Φωτιά σε φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Καλά στην υγεία τους οι φοιτήτριες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Φωτιά σε φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Καλά στην υγεία τους οι φοιτήτριες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Τι εξηγεί στο protothema.gr η πρύτανις για τις δύο νεαρές γυναίκες και για το σύστημα πυροπροστασίας 

panepistimio_iwanninwn
Περίπου στις 3 τα ξημερώματα ξέσπασε πυρκαγιά σε δωμάτιο φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δύο φοιτήτριες χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις και επειδή δεν προέκυψε λόγος νοσηλείας τους, επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο.

Η πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου, μίλησε στο protothema.gr σχετικά με το συμβάν.

«Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 3 τα ξημερώματα, σε ένα δωμάτιο του τρίτου ορόφου στο Κτίριο Γ του συγκροτήματος Β των φοιτητικών κατοικιών μέσα στην πανεπιστημιούπολη Α’ - είναι το κεντρικό κάμπους του πανεπιστημίου», λέει η Πρύτανις, για να προσθέσει στη μαρτυρία της τα ακόλουθα:

«Φτάσαμε σχεδόν αμέσως μόλις ειδοποιηθήκαμε. Στο μεταξύ, λειτούργησε το σύστημα πυροπροστασίας, είχε ανοίξει το σύστημα κατιονισμού, το οποίο εκτοξεύει νερό από την οροφή. Η Πυροσβεστική, είχε περιορίσει τη φωτιά αρκετά στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Υπήρχαν πολύ μικρές αναζωπυρώσεις, γι’αυτό και το σύστημα κατιονισμού συνέχιζε να ρίχνει νερό. Οι φοιτητές είχαν ήδη χρησιμοποιήσει έναν πυροσβεστήρα. Οι πυροσβέστες έμειναν πολλή ώρα, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπήρχε κανείς στα δωμάτια. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ασφάλεια των φοιτητών!

Στο δωμάτιο υπήρχε μία φοιτήτρια, η ένοικος. Μαζί με μία ακόμη κοπέλα, διεκομίσθησαν άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Οι δύο φοιτήτριες εξετάστηκαν ενδελεχώς, έγιναν όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, δεν προέκυψε λόγος νοσηλείας και επέστρεψαν. Μίλησα και με το διοικητή του νοσοκομείου, με διαβεβαίωσε για όσα λέω. Επειδή είχε προηγηθεί η διακομιδή τους στο νοσοκομείο, τις βάλαμε όταν γύρισαν σε δύο κενά δωμάτια σε άλλη εστία.

Οι υπόλοιποι φοιτητές και φοιτήτριες πήγαν σε έναν άλλο χώρο εντός του πανεπιστημίου – είχε σχεδόν ξημερώσει πια. Τώρα, στις φοιτητικές κατοικίες εργάζονται τα συνεργεία για να αποκαταστήσουν τα δωμάτια. Διαθέτουμε προσωρινά δωμάτια για τα παιδιά αλλού, αφού δεν επιτρέπεται να μπούμε στο κτίριο που ξέσπασε η πυρκαγιά πριν ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη. Μάλιστα, σε μερικά δωμάτια υπάρχει πολύ νερό – λόγω της Πυροσβεστικής και του συστήματος κατιονισμού… Στην παρούσα φάση εργαζόμαστε ώστε όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μπορούν να μπουν στα δωμάτια», καταλήγει η ίδια.

Μεταξύ των πρώτων κινήσεων μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν η διερεύνηση από πλευράς πρυτανικών αρχών. «Ξεκίνησα για να βρω τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας, τα οποία υπάρχουν. Τη σύμβαση για την συντήρηση των εγκαταταστάσεων πυρασφάλειας, την οποία έχουμε και είναι ενεργή» εξηγεί η δρ Μπατιστάτου.

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο ενημερωμένες ή όχι είναι οι αρχές του Πανεπιστημίου για το ποιοι διαμένουν στις φοιτητικές εστίες, η Πρύτανις απαντά: «Η υπεύθυνη της φοιτητικής μέριμνας, μας έδωσε τη λίστα των φοιτητών που μένουν στα δωμάτια. Μερικά δωμάτια ήταν κλειστά - είτε επειδή δεν μένουν φοιτητές, είτε επειδή βρίσκονται υπό ανακαίνιση. Ανοίξαμε όμως όλα τα δωμάτια».

Όπως δε επισημαίνει «επειδή ανακριβώς γράφτηκε σήμερα ότι δεν υπάρχει λίστα, να σημειωθεί πως έχουμε πλήρη κατάσταση των διαμενόντων σε όλα τα κτίρια των φοιτητικών εστιών. Γνωρίζουμε, δηλαδή, ποιος μένει σε κάθε δωμάτιο. Φυσικά δεν ξέρω ποιος κοιμάται σε κάθε δωμάτιο το βράδυ, δηλαδή αν δεν βρίσκεται στο δωμάτιό του… αλλά γνωρίζω σε ποιον αντιστοιχεί το δωμάτιο».

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, ολοκληρώθηκε η καταγραφή των δωματίων και των ενοίκων τους ενώ έγινε και καταγραφή των βλαβών, των αναγκών για συντήρηση με τη συνεργασία των φοιτητών, την εφορεία των φοιτητικών κατοικιών, με την υπηρεσία της φοιτητικής μέριμνας και την υπεύθυνη Αντιπρύτανη, την κ.Κατή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρύτανις: «Έχουμε καταγράψει τις βλάβες, τί είδους ανακαίνιση χρειάζεται και που. Έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθειες. Ανακτήσαμε πολλά δωμάτια φοιτητών που ήταν σε αχρησία, ήταν κλειστά για καιρό, άλλα που χρειάζονταν συντήρηση ή είχαν βλάβες. Οι εργασίες συνεχίζονται σταδιακά».

Κλείσιμο
Σχετικά με τις πιθανές αιτίες για τη σημερινή πυρκαγιά, η πρύτανις εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή γίνεται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μέχρι να βγει το πόρισμα, δεν θα ήθελα να προβώ σε κάποια δήλωση σχετικά με τις πιθανές αιτίες της πυρκαγιάς».

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας

Σήμερα 3 Απριλίου 2024, στο κτήριο Γ του Συγκροτήματος Β των Φοιτητικών Κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Α’ Ιωαννίνων, εκδηλώθηκε φωτιά σε δωμάτιο του 3ου ορόφου. Λειτούργησε το σύστημα πυροπροστασίας και εκλήθη άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία περιόρισε τη φωτιά στο συγκεκριμένο δωμάτιο. ‘Ολοι/ες οι φοιτητές/τριες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το κτήριο. Δύο φοιτήτριες διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», όπου, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, έγινε ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και δεν προέκυψε λόγος νοσηλείας. Οι δύο φοιτήτριες επέστρεψαν στην Πανεπιστημιούπολη και τους διατέθηκε δωμάτιο σε άλλο κτήριο των Φοιτητικών Κατοικιών.

Οι Πρυτανικές Αρχές ενημερώθηκαν άμεσα για το συμβάν στη διάρκεια της νύχτας. Η Πρύτανης Καθ. Α. Μπατιστάτου και ο Αντιπρύτανης Καθ. Ι. Λεονάρδος μετέβησαν άμεσα στο χώρο. Για την διαπίστωση της αιτίας που προκάλεσε την εκδήλωση της φωτιάς, διενεργείται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι Πρυτανικές αρχές συνομίλησαν και με τους φοιτητές/τριες που διαμένουν στα δωμάτια του κτιρίου όπου εκδηλώθηκε η φωτιά και φρόντισαν για την μεταφορά τους σε στεγασμένο χώρο εντός της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας έχει δραστηριοποιηθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες για την μεταστέγαση των φοιτητών/τριών σε διαθέσιμα δωμάτια των Φοιτητικών Κατοικιών εντός της ημέρας.

Για την αποκατάσταση των ζημιών θα ακολουθήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Η ασφαλής διαβίωση των φοιτητών/τριών στα κτήρια των Φοιτητικών Κατοικιών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση στοχεύουν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο έτος (καταγραφή δωματίων, νέος Κανονισμός λειτουργίας, ενέργειες για ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων κτλ).

Επισημαίνεται ότι υφίσταται σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας και υπάρχει σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Ιωάννινα, 3 Απριλίου 2024
Από την Πρυτανεία

Σύμφωνα με το έγγραφο, που εξασφάλισε αποκλειστικά το protothema.gr σχετικά με την κατάσταση των φοιτητικών κατοικιών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προτάσσεται η ανάγκη ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας.

Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος (2022-23) και αφού είχε γίνει η ανάληψη καθηκόντων από τη νυν Πρύτανη, Άννα Μπατιστάτου τον Ιανουάριο του 2023, έγινε προσπάθεια για ενημέρωση και καταγραφή των απαραίτητων στοιχείων σχετικά με τη διαμονή των φοιτητών.
Κατά την αντιστοίχηση δωματίων και διαμενόντων, σε σύνολο 830 δωματίων στην Πανεπιστημιούπολη Α’, ανακτήθηκαν περισσότερα από 150, τα οποία ήταν κλειστά. Σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία, έγινε ενδελεχής έλεγχος και καταγράφηκαν οι ανάγκες: ζημιές, βλάβες, ελλείψεις. Ξεκίνησαν, στη συνέχεια, οι διαδικασίες αποκατάστασης ενώ η λίστα επικαιροποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023.

Την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των φοιτητών για διαμονή στις φοιτητικές εστίες.

Τέλος, δρομολογείται η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου συμπεριλαμβανομένων των Φοιτητικών Κατοικιών, καθώς έχει ήδη εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση. Θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση όλων των κτιριακών συγκροτημάτων των φοιτητικών εστιών.
Υπογραμμίζεται ότι έχουν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος ενώ η σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας για τα κτίρια του Πανεπιστημίου - συμπεριλαμβανομένων και των Φοιτητικών Κατοικιών – είναι ενεργή και υπάρχουν σε ισχύ πιστοποιητικά πυροπροστασίας.

Το έγγραφο:

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Πρύτανης, το Συμβούλιο Διοίκησης και οι Αντιπρυτάνεις, από την ανάληψη των καθηκόντων τους τον Ιανουάριο του 2023 προέταξαν την ενίσχυση της Φοιτητικής Μέριμνας ως ζήτημα μείζονος σημασίας και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Φοιτητικών Κατοικιών.

Ως εκ τούτου, το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που διαμένουν στις εστίες, προχώρησε σε ολοκληρωμένη καταγραφή των δωματίων κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η αντιστοίχιση δωματίων-διαμενόντων και ανακτήθηκαν περισσότερα από 150 κλειστά δωμάτια σε σύνολο 830 στην Πανεπιστημιούπολη Α. Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν οι ζημιές και οι ελλείψεις σε όλα τα δωμάτια και σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης.

Τον Ιούλιο του 2023, επικαιροποιήθηκε και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο ο Κανονισμός Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών, ο οποίος δίνει έμφαση στα κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, εκτός από τα οικονομικά, στηρίζει φοιτητές με αναπηρία ή χωρίς κηδεμονία, προβλέπει απαλλαγές φοιτητών και φοιτητριών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή κοινωνική ή οικονομική κατάσταση και επιβραβεύει αυτούς και αυτές που παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν διακρίνονται στις σπουδές τους.

Στις αρχές του χειμερινού εξαμήνου 2023-2024, η Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών σε συνεργασία με το διοικητικό προσωπικό της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας – το οποίο ενισχύθηκε με 3 μέλη στη διάρκεια του τελευταίου έτους – συνεδριάζοντας τακτικά ολοκλήρωσε τον έλεγχο των αιτήσεων διαμονής ένα μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Για πρώτη φορά φέτος, ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, που πληρούσαν τα κριτήρια, τόσο παλαιότερων ετών όσο και πρωτοετών. Ικανοποιήθηκαν επίσης όλες οι αιτήσεις για σύντομη διαμονή λόγω συμμετοχής φοιτητών και φοιτητριών στις εξεταστικές περιόδους του έτους.

Προγραμματίζεται, επίσης, η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου συμπεριλαμβανομένων των Φοιτητικών Κατοικιών. Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και σύντομα θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανακαίνιση των κτιριακών συγκροτημάτων των φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, αλλά και πέρα από αυτά, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όπως δελτία προσεισμικού ελέγχου κ.α. Σημειώνεται ότι υφίσταται σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας για τα κτίρια του Πανεπιστημίου συμπεριλαμβανομένων και των Φοιτητικών Κατοικιών και υπάρχουν σε ισχύ πιστοποιητικά πυροπροστασίας.

Για ενημέρωσή σας, τα συγκεκριμένα κτίρια των Φοιτητικών Κατοικιών παρελήφθησαν για χρήση τον Ιανουάριο του 1997.

Ειδήσεις σήμερα:

Αρχιμανδρίτης ξυλοκόπησε Μητροπολίτη μέσα σε ναό στην Κωνσταντινούπολη - Δείτε βίντεο

Τα μαζεύει η σύζυγος του Γιοκαρίνη για τη σύλληψή του: Κάνουν την τρίχα τριχιά, ζήτησα να γίνει μια σύσταση


Μαθητής μαχαίρωσε δύο εφήβους και έναν περαστικό στην Κέρκυρα - Στο νοσοκομείο οι τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης