Δική για τη δολοφονία Άλκη Καμπανού: «Τα ισόβια να είναι ισόβια για όλη τους τη ζωή»

Δική για τη δολοφονία Άλκη Καμπανού: «Τα ισόβια να είναι ισόβια για όλη τους τη ζωή»

«Τώρα θα μιλήσει η δικαιοσύνη» είπε ο πατέρας του 19χρονου λίγο πριν την δίκη για τη δολοφονία από οπαδούς του ΠΑΟΚ

diki_dolofonias_alki_goneis_xr
Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης προσήλθαν το πρωί της Τετάρτης (18/1) οι γονείς του 19χρονου Άλκη Καμπανού που έπεσε νεκρός από τα δολοφονικά χτυπήματα οπαδών του ΠΑΟΚ την 1η Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή Χαριλάου.

Ο πατέρας του Άλκη Καμπανού αρκέστηκε να πει κατά την είσοδό του στα δικαστήρια πως «ό,τι είχα να πω το είπα, τώρα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη» ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος φώναζε για τη δικαίωση του 19χρονου που δολοφονήθηκε. .

Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού


Από την πλευρά της, η μητέρα του Άλκη ζήτησε «τα ισόβια, να είναι ισόβια. Όλη τους τη ζωή, μέσα στη φυλακή Είναι πολύ δύσκολη ημέρα για εμάς σήμερα», ανέφερε η μητέρα του αδικοχαμένου Άλκη, Μελίνα, ενώ αναφερόμενη στο γεγονός ότι κανένας από τους κατηγορούμενους μέχρι σήμερα δεν παραδέχεται ότι χτύπησε τον 19χρονο, τόνισε ότι «αυτό θα αποδείξει η δικαιοσύνη, η οποία ξέρει».

Τη μητέρα του Άλκη συνόδευε η Ελένη Δαλακλίδου, αδερφή της Ζωής που βιάστηκε και κάηκε ζωντανή κάτω από το σπίτι της, στις 27 Δεκεμβρίου του 2012, έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο. «Ξέρω πως είναι για αυτό είμαι εδώ», ανέφερε συγκινημένη.


Κλείσιμο
Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού 2


«Έχω συμμετάσχει σε εκατοντάδες υποθέσεις ανθρωποκτονιών. Δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά 12 ανθρώπους που ενώ η ιατροδικαστική έκθεση της κ. Κοβάτση αναδεικνύει συμπεριφορές περισσότερων ώστε να χάσει τη ζωή του το αείμνηστο αυτό παιδί, συγκεκριμένα μια πολτοποίηση στο κεφάλι, χτυπήματα από σίδερα, ένα κατακρεουργημένο σώμα από μαχαίρια καραμπίτ, δρεπάνια και ούτε ένας από αυτούς να μην δέχεται ότι έχει κάνει ούτε ένα χτύπημα. Ούτε ένας να μην λέει -λες και είναι συνεννοημένοι- ότι το έκανε κάποιος άλλος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη, Αλέξης Κούγιας.

Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού 3



Ολιγοήμερη διακοπή αποφάσισε το δικαστήριο

Με ολιγοήμερη διακοπή ξεκίνησε η δίκη των 12 κατηγορούμενων για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Άλκη Καμπανού ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Η διακοπή αποφασίστηκε να δοθεί κατόπιν σχετικού αιτήματος δικηγόρων της υπεράσπισης που επικαλέστηκαν κωλύματα, συνδεόμενα με υποχρεώσεις τους σε άλλο (ανώτερο) Δικαστήριο. Οι δικαστές διέκοψαν τη διαδικασία προκειμένου να αποφασίσουν για την ημέρα της επόμενης δικασίμου. Νωρίτερα έγινε η διαδικασία νομιμοποίησης των δικηγόρων και εκφωνήθηκε ο κατάλογος των 26 μαρτύρων του κατηγορητηρίου.


Οι συνολικά 12 κατηγορούμενοι έφτασαν νωρίτερα στο δικαστικό μέγαρο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενώ αστυνομικός σκύλος της ομάδας Κ9 ερεύνησε τους χώρους του δικαστηρίου. Έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες οπαδοί του Αρη για συμπαράσταση στην οικογένεια και για να διαμαρτυρηθούν, με την αστυνομική παρουσία να είναι ισχυρή προς αποφυγήν εντάσεων..

diki_dolofonias_alki_in__1_
diki_dolofonias_alki_in__2_
diki_dolofonias_alki_in__4_
diki_dolofonias_alki_in__5_


Άπαντες παραπέμπονται σε δίκη για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του Άλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού, ο ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη. Επιπλέον, όλοι παραπέμπονται για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

αλκης

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, 351 ημέρες μετά την άγρια δολοφονία του Άλκη και παρά τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το σημείο της αιματηρής επίθεσης, τις καταθέσεις μαρτύρων, το οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, το δείγμα dna από τα όπλα του εγκλήματος, το υλικό από την άρση τηλεφωνικών επικοινωνιών, κ.α., κανένας από τους κατηγορούμενους δεν παραδέχεται ότι χτύπησε τον 19χρονο.

Σε δηλώσεις του χθες Τρίτη (17/1), ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε ότι θα ζητήσει την επέκταση της κατηγορίας σε εγκληματική οργάνωση, ενώ απέκλεισε τον ενδεχόμενο η δίκη να αναβληθεί καθώς, σε τέτοια περίπτωση, θα είναι βάναυση προσβολή προς τη δικαιοσύνη και θα εκτεθεί και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, αν οι κατηγορούμενοι μείνουν ελεύθεροι, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη δίκη που αναμένεται να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα κληθούν να καταθέσουν και να εξεταστούν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί, ιατροδικαστές, πραγματογνώμονες, δεκάδες μάρτυρες, ενώ, ένα από τα βασικά ερωτήματα που μένει να απαντηθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είναι ποιος ή ποιοι χτύπησαν βάναυσα και τραυμάτισαν τον 19χρονο Άλκη το μοιραίο βράδυ που σημειώθηκε η άγρια επίθεση με οπαδικά κίνητρα.

Βγήκαν για να σκοτώσουν

Σε 182 σελίδες οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκη, περιγράφουν όσα συνέβησαν από το πρώτο λεπτό, που η ομάδα των 12 συγκροτήθηκε εκείνη τη νύχτα με μοναδικό σκοπό «να αφαιρέσουν τη ζωή ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο επιλογής των θυμάτων ότι υποστηρίζουν συγκεκριμένη ομάδα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, εξηγούν ότι επρόκειτο για ένα απολύτως οργανωμένο σχέδιο, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντας στην δολοφονική επίθεση άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, ενώ όσοι τα είχαν μαζί τους φρόντισαν να τα απενεργοποιήσουν μόλις έφτασαν στην περιοχή της Χαριλάου, προκειμένου να μην εντοπιστεί η πορεία τους.

Πως έγινε η δολοφονική επίθεση

Η δολοφονική επίθεση στον Άλκη και τους τέσσερις φίλους του, έγινε όταν οι δράστες τους εντόπισαν να κάθονται στα σκαλιά πολυκατοικίας της οδού Θ. Γαζή και σταμάτησαν τα τρία οχήματα στα οποία επέβαιναν. Κατέβηκαν κάτω φορώντας κουκούλες στο κεφάλι, κρατώντας μαχαίρια, κράνη, λοστούς, πτυσσόμενα γκλόπ, δρεπάνι κι άλλα αντικείμενα και μόλις βεβαιώθηκαν ότι υποστήριζαν την ομάδα του ΑΡΗ, ξεκίνησαν την βάναυση επίθεση, χωρίς να προηγηθεί κάποιο επεισόδιο.

Δύο από τους φίλους του Άλκη κατάφεραν να τρέξουν και να ξεφύγουν από τη μανία των δραστών, ο τρίτος δέχθηκε χτύπημα με το δρεπάνι στον γλουτό, ωστόσο παρά τον σοβαρό του τραυματισμό του και την αιμορραγία κατάφερε να διαφύγει, ενώ ο Άλκης με τον φίλο του που δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν για να γλιτώσουν, δέχθηκαν άγρια χτυπήματα για περίπου ένα λεπτό από τους δράστες που δεν σταμάτησαν ούτε όταν ο Άλκης τους εκλιπαρούσε λέγοντας «μη με χτυπάτε άλλο», σφάδαζε από τον πόνο και φώναζε για βοήθεια.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-chrpktanaa0x)


Χαρακτηριστικό της άγριας επίθεσης που δέχθηκε ο Άλκης Καμπανός, είναι το γεγονός ότι ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα στο πεζοδρόμιο. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα ο θάνατος του Άλκη προήλθε από ακατάσχετη αιμορραγία, αλλά και από τα δολοφονικά χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι προκαλώντας του σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μάλιστα ακόμη και αν δεν είχε δεχτεί το χτύπημα με το δρεπάνι στο πόδι, ήταν πολύ δύσκολο να μείνει ζωντανός εξαιτίας αυτών των χτυπημάτων. Ενδεικτικό τις βαρβαρότητας είναι ότι ιατροδικαστής μέτρησε στο κορμί του περισσότερα από 30 τραύματα.

Η εισαγγελική πρόταση - Το χρονικό

Ξετυλίγοντας το «κουβάρι» των γεγονότων, η εισαγγελική πρόταση 86 σελίδων, με την οποία ζητείται να παραπεμφθούν σε δίκη οι 12 κατηγορούμενοι, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ξεκινάει από το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, σε σύνδεσμο οπαδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονταν και σταδιακά άρχισαν να καταφθάνουν οι περισσότεροι εκ των των κατηγορούμενων. Όπως αναφέρεται στην πρόταση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε προηγηθεί νωρίτερα στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης οπαδικό επεισόδιο σε βάρος «ομοϊδεατών» των συγκεντρωμένων στον σύνδεσμο. Όταν έγινε γνωστό αυτό, προτάθηκε από τρεις να γίνει οργανωμένη επίθεση και γι' αυτόν τον λόγο ακολούθησαν τηλεφωνήματα και -μεταξύ αυτών- σε άγνωστο που κλήθηκε να μεταβεί στη Χαριλάου, απ' όπου τους ενημέρωσε ότι στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα κάποια, λίγα, άτομα.

Αφού αποφασίστηκε η μετάβασή τους στο σημείο «για τη συμφωνηθείσα επίθεση», οι 12 κατηγορούμενοι επιβιβάστηκαν σε τρία αυτοκίνητα (περιγράφεται η ακριβής θέση καθενός εντός των οχημάτων), με την αναχώρησή τους να γίνεται μεταξύ 11:30 και 11:50 μ.μ.. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση, όλοι έφεραν όπλα, όπως μαχαίρια, λοστούς, μεταλλικούς σωλήνες, γκλοπ, ένα δρεπάνι κι ένα μαχαίρι τύπου karambit, είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες, λαιμουδιέρες, κουκούλες, σκούφους και κράνη, ενώ κάποιοι άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον σύνδεσμο για να μην καταστεί εφικτός ο εντοπισμός τους και κάποιοι άλλοι τα απενεργοποίησαν καθ' οδόν.

«Τι ομάδα είστε;»

Δεκαεπτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου, οι δράστες εντοπίζουν τον 19χρονο Άλκη και άλλα τέσσερα άτομα, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα σκαλιά πολυκατοικίας επί της οδού Θ. Γαζή 18, όπου συζητούσαν. Έχοντας ακινητοποιήσει τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου, κάποιοι πλησίασαν τα ανυποψίαστα θύματα, απευθύνοντάς τους την ερώτηση: «τι ομάδα είστε;». Όταν εκείνοι απάντησαν -και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε λεκτική αντιπαράθεση- οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, έχοντας βγει ο ένας μετά τον άλλο από τα οχήματα, άρχισαν να τους επιτίθενται αιφνιδιαστικά, βιαιοπραγώντας και χτυπώντας τους με σφοδρότητα με τα όπλα που έφεραν πάνω τους, με γροθιές και λακτίσματα.

Οι πέντε νεαροί οπαδοί προσπάθησαν να τρέξουν για να ξεφύγουν και μόνο δύο εξ αυτών τα κατάφεραν. Ένας τρίτος, επιχειρώντας να ξεφύγει, κάτι που εν τέλει κατάφερε, δέχθηκε χτύπημα με δρεπάνι, το οποίο τού προκάλεσε βαθύ θλαστικό τραύμα και προκλήθηκε αιμορραγία. Από τη μανία των δραστών, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, δεν ξέφυγαν ο Άλκης κι ένας ακόμη νεαρός, που για πάνω από ένα λεπτό δέχονταν συνεχόμενα χτυπήματα.

«Μη με βαράτε άλλο, βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω»

«Ο Άλκης ήταν αρχικά όρθιος πάνω στα σκαλιά της πολυκατοικίας και από τα χτυπήματα, από τα στειλιάρια, τους λοστούς, τα γκλομπ και τις γροθιές έπεσε στο πεζοδρόμιο δίπλα στα σκαλιά... Στο σημείο αυτό, οι κατηγορούμενοι τού κατάφεραν τα επανειλημμένα και σφοδρά πλήγματα με τα μαχαίρια και το δρεπάνι, τα οποία τού προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία, όπως επίσης με λακτίσματα», αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, με τον άτυχο 19χρονο να τους εκλιπαρεί να σταματήσουν, φωνάζοντας: «Μη με βαράτε άλλο» και «Βοήθεια, δεν μπορώ πονάω». Οι δράστες σταμάτησαν μόνο όταν αντιλήφθηκαν οκτώ άτομα να τους πλησιάζουν, κρατώντας αντικείμενα, οπότε επέστρεψαν στα αυτοκίνητά τους και εξαφανίστηκαν, επιστρέφοντας είτε στον παραπάνω σύνδεσμο είτε στα σπίτια τους.

Ο θάνατος του Άλκη Καμπανού επήλθε στις 12.20 μετά τα μεσάνυχτα, και, σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, αποδόθηκε στον συνδυασμό των θανατηφόρων κακώσεων στα κάτω άκρα (αιμορραγούσε ακατάσχετα από το πόδι) και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο τραυματισμένος νεαρός, ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει τον 19χρονο, υπέστη 12 τραύματα (επτά στα πόδια, ένα στον θώρακα και τέσσερα στο κεφάλι), ενώ ο θάνατός του αποτράπηκε λόγω της γερής του κράσης και της έγκαιρης διακομιδής στο νοσοκομείου, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, όπως περιγράφεται στην πρόταση.

Η πρόταση κάνει ειδική αναφορά στον κατηγορούμενο που συνελήφθη χρονικά πρώτος, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του στη δολοφονική επίθεση διήρκεσε 11 δευτερόλεπτα, αφού επέστρεψε στο όχημα που οδηγούσε για να το ακινητοποιήσει καθώς διαπίστωσε ότι δεν το είχε πράξει. Δεν απομειώνει, όμως, τη συμμετοχή του, όπως αναφέρεται, και προτείνεται η παραπομπή του τόσο για τη δολοφονία όσο και για τις λοιπές πράξεις.

Τι ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τα επόμενα 24ωρα και στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- το αναδιπλούμενο δρεπάνι, ενώ το karambit εντοπίστηκε πεταμένο κοντά στα Κοιμητήρια της Θέρμης. Οι δράστες, κατά τις πολύωρες απολογίες τους, ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, αλλά μόνο πρόθεση προφορικής αποδοκιμασίας επειδή είχε προηγηθεί το επεισόδιο στο Ωραιόκαστρο, ισχυρισμοί που σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, «δεν αντέχουν στη λογική» και με αναλυτικό σκεπτικό και τεκμηρίωση τούς απορρίπτει έναν προς έναν.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει παραδεχθεί ότι χτύπησε τον 19χρονο Άλκη, ωστόσο δύο φέρεται να είναι τα πρόσωπα που κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν τον 19χρονο στο πόδι και συγκεκριμένα στη μηριαία αρτηρία. Πρόκειται για τον 21χρονο Ι.Κ. που κατείχε και κρατούσε το δρεπάνι και τον 25χρονο Α.Β., γνωστός και ως «Αθηναίος» που κρατούσε το μαχαίρι τύπου «καραμπίτ». Οι δύο νεαροί αλληλοκατηγορήθηκαν στις Αρχές για τις μοιραίες μαχαιριές που δέχθηκε στο πόδι ο 19χρονος, ενώ και οι δύο φέρεται να παραδέχθηκαν την κατοχή των δύο δολοφονικών αντικειμένων, ωστόσο ισχυρίστηκαν ότι χτύπησαν τους φίλους του Άλκη και όχι τον ίδιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Η 47χρονη είχε καταγγείλει τον 50χρονο δύο ημέρες πριν το έγκλημα στο Μοσχάτο

Απατημένος σύζυγος πυροβόλησε τον εραστή της γυναίκας του στην Καρδίτσα

Survivor All Star: Οι τέσσερις του τάκου και η… βόμβα της Μαριαλένας – Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης