«Έφυγε» μόλις στα 56 του ο Γιάννης Τσαμουργκέλης

«Έφυγε» μόλις στα 56 του ο Γιάννης Τσαμουργκέλης

«Πάλεψε έως την τελευταία στιγμή  με γενναιότητα, κουράγιο και αξιοπρέπεια την περιπέτεια της υγείας του», δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Σε ηλικία 56 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο οικονομολόγος και καθηγητής Διεθνών Οικονομικών, Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 
«Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με οδύνη τον φίλο και σύντροφο  Γιάννη Τσαμουργκέλη. Πάλεψε έως την τελευταία στιγμή  με γενναιότητα, κουράγιο και αξιοπρέπεια την περιπέτεια της υγείας του. Μέχρι πριν λίγες ημέρες έδινε διαλέξεις, έγραφε κείμενα και με ρηξικέλευθες, προοδευτικές ιδέες συνεισέφερε στον κοινό μας στόχο:  την ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Δεν δίσταζε να πάει κόντρα στο ρεύμα, δεν έμενε σε βεβαιότητες του παρελθόντος. Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης  ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε σταθερή και πολύτιμη συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη στον προοδευτικό κόσμο με τις ιδέες, τις ανησυχίες και τα κείμενα του. Μέλος της επιτροπής διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις πάλευε για έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα. Γιάννη θα σε θυμόμαστε πάντα και θα παλέψουμε να μετουσιώσουμε τις ιδέες σου σε πράξεις».

Η πορεία του Γιάννη Τσαμουργκέλη

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη τον Αύγουστο του 1960. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και τέλειωσε το Η’ γυμνάσιο στα Πατήσια. Αποφοίτησε από το Οικονομικό της Νομικής το 1986. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1987, ενώ το 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ (D.Phil) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Οτίτλοςτηςδιδακτορικήςτουδιατριβήςείναι: “Unions and investment in UK manufacturing sector 1950-1987″.

Την διετία 1990-1992 απασχολήθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στον Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1992-1998 δίδαξε στο American College of Greece, DEREE, ενώ εργάστηκε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2010 μέχρι το 2012.

Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, αγοράς εργασίας και εργασιακών σχέσεων την τριετία 1993-1996 ενώ αμέσως μετά (1996-1997) ανέλαβε Πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας. Την περίοδο 1996-1999 εργάσθηκε ως Σύμβουλος Διοίκησης στον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρο Καρατζά.

Την τριετία 1999-2002 βρέθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Εθνικής Χρηματιστηριακής, κατόπιν του Γενικού Διευθυντή στη Γενική Τράπεζα (2002-2004) και Διευθυντή Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας (2004-2005). Την διετία 2006-2008 εργάσθηκε ως οικονομικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, της Ένωσης Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών και της ναυτιλιακής εταιρίας Naftotrade Shipping and Commercial SA. Από το 2010 εκτελούσε χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης είχε εργασθεί ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Τραπεζών.

Ο Ιωάννης Τσαμουργκέλης είχε μακρά εμπειρία σε θέματα διοίκησης καθώς μεταξύ άλλων είχε διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιριών: Galileo Hellas (1995-1996), Ελληνικών Ταχυδρομείων (1995-1996), Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1998-1999), Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (1998), Ethnodata (1998), Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (2001-2003), Interbank Systems DIAS (2002-2004), Sanyo Holding (2004-2007) και Oceanaut INC (2005-2009).

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορούσε σε θέματα διεθνούς οικονομικής με ειδίκευση σε ζητήματα αγοράς εργασίας, χρηματοοικονομικής και ναυτιλιακής οικονομικής.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Εθνικιστής

@20:09: Όχι μόνο οι συριζέοι. Ο επίτιμος πόσο ετών είναι;

amanda

Εξαιρετικός έφυγε ένας από τους λίγους επιστήμονες και πραγματιστές οικονομολόγους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στη χώρα μας. Οι θέσεις του κ. Τσαμουργκέλη (και επιμένω στο κ.) σε όλη τη διάρκεια της κρίσης ήταν σταθερές και εμπεριστατωμένες . Με το σαφή λόγο του γνώστη έδινε κάθε φορά το σωστό στίγμα της πορείας της οικονομίας (πορεία δυστυχώς προς την αποτυχία). Όμως, δεν περιοριζόταν σε διαπιστώσεις αλλά αντιθέτως παρουσίαζε με θέρμη και με εξαίρετο τρόπο διατύπωσης και πληρότητας τις επιβεβλημένες οικονομικές πολιτικές που έπρεπε η ίδια η χώρα μας από μόνη της να ασκήσει ,μέσα στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον. Κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς ένας ώριμος άξιος οικονομολόγος που ξεχώριζε όχι μόνο για το επιστημονικό του έργο αλλά και για το πολιτικό του ήθος.

Anonymus

Τόσο κρίμα......πόση θλίψη....να εκλείπουν τέτοιοι άνθρωποι, τέτοια φωτεινά μυαλά...όσοι είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν,αντιλαμβάνονται πλήρως. Καλο ταξίδι Γιάννη.

ό,τι να ναι

όλα τα σχόλια

Βομβίνος

Συμπαθής, κατανοητός, αξιοπρεπής. Του έχουν σούρει τα μοίρια όσα στο διαδίκτυο, ακόμη και με αφορμή την ασθένειά του, οι εραστές της πλέριας καφροκρατίας.

Βομβίνος

ουπς! Μύρια όσα...

Γιάννης

Κρίμα, νέος άνθρωπος. Θεός σχωρέστον

Αγαπημένε μας Συμμαθητή!

Μας παρηγορεί μόνο η σκέψη ότι ενώ μπορεί να έφυγες νωρίς, ίσως να τελείωσες την αποστολή σου... Καλό Ταξίδι να έχεις! Θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας! Είμαστε πολύ τυχεροί εμείς όλοι του Η λυκείου Αθηνών που ήσουν μαζί μας εκείνα τα τρυφερά χρόνια. Να μας προσέχεις τώρα από κει που θα είσαι. Καλή αντάμωση!

Maria

Συγκλονιστηκα. Κριμα.

ΤΝΤ

Ο καρκίνος δυστυχώς θερίζει... και ηλικίες δεν κοιτά... Ας ελπίσουμε να μην είναι πολύ μακριά η μέρα αυτή η παλιοαρρώστεια δεν θα είναι θανατηφόρα σε καμία περίπτωση...

Γιώργος Σ

θερίζει δεν λές τποτα...

To ανοσοποιητικό των καλών ανθρώπων

είναι πεσμένο συνήθως. Οι μπαχαλάκηδες εκατομμυριούχοι του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσουν όλοι την ηλικία του Φλαμπουράρη.

όντως...

αυτό για το πεσμένο ανοσοποιητικό των καλών ανθρώπων είναι ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ... σε έναν τόσο βρώμικο και υποκριτικό κόσμο οι καλοί άνθρωποι είναι απλά κορόιδα και στο τέλος παθαίνει κακό η υγεία τους και όχι μόνο. σπάνια καλός άνθρωπος θα βρεθεί σε κανονική ευκαιρία να δημιουργήσει με υγεία και ευεξία, βράστα φίλε έχεις χίλια δίκια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pikoulos0

Νεκρός ανασύρθηκε, μέσα από το αυτοκίνητό του, με το οποίο έπεσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ο 83χρονος Αντώνης Πίκουλος, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και ιστορικός πρόεδρος της «Χορωδίας Μυτιλήνης» - Πώς συνέβη η τραγωδία

klopimaia

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2310 388328, καθώς και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης