Αυτοκτονία 14χρονου: Το σενάριο να μιμήθηκε σκηνές από «παιχνίδι» στο Διαδίκτυο εξετάζουν οι Αρχές

Αυτοκτονία 14χρονου: Το σενάριο να μιμήθηκε σκηνές από «παιχνίδι» στο Διαδίκτυο εξετάζουν οι Αρχές

Παράλληλα με την επιχείρηση να μπει τάξη σε ένα από τα πιο σκληρά σχολεία της Αθήνας, η Αστυνομία ψάχνει μέσα από τις ηλεκτρονικές συσκευές του 14χρονου τα βίντεο που παρακολουθούσε στο YouTube εξετάζοντας το ενδεχόμενο να δοκίμαζε τα όρια και τις αντοχές του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
14xronos_katw_patisia_xr
Το άγριο bullying στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών και η περίεργη αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη είναι δύο συγκλονιστικές ιστορίες που σε κάποιο σημείο συναντιούνται. Η Ασφάλεια και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, καλούνται από τη μία να λύσουν το μυστήριο του θανάτου του μαθητή και από την άλλη να βάλουν τάξη σε ένα από τα πιο σκληρά σχολεία της Αθήνας. Γιατί τα όσα βίωσαν παιδιά που πέρασαν από το Γυμνάσιο των Σεπολίων θυμίζουν σκηνικά βγαλμένα από τις συμμορίες των γκέτο της Νέας Υόρκης και αποδεικνύουν ότι στο κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται πίσω από την οδό Λιοσίων η παραβατικότητα κυριαρχεί.

Μαθητές μαχαιροβγάλτες και χούλιγκαν, ανήλικοι που στρατολογούνται από dealers ναρκωτικών για να σκορπίσουν τον θάνατο στη μαθητική κοινότητα και ληστές του δρόμου, δυστυχώς, συνυπάρχουν στο συγκεκριμένο σχολείο που επιβάλλεται να μπει άμεσα στο στόχαστρο των αρμόδιων υπηρεσιών για να επέλθουν η κάθαρση και η τάξη.

Την ίδια ώρα, η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απλώνεται και εξετάζει ενδελεχώς όλα τα ενδεχόμενα για τον θάνατο του μικρού Μάκη, ενός παιδιού, αθλητή στο παγκράτιο, με ύψος 1,80, για τον οποίο όλοι στο σχολείο μιλούν με τα καλύτερα λόγια και ποτέ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. Πέρα από την εκδοχή ο μικρός μαθητής να υπέστη bullying, να βρέθηκε σε αδιέξοδο και να έβαλε τέλος στη ζωή του, τις τελευταίες ημέρες εξετάζεται και ένα άλλο σενάριο εξίσου τραγικό: πίσω από τον απαγχονισμό του να κρύβεται ένα ατύχημα. Μια κακιά στιγμή, σε μια κατάσταση που δεν μπόρεσε να ελέγξει και του πήρε τη ζωή. Γιατί ο Μάκης, λένε οι πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες είχε μια ροπή στο να δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές του.

Να βλέπει extreme βιντεάκια στο Διαδίκτυο και να προσπαθεί να τσεκάρει αν μπορούσε να κάνει κάτι ανάλογο και ο ίδιος φτάνοντας τον εαυτό του στο όριο και τις κόκκινες γραμμές. Αυτό ενισχύεται από τη μαρτυρία των αστυνομικών που πήγαν πρώτοι στο σημείο και είδαν τα χέρια του Μάκη να πιάνουν τη ζώνη σε μια ύστατη προσπάθεια να χαλαρώσει και να μην κρεμαστεί. Τα πόδια του, δε, ήταν διπλωμένα -σαν να στεκόταν γονυπετώς- και δίπλα του ήταν ένα μικρό χαλάκι από το οποίο λένε ότι γλίστρησε, με αποτέλεσμα να σφίξει η θηλιά και να του κόψει την αναπνοή. Και έτσι εκτιμούν ότι ένα επιπόλαιο παιχνίδι αντοχών έγινε η σφιχτή θηλιά που τον έστειλε στον θάνατο.

Καταθέσεις

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το σκηνικό με τον μικρό μαθητή, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ψάξει σε βάθος την υπόθεση. Το κινητό τηλέφωνο του μαθητή και το laptop του οδηγήθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να γίνουν φύλλο και φτερό και παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία των καταθέσεων. Στόχος είναι μέσα από τις μαρτυρίες γονέων, φίλων και καθηγητών όχι μόνο να αντλήσουν πληροφορίες για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τον μαθητή αλλά και να σχηματίσουν το προφίλ του Μάκη.

Πρώτος έδωσε κατάθεση ο πατέρας του 14χρονου μαθητή. Ο αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε για τα όσα βίωνε ο γιος του στο συγκεκριμένο σχολείο κάνοντας άμεση αναφορά σε περιπτώσεις bullying που υφίστανται μαθητές στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών και ζητώντας να ερευνηθεί αν αυτή είναι η αιτία του θανάτου του παιδιού του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το διαζύγιο των γονέων του είχε επηρεάσει ψυχολογικά τον Μάκη, έδειχνε σημάδια ότι τον στεναχωρούσε, όμως τους τελευταίους μήνες είχε καταφέρει να βρει την ισορροπία του και να σταθεί στα πόδια του. Η σχέση με τους γονείς του αξιολογήθηκε ως πάρα πολύ καλή, ενδεχομένως όμως ένα μέρος των λεκτικών επιθέσεων που δεχόταν από μια μερίδα μαθητών να οφείλονταν και στον χωρισμό των γονιών του.

Η μητέρα του μαθητή, στην κατάθεση που έδωσε, είπε ότι δεν εντόπισε στοιχεία που να παραπέμπουν σε σχολικό εκφοβισμό, ούτε το παιδί της έδειχνε να το απασχολεί κάτι τέτοιο. Περιγράφοντας το τελευταίο βράδυ είπε πως ήταν στο σπίτι μαζί με τον 16χρονο αδελφό του και αφού έφαγαν τους προέτρεψε να πάνε νωρίς για ύπνο, καθώς το πρωί έπρεπε να μεταβούν στο Λουτράκι για τους αγώνες της πάλης. Οταν περίπου στις 4 τα ξημερώματα ξύπνησε για να πάει στην τουαλέτα, είδε το φως στο δωμάτιο του γιου της αναμμένο, τον ρώτησε αν κοιμάται και όταν δεν πήρε απάντηση, μπήκε μέσα και ήρθε αντιμέτωπη με το φρικτό σκηνικό.

Ο προπονητής του Μάκη, που είναι και εν ενεργεία αστυνομικός, στην κατάθεσή του ήταν κάθετος ότι δεν εντόπισε πουθενά στοιχεία που να παραπέμπουν σε bullying. Ο Μάκης, άλλωστε, ήταν ένα ευχάριστο παιδί με όνειρα και αγάπη για την πάλη, ψηλό και γεροδεμένο που δύσκολα θα μπορούσε να πέσει θύμα επιθέσεων από συμμαθητές του. Κατάθεση έδωσαν και οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης που μετέβησαν στο σημείο και είδαν νεκρό το παιδί. Μάλιστα, το σκηνικό του θανάτου, όπως το περιέγραψαν με ακρίβεια, ίσως λύσει και το μυστήριο, αφού κάποιες λεπτομέρειες για τους έμπειρους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Κλειδί για το μυστήριο, όπως λένε οι αστυνομικοί, αποτελούν οι καταθέσεις μιας καθηγήτριας του Μάκη και του κολλητού του φίλου, οι οποίες αξιολογούνται ως άκρως σοβαρές και διαφωτιστικές.

Βίντεο

Κομβικό σημείο για τους αξιωματικούς αποτελεί το κινητό τηλέφωνο του Μάκη. Από την πρώτη στιγμή εστάλη στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ανοιχτεί και να βρεθούν αξιοποιήσιμα στοιχεία που θα δώσουν στους ερευνητές τη μεγάλη εικόνα και τις απαντήσεις. Από το αν ήταν ανοιχτή η κάμερα του smartphone τη στιγμή της πράξης και κατέγραψε το σκηνικό του θανάτου μέχρι τις αναζητήσεις που έκανε στο Google για τρόπους αυτοκτονίας ή extreme καταστάσεις.

Ακόμα, είναι σε θέση να ανασύρουν πιθανές διαδικτυακές απειλές, συνομιλίες και αναρτήσεις στα social media. Τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι που να παραπέμπει σε άγριο bullying που έφερε σε αδιέξοδο τον Μάκη και τον οδήγησε στην αυτοχειρία. Ωστόσο, υπήρχαν βίντεο από συγκεκριμένους ιστότοπους που παρακολουθούσε ο 14χρονος και έχουν να κάνουν με ακραίες καταστάσεις που ωθούν στα όρια και δοκιμάζουν τις αντοχές.

Κλείσιμο
Τα ευρήματα των Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., σε συνδυασμό με τις καταθέσεις, θα δώσουν σύντομα απαντήσεις για τον θάνατο του 14χρονου Μάκη, όπως λένε πηγές στο «ΘΕΜΑ».


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Στους 35 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Πού θα βρέξει

Πόσο μολυσματική είναι η ευλογιά των πιθήκων - Ποιοι θα εμβολιάζονται

Αυτός είναι ο 18χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους σε δημοτικό σχολείο του Τέξας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης