Lockdown – Σαρηγιάννης: Μειωμένη η αποδοτικότητά του – Διαφωνία με Τζανάκη για τα σχολεία

Lockdown – Σαρηγιάννης: Μειωμένη η αποδοτικότητά του – Διαφωνία με Τζανάκη για τα σχολεία

Η πορεία του εμβολιασμού και η αύξηση της θερμοκρασίας θα συμβάλλουν στην βελτίωση της κατάστασης - Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα

Lockdown-volta-354
Για ελλιπή τήρηση του lockdown έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφερόμενος στην απόδοση των μέτρων και την επέκταση της διάρκειάς τους έως τουλάχιστον τις 8 Μαρτίου.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Κυριακής, η τήρηση του lockdown είναι ελλιπής και η απόδοσή του είναι μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο γύρω στο 45%. Υποστήριξε επίσης ότι από σήμερα θα σημειωθεί μείωση των κρουσμάτων στην Αττική, ωστόσο δεν είναι βέβαιος για το κατά πόσο αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για το ασφαλές άνοιγμα της αγοράς στις 16 Μαρτίου. Όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση με τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι αν υπάρχει καλός ρυθμός εμβολιασμούθα έχει υψωθεί ένα τείχος ανοσίας που θα δυσκολεύει τη διασπορά. «Από το τέλος Ιουνίου η επιδημιολογική κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετική», τόνισε. Σημαντικό είναι να γίνονται συχνά rapid tests, να συνεχιστεί η τηλεργασία και να γίνεται απολύμανση στα ΜΜΜ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα κορυφωθεί την επόμενη βδομάδα σε όλη τη χώρα και πως για την Αττική οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι κρίσιμες και θα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Δήλωσε ότι κάθε βαθμός θερμοκρασίας που ανεβαίνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα κατά 3%. Είπε ακόμα ότι μέχρι τον Απρίλιο το 15% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί.

Για την αγορά υποστήριξε ότι μετά τις 10 Μαρτίου θα σημειωθεί αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου κατά συνέπεια το άνοιγμα της αγοράς μπορεί και να πραγματοποιηθεί.

Κλείσιμο
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αντίθετη άποψη για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε από τον κ. Σαρηγιάννη ο κ. Τζανάκης, καθώς, όπως υποστήριξε, τα παιδιά δεν φαίνεται να εμπλέκονται στη μεταδοτικότητα. Τέλος, ο κ. Τζανάκης υποστήριξε πως το επιδημιολογικό κύμα θα λήξει γύρω στις 20 Μαρτίου και πως το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Δείτε το βίντεο:



Ειδήσεις σήμερα
Κορωνοϊός: Στα 1.630 τα νέα κρούσματα - Στο «βαθύ κόκκινο» η Αττική με 815 νέες μολύνσεις 

Υπόθεση Λιγνάδη: Καταπέλτης το δικαστικό βούλευμα - 30 χρόνια «ψάρευε» ανήλικα παιδιά 

Μεγάλη ανακάλυψη στην Πομπηία: Στο φως άθικτο ρωμαϊκό άρμα - Δείτε φωτογραφίες 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης