Καιρός - Κακοκαιρία Ελπίς: Χιονοκαταιγίδα στην Αττική με πρωτοφανή κίνηση στους δρόμους, προβλήματα και στα μέσα μεταφοράς

Καιρός - Κακοκαιρία Ελπίς: Χιονοκαταιγίδα στην Αττική με πρωτοφανή κίνηση στους δρόμους, προβλήματα και στα μέσα μεταφοράς

Ακίνητα τα πάντα στα βόρεια και ανατολικά, κλειστή η Κατεχάκη! - Μετ’ εμποδίων διεξάγονται και τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Αρκετά είναι και τα τροχαία που έχουν γίνει σε διάφορους δρόμους - Δείτε live την κίνηση τώρα, χάρτες με τις «κόκκινες» διαδρομές

kakokairia-attikodosxionias
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς», επηρεάζοντας αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να έχει διολισθήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αρκετούς νομούς να έχουν ντυθεί στα λευκά.

Στην Αττική, τα φαινόμενα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί.

Τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθήνα εντοπίζονται στα βόρεια προάστια, με αρκετά οχήματα να έχουν ακινητοποιηθεί σε διάφορα σημεία.

Οι δρόμοι καλύφθηκαν πολύ γρήγορα με χιόνι με αποτέλεσμα αρκετά αυτοκίνητα να μην μπορούν να συνεχίσουν με ασφάλεια τη διαδρομή τους και να βρίσκονται ακινητοποιημένα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Αρκετά είναι και τα τροχαία που έχουν γίνει σε διάφορους δρόμους.

Κλείσιμο
Στους δρόμους της Αττικής επικρατεί το απόλυτο χάος και ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» που από το πρωί έχει βυθίσει στο χιόνι μεγάλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Κλειστή είναι η λεωφόρος Κατεχάκη, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που έφερε και στην Αττική η κακοκαιρία Ελπίς.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Κατεχάκη στη συμβολή της με την οδό Κοκκινοπούλου στο ύψος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και στο ύψος της Μεσογείων.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, δείτε χάρτη

kinididromoi-kinisikleistoidromoi





Εικόνα της κίνησης τώρα, ώρα 12:25 - Πρωτοφανές κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας

kinisistousdromous-xioniaathina


Τα προβλήματα νωρίς το πρωί εντοπίζονταν στην περιοχή της λεωφόρου Θησέως που είναι μεταξύ Εκάλης και Αγίου Στεφάνου Άνοιξης, έπειτα από τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής,  τουλάχιστον τρία οχήματα είχαν ανατραπεί και είχαν κλείσει την κεντρική αρτηρία. Οπότε εκεί δημιουργούσε πρόβλημα και στα εκχιονιστικά να περάσουν και να ανοίξουν το σημείο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Στο κομμάτι των οδών ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής έχει παντού αλάτι και σε όλο το μήκος εκχιονιστικά. Σε δημοτικά σημεία που τέμνουν κεντρικές αρτηρίες εκεί αν δημιουργούνται προβλήματα είναι ευθύνη των δήμων. Υπάρχουν διαθέσιμοι πάνω από 2.500 τόνοι αλάτι σε όλους».  Στη διαδρομή προς Μαραθώνα απεγκλωβίστηκαν άτομα, με τα οχήματά τους να ρυμουλκούνται στην κεντρική οδό για να συνεχίσουν το δρόμο τους.

Εικόνα από την Αττική Οδό σήμερα το πρωί 

kinisi-attikitora-elpis


ATTIKIDOSTORA-KINISI


Προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός), λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Η κίνηση διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς -Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη - Κηφισιά.

LIVE Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΔΩ

Ο χάρτης κυκλοφορίας της Τροχαίας, ώρα 12:00

kinisiTORA-xaos

Κλείνει η Εθνική Αθηνών - Λαμίας από τις Ράχες της Φθιώτιδας - Χιονίζει ασταμάτητα στην περιοχή Μαρτίνου, Αταλάντης και μέχρι τον 'Αγιο Κωνσταντίνο


Μία μικρή ύφεση του φαινομένου προσπαθούν να αξιοποιήσουν στην Εύβοια για να μπορέσουν να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου και αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ήδη, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού δοκιμάζεται και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαϊδίτη περισσότερα από 150 μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

«Βασική μας προτεραιότητα ήταν να κρατήσουμε ανοιχτό το Σχηματάρι -Χαλκίδα αλλά και τα πεδινά τμήματα» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «σε κάποιες περιοχές τα μηχανήματα που διατέθηκαν δεν μπόρεσαν να φέρουν αποτέλεσμα και έτσι ενισχύονται περαιτέρω», αποδίδοντας τις αιτίες στο μεγάλο όγκο χιονιού που έχει πέσει σε διάφορες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως στα ορεινά το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και το ένα μέτρο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δρόμους για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες κυρίως σε υπηρεσίες υγείας», σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης από τις Ροβιές μέχρι το Μαντούδι που είναι το Κέντρο Υγείας, καθώς ο δρόμος είναι απροσπέλαστος.

Την ίδια στιγμή δίδεται μία μεγάλη μάχη για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των εργαζομένων από τηβιομηχανική περιοχή στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι προς τη Χαλκίδα, αλλά και ατους τόπους που κατοικούν και οι οποίοι μετακινούνται με λεωφορεία.

Ωστόσο, η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο σύνολο του οδικού δικτύου της Εύβοιας. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν εντοπιστεί σε αρκετά ορεινά χωριά του Δήμου Καρύστου και μάλιστα έγινε έκκληση στη ΔΕΔΔΗΕ να ενισχύσει τα συνεργεία αλλά με τον αποκλεισμό της πορθμειακής γραμμής Αρκίτσας - Αιδηψού πλέον τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη «σε όλο τον νομό επικρατούν πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ισχυρός παγετός και θυελλώδεις άνεμοι». Συγχρόνως κάνει έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης καθώς όπως σημειώνει «με αυτό τον τρόπο διευκολύνουν τα μέγιστα την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανημάτων».

Στη Φθιώτιδα

Με ιδιαίτερη ένταση ξεκίνησαν τα προβλήματα και στην περιοχή της Φθιώτιδας καθώς χιονίζει ασταμάτητα στην περιοχή του Μαρτίνου, της Αταλάντης και μέχρι τον 'Αγιο Κωνσταντίνο. Η χιονόπτωση που είναι συνεχόμενη και με μεγάλη ένταση έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος των περιοχών και αρχίζουν σιγά - σιγά τα προβλήματα να παρουσιάζονται. Το κύριο βάρος μέχρι τώρα έχει δοθεί στην εθνική οδό στο ύψος του Μαρτίνου, αλλά με τη διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πλέον καταβάλλεται προσπάθεια για να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί που βρίσκονταν στο τμήμα της εθνικής οδού από την Τραγάνα μέχρι τα Οινόφυτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο ανακοινώθηκε και η επέκταση της απαγόρευσης στο εθνικό δίκτυο, ιδιαίτερα στο ρεύμα της καθόδου προς την Αθήνα, καθώς πλέον τα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους θα σταματούν στις Ράχες της Φθιώτιδας, στο 242 χλμ του εθνικού δρόμου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, επιβάλλονται αλυσίδες σε όλα τα οχήματα τα οποία θα κινούνται από το ύψος της Αταλάντης στο 135 χλμ μέχρι τα διόδια της Τραγάνας.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Καρακάντζας που -όπως τονίζει- το χιόνι στην περιοχή του Μαρτίνου έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά. Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμη πως δίδεται το κύριο βάρος στο οδικό δίκτυο για να παραμείνει ανοιχτό ενώ υποστηρίζει ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες καθώς όπως δηλώνει «από το μεσημέρι και μετά περιμένουμε την κύρια ένταση του φαινομένου στη Φθιώτιδα που αναμένεται να ρίξει χιόνι και μέσα στη Λαμία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χιονίζει αυτή τη στιγμή και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας αλλά κυρίως στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι και την Ανατολική Φθιώτιδα και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

Στη Βοιωτία

Εκτός από τις απαγορεύσεις στο εθνικό δίκτυο έχει απαγορευθεί και η κυκλοφορία

* Στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρακίου - Φυλή, από την 1η χ/θ έως την 26η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Οινόης - Μαγούλας, από την 10η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

* Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

* Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

* Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων - Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.

* Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας - Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «'Αγιος Αθανάσιος»).

ΕΛ. ΑΣ: Απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τα διόδια της Τραγάνας – Νέα ανακοίνωση για Φυλής και Τατοΐου

Με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, διακόπηκε, πριν από λίγο, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής τμήματα της λεωφόρου Φυλής και της Τατοϊου:

– Στη λεωφ. Φυλής από το ύψος της ταβέρνας “Το νέο φαράγγι” έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα.

– Στην Τατοϊου, από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα, καθώς και από το ύψος του οικισμού “Αγιος Μερκούριος” έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα.

-Επεκτείνεται το κλείσιμο της εθνικής οδού μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, όπως επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά εθνική οδό.

Από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ. Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.


Ειδήσεις σήμερα:

Στο στόχαστρο του Ερντογάν η «Χάρις Αλεξίου» της Τουρκίας

Χιόνια έως και 20 πόντους στα βόρεια προάστια της Αθήνας προβλέπει ο Καλλιάνος

Παγώνη: Τριπλά εμβολιασμένοι που νόσησαν μπορεί να ξανακολλήσουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης