Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο νέο Flagship Store της Toys-Shop στην Αριστοτέλους
H Ελλάδα αλλάζει προμηθευτές;
Στα όρια της νομιμότητας βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης για την απόκτηση 415 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, η αγορά των ερπυστριοφόρων τύπου BMP-3 είναι η μεγαλύτερη προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων που έχει γίνει ποτέ από την Ελλάδα, με αξία που αναμένεται να υπερβεί το κόστος που απαιτήθηκε αθροιστικά για την απόκτηση όλων των ρωσικών όπλων που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (δηλαδ
Στα όρια της νομιμότητας βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης για την απόκτηση 415 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, η αγορά των ερπυστριοφόρων τύπου BMP-3 είναι η μεγαλύτερη προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων που έχει γίνει ποτέ από την Ελλάδα, με αξία που αναμένεται να υπερβεί το κόστος που απαιτήθηκε αθροιστικά για την απόκτηση όλων των ρωσικών όπλων που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (δηλαδή τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR M1 και OSA AK, τα πλοία ταχείας μεταφοράς ZUBR, τα αντιαρματικά βλήματα KORNET-Ε και τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300).
Οπως ακριβώς συνέβη και με την αγορά των 30 αμερικανικών μαχητικών τύπου F-16, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) προχωρούν στην προμήθεια των ρωσικών BMP-3 χωρίς συγκριτική αξιολόγηση, μόνο με διακρατική συμφωνία.
Το ΚΥΣΕΑ θα έπρεπε ωστόσο να γνωρίζει ότι με την απόφασή του καταστρατηγεί τον νόμο 3433 που ψήφισε η ίδια η Ν.Δ. καθώς και τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό: για την αγορά των ερπυστριοφόρων δεν υπάρχει αρχική εντολή προμήθειας και εισήγηση από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) για τον καθορισμό του τρόπου αγοράς. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι άγνωστο αν ελήφθη επί τη βάσει κάποιας εισήγησης (και ποιου) ή αν πρόκειται για ένα «απλό» πολιτικό δώρο στην κυβέρνηση του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παρά τα όσα διαφημίζονταν το προηγούμενο διάστημα από την ηγεσία του Πενταγώνου, η απόφαση ελήφθη χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος του κύκλου ζωής των BMP-3. Κυρίως όμως πολλές από τις προβλέψεις της προαναγγελθείσας αγοράς θεωρούνται «εκτός νόμου». Για παράδειγμα, η Ελληνική Προστιθέμενη Αξία (ΕΠΑ), δηλαδή οι συμπαραγωγές. Ο νόμος προβλέπει ότι το ποσοστό τους θα πρέπει να υπερβαίνει το 35%, ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τα BMP-3 θα κυμανθεί περίπου στο 25%. Οι ελληνικές βιομηχανίες αναμένεται να αναλάβουν υποκατασκευαστικό έργο για το «χτίσιμο» των ηλεκτρονικών, των συστημάτων επικοινωνίας και ίσως των πυροβόλων που φέρουν τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
Αξιωματικοί που θεωρούν την αγορά των BMP-3 «σκανδαλώδη», επισημαίνουν ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Καραμανλής έδωσε το «πράσινο φως» για την απόκτηση των ρωσικών ερπυστριοφόρων χωρίς διαδικασίες, η Ελλάδα τυπικά συμμετέχει στο διευρωπαϊκό πρόγραμμα για ανάπτυξη του νέου ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένο όχημα μάχης), καταβάλλοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε ετήσια βάση.
Στα ερωτήματα που τίθενται θα πρέπει να προστεθεί και το εξής: γιατί δεν ελήφθη υπ’ όψιν πρόσφατη απόφαση επιτροπής στρατιωτικών που είχε αξιολογήσει το ρωσικό BMP-3, αλλά και άλλα άρματα; Αξιωματικοί προειδοποιούν ότι τα ερπυστριοφόρα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τον ελληνικό στρατό σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, αφού τα ρωσικά συστήματα δεν «διαλειτουργούν» με τα υπόλοιπα ΝΑΤΟϊκά, ιδίως από τη στιγμή που για την αγορά των BMP-3 χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα ότι «θα χρησιμοποιούνται σε πολυεθνικές αποστολές».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης 4 Δεκεμβρίου (το πρωί της επομένης ανακοινώθηκε η αιφνιδιαστική απόφαση του ΚΥΣΕΑ) ο επικεφαλής της πωλήτριας εταιρείας «Rosoboronservice Hellas» κ. Λάμπρος Μπαρτζώκας διέβη το κατώφλι του Πενταγώνου και ενημερώθηκε για τις αποφάσεις, οι οποίες -ως φαίνεται- είχαν ληφθεί πριν από την ανακοίνωσή τους...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr