Lockdown: Τα self test «ξεκλειδώνουν» οικονομία και Πάσχα στο χωριό - Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποφάσεις

Lockdown: Τα self test «ξεκλειδώνουν» οικονομία και Πάσχα στο χωριό - Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποφάσεις

Από την Πέμπτη η διάθεσή τους σε εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Μετακινήσεις εκτός νομού: Η κυβέρνηση θέλει, οι επιστήμονες αναμένουν - Πρόταση Βατόπουλου για καθολική χρήση των self tests στους χώρους εργασίας

elegxoi
Με όπλο τα self tests και τον εμβολιασμό επιθυμεί να πορευτεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στην μάχη κατά της πανδημίας.

Η πρώτη μέρα χρήσης του εν λόγω εργαλείου χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό επιτυχημένη αφού βρέθηκαν πάνω από 600 μαθητές και καθηγητές οι οποίοι ειδάλλως θα πήγαιναν στις αίθουσές τους μεταφέροντας τον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος προανήγγειλε χθες την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης τους και σε άλλους κλάδους της οικονομίας αυτή τη φορά. Όπως είπε από αυτή την εβδομάδα τα self tests θα χρησιμοποιούνται στο λιανεμπόριο, τα Μέσα Μεταφοράς και τον κλάδο των μεταφορών.

Όπως είπε στο OPEN το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αριθμός των self test αυτών ανέρχεται σε 900.000 και αφορά εργαζομένους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως τράπεζες, δικαστήρια, λιανεμπόριο και το μέρος της εστίασης που λειτουργεί. Είπε δε πως θα ξεκινήσουν να διατίθενται από την ερχόμενη Πέμπτη από τα φαρμακεία για τους δικαιούχους.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-came042z6qwx-se)
 
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία μιλώντας στο MEGA σήμερα το πρωί σημείωσε πως τα self tests είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο για τη μείωση της διασποράς, αλλά και για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. 

Τόνισε, δε, πως υπάρχει επάρκεια self test  και σημείωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο εντοπισμός των ΑΜΚΑ των δικαιούχων αυτών των ομάδων, για να ξεκινήσει η διάθεσή τους τις επόμενες ημέρες. «Έχουμε πει ότι θα πάρουν όλοι οι πολίτες, όλων των ηλικιών, όμως προτεραιότητα έχουν οι παραγωγικές ηλικίες» συμπλήρωσε.

Κλείσιμο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-camd22wc1end-se)

Βατόπουλος: Να γίνει καθολική η χρήση των self tests στους χώρους εργασίας

Την ίδια ώρα, χρήσιμο χαρακτήρισε το εργαλείο των self test ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε στο MEGA, η άποψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self test στους χώρους εργασίας. «Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cambk093q1kh-se)

Πάσχα στο χωριό: Η κυβέρνηση θέλει, οι επιστήμονες αναμένουν

Με δεδομένο λοιπόν πως το επόμενο 15ήμερο θα είναι μία περίοδος συλλογής και εξέτασης των δεδομένων που θα προκύπτουν από την επιδημιολογική επιβάρυνση που έχει επιφέρει η μέχρι τώρα επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, ο... φάκελος «Πάσχα στο χωριό» δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Για το Πάσχα και τους περιορισμούς που θα ισχύουν, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υποστήριξε ότι είναι αρκετά νωρίς για τη λήψη των όποιων αποφάσεων και πως η κυβέρνηση θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις κρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνο το διάστημα. Από πλευράς του ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις, ωστόσο είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία. «Έχουμε στην διάθεσή μας όπλα όπως ο εμβολιασμός και τα self test», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το 
 protothema.gr, το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να μεταβούν στα χωριά τους για τις γιορτές του Πάσχα.

Αυτή μάλιστα αναμένεται να είναι και η πρόταση της κυβέρνησης προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων επί της οποίας θα αποφασίσουν οι επιστήμονες. Αυστηρή προϋπόθεση πάντως για αυτή την εξέλιξη όσο και για την έγκρισή της είναι η πορεία της πανδημίας να βρίσκεται σε θετική τροχιά και να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο όσον αφορά την διασπορά όσο και την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αυτό το διάστημα τα αρμόδια υπουργεία καταρτίζουν το σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορούν να γίνουν -εάν επιτραπούν- οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες βασικό ρόλο έχουν τα self tests. Η ακριβής τους χρήση δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι σε περίπτωση ελέγχου στις πύλες εξόδου των νομών οι πολίτες να μπορούν να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Τούτων δοθέντων, επόμενος σταθμός, είναι λοιπόν η Μεγάλη Εβδομάδα όποτε, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής οι επιστήμονες αναμένεται να αποφασίσουν το κατά πόσο είναι εφικτό να απελευθερωθούν πλήρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις και φυσικά οι διαπεριφερειακές οι οποίες «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό.
Ειδήσεις σήμερα: 

Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των 40άρηδων

Η αντοχή του κορωνοϊού πιέζει το ΕΣΥ - Στο «κόκκινο» εισαγωγές και διασωληνωμένοι

Τατάρ: Στη Γενεύη θα κατατεθεί πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης