Κοινό πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα ανήλικα από πέντε ΜΚΟ

Κοινό πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα ανήλικα από πέντε ΜΚΟ

Συμμετέχουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Faros, SolidarityNow, Μέριμνα, CivisPlus και Βαβέλ - Στόχος η ενίσχυση της συστηματικής ταυτοποίησης και καταγραφής των ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά η προσφορά ευκαιριών κοινωνικών ενσωμάτωσης σε αυτούς

Κοινό πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα ανήλικα από πέντε ΜΚΟ
Κοινό πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Ελλάδα με τίτλο «Ακολουθώντας τα βήματά τους», υλοποιούν πέντε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Faros, SolidarityNow, Μέριμνα, CivisPlus και Βαβέλ).

Μέσα από το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο του 2017, θα αναπτυχθούν δράσεις, όπως η διεξαγωγή έρευνας πεδίου σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να καταγραφούν περίπου 500 ασυνόδευτα ανήλικα και η λειτουργία προσωρινής δομής, χωρητικότητας 20 παιδιών, για την παροχή προσωρινής στέγης σε 280 ασυνόδευτα ανήλικα, έως την προώθησή τους σε σταθερές και μόνιμες δομές φιλοξενίας.

Επίσης, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η ανάπτυξη και ενδυνάμωση ικανοτήτων περίπου 50 επαγγελματιών που εργάζονται με ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς και η διεξαγωγή έρευνας, για τη διερεύνηση και καταγραφή των λόγων που η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό διαρροών ανηλίκων από τις δομές φιλοξενίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση για το πρόγραμμα, τo πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση της συστηματικής ταυτοποίησης και καταγραφής των ασυνόδευτων ανηλίκων και των παιδιών που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, και ζουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες στους δρόμους της Αθήνας καθώς και την παροχή ολιστικής φροντίδας και φιλοξενίας μέσω μίας εναλλακτικής της κράτησης ή της ζωής στο δρόμο. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει στα παιδιά αυτά ευκαιρίες κοινωνικής ενσωμάτωσης, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος υποστηρικτικού δικτύου στην Αθήνα, να συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό του φαινομένου άτυπης φυγής των ανήλικων από τις δομές φιλοξενίας μέσω της συνηγορίας για τη χάραξη συγκεκριμένης εθνικής πολιτικής.
Κλείσιμο

Η ιδρύτρια του Φάρου Patricia Kirk, αναφέρει: «Ως οργανισμός που εξειδικεύεται στη στήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων, ο Φάρος πιστεύει πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να καλύψει σημαντικά κενά στο τωρινό πλαίσιο στήριξης μιας από τις πιο ευάλωτες ομάδες των προσφυγικών ροών. Το πρόγραμμα ‘Ακολουθώντας τα Βήματά τους’ ενδυναμώνει τις συνεχείς προσπάθειές μας για την προσέγγιση όσων παιδιών έχουν βρεθεί μόνα τους στους δρόμους της Αθήνας και μας στηρίζει στο να τους παρέχουμε ένα έστω προσωρινό σπίτι, στο ‘Σπίτι του Φάρου’. Με επαγγελματισμό, αλλά και πολλή αγάπη για αυτό που κάνουμε, ευελπιστούμε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες οργανώσεις –Βαβέλ, CivisPlus, Μέριμνα και SolidarityNow– να σταθούμε σαν οικογένεια δίπλα σε κάθε παιδί που μας έχει ανάγκη».

Όπως τονίζει ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής του αλληλεγγύη- SolidarityNow: «Tα ασυνόδευτα ανήλικα και τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους είναι η πιο ευάλωτη ομάδα των μεταναστευτικών ροών που φθάνει στη χώρα μας. Είναι παιδιά που έχουν χάσει τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ή που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην Ευρώπη. Φθάνουν στην Ελλάδα μόνα, με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλά απειλούνται σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους από λαθρεμπόρους και εγκληματικά κυκλώματα. Συχνά αναγκάζονται να ζήσουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Για το λόγο αυτό, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία τους και να τους παραχθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε, σε συνεργασία με τις οργανώσεις Faros, Μέριμνα, CivisPlus και Βαβέλ, να επιτύχουμε μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης