Κώστας Πάσσαρης: Ο εγκληματίας που θέλει να γίνει καλόγερος

Κώστας Πάσσαρης: Ο εγκληματίας που θέλει να γίνει καλόγερος

Σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Ραπτόπουλο, που τον επισκέπτεται στη φυλακή, ο άλλοτε αμετανόητος δραπέτης είναι πλέον ένας άλλος άνθρωπος

Η σκηνή έχει μείνει στην ιστορία του αστυνομικού ρεπορτάζ. Οι ειδικές μονάδες της ρουμανικής αστυνομίας συλλαμβάνουν, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στο Βουκουρέστι, τον διαβόητο κακοποιό και δραπέτη Κώστα Πάσσαρη.

Ο πιο καταζητούμενος εγκληματίας στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, αντιδρά όπως το λιοντάρι στο κλουβί. Παρότι δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και ευρισκόμενος ανάμεσα σε δύο θηριώδεις άνδρες της ειδικής μονάδας επιχειρήσεων της ρουμανικής αστυνομίας, αρνείται να δεχτεί ότι όλα έχουν τελειώσει.

Όταν ο ένας από αυτούς του πιάνει το πρόσωπο, για να αντικρίσει την τηλεοπτική κάμερα, ο Κώστας Πάσσαρης φτύνει με λύσσα, βρίζοντας ακατάληπτα. Το κοντάκι ενός αυτόματου όπλου κατεβαίνει με δύναμη από τα χέρια του αστυνομικού και προσγειώνεται στο πρόσωπό του, δίνοντάς του να καταλάβει ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει έλεος στο πρόσωπό του.

Ήταν Νοέμβριος του 2001 και η ματωμένη εγκληματική διαδρομή του Πάσσαρη έφτανε στο τέλος της.

Δεκατρία χρόνια μετά την καταδίκη του σε δις ισόβια από τη ρουμανική Δικαιοσύνη, ο διαβόητος κακοποιός, σύμφωνα με τον πνευματικό του, είναι ένας άλλος άνθρωπος. Ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, που τον επισκέπτεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια στη φυλακή, είναι αυτός που, σε συνέντευξή του προ ημερών, είπε ότι ο Πάσσαρης επιθυμεί, μετά την αποφυλάκισή του, να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού.

«Είναι σε μια κατάσταση καλής μετάνοιας. Διαβάζει θρησκευτικά βιβλία και, όταν βγει από τις φυλακές, θα γίνει μοναχός. Θα πάει κατευθείαν στο Άγιο Όρος. Εξέφρασε αυτή την σκέψη» τόνισε ο ιερωμένος, μεταξύ άλλων.

Κάτι που ηχεί σίγουρα παράδοξο, για έναν άνθρωπο που μεγάλωσε χαράσσοντας μια εντελώς διαφορετική διαδρομή, η οποία άφησε πίσω της πολλά ματωμένα ίχνη και τον έχρισε ως έναν από τους πλέον διαβόητους εγκληματίες.Ο ατίθασος
Γεννημένος στις 9 Μαρτίου του 1975, ο Πάσσαρης ήταν ο καρπός ενός εφηβικού έρωτα, που άνθισε ανάμεσα σε έναν 17χρονο Έλληνα έφηβο και μια Ρουμάνα με το όνομα Μαρία Αυγούστα. Η τελευταία πέθανε έξι χρόνια αργότερα και ο μικρός τότε Κώστας μεγάλωσε ουσιαστικά χωρίς επιτήρηση. Όσοι τον γνώρισαν μικρό κάνουν λόγο για ένα ατίθασο παιδί, που δεν δίσταζε να τσακωθεί ακόμη και με μεγαλύτερους.

Η επαφή του με τους δρόμους είναι συχνότατη, όπως και οι συναναστροφές του με άλλα άτομα, τα οποία δεν αργούν να τον οδηγήσουν στις πρώτες μικροκλοπές.

Σε ηλικία 15 ετών η Αστυνομία ανακαλύπτει στο σπίτι του διάφορα κλεμμένα και ο Κώστας Πάσσαρης περνάει για πρώτη φορά στη ζωή του, την είσοδο ενός σωφρονιστικού καταστήματος, αφού μένει έγκλειστος έξι μήνες σε αναμορφωτήριο. Μόλις απολύεται, βγαίνει ξανά στους δρόμους και δεν αργεί να συλληφθεί ξανά, αυτή τη φορά για επαιτεία.

Εκρηκτικός χαρακτήρας που «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του», μισεί τα αναμορφωτήρια και, όταν καλείται να υπηρετήσει τη θητεία του, μισεί -εξαιρείται η εκπαίδευση στα όπλα- και τον στρατό.

Εκεί θα επιστρέψει στο αγαπημένο του σπορ -τις κλοπές- εντός και εκτός στρατοπέδου, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την στρατονομία στις αρχές του 1995, οπότε και οδηγήθηκε στις Στρατιωτικές Φυλακές Αυλώνας.

Δεν θα αντέξει τον εγκλεισμό του και, ένα χρόνο αργότερα, δραπετεύει και κηρύσσεται λιποτάκτης, κάτι όμως που δεν τον απασχολεί, αφού έχει αποφασίσει να περάσει στην παρανομία.

Η ματωμένη του διαδρομή έχει μόλις ξεκινήσει...

Η συμμαχία
Το 1996 με την απειλή όπλου ληστεύει μια γυναίκα που πουλούσε φρούτα σε έναν πάγκο στην Καλλιθέα, αλλά, έπειτα από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών, συλλαμβάνεται. Εκτίοντας την ποινή του στις φυλακές της Κασσάνδρας, γνωρίζεται με τον Ρουμάνο κατάδικο Νικολάε Γκορέα και γίνονται αχώριστοι. Όταν αποφυλακίζονται, τον Δεκέμβριο του 1999, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον επίσης Ρουμάνο Ιον Βασίλι και αρχίζουν τις ένοπλες ληστείες σε ξενοδοχεία, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και ταξιδιωτικά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000, όταν η τύχη των τριών κακοποιών τελειώνει μερικώς, σε μια συμπλοκή με αστυνομικούς στην πλατεία Βάθη. Από την ανταλλαγή πυρών τραυματίζονται δύο αστυνομικοί και σκοτώνεται ο Βασίλι, γεγονός που τρελαίνει τον Πάσσαρη, ο οποίος τηλεφωνεί στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και δηλώνει: «Θα σκοτώσω τρεις αστυνομικούς για να εκδικηθώ».

Τρεις ημέρες αργότερα και ενώ οι Αρχές τον αναζητούν εντατικά, συλλαμβάνεται στην πλατεία Αμερικής, έχοντας πάνω του ένα πιστόλι και και μια χειροβομβίδα. Το ίδιο απόγευμα σκοτώνεται έπειτα από συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πετρούπολη ο Νικολάε και ο Πάσσαρης είναι πλέον μόνος του. Οδηγείται στον Κορυδαλλό, αλλά δεν έχει ξεχάσει την υπόσχεσή του, να σκοτώσει τρεις αστυνομικούς.


Το τέλος της διαδρομής
Ένα χρόνο αργότερα, έγκλειστος πλέον στον Κορυδαλλό, οδηγείται για εξετάσεις στο Γενικό Κρατικό. Τον συνοδεύουν δύο αρχιφύλακες του Μεταγωγών και ένας εδικός φρουρός, οι οποίοι θα πληρώσουν ακριβά το μένος του Πάσσαρη και τη δίψα του για εκδίκηση.
Ποτέ δεν έγινε γνωστό πώς ο κατάδικος είχε όπλο μαζί του. Με αυτό σκότωσε τους δύο αρχιφύλακες που τον συνόδευαν και τραυμάτισε σοβαρά τον ειδικό φρουρό που προπορευόταν, σκορπώντας τον τρόμο μέσα στο νοσοκομείο.

Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης και ο δραπέτης εξαφανίστηκε, εκμεταλλευόμενος τη σύγχυση και τον πανικό, συνεχίζοντας τους επόμενους μήνες τη ματωμένη πορεία του.
Ακολούθησαν ληστείες, η δολοφονία μιας Βουλγάρας ιερόδουλης και το περίφημο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ σε διαμέρισμα του Νέου Κόσμου, όπου κρυβόταν ενίοτε ο Πάσσαρης μαζί με συνεργάτη του.

Πάνω από 100 αστυνομικοί ακροβολίζονται πέριξ της πολυκατοικίας, ενώ επτά άνδρες των ειδικών δυνάμεων τον περιμένουν μέσα στο διαμέρισμα της οδού Ιππάρχου. Είναι 31 Ιουλίου του 2001 και, στις 11 το βράδυ, ο Πάσσαρης γυρίζει το κλειδί στην πόρτα. Η βιασύνη των αστυνομικών, που του φωνάζουν «ακίνητος» πριν μπει μέσα, του δίνει την ευκαιρία να αποδράσει, παρά το γεγονός ότι μια σφαίρα τον τραυματίζει στο πόδι.

Τον Σεπτέμβριο με πλαστό διαβατήριο, εισέρχεται στη Ρουμανία, εκεί όπου γράφτηκε το τέλος αιματηρής δράσης του, όταν, μετά τη σύλληψη συνεργού του, η αστυνομία έκανε επιδρομή σε διαμέρισμα στο Βουκουρέστι και τον συνέλαβε.

Έκτοτε, και μετά τη δίκη του για τη δολοφονία δύο ατόμων, εκτίει την ποινή του και, όπως διατείνονται πλέον οι ελάχιστοι που τον έχουν συναντήσει, είναι πια -έπειτα από 16 χρόνια εγκλεισμού- ένας άλλος άνθρωπος, που φέρεται να αναζητάει την εσωτερική γαλήνη που δεν είχε σχεδόν ποτέ στη ζωή του.

Μάλλον, όμως, θα αργήσει πολύ ακόμη να την βρει...      
ΣΧΟΛΙΑ (25)

μανος

Καμια συγχωρεση στους δολοφονους........καμια επιεικεια............δεν πρεπει να υπαρχουν δευτερες σκεψεις πανω σε αυτο το θεμα!!!!

Αναστα

Όλοι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν ακόμα και οι εγκληματίες.. Είναι κάποιοι άνθρωποι που έχουν την ευκαιρία να μορφωθουν να πάρουν αγάπη και άλλοι όχι.όταν αφήσεις ένα παιδί ελεύθερο είναι απροστατευτο από κακές παρέες πρέπει να κοιτάμε την πορεία. Ενός ανθρώπου. Εμείς που μεγαλώσαμε σωστά τι κάνουμε ?είμαστε σωστοί ?Εγκληματίας δε γεννιέσαι γίνεσαι! Κατά την εκλησια όλοι είναι αποδεχτοι.ο θεός συγχωρει.. Εξάλλου στην εκπομπή δικογραφιες είπε ότι θέλει να έρθει στην Ελλάδα να εκτίσει την ποινή του για τα αδικήματα που έκανε και να πάει σε φυλακή που δεν θα έχει επαφές με πρώην καταδικους. Βέβαια ο άνθρωπος είναι επιρρεπης αιώνες τώρα.ποτέ δεν είσαι σίγουρος ούτε για τον εαυτό σου που μπορείς να φτάσεις

Γιάννης

Μπουλη ξέρεις πόσες αιτήσεις για μεταφορά του στις ελληνικές φυλακές έχει κάνει ο πασσαρης τα τελευταία χρόνια? Και ολες έχουν απορριφθεί

´Ακης Ν.Σ

Έλα τώρα που μεταννόησε....το σχέδιο του, δεν έχει ολοκληρωθεί. Φαίνεται, κάτι ψάχνει και θα χρησιμοποιήσει τον μοναχισμό ή οτιδήποτε άλλο για να φθάσει στο τέλος. Μην ξεχάσετε ποτέ ότι έχει IQ περισσότερο του μέσου ανθρώπου και με την βλακεία που μας δέρνει, σε λίγο πάλι έξω θα είναι !

Βαγγελης

Το θράσος των εγκληματιων και ιδιαιτερα των δολοφονων ειναι ασυλληπτο για το κοινο μυαλο. Ο Νοργηγός Μπέρινγκ Μπρέιβικ, - ο οποίος το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους - υποστηρίζει ότι οι συνθήκες κράτησής του παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Και τα κράτος ασχολειται μαζι του!!! Και να σκεφτείτε οτι ζει σαν αρχοντας στη φυλακη. Εχει τρια δωματια, ενα για διαμονη, ενα για μελετη και ενα για να γυμναζεται. Ωρες - ωρες πιστευω οτι τα κρατη ειναι με το μερος των εγκληματιων και οχι με το μερος των νομοταγων πολιτων. Εγκληματιες που επρεπε να εχουν εκτελεστει με συνοπτικες διαδικασιες, σε λιγα χρονια κυκλοφορουν ελευθεροι. Αυτη την συμπεριφορα του κρατους απεναντι σε στυγνους δολοφονους καποιοι ηλιθιοι την αποδιδουν στον ανθρωπισμο του κρατους. Δεν μου φαινεται να ειναι ετσι. Μαλλον για "αμοιβαιοτητα" και αλληλοκατανοηση" προκειται.

Γιάννης Γ

Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει στην Ελλάδα νόμιμα ο Πάσσαρης γιατί του έχει διαμηνυθεί οτι υπάρχουν ορκισμένοι συνάδελφοι των αστυνομικών που σκότωσε εν ψυχρώ μέσα στο Γενικό κρατικό, οι οποίοι θα .......... "φροντίσουν οταν βρεθεί σε Ελληνική φυλακή ξανά για τα δέοντα". ......... Για αυτόν τον λόγο μάλλον δεν ζητούν οι δικηγόροι του εκει την αποφυλάκισή του. Μάλλον θα προσπαθεί να ενταχθεί στο ειδικό νομικό καθεστως της Ρουμανίας. Αυτό της προσωρινής αποφυλάκισης του υπό όρους και της παραμονής του στο καθεστώς της δικαστικής του επιτήρησης απο την Ρουμάνικη δικαιοσύνη. Και της μετάβασής του Τράνζιτ με κρατικό Ρουμάνικο αυτοκίνητο στο Ρουμάνικο μοναστήρι του Αγίου όρους. Οσο θα ειναι μέσα στο Ρουμάνικο μοναστήρι δεν μπορεί να συλληφθεί απο τις Ελληνικές αρχές λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος των ξένων μοναστηριών του Αγίου Ορους ........ Γιατί εάν χαριστεί το υπόλοιπο της ποινής του που εκτίει στην Ρουμανία υπάρχει η υποχρέωση της Ρουμανίας να τον παραδώσει πακέτο στην Ελλάδα για την έκτιση του υπολοίπου της ποινής που έχει στην Ελλάδα.

Αθερίνα

Για τον αρχιμανδρίτη:Παππούλη και με τα συμπάθιο βέβαια,για διάβασε καμιά σελίδα εγκληματολογίας και μετά να έχεις άποψη ότι το ''πνευματικό σου τέκνο''έχει απαλλαγεί από τον χαρακτήρα του και θέλει να γίνει μοναχός........

Νικ

Εσείς ρε καραγκιόζηδες με αυτούς που ψηφίσατε έχετε κλείσει περισσότερα σπίτια... Χαζούληδες μάθατε και περί φυλακής

Sakis

Κανονικα πρεπει να λιωσουν τα κοκαλακια του μεσα στην φυλακη!!

Τάσος

Ακόμα ζει αυτός !!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

astinomia-640x384

Από την έρευνα των ανδρών της Ασφαλείας, προέκυψε ότι ένας από τους δράστες ήταν ένας 19χρονος ο οποίος είχε εισβάλει ξανά στο σπίτι στις 23 Σεπτεμβρίου και είχε αρπάξει τις οικονομίες του ανυπεράσπιστου ηλικιωμένου