Aποζημίωση 500.000 ευρώ για δολοφονική ιατρική αμέλεια

Aποζημίωση 500.000 ευρώ για δολοφονική ιατρική αμέλεια

Ελλείψει ελεύθερης κλίνης σε ΜΕΘ, αποφάσισαν τη διακομιδή 37χρονης ασθενούς σε Μονάδα νοσοκομείου που απείχε 50 χλμ., χωρίς την απαραίτητη διασωλήνωση και τη συνοδεία αναισθησιολόγου

Μητέρα 37 ετών που έπασχε από τη μυασθένεια Gravis υπέστη εγκεφαλικό θάνατο καθώς οι γιατροί αποφάσισαν να μην τη διασωληνώσουν για τη διακομιδή της από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, καθώς και να μην τη συνοδεύει αναισθησιολόγος, αλλά ειδικευόμενος παθολόγος.

Η τραγική αμέλεια των γιατρών για τη διακομιδή 37χρονης ασθενούς, μητέρας ανήλικου κοριτσιού, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο σε απόσταση μόλις 50 χλμ. χωρίς την απαραίτητη διασωλήνωσή της είχε ως συνέπεια τον εγκεφαλικό θάνατό της. 
 
Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2007 η 37χρονη μητέρα, συνοδευόμενη από συγγενείς της, πήγε τις πρωινές ώρες στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου της Δυτικής Ηπείρου με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Οπως έγινε γνωστό, από 8 ετών έπασχε από τη μυασθένεια Gravis, η οποία είναι μια χρόνια πάθηση του νευρικού συστήματος που προκαλεί αδυναμία και κάματο των μυών του σώματος, ειδικά εκείνων που ελέγχονται συνειδητά. Η αδυναμία βελτιώνεται με ξεκούραση, ενώ επιδεινώνεται με την κόπωση.

Στο νοσοκομείο υποβλήθηκε σε γενικές εξετάσεις παρά τη γενική απεργία που είχαν οι γιατροί του ΕΣΥ εκείνη την ημέρα, με τον εφημερεύοντα παθολόγο να δίνει εντολή να εισαχθεί σε δωμάτιο βραχείας νοσηλείας. 

Παράλληλα, δόθηκε εντολή στο ΕΚΑΒ για τη μεταφορά της με ειδική κινητή μονάδα και συνοδεία γιατρού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου γειτονικού νομού. Τελικά δεν βρέθηκε κρεβάτι στη ΜΕΘ του εν λόγω νοσοκομείου, αλλά σε άλλο, σε απόσταση μόλις 50 χλμ., δηλαδή μια διαδρομή 45 λεπτών. 

Τελικά αποφασίστηκε η 37χρονη να μη διασωληνωθεί, όπως αρχικά ήταν οι πρώτες σκέψεις των υπευθύνων του νοσοκομείου, αλλά να μεταφερθεί με απλό ασθενοφόρο που είχε χειροκίνητη συσκευή οξυγόνου Ambu και με τη συνοδεία ειδικευόμενου γιατρού και όχι γιατρού αναισθησιολόγου. Πράγματι, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ξεκίνησε η διακομιδή της ασθενούς. Καθ’ οδόν η 37χρονη παρουσίασε έντονη δύσπνοια και ο ειδικευόμενος γιατρός χρησιμοποίησε τον μηχανικό αερισμό (πίεση αέρα στη μάσκα) με τη συσκευή Ambu.

Λίγα χιλιόμετρα προτού φτάσει στο νοσοκομείο υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή, σταμάτησαν οι σφυγμοί της, μελάνιασε και δεν παρουσίαζε κινητική αντίδραση. Με το που έφτασε το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, η γυναίκα διασωληνώθηκε και οι γιατροί άρχισαν τη διαδικασία της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), δηλαδή θωρακικές συμπιέσεις και διασωστικές αναπνοές, διαδικασία που είναι γνωστή ως «το φιλί της ζωής». Την ίδια στιγμή το μόνιτορ με το οποίο ήδη ήταν συνδεδεμένη η γυναίκα έδειξε «καρδιακή παύλα». Παρ’ όλα αυτά, οι γιατροί συνέχιζαν την ΚΑΡΠΑ, ενώ προχώρησαν σε ενδοφλέβια φαρμακευτική υποστήριξη. Σιγά-σιγά η κατάσταση της 37χρονης βελτιώθηκε και σταθεροποιήθηκε αιμοδυναμικά και αναπνευστικά. Κατόπιν η γυναίκα οδηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Η τύχη όμως δεν της χαμογέλασε αυτή τη φορά, καθώς το συγκεκριμένο συμβάν της έχει αφήσει τα αρνητικά σημάδια του. Η πρώτη αξονική τομογραφία έδειξε εγκεφαλικό οίδημα και η δεύτερη τον εγκεφαλικό θάνατό της. Σύμφωνα με το σχετικό πιστοποιητικό του νοσοκομείου, ο εγκεφαλικός θάνατος οφειλόταν «σε εγκεφαλικό οίδημα, απότοκο βαριάς υποξαιμικής εγκεφαλοπάθειας λόγω της καρδιοαναπνευστικής ανακοπής». Με άλλα λόγια, σταμάτησε να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος και επήλθε ο εγκεφαλικός θάνατος. 

Ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας κατέθεσε μήνυση στα  ποινικά δικαστήρια κατά του εφημερεύοντος παθολόγου γιατρού, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών. Καταδικάστηκε επειδή δεν μερίμνησε τόσο για την ασφαλή διακομιδή της ασθενούς στο νοσοκομείο (και τούτο παρά το γεγονός ότι γνώριζε την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας της) όσο και για τον κατάλληλο τρόπο διακομιδής της, δηλαδή με διασωλήνωση και σε ειδικό ασθενοφόρο.

Μάλιστα κατά την ακροαματική διαδικασία, συνάδελφοι του καταδικασθέντος με πλημμεληματική ποινή γιατρού κατέθεσαν ότι, εάν η άτυχη γυναίκα είχε διασωληνωθεί έστω και την τελευταία στιγμή πριν από τη διακομιδή της, «θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο».

Τα διοικητικά δικαστήρια, αφού έλαβαν υπόψη καταθέσεις γιατρών και γνωματεύσεις, αποφάνθηκαν ότι πριν από τη διακομιδή η ασθενής έπρεπε να είχε διασωληνωθεί λόγω της μυασθένειας Gravis από την οποία έπασχε και τα αναπνευστικά κ.λπ. προβλήματα που αντιμετώπιζε κατά την αρχική είσοδό της στο νοσοκομείο. Πέρα από την παράλειψη αυτή, οι διοικητικοί δικαστές υπογραμμίζουν ότι η διακομιδή έπρεπε να πραγματοποιηθεί με κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, η οποία να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για διασωλήνωση. Παράλληλα έπρεπε να γίνει και με τη συνοδεία αναισθησιολόγου και όχι ειδικευόμενου γιατρού, έτσι ώστε να μπορεί να αποτραπεί κάθε αρνητική εξέλιξη στην υγεία της ασθενούς.

Τελικά, στον σύζυγο της άτυχης γυναίκας, στην ανήλικη κόρη της, στις δύο αδελφές της, στη γιαγιά της, στην πεθερά της και στη νύφη της επιδικάστηκε το ποσό περίπου των 500.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, στην ανήλικη κόρη επιδικάστηκε μηνιαία αποζημίωση ύψους 400 ευρώ για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη λόγω της στέρησης της μητέρας της από την ημέρα του θανάτου της έως την ενηλικίωσή της, που έγινε τη 18η Ιανουαρίου 2017.

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Τσαμπα την πληρωσε

Ο ειδικευομενος επιδη ξερω πολυ καλα τις διακομιδες στην επαρχια ειναι σαν τον στρατο χωνουν τον πιο νεο εκει που κανει την δουλεια του του λενε φευγεις διακομιδη χωρις να ξερει τπτ ουτε καν να του εξηγησουν το περιστατικο λες και του δεινουν δεμα!φυσικα το να τολμηση και να πει την γνωμη του για διασωληνωσεις θα τον λιτσαρουν οι αναισθησιολογοι.

ΕΣΥτης

Θα ήθελα να ήξερα γιατί τόσα χρόνια οι Ιατρικές Εταιρείες κάθε ειδικότητας δεν "βγάζουν" κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα αντιμετώπισης. Αν δεν μπορούν ας μεταφράσουν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα που ισχύουν στην Ευρώπη. Θα μου πεις εδώ μια "ρημαδολίστα" αναμονής χειρουργείων προσπαθούμε να εφαρμόσουμε και δεν μπορούμε.

gg

Αλήθεια τι γίνεται με την λίστα χειρουργείων??? Δεν την βλέπω να εφαρμόζεται παρά τις θορυβώδεις υποσχέσεις. Ειναι προφανές ότι οι Διευθυντές, που τους θίγει την παντοδυναμία, ιδιαίτερα οι Καθηγητές, κάπως την εχουν αδρανοποιήσει!!!!

Τακης

Απιστευτα αδικος θανατος. Μη που πειτε, παλι καποιος ρουμανογιατρος θα εμπλεκεται. 100% προβλεψιμη τραγωδια.

Τρελουλης

Οι γιατροι να καταλαβουν οτι το επαγγελμα τους ειναι λειτούργημα και οχι να τους λεει καληνερα ο ασθενης και να θελουν 50 αν δεν την αγαπαν την δουλεια τους και δε τη βλεπουν ως καθηκον να σωσουν τον συναθρωπο τους να παραιτηθουν και το κρατος να επενδυσει να υπαρχουν νοσοκομειακες δομες σοβαρες οχι της πλακας οχι μονο να αυξανουν τους φορους να ανταποδιδονται κιόλας,αιντε απατεωνες πολιτικοι εχετε ληστεψει τον τοπο και με την εγκληματικη σας αμέλεια στελνεται κοσμο στα καλα του καθουμενου στον ταφο συνελθετε λιγο εκει στο υπουργειο υγειας Τρομπες ε Τρομπες χαραμοφάηδες τα νοσοκομεια ερείπια οι υποδομες ακαταλληλες ΕΡΓΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ Ε ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ

ξαδερφος λουλη

Μιλησε και ο τζαμπατζης επιδοματακιας ανεργος με το βιβλιαριο προνοιας...πρωτα θα πληρωνεις φορους και μετα θα εχεις απαιτησεις, γκε γκε??

Οι γιατροι

Δεν το βλεπουν σαν λειτουργημα που θελει ο τσιπρας και οι υπολοιποι 299 για αυτο εφυγαν εξωτερικο και αφησαν πισω τους τα υποκαταστατα τους βουλγαρο γιατρους και ρουμανο γιατρους κτλ να βολευομαστε.

pete voliotis

πασχω απαυτην ακριβως την αρρωστεια,το 2011 εισηλθα στο σωτηρια ακριβως με αυτα τα συμπτωματα,επαθα καρ αναπν αωακοπη ΜΕΣΑ ΣΤΟ νασοκ ,με διασωληνωσανε κ δεν υπηρχε ως σηνηθως κρεβατι στην μεθ φυσικα,με τα πολλα βρεθηκε ναι το παραδεχωμαι,μετα απο 7 μερες ζωντανεψα με λια προβληματα, και ναι ΤΩΡΑ καταλαβαινω γιατι ολιο οι γιατροι μου λεγανε εισαι ΤΥΧΕΡΟΣ που ζεις,,ΑΥΤΑ,,,

Δολοφονική ιατρική αμέλεια!!!!

Σε ιεκ δημοσιογραφίας σας τα μαθαίνουν ή είναι έμφυτο ταλέντο;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ

Στο πολυτεχνείο οι καθηγητές μας έλεγαν: προσέχετε γιατί τα λάθη των γιατρών θάπτονται στη γή ενώ των μηχανικών είναι πάνω από τη γη και φαίνονται!!!

@

Και ποιος μηχανικος πηγε ποτε στην φυλακη?? Επεσε ποτε κτηριο πχ σε σεισμο και τιμωρηθηκε ποτε κανενας? Ετσι για να ξερουμε για τι μιλαμε και να μην αμπελοφιλοσοφουμε.

τσολιας

τα λαθη των ιατρων τα θαβει η γη , τα λαθη των αγροτων τα φυτρωνει η γη. αυτο ειναι το σωστο

Εκ των εσω

Δεν είναι εύκολο διαδικαστικά μια διασωλήνωση σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ούτε και εύκολο να βρεις γιατρούς να συνοδεύσουν ένα περιστατικό. Δεν είναι θέμα ευθύνης ιατρών αλλά ευθυνών ενός συστήματος

Χαζομαρες

Οταν υπαρχει αναισθησιολογος,η διασωληνωση γινεται επιτοπου

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

... οταν σε αλλη χωρα η αποζημιωση θα ηταν 50 εκατομμυρια κ σε 10 μηνες! Θα έχαναν την άδεια τους οι δολοφόνοι κομπογιαννίτες! Θα βρισκόντουσαν κ στη φυλακη! Αλλα,, είπαμε.. Ελλαδισταν!! Κρίμα πάντως για τη γυναικα κ την οικογένεια της.

Χαλαρωστε

Αυτοί που κυβερνάνε ειναι σαν και εμάς πρώην γκιαορηδες της οθωμανικής αυτοκρατορίας έχουν όπως και εμεις στο DNA τους το μπκσισι τις δημόσιες θέσεις και αξιώματα οταν κάποιος κυνηγάει τον συντονισμό κλινικής για 2200 ενώ άμα ειναι τόσο προσοντούχους ιδιωτικά θα έσκιζε το κάνει για το σέβας και το μπακσισι αυτοί που του δίνουν την θέση το ξέρουν αλλα επειδή ο κωλος μας εχει λιγο εξευρωπαιστει βγαίνουν να μιλήσουν για φακελάκια και εξυγιάνσεις αγαπητοί δέστε τα ΦΕΚ με τα υλικά τις τιμές των ΦΕΚ απο 20χρονια και θα καταλάβετε οτι ζούμε ακομα οθωμανικά και υπάρχει ταξικό πρόβλημα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

boutaris

Σεσημασμένος για κλοπές ο ένας από τους δύο συλληφθέντες για την επιθεση -  Εφιαλτικό αυτό που έζησα λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης - Ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

455