Παρών στην άσκηση «Αλέξανδρος - 22» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος
Εκτελέστηκε σχέδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους Renegade
Επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους Renegade, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση και αναχαίτιση ιπτάμενου μέσου που δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ούτε με το σχέδιο πτήσης του και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας, εξετάστηκε, χθες, Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της τακτικής άσκησης άνευ στρατευμάτων «Αλέξανδρος-22».
Όπως ανακοινώθηκε, η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τη διεύθυνση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, του υποναύαρχου Γεώργιου Καμπουράκη ως εκπροσώπου του αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, και του διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.
Σύμφωνα με το σενάριο του επεισοδίου, πολιτικό αεροσκάφος που εισήλθε στο FIR Αθηνών είχε εκτραπεί του σχεδίου πτήσης του και είχε απωλέσει την επικοινωνία με τις Αρχές Εναέριας Κυκλοφορίας.
Ακολούθησε η άμεση ενημέρωση, όπως προβλέπεται, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο Renegade και εκτελέστηκαν ενέργειες αναγνώρισης, αναχαίτισης και εξαναγκασμού προσγείωσής του από μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας.
Κατά την εξέλιξη του σεναρίου, ενεπλάκη το σύνολο των προβλεπόμενων κρατικών φορέων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση περιστατικών εναέριας απειλής και διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η αποτελεσματικότητα του συστήματος διοίκησης και ελέγχου έναντι αυτής.
Παλιά, η ψυχαγωγία ήταν κάτι απλό. Ένα βιβλίο, μία ταινία, μια κούνια στην αυλή, φίλοι στη γειτονιά. Αυτές οι στιγμές μας έκαναν να νιώθουμε μαζί, να φτιάχνουμε εικόνες και μνήμες όλοι μαζί. Στο μέλλον θα δίνει την απάντηση στο ερώτημα «ποιος είμαι».
Στο νησί που το ελληνικό καλοκαίρι συναντά το πολυτελές lifestyle και οι κοσμικές παραλίες συνυπάρχουν με πιο ήσυχες γωνιές, συνεχίστηκε το διάστημα 1 με 3 Ιουλίου το φετινό πρόγραμμα Plastic Free Greece, με τέσσερις δράσεις καθαρισμού που έφεραν το πρόβλημα στην επιφάνεια (και στις σωστές του διαστάσεις).