γιατί ναι μεν τα καταστήματα στην Ελλάδα κάνουν τιμές που εμπεριέχουν εκπτώσεις, πλην όμως δεν αγγίζουν επ’ ουδενί αυτές της Αμερικής, όπου γι' αυτή την μόνη μέρα, η αξία χιλιάδων προϊόντων πέφτει ακόμη και στο 80% της αρχικής. Στην χώρα μας παρά την έντονη καμπάνια που έλαβε χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν αναμένονται πάντως εντάσεις και τσακωμοί για ένα αντικείμενο του καταναλωτικού  πόθου μας...

Αξημέρωτα περίμεναν περίπου 200 νεαροί να ανοίξει πολυκατάστημα στο Σύνταγμα


Σύνταγμα, ώρα 8 το πρωί, το πλήθος ορμάει στο πολυκατάστημα που μόλις άνοιξε



Ουρές από τα ξημερώματα στην Θεσσαλονίκη


Παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρίες κάνουν λόγο για εκπτώσεις που φτάνουν το 70%, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί συνήθως σε προϊόντα που δεν «φεύγουν» με τίποτε, όπως μοντέλα κινητών τηλεφώνων που έχουν ξεμείνει.

Οι εκπτώσεις σε νέα μοντέλα τηλεοράσεων κυμαίνονται από 20 έως 30%, το ίδιο ισχύει και στις παιχνιδομηχανές, ενώ αν μπεις ενδεικτικά στο site μιας μεγάλης αλυσίδας μπορεί και να... γελάσεις με την καρδιά σου! Κι αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων στα οποία η «black Friday» έκδοση δεν ξεπερνάει τα 15 ευρώ, κάτι που διακωμωδεί από μόνο του την όλη κατάσταση.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες θα ανοίξουν από τις οχτώ το πρωί, αναμένοντας τους έχοντες να ξοδέψουν μια εργάσιμη μέρα εν αντιθέσει με την Αμερική, την χώρα που γέννησε το φαινόμενο της «Black Friday», πριν από εξήντα πέντε χρόνια. Εκεί όπου οι ουρές είναι ατέλειωτες, η αναμονή δώδεκα και πλέον ωρών δεδομένη, όπως και το ξενύχτι μέσα στο κρύο του Νοέμβρη. Είναι όμως τέτοιου εύρους οι εκπτώσεις ώστε έξω από πολύ γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, αφηνιασμένοι καταναλωτές εφορμούν μέσα μόλις ανοίγουν οι πόρτες, συνήθως στις πέντε το πρωί!

Σύνταγμα, από νωρίς το πρωί σχηματίστηκαν ουρές






Ουρές και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, όπου κυρίως νεαροί καταναλωτές περίμεναν τα καταστήματα να ανοίξουν το πρωί





ΗΠΑ: Οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο»
Αυτή είναι η συνήθης εικόνα μιας «Black Friday» ή αλλιώς της περίφημης «Μαύρης Παρασκευής» όπως έχει γίνει γνωστή στην Αμερική από όπου ξεκίνησε το συγκεκριμένο καταναλωτικό έθιμο, αν μπορεί κάποιος να του προσδώσει αυτό τον όρο.

Είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, αυτή που ακολουθεί την αργία της «Ημέρας των Ευχαριστιών» και συνήθως όλοι οι εργαζόμενοι έχουν αργία, εκτός από αυτούς που εργάζονται στα καταστήματα.

Πρόκειται για την ημέρα που οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο» σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη, ειδικά όμως στις ηλεκτρονικές συσκευές με τιμές ακόμη και κάτω του κόστους!

Φαινόμενο που λαμβάνει χώρα μόνο στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία και σε άλλες χώρες, όχι όμως στην Ελλάδα της κρίσης, που εισήλθε στο φαινόμενο της «Μαύρης Παρασκευής» μόλις πέρυσι.

Εδώ υπάρχουν εκπτώσεις που δεν μπορούν να συναγωνιστούν επ’ ουδενί τις τιμές των γιγαντιαίων αλυσίδων στην Αμερική ή σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Ειδικά στις ΗΠΑ, οι τιμές είναι εξωφρενικά χαμηλές, αφού μια τηλεόραση που πριν την «Black Friday» είχε δυόμιση χιλιάδες δολάρια, την συγκεκριμένη ημέρα τιμάται χίλια!

Επίσης, το έθιμο διαρκεί για δύο Σαββατοκύριακα, δηλαδή τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται η καταναλωτική φρενίτιδα και οι τζίροι.

Το 2014 που σημειωτέον υπήρξε για πρώτη φορά πτώση των πωλήσεων, ο συνολικός τζίρος στην Αμερική εκείνο το τετραήμερο ήταν 50.900.000.000 δολάρια.


Οι ατέλειωτες ουρές και το χάος του 2008
Από το 1952 που ξεκίνησε το «έθιμο» η συγκεκριμένη ημέρα, σηματοδοτεί την αρχή της εποχής για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά πολυκαταστήματα ανοίγουν στις πέντε το πρωί-κάποια ακόμη και στις δύο τα ξημερώματα-για να υποδεχθούν τις ορδές των αφηνιασμένων καταναλωτών.

Οι τελευταίοι σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές μέσα στο κρύο, περιμένοντας να ορμήξουν κυριολεκτικά μέσα στα μαγαζιά και να ξετινάξουν τις πιστωτικές τους κάρτες, αγοράζοντας όσα περισσότερα μπορούν να κουβαλήσουν.

Μόνο που αυτό μερικές φορές έχει ολέθρια αποτελέσματα, όπως συνέβη εκείνο το ξημέρωμα της Παρασκευής του 2008 στη Νέα Υόρκη. Με το κρύο να περονιάζει τα κόκαλα, δύο χιλιάδες άτομα που περίμεναν έξω από το Wall Mart, άρχισαν να εκνευρίζονται όσο περνούσε η ώρα.
Όταν η πόρτα της εισόδου του καταστήματος άνοιξε, όρμησαν μέσα σπάζοντάς την και παρασέρνοντας μαζί τους έναν 34χρονο υπάλληλο, τον οποίο κυριολεκτικά ποδοπάτησαν. Η φρενίτιδα ήταν τέτοια, που όχι μόνο δεν σταμάτησαν να περνούν από πάνω του, αλλά δεν άφησαν τους συναδέλφους του να επέμβουν για να τον γλιτώσουν από την μάζα που εφορμούσε στο κατάστημα με ουρλιαχτά. Δεν κατάφεραν να τον σώσουν ούτε οι αστυνομικοί που κατέφτασαν στο σημείο, αφού η μάζα τους έσπρωχνε και τους απωθούσε. Όταν μπήκαν όλοι μέσα ο νεαρός ήταν πλέον νεκρός, ενώ κάποιοι καταναλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά από την «κόλαση» που ξέσπασε με το άνοιγμα της πόρτας.


Η Ελλάδα και η κρίση
Στην Μεγάλη Βρετανία η «Μαύρη Παρασκευή» υπάρχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πέρυσι ο τζίρος άγγιξε το 1.300.000.000 λίρες, σημειώνοντας αύξηση των εισπράξεων κατά 11,1% από το 2015.

Στην χώρα μας που σήμερα μπήκε στον χορό του συγκεκριμένου εθίμου, οι εκπτώσεις ακόμη και στις μεγάλες αλυσίδες δεν ξεπερνούν συνήθως το 40%  σε συγκεκριμένα είδη, ενώ δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια το 80% έκπτωσης που έκανε πριν λίγα χρόνια στην Γερμανία η Apple. Κάτι που στην Ελλάδα μάλλον θα αργήσουμε πολύ να δούμε,  έστω και αν το τελευταίο της μοντέλο που κοστίζει πάνω από 1200 ευρώ-το I phone X- έχει ήδη εξαντληθεί.   

Με την κρίση να εξακολουθεί να ταλανίζει την πάλαι ποτέ υγιή οικονομικά μεσαία τάξη τα τελευταία χρόνια, η σημερινή δική μας «Μαύρη Παρασκευή» είναι σαφώς πολύ πιο φτωχή σε προσφορές από αυτές των άλλων χωρών. Θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο, διαφημίστηκε δεόντως αλλά οι εκτιμήσεις λένε ότι τα αποτελέσματα δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά στο εξωτερικό. 

Στην τελική αν το ψάξει λίγο κάποιος θα διαπιστώσει εύκολα, ότι παρά τα εντυπωσιακά διαφημιστικά, οι τελικές τιμές δεν είναι τιμές «Black Friday» εξωτερικού, αλλά Ελλάδας σε καιρό κρίσης. Κι αυτό τα λέει μάλλον όλα…

Δείτε βίντεο: Black Friday: Ουρές από το ξημέρωμα με δέλεαρ τις εκπτώσεις


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης