Κύπρος: Στο σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια» εστιάζει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Κύπρος: Στο σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια» εστιάζει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στα φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο και κυρίως στο σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια» αναφέρεται η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Τι λέει για τα κατεχόμενα

state_department1
Η ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Κύπρο εστιάζει κυρίως στα φαινόμενα διαφθοράς που αποκαλύπτονται στο νησί και ιδιαιτέρως στο μεγάλο σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια».

Η έκθεση κάνει μνεία στο ρεπορτάζ του Al Jazeera για τα «Cyprus Papers» στο οποίο παρουσιάστηκαν στοιχεία για εμπλοκή του τέως προέδρου της Κυπριακής Βουλής Δ. Συλλούρη και του τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρ. Τζιοβάννη (παραιτήθηκαν και οι δύο μετά τις αποκαλύψεις) σε υποθέσεις διαφθοράς για διάθεση κυπριακών διαβατηρίων σε άτομα που είχαν εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη.

«Στα σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνονταν σοβαρές πράξεις διαφθοράς, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στόχευαν μέλη εθνικών και εθνοτικών μειονοτήτων και έλλειψη διερεύνησης και λογοδοσίας για τη βία κατά των γυναικών. Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τον εντοπισμό, τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία υπαλλήλων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η σύνοψη του τμήματος για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στα περιστατικά που καταγράφει συμπεριλαμβάνονται παράπονα 39 πολιτών προς την Ανεξάρτητη Αρχή σε βάρος αστυνομικών για κατάχρηση εξουσίας, ανάρμοστη συμπεριφορά και αδικαιολόγητη επιβολή προστίμων κατά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τρία παράπονα αφορούσαν χρήση βίας κατά τη σύλληψη, στις 31 Μαρτίου 2020.

Καταγράφει τις παρατηρήσεις του Επιτρόπου Διοικήσεως από τις επιθεωρήσεις των Αστυνομικών Σταθμών Πάφου και Αραδίππου, καθώς και τον χώρο κράτησης στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Για την Πάφο σημείωσε ότι κρατούμενοι παρέμεναν περισσότερο χρόνο από τις 48 ώρες που επιτρέπει ο νόμος κι ότι δεν υπάρχουν χώροι ψυχαγωγίας.

Το περιστατικό νεαρής Βρετανίδας στην Αγία Νάπα που είχε καταγγείλει ομαδικό βιασμό από Ισραηλινούς αναφέρεται ως παράδειγμα άρνησης από μέρους της Αστυνομίας σε κρατουμένους να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο στη διάρκεια της ανάκρισης.

Ψευδοκράτος

Στη σύνοψη για τις κατεχόμενες περιοχές γράφει ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου «διοικείται από Τουρκοκύπριους» από το 1974 και αυτοανακηρύχθηκε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 1983. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως και καμία άλλη χώρα εκτός της Τουρκίας.

«Σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιελάμβαναν: σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένων των νόμων περί ποινικής συκοφαντίας, επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο, σοβαρές πράξεις διαφθοράς, έλλειψη διερεύνησης και λογοδοσίας για τη βία κατά των γυναικών,· εμπορία προσώπων και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχευση σε μέλη εθνικών μειονοτήτων», προστίθεται.

Αναφέρει τέλος ότι οι «αρχές» έλαβαν μέτρα για τη διερεύνηση «αξιωματούχων» μετά από ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, υπήρξαν αποδείξεις ατιμωρησίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Lockdown: Πιθανές ανακοινώσεις εντός της ημέρας από τον Χαρδαλιά για χαλάρωση των μέτρων

Ποτά, κρυφτό και πρόστιμα: Εδώ έγινε το κορωνοπάρτι στη Θεσσαλονίκη

Υπόθεση κατασκοπείας στην Ιταλία: Αντιπλοίαρχος έδωσε σε Ρώσο απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης