Βορίδης: Έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα, για την πρόληψη από τον Έμπολα

Βορίδης: Έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα, για την πρόληψη από τον Έμπολα

«Αν εγκαταλείψουμε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χάνουμε το παιχνίδι - Συζητάμε με τους δανειστές μας για την ελάφρυνση του χρέους, ανεξαρτήτως αν είναι βιώσιμο» είπε ο υπ. Υγείας για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο

Βορίδης: Έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα, για την πρόληψη από τον Έμπολα
Με αφορμή τις δραματικές διαστάσεις που παίρνει ο θανατηφόρος ιός Έμπολα, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ρ/σ Real Fm, διευκρίνισε πως το υπουργείο Υγείας έχει ακολουθήσει πλήρως τις οδηγίες του ΠΟΥ, προανήγγειλε την πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα τοποθετησούν στις εισόδους της χώρας, ενώ τοποθετήθηκε και για τις θερμικές κάμερες.
 

«Έχουμε ακολουθήσει πλήρως τις οδηγίες του ΠΟΥ. Το 1ο είναι η ενημέρωση στους ταξιδιώτες προς αυτές τις χώρες, αν υπάρχουν. Το 2ο είναι η ενημέρωση στους ταξιδιώτες που έρχονται από αυτές τις χώρες. Το 3ο είναι ότι έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς γιατί απαιτεί υψηλές προδιαγραφές βιοασφάλειας και ταυτόχρονα εκεί που γίνεται ο χειρισμός των υπόπτων κρουσμάτων υπάρχουν οι μέγιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Είμαστε πλήρως συμμορφωμένοι με τον ΠΟΥ», σχολίασε αρχικά ο κ. Βορίδης για τον Έμπολα και συνέχισε:

«Έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα. Σε πτήσεις οι οποίες έρχονται από μέρη που έχουν ανταποκρίσεις, σε αυτές τις πέντε συγκεκριμένες πτήσεις, ετοιμάζουμε και θα διανέμουμε μια κάρτα για τους επιβάτες στους οποίους θα ζητάμε να μας λένε τον τόπο από όπου έρχονται και αν αισθάνονται κάποια από τα συμπτώματα».

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Θα προσλάβουμε 30 υγειονομικούς ακόμα για να τους στείλουμε στα σημεία εισόδου, αεροδρόμια, λιμάνια, αλλά και στα κέντρα υποδοχής μεταναστών. Οι θερμικές κάμερες είναι κάτι το οποίο συζητά η διεθνής κοινότητα. Στην παρούσα φάση, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υιοθετηθεί. Αν κάτι θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα, εν συνεχεία πρέπει να γίνει χειρισμός όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με αυτόν. Άρα θέλει μια προσοχή εδώ διότι η υπερβολική διεύρυνση ενδέχεται να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες χειρισμού».

Κλείσιμο

«Ανακτάται μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία»
Σχετικά με το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του ΔΝΤ από τη χώρα, ο κ. Βορίδης τόνισε:«Η δυνατότητα και ανάκτηση μεγαλύτερης δημοσιονομικής αυτονομίας από τη μία και ο χειρισμός του χρέους, έτσι ώστε να μας εμπιστευθούν περισσότερο οι αγορές και να μειωθεί η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τους τόκους, θα δώσει δυνατότητα για παρεμβάσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται».

«Είναι γεγονός ότι ανακτάται μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία. Δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε σε μια νομισματική ένωση η οποία κλυδωνίστηκε άσχημα. Το βασικό ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες λέγεται διεθνής ανταγωνισμός. Το σημαντικό κομμάτι είναι κανείς να δει, με ποιον τρόπο θα διεκδικήσει τη δική του θέση μέσα από αυτό που λέγεται καταμερισμός της παγκόσμιας εργασίας», τόνισε ακόμα και πρόσθεσε: «Το ζήτημα δεν είναι να κινηθούμε. Το ζήτημα είναι να με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε χειρότερες τις οικονομίες μας και μεταφέρουμε το πρόβλημα στην επόμενη γενιά. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Αν εγκαταλείψουμε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χάνουμε το παιχνίδι».

«Εμείς συζητάμε με τους δανειστές μας για την ελάφρυνση του χρέους, ανεξαρτήτως αν είναι βιώσιμο. Εφόσον ελαφρύνει το χρέος, οι όποιοι κίνδυνοι για τη μη εξυπηρέτηση, βελτιώνονται τα επιτόκια δανεισμού. Άρα αυτό που επιδιώκουμε εμείς, είναι η ελάφρυνση. Οι συμφωνίες για το χρέος πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ποιοι είναι οι δανειστές μας. Και οι δανειστές μας είναι κράτη κατά 87%», σημείωσε για το χρέος ο κ. Βορίδης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης