LIVE

Κορωνοϊός

Αυτά είναι τα προληπτικά μέτρα που θα λάβει η χώρα μας για τον Εμπολα

Αυτά είναι τα προληπτικά μέτρα που θα λάβει η χώρα μας για τον Εμπολα

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελεχών του ΕΚΕΠΥ - Αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό

Στις νόμιμες και μη, πύλες εισόδου της χώρας καθώς και στα Επείγοντα των νοσοκομείων επικεντρώνονται οι επιχειρησιακοί άξονες του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος ιού Έμπολα.
 
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης έκτακτης σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τον ιό Έμπολα, από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, θα ενταθούν άμεσα οι έλεγχοι σε πλοία και αεροσκάφη που προέρχονται ή πέρασαν από τις χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί ο αιμορραγικός πυρετός – Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα, Νιγηρία.

Οι επιβάτες των αεροσκαφών των επίμαχων πτήσεων που συνδέουν αυτές τις χώρες με τα ελληνικά αεροδρόμια μέσω ενδιάμεσων σταθμών θα καλούνται να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα σκανάρει τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ταξίδι σε «μολυσμένη» χώρα και ύποπτα συμπτώματα.
 
Με υλικό εξοπλισμό όπως γάντια, μάσκες αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως επαγγελματίες υγείας, θα ενισχυθούν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το λιμάνι του Πειραιά  αλλά και νησιωτικές περιοχές που αποτελούν πύλες εισόδου λαθρομεταναστών.
 
Μεγάλη έμφαση θα δοθεί σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που κατήρτισαν τα υπουργεία Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και στους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ που θα κληθούν να χειριστούν πιθανό κρούσμα Έμπολα. Νοσηλευτές, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι θα κληθούν να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους επάνω στα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω του συστήματος υγείας όπως συνέβη στην Ισπανία.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση  όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας: λιμάνια, αεροδρόμια, Κέντρα Α΄ υποδοχής μεταναστών μέσω:

1. Ειδικού εντύπου- καρτέλας , που θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εbola, βάσει σχετικής εγκυκλίου που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.

2. Της επέκτασης των πληροφοριών σχετικά με την υγεία πληρωμάτων και επιβατών όλων των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά από το αντίστοιχο Υγειονομείο.

3.  Της περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυλών εισόδου της χώρας περιλαμβανομένων και των κέντρων Α΄υποδοχής μεταναστών, μέσω επιπλέον ειδικού εξοπλισμού και κυρίως  ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

4.  Της συστηματικής και οργανωμένης μέσω των ΔΥΠΕ ενημέρωσης , εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως  των Νοσοκομειακών και των άλλων Μονάδων, και ιδιαίτερα κατά τις διαδικασίες «διαλογής» και διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ.

Παράλληλα συγκροτείται επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 ημέρες να εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας.

Βορίδης: «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, υπάρχει αυξημένη προσοχή»

«Ολοκληρώσαμε μία ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος. Ήδη, έχουν ληφθεί μία σειρά από μέτρα για τα οποία μίλησα και χθες. Υπάρχουν οδηγίες για όσους ταξιδεύουν προς αυτές τις χώρες. Υπάρχουν οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό, προς το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος αλλά και του Ελληνικού Στρατού σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας για το πώς θα διαγνώσουν αλλά και πώς εν συνεχεία θα χειριστούν κάποιο ύποπτο κρούσμα. 
Έχει οριστεί εργαστήριο αναφοράς αλλά και νοσοκομείο αναφοράς, προκειμένου να υπάρξει η εξέταση που πρέπει να γίνει για να δούμε αν κάποιο ύποπτο κρούσμα είναι κρούσμα. Επομένως και από αυτή την πλευρά είμαστε έτοιμοι.

Το πρόσθετο το οποίο αποφασίζουμε σήμερα είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω υγειονομικά τα σημεία των πυλών εισόδων και εδώ θα βοηθήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ με την άμεση πρόσληψη 30 γιατρών και την αποστολή τους στα συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να βοηθήσουν υγειονομικά το προσωπικό το οποίο -ούτως ή άλλως- κάνει ήδη τους ελέγχους. Επομένως υπάρχει μία περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού σε αυτό το επίπεδο.

Το δεύτερο το οποίο αποφασίσαμε είναι η συμπλήρωση ειδικού εντύπου – καρτέλας από επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Ebola στο οποίο θα γίνεται αναφορά για τον ακριβή τόπο προέλευσης του συγκεκριμένου προσώπου και για το κατά πόσο αισθάνεται ή διαπιστώνει κάποιου είδους συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να τον εντάξουν στην κατηγορία των υπόπτων με κρούσμα ώστε εν συνεχεία να γίνεται αμέσως ο συγκεκριμένος υγειονομικός τους χειρισμός.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και η συγκρότηση μίας επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 μέρες να εξετάζει το επίπεδο της εξέλιξης του συγκεκριμένου ζητήματος.
Εξετάσαμε και το ενδεχόμενο τοποθέτησης θερμικών καμερών αλλά αυτή τη στιγμή με τα μέτρα τα οποία σας λέω είμαστε στο πιο προωθημένο σημείο από τα μέτρα που έχει πάρει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Η εκτίμηση η οποία υπάρχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία αλλά υπάρχει αυξημένη προσοχή.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Διότι επαναλαμβάνω, μία υπερβολή στο θέμα του υπόπτου κρούσματος δημιουργεί αδικαιολόγητο πανικό, δημιουργεί επίσης και αδικαιολόγητο πρόβλημα χειρισμού».

Τι δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος 

«Θέλω να αποσαφηνίσω πρώτα απ’ όλα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και κανένα περιστατικό που να παραπέμπει στον ιό Έμπολα στη χώρα μας. Συμμετείχαμε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο παρουσία της ηγεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, των ειδικών του ΕΚΑΒ και των συναρμόδιων φορέων. Η  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος  για την αντιμετώπιση του ιού. Υπάρχει συγκεκριμένος χώρος στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» που θα υποδεχθεί τυχόν περιστατικό, με εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, και την ειδική υλικοτεχνική υποδομή. Στις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε σε άσκηση προσομοίωσης για να είμαστε καθόλα έτοιμοι. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της χώρας, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Δηλώσεις Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα

«Από το καλοκαίρι ετοιμάζεται, προετοιμάζεται η χώρα μας έτσι ώστε η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα αυτή τη στιγμή να είναι και υψηλή. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους οποίους κάνουμε και ασκήσεις ετοιμότητας για το συγκεκριμένο θέμα.
Είμαστε επιχειρησιακά άρτιοι και δεν εμπνέεται καμία ανησυχία ούτε προς τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ενημερώνονται διαρκώς και παίρνουν επικαιροποιημένες τις όποιες διαφοροποιήσεις έρχονται από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και υπό την έννοια αυτή νομίζω ότι όλα βαίνουν ομαλά αυτή τη στιγμή».

Δηλώσεις Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Χριστίνας Παπανικολάου

«Στη χώρα μας με τα μέτρα τα οποία είχαμε λάβει μόλις πρωτοεμφανίστηκαν τα κρούσματα του Έμπολα, έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε μέτρα επιτήρησης και ασφάλειας.
Σήμερα κάναμε ουσιαστικά δυο-τρία πράγματα:  Επικαιροποιήσαμε την αξιολόγηση του βαθμού ετοιμότητας της χώρας, επανεκτιμήσαμε δηλαδή το βαθμό ετοιμότητας και λέμε ότι είναι πολύ καλός. 

Κατά δεύτερο λόγο, αποφασίσαμε ότι θα πρέπει σε ορισμένα σημεία αυτού του σχεδιασμού που είναι παραδείγματος χάρη οι πύλες εισόδου να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να ενισχύσουμε εάν χρειαστεί περισσότερο τις υποδομές, δηλαδή τον εξοπλισμό, το προσωπικό όπου -όπως σας είπε και ο Υπουργός- θα προσληφθούν άμεσα περισσότεροι γιατροί για να ενισχύσουν αυτές τις υποδομές.

Και τρίτον, τις διαδικασίες, δηλαδή θα δοθούν όπου χρειάζεται πιο λεπτομερείς, εξειδικευμένες και εκλαϊκευμένες μπορώ να πω οδηγίες για την αντιμετώπιση αυτού που ορίζουμε ως ύποπτο κρούσμα.

Σε ό,τι αφορά τώρα το θέμα της δήλωσης την οποία θα ορίσουμε μέσω εγκυκλίου από κάποιες αεροπορικές εταιρίες οι οποίες έχουν πολύ συχνά επιβάτες που προέρχονται από transit πτήσεις πιθανά μέσω χωρών με επιδημία, θα βγει ένα υπόδειγμα ειδικού εντύπου το οποίο θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες αυτούς και θα δηλώνουν από πού πέρασαν και αν έχουν κάτι να αναφέρουν σε σχέση με πρόβλημα υγείας τους.

Επίσης, θα ενισχυθεί το αεροϋγειονομείο. Αλλά θέλω να σας επισημάνω την προσοχή ότι τόσο το υγειονομείο του αερολιμένα όσο και του Πειραιά είναι δυο δομές οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις δυνατότητες του ΕΚΑΒ.

Αφού εμείς είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε ένα ΕΚΑΒ έτοιμο, το οποίο μάλιστα θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο σε τεχνικό εξοπλισμό, δεν θα χρειαστεί πιθανόν ένας γιατρός, ένας υγειονομικός από εκεί να πάει να εξετάσει αν θέλετε το ύποπτο κρούσμα, διότι θα πάει κατευθείαν η μονάδα του ΕΚΑΒ για να διαχειριστεί το ενδεχόμενο κρούσμα, έτσι όπως πρέπει και να το μεταφέρει στο νοσοκομείο αναφοράς.

Εάν παρουσιαστεί ένα περιστατικό και αν υπάρχει χερσαία δυνατότητα τότε θα μεταφερθεί με το ΕΚΑΒ. Αν δεν υπάρχει θα μπει το ΕΚΑΒ πάνω σε ένα οχηματαγωγό και θα το φέρει στην Αθήνα.

Έχουμε τρία δωμάτια συν αρκετούς βοηθητικούς χώρους, τελείως απομονωμένα από το υπόλοιπο νοσοκομείο και το ένα εκ των οποίων θα το μετατρέψουμε σε ΜΕΘ.

Πρέπει επίσης να τονίσω ότι μας απασχόλησε ιδιαίτερα η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του ιατρικού προσωπικού. Έχουμε προγραμματίσει για την επόμενη Παρασκευή μια μεγάλη σύσκεψη των διοικητών των ΥΠΕ και των υπευθύνων των επιτροπών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και θα βγει ένα πρόγραμμα λεπτομερές για την ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού, του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση πιθανών ή ύποπτων κρουσμάτων στα ΤΕΠ των νοσοκομείων».
 
Δηλώσεις Διοικητή ΕΚΕΠΥ, Παναγιώτη Ευσταθίου

«Υπάρχει από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ο σχεδιασμός μιας άσκησης προσομοίωσης σε όλες τις υπηρεσίες αυτές οι οποίες θα αντιμετωπίσουν, θα μεταφέρουν, θα μπουν σε καραντίνα και πιθανώς θα θεραπεύσουν κάποιο περιστατικό από τον ιό Έμπολα.
Σε αυτό το κομμάτι θα υπάρχει και η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Είναι σημαντικό στο ότι όπως είδατε η προετοιμασία της Ελλάδος είναι πραγματικά αυτή τη στιγμή μια από τις καλύτερες σε όλο τον κόσμο.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει το ΕΚΑΒ το οποίο είναι έτοιμο για τη μεταφορά. Υπάρχει το Φλέμινγκ το οποίο είναι έτοιμο από απόψεως χώρου και υλικοτεχνικής υποδομής.
Υπάρχει η ομάδα Φλέμινγκ που απαρτίζεται από γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε πρώτη φάση.

Τρίτον, υπάρχει το εργαστήριο διαπίστωσης στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι έτοιμα. Η διαδικασία της άσκησης προβλέπει οι έτοιμες αυτές δομές να ασκηθούν και να προσομοιωθούν πλέον στη πραγματική υλοποίηση ενός περιστατικού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης