Βάζουν μπρος τα γεωτρύπανα για τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

Βάζουν μπρος τα γεωτρύπανα για τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

ExxonMobil και Helleniq Energy ετοιμάζουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις έως το τέλος του 2023, μετά τις θετικές ενδείξεις για ύπαρξη φυσικού αερίου και πετρελαίου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
geotrypana_thema_xr
Η πιο μεγάλη ώρα για την υπόθεση «έρευνες και εξορύξεις για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα» είναι τώρα. Οι διαδικασίες που προχωρούν με αλματώδεις, κυριολεκτικά, ρυθμούς δεν αποκλείεται να φέρουν μια απρόσμενη έκπληξη, καθώς εξετάζεται η πιθανότητα να προσπεραστεί ένα στάδιο έρευνας και να πιάσουν απευθείας δουλειά τα γεωτρύπανα σε θαλάσσιες περιοχές δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης ακόμα και έως το τέλος του έτους! Εάν επιβεβαιωθεί αυτό και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί είναι εκμεταλλεύσιμα, τότε μπορεί να αρχίσει η παραγωγή έως το 2026.

Καθώς οι δισδιάστατες έρευνες πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy, οι οποίες είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο, ολοκληρώθηκαν γρηγορότερα από το αναμενόμενο, βρισκόμαστε σήμερα στο στάδιο της ερμηνείας των δεδομένων που προέκυψαν από αυτές. Η διαδικασία προβλέπει την επιβεβαίωση των δεδομένων αυτών με τη διενέργεια και τρισδιάστατων ερευνών, από τις οποίες κρίνεται αν οι μισθώτριες εταιρείες θα προχωρήσουν στη διαδικασία ερευνητικής γεώτρησης.

Ρυθμοί-ρεκόρ

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι έχουν προκύψει ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων μεγάλου μεγέθους και ότι από την αρχική ερμηνεία των στοιχείων φαίνεται πως τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα, αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) με τις εταιρείες έχουν επικεντρωθεί στο αν θα παραλειφθεί το στάδιο των τρισδιάστατων ερευνών και τοποθετηθούν πλωτά γεωτρύπανα. Αυτό δεν είναι μόνο πολύ σημαντικό -και ικανό να εξάγουμε συμπεράσματα ότι οι έρευνες έχουν δείξει κάτι μεγάλο-, αλλά και παρατείνει την αγωνία.
geotrypano_exxonmobil

Από τη μία, με δεδομένο ότι κάθε δοκιμαστική γεώτρηση έχει κόστος έως και 400.000 ευρώ τη μέρα ή άνω των 100 εκατ. ευρώ συνολικά, κανείς δεν προχωρά σε τέτοιου μεγέθους επένδυση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία. Από την άλλη, ουσιαστικά «το τρυπάνι λέει την αλήθεια», όπως σχολιάζουν καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς βάσει των δεδομένων από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις οι εταιρείες αποφασίζουν οριστικά αν θα προχωρήσουν σε εκμετάλλευση του κοιτάσματος ή θα απορρίψουν οριστικά το project.

Κλείσιμο
Εάν οι ExxonMobil - Helleniq Energy αποφασίσουν να προχωρήσουν στη γεώτρηση έως το τέλος του 2023, θα είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί μιλάμε για διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως να διεκδικούν το ρεκόρ των πιο γρήγορων στην Ιστορία. Μέχρι στιγμής οι έρευνες τρέχουν στους ρυθμούς-ρεκόρ που ακολουθήθηκαν για το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ (το μεγαλύτερο της Μεσογείου) και όχι τυχαία, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν στοιχεία για κοίτασμα 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, αλλά και ενδείξεις για ένα γιγαντιαίο της τάξεως των 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών -όσο το Ζορ- σε μεγαλύτερο όμως βάθος. Ενα άλλο ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, παρά το γεγονός ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών ήθελαν τις έρευνες να εκτείνονται σε 6.500 χιλιόμετρα, τελικά συλλέχθηκαν συνολικά 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων.

Θεωρητικά, έως το τέλος του έτους θα έπρεπε να αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και να ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης προς το τέλος του 2026. Με την επιτάχυνση των διαδικασιών, αν προχωρήσουν μέσα στο έτος οι ερευνητικές γεωτρήσεις και όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος περίπου το 2025 και η έναρξη παραγωγής πριν από το 2026.

Ειδήσεις σήμερα:

Παύλος Πολάκης: Ομόφωνη εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου να μείνει εκτός ψηφοδελτίων - Οριστική απόφαση την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία

Το Σάββατο η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Τομ Σάιζμορ: Οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά του ότι δεν υπάρχει ελπίδα και πρέπει ν' αποφασίσουν για το τέλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης