Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές: Πώς επελέγησαν οι επτά περιοχές

Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές: Πώς επελέγησαν οι επτά περιοχές

Το άγνωστο «τρικ» με τις περιοχές κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων - Πώς σχεδίασε τη ρύθμιση ο υφυπουργός Μάκης Γιακουμάτος - Τι έκανε για να υπερβεί τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ

Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές: Πώς επελέγησαν οι επτά περιοχές
Απίστευτο παρασκήνιο, χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις στη χώρα μας με τους δανειστές, εξελίχθηκε σε ό,τι αφορά την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές του protothema.gr οι δανειστές από την αρχή ζητούσαν την πιλοτική εφαρμογή του ανοίγματος όλων των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας. Ο αριθμός αυτός, μπροστά και στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτός, ενώ παράλληλα οργανωμένα το ΠΑΣΟΚ απειλούσε πως θα καταψηφίσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό περιοχών. 

Τότε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προσέφυγε σε ένα τρικ. Δηλαδή μίλησε για τρεις μόλις περιοχές. Κι ενώ κάποιος θα περίμενε να παρουσιαστούν τρεις πόλεις ή νησιά, εμφανίστηκε η... μισή Ελλάδα. Κι αυτό διότι ο αριθμός «τρία» αφορούσε περιφέρειες κι όχι πόλεις. Κάπως έτσι, βλέπουμε πως στο νέο μέτρο εντάχθηκε η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο και η Αττική με πολλές όμως υπο-περιοχές και νησιά. 

Κλείσιμο
Αυτό το κόλπο λοιπόν οδήγησε στο αποτέλεσμα επτά πλέον περιοχές της χώρας, συνολικού πληθυσμού άνω του 1 εκατομμυρίου κατοίκων να ενταχθούν στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ο κ. Γιακουμάτος να δέχεται πλέον και τα εσωκομματικά πυρά. Κι αυτό διότι πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης νιώθουν πως ο υφυπουργός τους ξεγέλασε κι ετοιμάζονται να διαφοροποιηθούν. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη ομάδα πέντε βουλευτών της ΝΔ ετοιμάζεται για δηλώσεις διαφοροποίησης ενώ και στο ΠΑΣΟΚ το μέτωπο είναι θερμό. 

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως παρά την εξαίρεση της πόλης του Πειραιά που προσφέρθηκε από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο ως «δώρο» στον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδη για να συναινέσει στο μέτρο, ο τελευταίος όχι απλά αρνήθηκε αλλά ταυτόχρονα παραιτήθηκε και από μέλος της ΝΔ. Κύκλοι του κόμματος μιλούν για «πολιτικό ελιγμό με στόχο να κεφαλαιοποιήσει σε άλλη φάση τις 100.000 ψήφους που πήρε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές». Ο ίδιος πάντως ο κ. Κορκίδης απέδειξε πως παρέμεινε συνεπής και δεν δέχθηκε το δώρο Γιακουμάτου με την εξαίρεση του τρίτου μεγαλύτερου Δήμου και μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας από αυτό το δύσκολο μέτρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης