Κύπρος: Η ερευνητική επιτροπή στρίμωξε τον Νίκο Αναστασιάδη για τα «χρυσά διαβατήρια»

Κύπρος: Η ερευνητική επιτροπή στρίμωξε τον Νίκο Αναστασιάδη για τα «χρυσά διαβατήρια»

Ο Κύπριος πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες για διαπλοκή και σύγκρουση συμφερόντων του ιδίου, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε κάποια γεγονότα - Δεν θα επιστρέψει το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων στην Κύπρο, ξεκαθάρισε

anastasiadis_apologia
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η ένορκη κατάθεση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ενώπιον της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια».

Ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε τις κατηγορίες για διαπλοκή και σύγκρουση συμφερόντων του ιδίου, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε κάποια γεγονότα. Για παράδειγμα ανέφερε ότι δεν γνώριζε ότι ο σύζυγος της κόρης του ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, του έργου της Μαρίνας Αγίας Νάπας, στο οποίο μετέχουν αλλοδαποί που πήραν «χρυσά διαβατήρια». Δήλωσε επίσης πως ο ίδιος λόγω της ενασχόλησης του με την πολιτική (πριν εκλεγεί Πρόεδρος) δεν έλεγχε τις υποθέσεις του δικηγορικού του γραφείου, αλλά θα έπρεπε να το κάνουν οι συνεργάτες του.

Παραδέχθηκε επίσης πως ταξίδεψε δύο φορές οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα, ο οποίος είχε εξασφαλίσει χρυσαά διαβατήρια για τον ίδιο και 41 μέλη της οικογένειας του. Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως την πρώτη φορά το 2015 πήγε με δικά του έξοδα ενώ την δεύτερη φορά, το 2018, έτυχε να πήγαινε στις Σεϋχέλλες την ίδια περίοδο και ο Σαουδάραβας φίλος του και προσφέρθηκε να τον μεταφέρει οικογενειακώς για διακοπές.

Για την έκδοση «χρυσών διαβατηρίων» σε διάφορους καταζητούμενους και απατεώνες είπε πως ο ίδιος δεν γνώριζε καθώς το υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορούσε να κάνει έλεγχο για τον καθένα, αφού αυτό ήταν δουλειά των αρμόδιων υπηρεσιών. Άγνοια δήλωσε και για την απόσπαση της ανιψιάς της συζύγου του στο υπουργείο εσωτερικών στο γραφείο του υπουργού,με αρμοδιότητα την έκδοση «χρυσών διαβατηρίων».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν θα ασχοληθεί με όσα λέγονται, θα επικεντρωθεί στα προβλήματα του τόπου και δεν θα αποτελέσει την αιτία για διχοστασία.

Ρωτήθηκε αν ήταν δύσκολες οι ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν και απάντησε ότι δεν υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις όταν υπάρχουν αιτιολογημένες απαντήσεις.

Κλείσιμο
Τόνισε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δεν θα επιστρέψει και ότι θα δοθούν άλλα κίνητρα για επενδύσεις, αλλά όχι πολιτογραφήσεις.

Σε άλλη ερώτηση αν το τοπίο ξεκαθαρίζει με την κατάθεσή του σήμερα, μετά και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή σε εκθέσεις του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως απάντησε με πλήρη ειλικρίνεια και ανέπτυξε τα αληθή και πραγματικά γεγονότα.

Είπε ότι έχει δικαίωμα η αντιπολίτευση να ασκεί την όποια κριτική η ίδια θεωρεί ότι εντάσσεται εντός των πλαισίων των πολιτικών που χαράσσει. Τόνισε πως αυτό που κατά τον ίδιο από σήμερα επανατοποθετείται είναι η μη ενασχόλησή του με όσα και αν λέγονται και η προσήλωσή του στο πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, στο πόσο αποτελεσματικότερα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που η πανδημία δημιουργεί, είτε αυτά αφορούν την υγεία των πολιτών, είτε την οικονομική επιβίωση των πολιτών και του κράτους και τις μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχουν σοβαρά θέματα που επιτέλους απαιτείται η συνεργασία όλων. Έτσι, δηλώνω σήμερα ότι δεν θα είμαι η αιτία που θα προκαλεί την οποιαδήποτε διχοστασία, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις πολιτικές δυνάμεις έντιμα, όσον και αν διαφωνούμε σε ορισμένα θέματα για να δώσουμε ό,τι χρωστούμε σε τούτο το τόπο», ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ξυλοδαρμός στο μέτρο: Ποια είναι τα δύο νέα, μυστηριώδη πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση

Τηλεθέαση: Το Survivor έσπασε τα κοντέρ, η Δούκισσα μπήκε με το δεξί

Κορωνοϊός: Στο 40% η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής την προηγούμενη εβδομάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης