Κύπρος: Νόμιμη η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης

Κύπρος: Νόμιμη η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης

«Πρόκειται για πολύ αυστηρούς κανονισμούς, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της οποιασδήποτε καλλιέργειας από τη στιγμή που εισάγεται ο σπόρος στην Κύπρο μέχρι και τη στιγμή που θα διατεθεί το φυτό στην αγορά», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Ν. Κουγιάλης

Κύπρος: Νόμιμη η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης
Νομοσχέδιο για καλλιέργεια και εμπορία βιομηχανικής κάνναβης, ενέκρινε σήμερα το  Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Ο υπουργός Γεωργίας Ν. Κουγιάλης εξήγησε πως πρόκειται για κάνναβη με την ουσία τετραϋδροκανναβινόλη σε πολύ χαμηλά ποσοστά (0,2%) και αυτό το νομοσχέδιο, όπως πρόσθεσε, θα ρυθμίζει την καλλιέργεια, παραγωγή και εμπορία της κάνναβης με κανονισμούς που θα εγκριθούν από τη Βουλή.

«Πρόκειται για πολύ αυστηρούς κανονισμούς, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της οποιασδήποτε καλλιέργειας από τη στιγμή που εισάγεται ο σπόρος στην Κύπρο μέχρι και τη στιγμή που θα διατεθεί το φυτό στην αγορά», είπε. «Ταυτόχρονα», συνέχισε, «τροποποιείται μια άλλη νομοθεσία που αφορά τα ψυχοφάρμακα, η οποία επιτρέπει την καλλιέργεια αυτής της κάνναβης στην Κύπρο».

Ο κ. Κουγιάλης διαχώρισε τη βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη από την ιατρική κάνναβη, λέγοντας πως η ιατρική κάνναβη είναι διαφορετικό φυτό, με διαφορετικό σπόρο και διευκρίνισε πως με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα επιτρέπεται η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης και μόνον. Εξηγώντας που χρησιμοποιείται η βιομηχανική κάνναβη, ο Υπουργός είπε πως είναι κλωστική κάνναβη και αφορά κυρίως την παραγωγή υφασμάτων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κουγιάλης είπε πως στην ΕΕ επιτρέπεται η καλλιέργεια και εμπορία αυτής της κάνναβης και η έγκριση του νομοσχεδίου σήμερα αποτελεί πράξη εναρμόνησης. Οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές θα πρέπει να παρουσιάσουν κάποιο συμβόλαιο για τη διάθεση της βιομηχανικής κάνναβης, να αποδείξουν ότι οι σπόροι είναι για καλλιέργεια της συγκεκριμένης κάνναβης και να υποδείξουν τον χώρο καλλιέργειας. Αυτές οι καλλιέργειες, είπε, θα παρακολουθούνται σε τακτική βάση από το Υπουργείο Γεωργίας.
Κλείσιμο

Όσον αφορά το θέμα της ιατρικής κάνναβης, ο Κύπριος Υπουργός Γεωργίας είπε πως είναι ένα πολύπλοκο θέμα ,το οποίο θα εξεταστεί στην πορεία, σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης