«Όχι» σε νέες περικοπές λένε οι δικαστικές ενώσεις

«Όχι» σε νέες περικοπές λένε οι δικαστικές ενώσεις

Αποφασισμένοι να μην δεχθούν νέες περικοπές στις αποδοχές τους είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε οι πέντε δικαστικές ενώσεις...

«Όχι» σε νέες περικοπές λένε οι δικαστικές ενώσεις
Αποφασισμένοι να μην δεχθούν νέες περικοπές στις αποδοχές τους είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε οι πέντε δικαστικές ενώσεις. Δικαστές και εισαγγελείς αναφέρουν πως ήδη έχουν υποστεί μειώσεις της τάξεως του 40% και οποιαδήποτε νέα περικοπή των αποδοχών τους, «η οποία καταλήγει σε συνολική περικοπή ποσοστού άνω του 50%» αντίκειται στο Σύνταγμα καθώς- όπως λένε - οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών παύουν να είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους και δεν εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους!

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που υπογράφουν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργώ ν του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επισημαίνουν: 

«α) το Σύνταγμα (αρθρ. 88§2 και 99) επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των Δικαστικών Λειτουργών,  ανάλογη με τη φύση του Λειτουργήματός τους και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και τις μεγάλες ευθύνες των καθηκόντων τους.  Προστατεύει,  έτσι, και την ανεξαρτησία του Δικαστή απέναντι σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις.  Δεν νοείται,  επομένως, ταύτιση των Δικαστικών Λειτουργών με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία του Δημόσιου Τομέα,  αφού αυτοί είναι  ισότιμοι κατά το Σύνταγμα,  και κατά συνέπεια οι αποδοχές τους μπορούν να συγκρίνονται μόνο με εκείνες των Λειτουργών των άλλων δύο Εξουσιών του Κράτους (Νομοθετικής- Εκτελεστικής).
Κλείσιμο

β) Παρά την ως άνω Συνταγματική προστασία,  οι αποδοχές μας έχουν,  μέχρι σήμερα,  μειωθεί,  σε ποσοστό 40%, χωρίς να συνυπολογίζεται η υπ’ αόριστον αναστολή των μισθολογικών προαγωγών (ωριμάνσεων), και χορήγησης του χρονοεπιδόματος, με αποτέλεσμα ο νεοδιοριζόμενος Δικαστικός Λειτουργός να έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές ποσού 1800 Ευρώ,  οι δε Δικαστικοί Λειτουργοί του πρώτου βαθμού,  οι οποίοι αποτελούν το ήμισυ εκ του συνολικού αριθμού, των 4.000 Δικαστικών Λειτουργών, καθαρές μηνιαίες αποδοχές ποσού 2.300 Ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι ο Δικαστικός Λειτουργός έχει ως όριο εισαγωγής στη Σχολή Δικαστών το 28ο έτος της ηλικίας του και διορίζεται στο 30ο έτος,  όταν οι πτυχιούχοι του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα έχουν ήδη προϋπηρεσία 6-8 ετών.  

Επιπλέον κωλύεται να υπηρετήσει στον τόπο καταγωγής του, έχοντας έτσι, αυξημένες δαπάνες διαμονής και μετακίνησης, ενώ, βάσει του Συντάγματος,  δεν επιτρέπεται ( και ορθώς ) να ασκεί οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.  Αντιμετωπίζει βαρύ φόρτο εργασίας και είναι υποχρεωμένος να εργάζεται πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις νυκτερινές ώρες,  καθώς και εορτές και αργίες,  για να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερα αυξημένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις του, επιβαρυνόμενος ο ίδιος με τις δαπάνες διατήρησης οργανωμένου χώρου γραφείου και βιβλιοθήκης,  στην κατοικία του». 

Οι δικαστικές ενώσεις υπογραμμίζουν πως δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν «ούτε την υποβάθμιση των Δικαστικών Λειτουργών,  ούτε και την υποβάθμιση της ποιοτικής απονομής της Δικαιοσύνης»  τα οποία όπως αναφέρουν θα αποτρέψουν με κάθε νόμιμο τρόπο.  

Η περαιτέρω στάση δικαστών και εισαγγελέων θα καθοριστεί σε συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Δικαστικών Ενώσεων. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης