Επίθεση με βιτριόλι: Το δράμα της Ιωάννας - Οι ένορκοι θα αποδώσουν Δικαιοσύνη

Επίθεση με βιτριόλι: Το δράμα της Ιωάννας - Οι ένορκοι θα αποδώσουν Δικαιοσύνη

Σήμερα η πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη - Τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις άνδρες ένορκοι στην υπόθεση - Η Ιωάννα Παλιοσπύρου θα πηγαίνει στο δικαστήριο μέχρι να δει πρόσωπο με πρόσωπο τη δράστιδα Εφη Καρακατζούλα -Η διαδικασία αρχίζει ξανά στις 30 Σεπτεμβρίου με την κατάθεσή της

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
vitrioli_iwanna_ipothesi_art
Μια ηχηρή παρουσία αλλά και μια ηχηρή απουσία καθόρισαν την πρώτη ημέρα της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τη συγκλονιστική εικόνα της 34χρονης γυναίκας που εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη δικαστική αίθουσα με περίσσεια δύναμη ψυχής, φορώντας τη λευκή θεραπευτική μάσκα για τα βαριά τραύματά της, καπέλο και επιδέσμους στα χέρια.

ioannas

Η Ιωάννα ήρθε στο δικαστήριο αποφασισμένη να μάθει την αλήθεια, αλλά η γυναίκα που της άλλαξε με τόσο σκληρό τρόπο τη ζωή, η 36χρονη Εφη Κακαρατζούλα, επέλεξε να μείνει στο κελί της, σε μια προσπάθεια να αναβάλει τη μοιραία συνάντηση μαζί της. Μια συνάντηση που μάλλον είναι θέμα χρόνου να συμβεί, καθώς το «μήνυμα» της Ιωάννας στην 36χρονη αντίδικό της ήταν ξεκάθαρο: θα είναι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου και θα την περιμένει.

Σήμερα η Ιωάννα θα δώσει και την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούριου στον ALPHA.




Η δίκη για την πολύκροτη επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της νεαρής γυναίκας επί της ουσίας ξεκινάει την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που η Ιωάννα θα ανέβει πρώτη στο βήμα του μάρτυρα για να καταθέσει.

H δήλωση της Ιωάννας έξω από το δικαστήριο 
Κλείσιμο
Ιωάννα Παλιοσπύρου: "Η δράστιδα απέδειξε πόσο δειλή είναι"

Ο εφιάλτης της άγριας επίθεσης θα ζωντανέψει ξανά για εκείνη, καθώς θα κληθεί να περιγράψει λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν το πρωινό της 20ής Μαΐου του 2020, όταν δηλαδή η κατηγορούμενη της επιτέθηκε ρίχνοντάς της μεγάλη ποσότητα θειικού οξέος στο πρόσωπο και το σώμα. Θα αναφερθεί και στα όσα ακολούθησαν μετά την επίθεση, με τον γολγοθά των πολλαπλών χειρουργείων και τη διαφορετική πλέον ζωή της μακριά από το φως του ήλιου, κάτω από την προστατευτική μάσκα της σιλικόνης.

Η νεαρή γυναίκα θα κληθεί ακόμη να μιλήσει για τη σχέση της με την 36χρονη Εφη -αμφότερες κατάγονται από την Αμφιλοχία-, αλλά και για τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει με την κατηγορούμενη, η οποία τη ρωτούσε επίμονα από τον Νοέμβριο του 2018 αν την είχε πλησιάσει ο 40χρονος άνδρας με τον οποίο η ίδια διατηρούσε, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, «ελεύθερη περιστασιακή ερωτική σχέση».

Το όνομα του συγκεκριμένου άνδρα, ο οποίος άθελά του βρέθηκε στο προσκήνιο της υπόθεσης, συγκαταλέγεται στη λίστα των μαρτύρων που θα καταθέσουν στο δικαστήριο. Ο ίδιος, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένος να μην εμφανιστεί στη δίκη, παρά τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η απουσία του.

«Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της (σ.σ.: με την Ιωάννα). Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα», είπε η 36χρονη στην ανακρίτρια τον περασμένο Απρίλιο, όταν αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και να απολογηθεί για το έγκλημά της.

Ωστόσο, η εξήγηση που είχε δώσει τότε η κατηγορούμενη για τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την αποτρόπαια πράξη είναι λειψή. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, ότι κατά την απολογία της στο δικαστήριο, εφόσον εμφανιστεί, θα κληθεί να ρίξει φως στα κίνητρα που «όπλισαν» το χέρι της, όπως άλλωστε και η ίδια είχε δεσμευτεί στο στάδιο της ανάκρισης.

Επίθεση με βιτριόλι: δύναμη ψυχής από την Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ο χαρακτηρισμός της πράξης

Από την πρώτη ημέρα της δίκης διαφάνηκε, πάντως, και το κλίμα που θα επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας μεταξύ των δύο πλευρών -πολιτική αγωγή και υπεράσπιση-, οι οποίες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης που βαρύνει την κατηγορούμενη, με το δικαστήριο, όμως, να έχει τον τελικό λόγο.

Από τη μια πλευρά, η υπεράσπιση της 36χρονης θα δώσει μάχη για τη μετατροπή της κατηγορίας για την οποία παραπέμφθηκε. Αιτήθηκε, ήδη, το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση που τη βαρύνει να μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ζητεί, δηλαδή, η κατηγορούμενη, να δικαστεί για ένα ηπιότερο αδίκημα, το οποίο επισύρει ανώτατη κάθειρξη έως 10 έτη, σε αντίθεση με την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία η μέγιστη δυνατή ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι τα 15 έτη.

Ο εκ των δικηγόρων της καθ’ ομολογίαν δράστιδος Σάκης Κεχαγιόγλου αναμένεται να επικαλεστεί νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων για το θέμα αυτό, ώστε να πείσει δικαστές και ενόρκους ότι η εντολέας του δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την Ιωάννα, ήτοι δεν είχε «ανθρωποκτόνο δόλο», αλλά σκοπός της ήταν την πονέσει και να την τραυματίσει, όπως άλλωστε είχε πει και η ίδια στην απολογία της στην ανακρίτρια. «Αποψη της υπερασπίσεως, την οποία εξέθεσα προς το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, είναι ότι είναι απολύτως νομικά λανθασμένη η κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει η εντολέας μου και ότι από απόπειρα ανθρωποκτονίας θα πρέπει το δικαστήριο να μετατρέψει την κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως είναι η νομολογία όλων των ελληνικών δικαστηρίων μέχρι σήμερα», δήλωσε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης ο κ. Κεχαγιόγλου, δίνοντας το στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει. «Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού θα είναι απόφαση νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας», πρόσθεσε. Η κατηγορουμένη, η οποία δήλωσε γραπτώς στο δικαστήριο ότι θα εμφανιστεί ενώπιόν του «σε μεταγενέστερο στάδιο», είχε ζητήσει κατά την απολογία της «συγγνώμη» από το θύμα της.

Υποστήριξε πως δεν φαντάστηκε ότι η «απερίσκεπτη πράξη μου θα προξενούσε σε τέτοια έκταση ζημιά και ένα μεγάλο γολγοθά» στην Ιωάννα, τον οποίο «διανύει και θα διανύσει σε βάθος χρόνου». Όσο για το πώς προμηθεύτηκε το βιτριόλι, η ίδια είχε καταθέσει: «Για την πράξη ανεύρεσης και την προμήθεια του καυστικού υλικού είμαι μόνο εγώ υπεύθυνη και κανείς άλλος. Δεν θέλω να απαντήσω από πού το προμηθεύτηκα».

Πάντως, το παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρει ότι η 36χρονη, στις 18 Μαΐου του 2020, δηλαδή δύο ημέρες προτού επιτεθεί στην Ιωάννα, επισκέφθηκε κατάστημα πώλησης φυτών και φυτοφαρμάκων στην Καλλιθέα, κοντά στην εταιρεία όπου εργάζονταν το θύμα, «και ζήτησε να προμηθευτεί βιτριόλι, ήτοι θειικό οξύ».

Οι κρίσιμες καταθέσεις

Στον αντίποδα, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής Απόστολος Λύτρας και Νίκος Αλεξανδρής θα στηρίξουν την κατηγορία σε βάρος της 36χρονης, όπως έχει εισαχθεί με το παραπεμπτικό βούλευμα. Ισχυρά όπλα τους αναμένεται να αποτελέσουν οι καταθέσεις ειδικών αλλά και γιατρών που παρακολουθούν την Ιωάννα και οι οποίοι έχουν αναφέρει δημοσίως ότι η κοπέλα κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της.

Μεταξύ αυτών είναι και η διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Θριάσιο Μαρία Καλοφώνου, η οποία έχει δηλώσει πως η ζωή της 36χρονης κινδύνευσε τόσο στην αρχή όταν δέχθηκε την επίθεση όσο και αργότερα, κατά τη διάρκεια των πολλαπλών χειρουργείων στα οποία υποβλήθηκε, λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Επιπρόσθετα, η πολιτική αγωγή θα επιμείνει στον ισχυρισμό για προσχεδιασμένο έγκλημα, όπως δέχεται και το βούλευμα. Εξάλλου, στη δικογραφία περιλαμβάνονται κατάθεση γείτονα της Ιωάννας, ο οποίος αναφέρει ότι από τις 22 Ιανουαρίου του 2020 τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του έβλεπαν μια γυναίκα να έχει περάσει μέσα από την πρασιά της εισόδου της πολυκατοικίας τους, κρατώντας αναμμένο φακό στο χέρι. Τη γυναίκα αυτή είδε και η σύζυγός του, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας.

Μάλιστα κρατούσε στο χέρι «μια πλαστική σακούλα, η οποία έμοιαζε σαν νοσοκομειακός ορός». «Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης, η οποία ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, είναι δεδομένο ότι πρόθεσή της ήταν να αφαιρέσει τη ζωή της Ιωάννας, όπως δέχονται και ο εισαγγελέας που πρότεινε την παραπομπή της και το Δικαστικό Συμβούλιο.

Αυτό άλλωστε προκύπτει από το σύνολο της δικογραφίας. Από το καυστικό υγρό που χρησιμοποίησε, το οποίο λόγω της ποσότητας και της πυκνότητάς του ήταν ικανό να επιφέρει θάνατο σε συνδυασμό και με την εγγύτητα της επίθεσης», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Λύτρας, εκ των δικηγόρων της Ιωάννας.

«Αλλωστε όποιος προμηθευτεί αυτό το καυστικό υγρό γνωρίζει ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο και εξ ου για να το αγοράσει ο οποιοσδήποτε υποχρεούται να προσκομίσει στον προμηθευτή υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία του και τον σκοπό της χρήσης», επισημαίνει ο ίδιος, υποστηρίζοντας ακόμη πως η κατηγορούμενη ακόμη και μετά την πράξη της «είχε σκοπό να θανατώσει την Ιωάννα, γι’ αυτό και αναζητούσε τρόπους να την προσεγγίσει».

Συνολικά, οι μάρτυρες που θα καταθέσουν στη δίκη αναμένεται να ξεπεράσουν τους σαράντα. H ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων να ανακοινωθεί, το αργότερο, μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει το 18μηνο, δηλαδή το ανώτατο όριο προφυλάκισης της κατηγορουμένης. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, άγνωστη παραμένει η ταυτότητα των μαρτύρων υπεράσπισης.

Η σύνθεση του δικαστηρίου

Πέρα από τη συγκλονιστική εμφάνιση της Ιωάννας την περασμένη Τετάρτη στο δικαστήριο, ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε με έμφαση δημοσίως είναι και το γεγονός ότι η υπεράσπιση εξαίρεσε, όπως είχε δικαίωμα, τρεις γυναίκες που κληρώθηκαν ως ένορκοι, ενώ έναν άνδρα ένορκο εξαίρεσε και ο εισαγγελέας της έδρας.

Ως εκ τούτου, η τελική σύνθεση του δικαστηρίου, ένορκοι και τακτικοί δικαστές, αποτελείται από πέντε άνδρες και δύο γυναίκες. Εκ των τακτικών δικαστών οι δύο είναι γυναίκες και άνδρας είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ενώ όλοι οι ένορκοι είναι άνδρες.

Η πολιτική αγωγή άφησε να εννοηθεί ότι η εξαίρεση των γυναικών ενόρκων έγινε με βάση το φύλο, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ταύτισής τους με το θύμα. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι η εξαίρεση ενόρκων αποτελεί νόμιμο δικαίωμά τους, το οποίο ασκείται στην πλειονότητα τέτοιων δικών.

Πλην, όμως, στη συγκεκριμένη υπόθεση ο αντίλογος ανέκυψε επειδή η υπεράσπιση εξαίρεσε μόνο γυναίκες ενόρκους. «Δεν θεωρώ ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερες. Ας κρίνει η κοινωνία την εξαίρεση των γυναικών ενόρκων», ανέφερε σε δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Αλεξανδρής, επίσης δικηγόρος πολιτικής αγωγής.

Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ένας συνήγορος ζητεί εξαίρεση ενόρκου, καθώς δεν χρειάζεται να υπάρξει αιτιολόγηση. Εξάλλου, για το τόσο άγριο αυτό έγκλημα που έχει συνταράξει την κοινή γνώμη, τα πραγματικά περιστατικά μιλούν από μόνα τους και η ώρα για την απονομή Δικαιοσύνης έφτασε.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρειάζονται ακόμη 1.000.000 εμβολιασμοί - Σήμερα οι ανακοινώσεις για την 3η δόση

Πάτρα: Ώρες αγωνίας για τον 6χρονο που τραυματίστηκε στον αγώνα καρτ - Πέντε συλλήψεις - Δείτε βίντεο

AUKUS: Στο βρόντο οι προσπάθειες κατευνασμού της Γαλλίας από τους «τρεις» - Πού στρέφεται τώρα ο Μακρόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης