Αντισυνταγματική η ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκες

Αντισυνταγματική η ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκες

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης είπε ότι η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται και προσέθεσε ότι και η ανάθεση της εν λόγω αρμοδιότητας  «εκφεύγει κατ’ αρχήν του δικαιοδοτικού έργου των  Ειρηνοδικών»

Ομόφωνα, η Ολομέλεια του μεγαλύτερου  Πρωτοδικείου της χώρας, αυτού της  Αθήνας, αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική πρωτοβουλία (νομοσχέδιο) του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία ανατίθενται καθήκοντα υποθηκοφύλακα σε δικαστικούς λειτουργούς  και ειδικά σε Ειρηνοδίκες και όχι σε συμβολαιογράφους όπως προβλέπεται και εφαρμόζεται έως τώρα.

Τις προηγούμενες μέρες υπέρ της αντισυνταγματικότητας (όχι όμως ομόφωνα) της επίμαχης ρύθμισης τάχθηκαν και οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων Αμαλιάδας, Πύργου, Νάξου και Σύρου.

Σε όλες τις Ολομέλειες των Πρωτοδικείων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ)  και ανέπτυξαν τις θέσεις της ΕΔΕ, όπως επίσης κατέθεσαν  πολυσέλιδο υπόμνημα διατυπώνοντας την άποψη της περί αντισυνταγματικότητας του άρθρου 32 του νόμου 4456/2017 με τον οποίο  προβλέπεται η ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκες. 

Οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων συγκλήθηκαν μετά την  υποβολή σχετικού ερωτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή  περί μετατροπής των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα.

Στην Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών, παρέστη σήμερα ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης ο οποίος τόνισε ότι η επίμαχη ρύθμιση η οποία προβλέπει την αναπλήρωση υποθηκοφύλακα από  Ειρηνοδίκη  είναι αντισυνταγματική, αλλά και προβληματική.

Ο κ. Σεβαστίδης, επισήμανε ότι η επίμαχη ρύθμιση τυγχάνει  αντισυνταγματική καθόσον σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 3 εδάφιο 1 του Συντάγματος, η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται και προσέθεσε ότι και η ανάθεση της εν λόγω αρμοδιότητας «εκφεύγει κατ’ αρχήν του δικαιοδοτικού έργου των  Ειρηνοδικών».

Ακόμη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕ, ότι οι Ειρηνοδίκες τα τελευταία χρόνια είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα, (εκουσία δικαιοδοσία, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ.) λόγος μάλιστα και για το οποίο κρίθηκε αναγκαία η αύξηση  των οργανικών θέσεων και η τοποθέτηση  το αμέσως προηγούμενο έτος, 194 νέων Ειρηνοδικών, προς αντιμετώπιση του ιδιαίτερου φόρτου εργασίας και την όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία των Ειρηνοδικείων.

Υπενθυμίζεται ότι   στο νομοσχέδιο (άρθρο 32)  του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα «συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών κ.λπ.», προβλέπεται μεταξύ των άλλων,   η  μετατροπή σε έμμισθα,  των   άμισθων υποθηκοφυλακείων εφόσον συντρέχει «περίπτωση θανάτου ή για οποιονδήποτε λόγο οριστικής αποχώρησης του υποθηκοφύλακα από την υπηρεσία».

Παράλληλα,  προβλέπεται  ότι σε περίπτωση μετατροπής ειδικού αμίσθου υποθηκοφυλακείου σε έμμισθο και σε περίπτωση που καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος που δεν ανήκει στην κατηγορία ΠΕ (πτυχιούχος νομικής), η καταχώρηση πράξης ή απόφασης που έχει σχέση με την σύσταση, μεταβίβαση ή κατάργηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων στα βιβλία μεταγραφών διενεργείται από Ειρηνοδίκη, που υπηρετεί εντός της ειρηνοδικειακής περιφέρειας στην οποία ανήκει το υποθηκοφυλακείο και ο οποίος ορίζεται με πράξη του διευθύνοντος το Ειρηνοδικείο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης