Κορωνοϊός - Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»: Πιο μεταδοτική αλλά όχι θανατηφόρα, λένε οι επιστήμονες

Κορωνοϊός - Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»: Πιο μεταδοτική αλλά όχι θανατηφόρα, λένε οι επιστήμονες

Η εξάπλωσή της στην Ευρώπη προβληματίζει αλλά δεν ανησυχεί - Στην Ινδία η υποπαραλλαγή σταδιακά προκαλεί λιγότερους θανάτους - Δείτε βίντεο

koronoios_metra
Η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού η οποία κερδίζει ταχύτατα έδαφος στην Ινδία, έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη ενώ αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η εξάπλωση της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προβληματίζει- αλλά δεν ανησυχεί, τουλάχιστον ακόμα- τους ειδικούς. Αυτό που θέλουν να δουν οι επιστήμονες, είναι κατά πόσο είναι μεταδοτική η υποπαραλλαγή και αν προκαλεί σοβαρή νόσηση. Σημειώνεται πως η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, τον Μάιο, και μεταδόθηκε εύκολα.

Παγώνη: «Θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή Κένταυρος»

Για την υποπαραλλαγή της Όμικρον και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», λέγοντας ότι ήταν ήδη γνωστή από τον Μάιο και είχε πρωτοεμφανιστεί στην Ινδία.

«Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κρούσματα και περισσότερες πληροφορίες, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει πως είναι μια μετεξέλιξη της Όμικρον 2, που επικράτησε τον Φεβρουάριο» συμπλήρωσε, αναφέροντας πως η υποπαραλλαγή Κένταυρος «σύντομα θα έρθει και στην Ελλάδα».

«Οι μέχρι τώρα παραλλαγές προκαλούσαν νόσηση του ανώτερου αναπνευστικού, εάν συνεχιστεί αυτό για εμάς είναι καλό διότι δεν θα έχουμε διασωληνώσεις, δεν θα έχουμε θανάτους» εξήγησε η ίδια, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή σημειώνεται αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία κατά 40% και συστήνοντας στον κόσμο «να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς που υπάρχει συνωστισμός».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-clg04uz70gf5)

Γουργουλιάνης: «Η υποπαραλλαγή Κένταυρος είναι περισσότερο μεταδοτική αλλά όχι θανατηφόρα»

Στο μεταξύ, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, δήλωσε ότι όταν η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Γεγονός που «μας κάνει να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την υποπαραλλαγή Κένταυρος».

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (ο Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι». Σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού «έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξηγείται το ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει κολλήσει κορωνοϊό ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει. «Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα» είπε και συμπλήρωσε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αφήνουν στην τύχη τους. «Το όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Κλείσιμο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-clg0a7jar9sh)

Ψαλτοπούλου: «Ερωτηματικό για το πόσο μεγάλη μεταδοτικότητα έχει»

Από την πλευρά της, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1 η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού και ερωτηθείσα για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» της μετάλλαξης Όμικρον, είπε πως κρούσματά της έχουν καταγραφεί σε 10 χώρες.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε: «Δεν είναι παράγοντας ανησυχίας, όμως το γεγονός ότι μεταδόθηκε εύκολα στην Ινδία, μας βάζει ένα ερωτηματικό για το πόσο μεγάλη μεταδοτικότητα έχει», επισημαίνοντας πως «πέρσι το καλοκαίρι ήταν άλλο μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά όσο ο κόσμος εμβολιάζεται και νοσεί αποκτά μια ανοσία» και τονίζοντας πως και φέτος αυτήν την περίοδο, υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και στην Ελλάδα, «κάτι που θα πρέπει να μας κάνει όλους πιο προσεκτικούς».

«Ακόμη και αν έχουμε εμβολιαστεί ή και νοσήσει, έχουμε μια μεγάλη διασφάλιση ως προς την σοβαρή νόσηση, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να κολλήσουμε κορωνοϊό», σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου, σημειώνοντας πως «υπάρχει αύξηση κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητας των παραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον».

Όπως ανέφερε, «πονόλαιμος, μπούκωμα, καταβολή, υψηλός πυρετός είναι τα συνήθη συμπτώματα. Υπάρχει μια μικρή κατηγορία πολιτών που πηγαίνει στο νοσοκομείο με βαρύτερα νοσήματα. Ο ιός είναι εδώ, είναι μεταξύ μας, στόχος είναι να προσέξουμε για να μην μπούμε στο νοσοκομείο ή να χρειαστεί να διασωληνωθούμε».

Σημείωσε πως υπάρχουν ακόμη αρκετοί θάνατοι στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση και πως θα πρέπει ο καθένας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ανάλογα και με την κατάσταση της υγείας του, κρούοντας τον κώδωνα στους πλέον ευάλωτους και ευπαθείς, για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και κυρίως την χρήση μάσκας.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: 49χρονος πέθανε αβοήθητος έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» - Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η οικογένειά του

Power pass: Σήμερα ξεκινούν οι πληρωμές - 1,9 εκάτ. φυσικά πρόσωπα θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς

Ονδούρα: Βίντεο ντοκουμέντο από την εκτέλεση του γιου του πρώην προέδρου και τριών φίλων του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης