Η Ελληνίδα αρχιτέκτονας Θεώνη Ξάνθη κέρδισε τον διαγωνισμό για το νέο Κυπριακό Μουσείο

Η Ελληνίδα αρχιτέκτονας Θεώνη Ξάνθη κέρδισε τον διαγωνισμό για το νέο Κυπριακό Μουσείο

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι το νέο μουσείο αναμένεται «να αναβαθμίσει τον μουσειακό χάρτη της Κύπρου, διασώζοντας και διαδίδοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού του τόπου 

«Ελπίζουμε, μέσα από αυτό το έργο, να κάνουμε όλοι μαζί πιο ενδιαφέρουσα την υπόθεση της αρχιτεκτονικής, την υπόθεση της πόλης και κάτι που μας υπερβαίνει ίσως, την υπόθεση του πολιτισμού μας και αυτό είναι το όραμά μας» τόνισε η Αθηναία αρχιτέκτονας Θεώνη Ξάνθη, κατά την απονομή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, του πρώτου βραβείου του διεθνούς διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου, στη Λευκωσία, του οποίου η συνολική δαπάνη υπολογίζεται περίπου στα 50 εκ. ευρώ.

Στην τελετή απονομής η κυρία Ξάνθη, ανέφερε ότι για την ίδια και τους συνεργάτες της αποτελεί «πολύ μεγάλη τιμή» η βράβευση από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τόνισε: «μέσα από τη μελέτη για το μουσείο είχαμε την τύχη να ανακαλύψουμε ξανά την Κύπρο. Αυτή την άλλη πατρίδα, την τόσο οικεία και τόσο άγνωστη, τόσο κοντινή και τόσο μακρινή». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά αναζητήσεων που οδήγησαν στον σχεδιασμό της πρότασης. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι «για τους Κύπριους, όπως και για όλους τους λαούς, το αρχαιολογικό μουσείο είναι η παρουσία της διαχρονικής τους ταυτότητας και το στοίχημα ήταν να αποδοθεί στο χώρο το νόημα αυτής της διαρκούς παρουσίας και να αποτελέσει την ύλη για το σχεδιασμό». Η κ. Ξάνθη εξήγησε ότι δημιουργήθηκε ένα νέο περιβάλλον που το συνθέτουν τρεις ζώνες: Η πάνω με το αιωρούμενο σώμα του μουσείου, η ενδιάμεση που δέχεται την πόλη και εκείνη του εδάφους που παραλαμβάνει τις καθημερινές λειτουργίες, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν «η απλότητα και η καθαρότητα της σύλληψης να αντανακλάται και στον τρόπο που η τεχνολογία προσφέρει την ακρίβεια που χρειάζεται ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αφήνει την αίσθηση του χειροποίητου τεχνήματος, ενώ σημείωσε ότι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και η ενεργειακή αποδοτικότητα ήταν ένα από τα σημαντικά στοιχεία της πρότασης της. 

Θελήσαμε να σχεδιάσουμε «ένα κτίριο σύγχρονο και καινοτόμο, που θα αποτελέσει μια αναζωογονητική χειρονομία προς τη Λευκωσία, θα αποδώσει έναν σημαντικό δημόσιο χώρο» κατέληξε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του επεσήμανε πως «αναγνωρίζοντας τους μουσειακούς χώρους ως τα κτίρια, που προστατεύουν τη μνήμη, διερμηνεύουν το παρελθόν και καλλιεργούν την Παιδεία, επιδιώξαμε η δημιουργία του νέου μουσείου να βασίζεται σε μία σύγχρονη καινοτόμα πρόταση. Μια πρόταση που θα αναδεικνύει ένα μοντέρνο, διαχρονικό, δημόσιο κτίριο-μνημείο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις, που θα ανταποκρίνονται στη συντήρηση των ανεκτίμητων έργων της κυπριακής τέχνης».

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι το νέο μουσείο αναμένεται «να αναβαθμίσει τον μουσειακό χάρτη της χώρας, διασώζοντας και διαδίδοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού του τόπου μας».

Το δεύτερο βραβείο έλαβε η πρόταση του αρχιτέκτονα Pedro Pitarch Alonso από την Ισπανία και το τρίτο η πρόταση του Paul Kaloustian από τον Λίβανο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsigaridas

Ποιος ήταν ο  πολιτικός μηχανικός που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την συμμετοχή του στην οργάνωση και πέθανε στα 80 του χρόνια - Τα καλοκαίρια στην Κάλυμνο, οι επαφές με τον «Κάρλος το Τσακάλι» στην Δαμασκό, ο φάκελος στα αρχεία της Στάζι

diodia_syriza2

Όταν το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαινε στους σταθμούς των διοδίων δείχνοντας εμπράκτως την υποστήριξή του στο κίνημα «δεν πληρώνω» με συνθήματα «ΟΧΙ στα διόδια των μεγαλοεργολάβων» ποιος θα πίστευε ότι επι Πρωθυπουργίας του αυτά τα διόδια που τότε κατήγγειλε, θα πολλαπλασιάζονταν και θα αυξάνονταν πάνω από 150%!