Δημήτρης Λιγνάδης: Ο θεατράνθρωπος που αποδείχθηκε παιδεραστής

Δημήτρης Λιγνάδης: Ο θεατράνθρωπος που αποδείχθηκε παιδεραστής

Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις των θυμάτων για την κόλαση που έζησαν - Πώς η υπόθεση έγινε το κεντρικό πεδίο του ελληνικού #metoo με θύματα εφήβους - Η πολιτική διάσταση, η απόφαση να ανοίξει τη βεντάλια και το ντόμινο μηνύσεων που μετατρέπονται σε κακουργήματα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
lignadismainnn
Περιγραφές που συγκλονίζουν, κλαμμένα και συντετριμμένα πρόσωπα μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες, ψυχές που βρήκαν το θάρρος να τοποθετηθούν και να μιλήσουν για το δράμα τους, μηνύσεις που δείχνουν να μετατρέπονται σε κακουργηματικές πράξεις έχουν ως κατεύθυνση έναν γνωστό θεατράνθρωπο, ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο οποίος πλέον φαίνεται να αποκτά ονοματεπώνυμο. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Δημήτρης Λιγνάδης δείχνει να πρωταγωνιστεί στις περισσότερες από τις υποθέσεις που μετέτρεψαν το ελληνικό #metoo σε αδιανόητο χρονικό τρόμου με καταγγελίες για κακοποιημένους εφήβους - ακόμα και για δίκτυο παιδεραστίας που, αν αποδειχθεί, συμπαρασύρει και άλλα πρόσωπα και καταστάσεις. Η υπόθεση Λιγνάδη δεν άργησε, επίσης, να αποκτήσει και πολιτική χροιά, αναγκάζοντας την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να καλέσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα. Μέσα σε μία εβδομάδα η υπόθεση Λιγνάδη έγινε το κεντρικό πεδίο εξέλιξης του ελληνικού #metoo και ίσως το πιο μελανό κομμάτι του εγχώριου θεάτρου με πρωταγωνιστή ένα και μόνο πρόσωπο. Και η υπόθεση δεν αφορά πια το ελληνικό τοπίο, αφού αναφορές έγιναν μέχρι και στον ξένο Τύπο, όπως τους «New York Times».

Διαβάστε εδώ: Σοκάρουν τα στοιχεία και οι μαρτυρίες εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη - Καταπέλτης το ένταλμα

f2---5113896
Η υπόθεση Λιγνάδη δεν άργησε να αποκτήσει και πολιτική χροιά. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κάλεσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο»


Το χρονικό Λιγνάδη που κατέληξε σε θρίλερ

Το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων σιγόκαιγε για καιρό, ήδη από τη αρχή του ελληνικού #metoo, από τη στιγμή που η Σοφία Μπεκατώρου στάθηκε με θάρρος μπροστά στο ελληνικό κοινό και τον εισαγγελέα, αποκαλύπτοντας το χρονικό της δικής της κακοποίησης. Απο τότε όλοι άρχισαν να μιλούν και για άλλους χώρους εκτός του αθλητισμού, στρέφοντας αποφασιστικά το βλέμμα προς το ελληνικό θέατρο. Ακολούθησαν οι αναφορές γυναικών που υποστήριξαν ότι είχαν υποστεί βίαιες συμπεριφορές από διάσημους θεατρανθρώπους, όπως ο Γιώργος Κιμούλης, ενώ πιο σοβαρές ήταν οι καταγγελίες για τον Πέτρο Φιλιππίδη, αλλά και τον Παύλο Χαϊκάλη, αποδεικνύοντας ότι το πεδίο των αποκαλύψεων έχει εύλογα περάσει από τον τομέα του αθλητισμό σε αυτόν του θεάτρου. Μια σειρά από φήμες για παλιότερες υποθέσεις του Δημήτρη Λιγνάδη, όπως ένα χρονικό μαχαιρώματος από πατέρα ανηλίκου τον καιρό που ο ηθοποιός μεσουρανούσε στο Αρσάκειο, δεν άργησαν να προκαλέσουν σούσουρο τόσο στις κουίντες όσο και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Διάφοροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί ζητούσαν έντονα κάθαρση δείχνοντας με έμφαση προς το κτίριο του Τσίλερ με τα ανομολόγητα έως τότε μυστικά. Οι φήμες δεν άργησαν να γίνουν συγκεκριμένο hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί ήταν αυτοί που απαιτούσαν την άμεση παραίτηση του Λιγνάδη στέλνοντας και σχετικά αιτήματα προς το υπουργείο Πολιτισμού. Η απάντηση που δινόταν από την Μπουμπουλίνας ήταν ότι, εφόσον καμία καταγγελία δεν είχε φτάσει μέχρι τότε στο γραφείο της κυρίας Μενδώνη, κάτι που υποστήριζε με ανακοίνωσή του το ίδιο το Δ.Σ. του Εθνικού, δεν μπορούσαν να εξαναγκάσουν τον καλλιτεχνικό διευθυντή του κεντρικού θεάτρου της χώρας σε παραίτηση. Ωστόσο, δημοσιογράφοι που ερευνούσαν τις υποθέσεις που είχε στα χέρια του και ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας, αλλά και μια σειρά από καταγγελίες από εφήβους, οι οποίοι φοβόντουσαν να πάρουν πρώτοι σειρά στο γαϊτανάκι των αποκαλύψεων, επέμεναν ότι το φαινόμενο Λιγνάδη έχει παραπάνω από έναν θύτη - για την ακρίβεια έκρυβε μια σειρά από ιστορίες ασέλγειας και αποπλάνησης, οι οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, αφορούσαν ανήλικα αγόρια και κορίτσια. Διάσημοι σκηνοθέτες άφηναν να εννοηθεί ότι το φαινόμενο «Λιγνάδης» ξεπερνάει κάθε φαντασία, με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, ως καλεσμένο της Φαίης Σκορδά, να δηλώνει, προτού καν αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις κακοποίησης, ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως και να καταλήγει: «Δεν έχει κανείς δικαίωμα να χρησιμοποποιεί τις προσωπικές του διαστροφές για να κακοποιεί δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες ανθρώπους».

Ολοι, εν ολίγοις, άφηναν υπόνοιες, αλλά κανείς δεν μπορούσε φυσικά να μιλήσει εν ονόματι των θυμάτων, αφού ήταν στο δικό τους χέρι να αποφασίσουν να το κάνουν επώνυμα προσφεύγοντας στον εισαγγελέα. Η ευαίσθητη ηλικία που είχαν όταν υπέστησαν την οδυνηρή εμπειρία, τα χρόνια που πέρασαν και τα ανοιχτά τραύματα ήταν ένας αποτρεπτικός πολτός που εμπόδιζε τα θύματα να μιλήσουν.

Η αρχή των αποκαλύψεων έγινε με τη συγκλονιστική συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Σ. στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου και στην ιστοσελίδα 2020mag.gr για τη σοβαρή κακοποίηση που είχε υποστεί στα 19 του ως θύμα του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, περιγράφοντας ανατριχιαστικές σκηνές, οι οποίες δεν μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο ακόμα και τον πιο ουδέτερο δέκτη. Οι λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως έκαναν λόγο προφανώς για βιασμό και δεν άργησαν να φτάσουν και στο υπουργείο, το οποίο, υπό το βάρος αυτών των συνταρακτικών αποκαλύψεων, απαίτησε την παραίτηση του Λιγνάδη. Εκείνος την υπέβαλε μέσα από μια λακωνική επιστολή και όλοι πια αντιλήφθηκαν ότι ο «γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός» ταυτιζόταν προφανώς με τον άλλοτε πανίσχυρο καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού. Εκ των υστέρων, η υπουργός Πολιτισμού στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε πως εξαπατήθηκε τότε από τον Λιγνάδη, ο οποίος κατάφερε να την πείσει με την υποκριτική του δεινότητα ότι τίποτα ύποπτο δεν κρύβεται πίσω από αυτές τις φήμες. Μάλιστα δεν φοβήθηκε να τον χαρακτηρίσει «επικίνδυνο άνθρωπο».

Ο Λιγνάδης έσπευσε να απαντήσει μέσω του δελτίου ειδήσεων του MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο: «Αν πραγματικά η υπουργός είπε κάτι τέτοιο, αν πραγματικά έχει αποτυπωθεί έτσι όπως το είπε, θέλω να σας πω ότι το αν είναι κάποιος επικίνδυνος άνθρωπος ή όχι το αποφασίζουν η Ιστορία και οι θεσμοί». Οι αλληλοκατηγορίες Μενδώνη - Λιγνάδη φάνηκαν ωστόσο, αντί να καθαρίζουν το ήδη εκρηκτικό τοπίο, να τορπιλίζουν ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις στα social media από όλους όσοι ζητούσαν από την υπουργό, μέσα από συγκεκριμένο χασταγκ, επίμονα να παραιτηθεί -πριν και μετά τη συνέντευξη Τύπου. Η σφοδρότητα των αποκαλύψεων σε συνδυασμό με τις ηλικίες των θυμάτων, οι οποίες δεν ξεπερνούσαν στις περισσότερες περιπτώσεις το επιτρεπόμενο όριο, διαμόρφωσαν ένα δριμύ «κατηγορώ», το οποίο ξεπερνούσε τα όρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ζητούσε έντονα την ανάληψη ευθυνών. Το θέμα της κακοποίησης είχε πια ταυτιστεί με το πλέον ευαίσθητο θέμα της παιδεραστίας, φέρνοντας στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που εξακολουθούν να συγκλονίζουν.

Το φαινόμενο «Λιγνάδη» δεν άργησε έτσι να αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις κάνοντας αρκετούς να μιλούν ακόμα και για καθεστώς συγκάλυψης, το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού αρνιόταν κατηγορηματικά. Η ίδια η κυρία Μενδώνη, μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, έδειξε τις προηγούμενες υπουργούς Πολιτισμού λέγοντας ότι ούτε εκείνες -ειδικά η κυρία Λυδία Κονιόρδου η οποία είχε συνεργαστεί μαζί του ακόμα και πέρσι το καλοκαίρι- γνώριζαν το παραμικρό. Συγκάλυψη ή αποκάλυψη, φήμες που έφτασαν να γίνονται μηνύσεις και απτές καταγγελίες, τραγικές ιστορίες και βαριά ηθικά και σεξουαλικά αδικήματα έγιναν ένα και συντάραξαν όλο το οικοδόμημα του πολιτισμού που πια αποπνέει αποφορά και τρόμο.

Κλείσιμο
maxresdefault
f4-anthis
Ο 40χρονος Βασίλης (επάνω) αποκάλυψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την κακοποίηση που υπέστη από την ηλικία των 15 και επί σειρά ετών από τον Λιγνάδη, ενώ ήταν ο πρώτος που κατέθεσε μήνυση εναντίον του - Ο Δημήτρης Ανθής (κάτω) επέλεξε κι αυτός την τηλεόραση για να μιλήσει για βιασμό από το τρίτο πρόσωπο που συμμετείχε στο συμβάν με τον Νίκο Σ.!


Βασίλης Κ: «Είμαι θύμα ενός παιδεραστή»

Ο κύκλος του τρόμου, ωστόσο, δεν αφορούσε μόνο τα πρόσωπα που αποφάσιζαν να μιλήσουν ή να προβούν σε μηνύσεις, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που διαπίστωσαν ότι το τρίτο πρόσωπο, εκτός του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού, που συμμετείχε στην περίπτωση της κακοποίησης του Νίκου Σ. έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ταυτίζονται με γνωστό ηθοποιό. Ο Δημήτρης Ανθής επέλεξε με τη σειρά του και αυτός την τηλεόραση (το προνομιακό τερέν των αποκαλύψεων, με τους κεντρικούς παρουσιαστές να επιδεικνύουν τη δέουσα ψυχραιμία και την υποστήριξη που απαιτούν αυτές οι περιπτώσεις) για να μιλήσει για τον βιασμό του από το τρίτο πρόσωπο που συμμετείχε στο συμβάν με τον Νίκο Σ.! Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Βασίλη, στην εξιστόρηση του οποίου εμπλέκονται και άλλοι ανήλικοι, που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κληθούν και αυτοί με τη σειρά τους στον εισαγγελέα για να καταθέσουν όσα γνωρίζουν ή όσα έχουν υποστεί. Ο 40χρονος σήμερα και 15χρονος τότε Βασίλης φαίνεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο στην αποκάλυψη των συνδεόμενων μεταξύ τους υποθέσεων, καθώς αναφέρει, εκτός από τον ίδιο τον δράστη, μια σειρά από ανηλίκους που έπεσαν και αυτοί θύματα αποπλάνησης του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρενόχληση του σκηνοθέτη έφτασε να είναι ένας φαύλος κύκλος συνεχιζόμενης κακοποίησης η οποία διήρκησε τέσσερα χρόνια, μέχρι ο ίδιος να βρει τον τρόπο να ξεφύγει. Ολα ξεκίνησαν όταν μια γνωριμία του με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό τον οδήγησε στο σπίτι του και σε ένα παρατεταμένο διάστημα ασέλγειας, με την υπόσχεση μιας λαμπρής καριέρας: «Πήγαμε σε μία παράσταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της παράστασης ο θεατράνθρωπος αυτός ένιωθα ότι με κοιτούσε. Νόμιζα ότι με φλερτάρει. Δεν μπορούσα να καταλάβω. Κολακεύτηκα, ενθουσιάστηκα και μου δημιουργήθηκε η απορία αν ήταν μέρος του ρόλου ή αν όντως με κοιτάει. Ηταν λίγο μπερδεμένο το συναίσθημα. [...] Οταν τελείωσε η παράσταση, πήγαμε στα παρασκήνια να συγχαρούμε και να γνωρίσουμε τους συντελεστές, με είδε και με διάλεξε. Μου είπε “έλα εσύ εδώ” και όντως πήγα κι έκατσα δίπλα του. Εκείνη την ώρα ένιωσα πάρα πολύ ξεχωριστός. Νόμιζα ότι κατάλαβε πως έχω ταλέντο και το είδα σαν ευκαιρία. Ειδοποίησα τους συμμαθητές μου και την καθηγήτρια ότι θα μείνω παραπάνω γιατί θέλει να μου μιλήσει ο ηθοποιός και είπα ένα ψέμα ότι θα έρθει η μητέρα μου αργότερα να με πάρει», είπε χαρακτηριστικά.

«Στο τέλος της συζήτησής μας -ήταν μπροστά κι άλλη ηθοποιός της παράστασης που περιφερόταν - με ρώτησε αν θέλω αυτόγραφο. Εγώ του απάντησα όχι, δεν ένιωθα την ανάγκη ότι είναι κάτι να μου υπογράψει κάποιος ένα αυτόγραφο. Αυτός τότε γύρισε το αυτόγραφο και μου έγραψε το σταθερό του τηλέφωνο και μου είπε να τον πάρω την επόμενη ημέρα τηλέφωνο», συνέχισε ο 40χρονος. Για την πρώτη κίνηση του σκηνοθέτη-ηθοποιού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «καθόμασταν δίπλα-δίπλα στον καναπέ. Με προσέγγισε. Εγώ ήμουν ταραγμένος και ξαφνικά με φίλησε. Εκεί έτρεμα. Είχα σοκαριστεί, ήμουν 15 χρονών. Είχα πάει για να συζητήσω για το θέατρο και αιφνιδιάστηκα. Είχα παγώσει. Αλλά μέσα μου ένιωθα και έναν ενθουσιασμό. [...] Είπα την ιστορία σε μια φίλη μου. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι είχε γίνει. Εκείνος μου είχε πει να τον παίρνω τηλέφωνο και να συναντηθούμε την επόμενη μέρα. Δεν θυμάμαι πάρα πολλά. Εχω μπλοκάρει αρκετά πράγματα σε σχέση με τις πιο ιδιωτικές στιγμές μας. Την τρίτη φορά δέχτηκα τη σεξουαλική κακοποίηση. Εγώ απλά ακολουθούσα [...] Οταν έγινα 31 ετών κατάλαβα ότι ήμουν θύμα κακοποίησης». Οπως εξομολογήθηκε στην εκπομπή του ALPHA «Μεσάνυχτα», για να το ξεπεράσει χρειάστηκαν πολλά χρόνια ψυχοθεραπείας και φυσικά μια μεγάλη αποφασιστικότητα που τον έκανε να επιστρέψει στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να καταθέσει τη μήνυση. Οπως ο ίδιος αποκάλυψε, η μήνυση κατατέθηκε στις 5 Φλεβάρη, κάτι που συζητήθηκε στη συνέντευξη Τύπου της κυρίας Μενδώνη, η οποία υποστήριξε ότι δεν έλαβε γνώση παρά μόλις χθες. Στη μήνυση αναφέρεται ότι η σεξουαλική παρενόχληση ξεκίνησε όταν ο Βασίλης ήταν 15 ετών και στην πορεία άρχισε να γίνεται πολύ πιεστική, αφού ο σκηνοθέτης τού ζητούσε να συνευρεθούν και με άλλα άτομα, με άλλους μαθητές του, αλλά και μαθήτριες, όλα ανήλικα άτομα. Δεδομένου ότι οι γονείς του δεν γνώριζαν για τη σεξουαλικότητά του, του ήταν πολύ δύσκολο να αποκαλύψει όλα συνέβαιναν - όταν όμως το κατάφερε, βρήκε έναν καλό υποστηρικτή στο πρόσωπο του πατέρα του ο οποίος τον παρότρυνε να κάνει την καταγγελία. Για να καταλήξει στη συνταρακτική ομολογία του που έγραψε τον τίτλο του επόμενου κεφαλαίου της υπόθεσης Λιγνάδη: «Τον παιδεραστή μου δεν τον φοβάμαι. Αυτός πρέπει να με φοβάται».

Η δικηγόρος του Βασίλη, μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες υποθέσεις στα χέρια της που αφορούν το ίδιο πρόσωπο. Πρόκειται για τρία ακόμα περιστατικά, τα οποία έχουν να κάνουν με εγκλήματα εκείνης της εποχής, από τον ίδιο μηνυόμενο, αλλά με χρόνους τέλεσης πολύ μεταγενέστερους που δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Και ενώ όλοι περιμένουν την αναμενόμενη κλήση των παιδιών αυτών ως μαρτύρων την ερχόμενη βδομάδα στον εισαγγελέα, σε μια μη αναμενόμενη κίνηση, το πρωί της Παρασκευής κατατέθηκε νέα μήνυση για βιασμό ανηλίκου που αυτή τη φορά όμως τιμωρείται ως κακούργημα εφόσον δεν έχει παραγραφεί. Πρόκειται για έναν 14χρονο τότε μαθητή της Β’ Γυμνασίου, ο οποίος είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό και που αποφάσισε να φτάσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Αλλο ένα, δηλαδή, ακόμα αγόρι που πρστίθεται στον κύκλο των ανυπεράσπιστων ανηλίκων, τα οποία ταύτισαν τα όνειρά τους με τις σκοτεινές, οδυνηρές νύχτες και βρέθηκαν να χάνουν από πολύ νωρίς το στοίχημα με την αθωότητα: όλα μάλιστα περιγράφουν κοινές περίπου εμπειρίες που όχι μόνο κρύβουν βίαια και αποτρόπαια παιχνίδια, πασπαλισμένα με τη χρυσόσκονη του θεάτρου και εμβληματικών κειμένων όπως ο «Γυάλινος κόσμος», αλλά και κοινές τακτικές εκ μέρους του θύτη. Πάνω από τρια άτομα ανέφεραν ότι στο σκηνικό της αποπλάνησης πάντοτε αναφέρονταν αποσπάσματα από το διάσημο κείμενο του Τένεσι Γουίλιαμς και πανομοιότυπες φράσεις βγαλμένες από σπουδαία θεατρικά κείμενα. Οπως φαίνεται, ο σκηνοθέτης-ηθοποιός είχε αδυναμία στον συγκεκριμένο διάλογο - ίσως επειδή έβλεπε στον Τομ από τον «Γυάλινο Κόσμο» τον εαυτό του. Αλλα, πάλι, στην τραυματική παρουσία του εφιάλτη που δεν κατάφερε ποτέ να επουλωθεί ούτε από το θεατρικό σκηνικό, ούτε από ρόλους (ένας μάρτυρας μάλιστα ομολογεί ότι εξαιτίας της οδυνηρής αυτής εμπειρίας αποφάσισε να μην ασχοληθεί ποτέ με το θέατρο), προσέθεταν και τη συμμετοχή άλλων προσώπων. Αυτά έχουν αναλάβει δικηγόροι και εισαγγελείς να ανιχνεύσουν τώρα στην προσπάθειά τους να στοιχειοθετήσουν συγκεκριμένη κατηγορία που φτάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμα και στο ένταλμα σύλληψης που αναμένεται από ώρα σε ώρα. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, μάλιστα, επισκέφθηκε το γραφείο του εισαγγελέα μια γυναίκα-κλειδί, η οποία συνοδευόταν από τη δικηγόρο του Βασίλη και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολλά στοιχεία για πρόσωπα και περιστατικά που γνώριζε από πρώτο χέρι σχετικά με την υπόθεση. Η δικηγόρος του Βασίλη θεωρεί ότι η μαρτυρία της γυναίκας αυτής θα είναι ουσιαστική για την εξέλιξη των υποθέσεων της κακοποίησης, οι οποίες εμπλέκουν πολλά περισσότερα πρόσωπα από αυτά που έκαναν τις μηνύσεις. Αποφασισμένος να βοηθήσει στο έργο της αποκάλυψης φαίνεται να είναι και ο εισαγγελέας στον οποίο απηύθυνε επίσης έκκληση ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του αγοριού που κατέθεσε τη μήνυση, η οποία δεν έχει παραγραφεί, ζητώντας από τη Δικαιοσυνη «να παρέμβει άμεσα και να κινήσει κατά προτεραιότητα τις διαδικασίες δικαστικής διερεύνησης της μήνυσης, διότι από τα πραγματικά περιστατικά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης προκύπτει ιδιαίτερα υψηλός βαθμός επικινδυνότητας του φερόμενου ως δράστη για το κοινωνικό σύνολο».

Οι κόντρες και το σπίτι στο Μεταξουργείο

Το γεγονός ότι οι σοβαρές αυτές υποθέσεις θα πάνε στον εισαγγελέα σημαίνει ότι ανοίγει ένας κύκλος μηνυτήριων αναφορών που κάλλιστα μπορούν να καταστήσουν άμεσα τα αδικήματα αυτά κακουργήματα, κάτι που μετατρέπει την υπόθεση Λιγνάδη από τηλεοπτικό σίριαλ αποκαλύψεων σε απτές καταγγελίες. Η Εισαγγελία αποφάσισε να ανοίξει τη βεντάλια της έρευνας ψάχνοντας όλες τις υποθέσεις που μπορούν να αφορούν σοβαρά αδικήματα σεξουαλικού ή άλλου περιεχομένου και που μπορούν να σχετίζονται με την υπόθεση Λιγνάδη ή να είναι ασχετες από αυτήν. Για τον λόγο αυτό κάλεσε ως μάρτυρα τον κ. Μπιμπίλα, ο οποίος έχει στη διάθεσή του τον φάκελο με τις καταγγελίες που έφτασαν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) προκειμένου να διαπιστώσει ποιες από τις υποθέσεις δεν έχουν παραγραφεί. Εφόσον θεωρήσει ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί η τέλεση κάποιας αξιόποινης πράξης, θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη του κ. Μπιμπίλα στον εισαγγελέα στις αρχές της εβδομάδας. Ενδεχομένως σε αυτές τις υποθέσεις να προστεθούν και άλλες με ανώνυμα θύματα που πλέον δεν μπορούν να δικαιωθούν, αλλά και με άλλες παράξενες υποθέσεις που συνδέουν το σπίτι του Μεταξουργείου, που έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς, με συγκεκριμένο πεδίο αδικημάτων - και πάλι με πρωταγωνιστές ανήλικα πρόσωπα. Η σχέση του σκηνοθέτη-ηθοποιού με τη συγκεκριμένη περιοχή δεν αφορούσε, καθώς φαίνεται, μόνο τις νυχτερινές του περιπλανήσεις, ούτε τις παράξενες ορέξεις, αλλά και τη σύνδεση που είχε με συγκεκριμένη ΜΚΟ με την οποία συνεργαζόταν τότε παραδίδοντας αμισθί θεατρικά μαθήματα σε αλλοδαπά αγόρια. Τα ανήλικα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με πληροφορίες του αστυνομικού ρεπορτάζ, ήταν τακτικοί θαμώνες αυτού του σπιτιού και όλοι πια εξετάζουν τις παρενέργειες και τις συνέπειες που μπορεί να είχε αυτή η παράξενη σχέση με συγκεκριμένες καταγγελίες. Υπήρξαν μάλιστα και συγεκριμένα ονόματα αγοριών, τα οποία τώρα όμως δεν κατοικούν πλέον στην Ελλάδα και αναζητούνται γιατί χωρίς τη μαρτυρία καμία υπόθεση δεν μπορεί να έχει την κατάληξη που πρέπει. Είναι τόσες οι πληροφορίες, τόσο ανήκουστα όσα λέγονται, κατατίθενται και ακούγονται που κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το ακριβές όριο του εφιάλτη και της πιο αδυσώπητης πραγματικότητας. Πρωτοσέλιδα με πηχυαίους τίτλους που εναλλάσσονται σε όλες πια τις εφημερίδες ανεξαρτήτως χρωματισμού και προέλευσης μαζί και ομολογίες αρκετών ηθοποιών ότι η υπόθεση Λιγνάδη ήταν γνωστή σε όλους, αλλά κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει εν ονόματι των θυμάτων.

Κάποια απόπειρα της Σμαράγδας Καρύδη να μιλήσει για έναν κύκλο αποκαλύψεων που κάνουν κακό στο θέατρο γιατί το παρομοιάζουν, κατά τη γνώμη της, με ένα σκοτεινό κύκλωμα διεφθαρμένων ανθρώπων φάνηκε να προκάλεσε νέες αντιδράσεις στην ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα. Ειδικά η φράση της «στηρίζω τα θύματα κακοποίησης, αλλά δεν μπορώ να χαρώ για την καταστροφή των άλλων» έκανε έξαλλη τη Ζέτα Δούκα, η οποία είχε πρωτοστατήσει στην υπόθεση των αποκαλύψεων Κιμούλη, γιατί θεώρησε ότι η γνωστή ηθοποιός κρατάει ίσες αποστάσεις από τα θύματα και τους θύτες. Η Καρύδη επανήλθε υποστηρίζοντας πως «χωρίς δίκιο και νόμους επικρατεί το χάος», επιμένοντας πως θέλει «το τοπίο στο θέατρο να καθαρίσει από κάθε είδους κακοποίηση» και επιμένοντας ότι «κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν είναι φίλος μου», απαντώντας έτσι στις κατηγορίες ότι καλύπτει τον φίλο της Δημήτρη Λιγνάδη.

Και επειδή καμία ανάρτηση στο μοναδικό θέατρο, αυτή τη στιγμή, των λέξεων και των αποκαλύψεων δεν μένει αναπάντητη, η Ζέτα Δούκα επανήλθε και πάλι μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό: «Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τους βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Και η βοήθεια περνάει από το νοιάξιμο και την αποδοχή, των ανθρώπων που αποτελούν τα θύματα, ιδίως όταν ήταν ανήλικα ή νεαρά παιδιά, όχι των θυμάτων ή του θεατρικού οικοδομήματος. Αυτή είναι η προτεραιότητα! Τα βρεγμένα ρούχα τα στεγνώνουμε αφού τελειώσει βροχή, όχι πριν... Και τώρα βρέχει καταρρακτωδώς».

Προφανώς στο ρόλερ κόστερ των αποκαλύψεων Λιγνάδη εμπλέκονται πρόσωπα που βρέθηκαν είτε να συνεργάζονται, είτε να γνωρίζουν, να μιλούν ή να αποκαλύπτουν να χαράζουν ένα παρασκήνιο που σήμερα στα μάτια του κόσμου μοιάζει ζοφερό. Η κόντρα Χωμενίδη - Καφετζόπουλου γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη και το ελληνικό #metoo (γύρω από το ποιοι γνώριζαν, ποιοι κάλυπταν και ποιοι τώρα προασπίζονται τον Λιγνάδη) τέλειωσε σχετικά αναίμακτα και πολύ πιο γρήγορα από την επόμενη κόντρα του Μαρκουλάκη με τον Μπουρδούμη.

Γνωστός από την υπόθεση του Φιλιππίδη, τον οποίο ήξερε προσωπικά και από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Χαιρέτα μου τον πλάτανο», ο Μπουρδούμης φάνηκε από την πρώτη στιγμή να αντιπαρατίθεται με οποιονδήποτε δοκίμαζε να στηρίξει τον Δημήτρη Λιγνάδη. Στην κλίμακα των social media ο Μπουρδούμης προσπάθησε να σηκώσει ψηλά τη φωνή και να κατακεραυνώσει τον Μαρκουλάκη, ο οποίος αποφάσισε να εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή του MEGA «Πάμε Δανάη!» για να ξεκαθαρίσει τη θέση του επιμένοντας «ότι είναι με τα θύματα και όχι με τους θύτες». «Εχουμε αυτή τη στιγμή μια κατάσταση που έχει αναστατώσει το θέατρο, όμως θα φέρει κάτι πολύ σημαντικό», είπε ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο οποίος είχε συνεργαστεί σε μια σειρά από παραστάσεις με τον Δημήτρη Λιγνάδη όπως ο πολυσυζητημένος «Οιδίπους Τύραννος». Αντιδρώντας ο Μπουρδούμης στις δηλώσεις του Μαρκουλάκη τόνισε ότι δεν θα δεχτεί «να μη συμμετέχουμε στα μέσα μαζικής δικτύωσης και να συζητάμε για ένα θέμα που πλέον τυραννάει όχι μόνο το θέατρο αλλά ολόκληρη την κοινωνία», ανοίγοντας άλλον έναν κύκλο συζητήσεων που ξεκινάει στα social media, απλώνεται στη δεξαμενή της κοινωνίας και καταλήγει στα άρθρα των εφημερίδων.

Ηταν προφανές ότι τα ξένα Μέσα με πρώτους τους «New York Times» που πρωτοτόλμησαν να αρθρώσουν το όνομα «Λιγνάδης», όταν εδώ αναφερόταν με κωδικοποιημένους τίτλους, όπως «γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης», βρήκαν στην υπόθεση του ελληνικού #metoo πολύ ψωμί -μαζί και μια πρωτόγνωρη υπόθεση κατηγορίας ενός κοινής αποδοχής προσώπου, όπως επιβάλλεται να είναι ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του περίοπτου εθνικού θεάτρου της χώρας παραιτήθηκε εν μέσω ενός καταιγισμού αναφορών που τον κατηγορούσαν για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχλησεις, κατηγορίες τις οποίες κατηγορηματικά αρνείται», γράφει η ρεπόρτερ της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας στην εκτενή αναφορά της. «Ενας δικαστικός υπάλληλος που θέλησε να μιλήσει υπό το καθεστώς της ανωνυμίας υποστήριξε ότι αναμένεται να έρθουν πολλές αντίστοιχες υποθέσεις στο φως, αν και είναι ασαφές πόσες ακριβώς μπορούν να καταλήξουν στα δικαστήρια, δεδομένου ότι παρεισφρέουν το καθεστώς της παραγραφής και της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων».

f3
Ο Λιγνάδης με σπουδαστές της δραματικής σχολής «Ιασμος». Σύμφωνα με καταγγελίες, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης είχε αποπεμφθεί λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και σεξουαλικών αναφορών


Ο «Ιασμος» και οι κατηγορίες στο Εθνικο

Ευτυχώς οι υποθέσεις δεν χρειάζεται πάντα να καταλήξουν πρώτα στα δικαστήρια: αρκεί να συζητηθούν, να έρθουν στο φως και να βρουν ευήκοα ώτα, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν την υπόθεση του #metoo σε σοβαρό χώρο εξελίξεων. Υστερα, μάλιστα, από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, πολλά πλέον αναμένεται να αλλάξουν -ευτυχώς προς το καλύτερο- στους χώρους όπου οι ηθοποιοί κάνουν πρόβες, στο καθεστώς και τις συνθήκες όπου εργάζονται, στις βίαιες συμπεριφορές που φαίνεται ότι αναπαράγονταν με πανομοιότυπο τρόπο μέχρι σήμερα. Βέβαια στην περίπτωση του σκηνοθέτη-πρώην διευθυντή του Εθνικού αυτές οι αποκαλύψεις δεν αφορούν μόνο τις συνθήκες αλλά τους όρους υπό τους οποίους αθώες ψυχές έρχονταν σε επαφή με το θέατρο. Σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών της Δραματικής Σχολής «Ιασμος», ο Λιγνάδης είχε αποπεμφθεί λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και σεξουαλικών αναφορών που έφερναν σε δύσκολη θέση τους φοιτητές.

Λιγότεροι όμως ήταν διατεθειμένοι να μιλήσουν από το Αρσάκειο, όπου ήταν υπεύθυνος για το δραματουργικό τμήμα σε νεαρή σχετική ηλικία, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Αμέτρητα είναι τα περιστατικά που αφορούν εκείνη την περίοδο, με μαθητές να δηλώνουν ότι έχουν να καταθέσουν τις δικές τους εντυπώσεις για την παράξενη «συνεργασία» με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Σύμφωνα μάλιστα με τη μαρτυρία μιας μαθήτριάς του από το Αρσάκειο, ο Λιγνάδης τη βοήθησε σε σχολική παράσταση και την πλησίασε καλώντας την αρχικά σε κοντινό πάρκο όπου της εξέφρασε τον έρωτά του. Σύμφωνα με την καταγγελία, την καλούσε επανειλημμένα στο σπίτι του. «Τον ενοχλούσε που αρνιόμουν να το κάνω, αλλά επέμενε φορτικά», λέει η ίδια προσθέτοντας ότι νιώθει τυχερή που τελικά δεν πήγε στο σπίτι του. Γνωστό επίσης είναι το περιστατικό με το μαχαίρωμα που παραλίγο να του στερήσει τη ζωή και, καθώς λέγεται, αφορούσε και πάλι γνωστή περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης. Ανοιχτές ήταν μάλιστα οι ερωτήσεις που απηύθηναν μέσα από τα social media δημοσιογράφοι προς τα μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Δ.Σ. του Αρσακείου με προεξάρχοντα τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη για το κατά πόσο ήταν ενήμεροι και ποια ήταν η αντίδρασή τους σε αυτά τα περιστατικά. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι η διακοπή της συνεργασίας του Λιγνάδη με το Αρσάκειο το 2002 είχε ακριβώς αυτή την αφορμή, κάτι που ωστόσο η διοίκηση του Αρσακείου δεν επιβεβαιώνει. Αντίστοιχα παράξενη ήταν και η διακοπή της σύμβασης του κ. Λιγνάδη με τη δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν ανανέωσα τη σύμβασή του γιατί από τότε ακούγονταν διάφορα για τη συμπεριφορά του. Δεν ήταν η αρμόζουσα απέναντι στους σπουδαστές, κάτι που όπως πληροφορήθηκα είχε συμβεί και στην σχολή του Δελλή (σ.σ.: «Ιασμος») στην οποία επίσης δίδασκε».

Εκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι πριν ακόμα έρθουν στο φως τέτοιου είδους σοβαρές καταγγελίες, οι σπουδαστές της δραματικής σχολής του Εθνικού έστειλαν επιστολή όπου έκαναν λόγο για ένα «καθεστώς τρόμου» που επικρατούσε στη σχολή, χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν συγκεκριμένα περιστατικά. Παίρνοντας θέση σε σχέση με αυτή την επιστολή, η οποία έγινε γνωστή αμέσως μετά την παραίτηση Λιγνάδη, η διευθύντρια της σχολής και θεατρολόγος παρότρυνε τους σπουδαστές να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες και να μη φοβηθούν. Η ανάγκη της βέβαια να επισημάνει ότι βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης Κώδικα Δεοντολογίας -κάτι που τόνισε και η υπουργός Πολιτισμού στην ανακοίνωσή της- δεν βρήκε τόσο θερμή ανταπόκριση από τους σπουδαστές από τους οποίους όλοι περιμένουν το επόμενο βήμα: θα πουν κάτι; Σε ποιο ακριβώς καθεστώς τρόμου αναφέρονται;

AH4A4073
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, στη φωτογραφία με τον Δημήτρη Λιγνάδη, εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του MEGA «Πάμε Δανάη!» για να ξεκαθαρίσει τη θέση του, επιμένοντας ότι είναι με τα θύματα και όχι με τους θύτες


Η πολιτική κόντρα

Ολα αυτά έγιναν ένα δύσκολο κουβάρι και μια άλυτη εξίσωση για τη Λίνα Μενδώνη, η οποία βρέθηκε να βάλλεται από τα πυρά τόσο της υποτιθέμενης συγκάλυψης, για την οποία την κατηγορούν, όσο και στο αίτημα της αποχώρησής της που έγινε πια πρώτο θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε μια εκτενή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού ξετύλιξε όλο το χρονικό της υπόθεσης απαντώντας κατηγορηματικά στα περί συγκάλυψης: «Να συγκαλύψουμε τι; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί που βγαίνουν και λένε “μα, εμείς ξέραμε, πώς δεν ξέρετε εσείς”, αυτοί έχουν ευθύνη για τη συγκάλυψη. Διότι εμείς δεν γνωρίζαμε. Και δεν γνωρίζαμε γιατί το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα ασφάλειας σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τους καλλιτέχνες, όχι την προσωπική τους ζωή».

Ωστόσο οι αντιδράσεις παρέμειναν στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι επέμεναν ότι είναι τουλάχιστον ειρωνική η αναφορά σε «τμήμα ασφάλειας σεξουαλικού εγκλήματος» και λειψή η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από πλευράς υπουργείου, το οποίο υποστήριξε ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης (;) λόγω της δεινής υποκριτικής ικανότητας του ηθοποιού! Συγκεκριμένες ήταν, επίσης, και οι αναφορές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε στηρίξει τον ίδιο τον Λιγνάδη, αν και η υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπήρξε «ουδέποτε φιλική σχέση». Ο ίδιος, μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε φροντίσει να επισκεφθεί το ίδιο πρωί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας προφανή θέση υπέρ των θυμάτων και συναινώντας με την υπουργό Πολιτισμού στη διαμόρφωση κοινού μετώπου προς την υπεράσπιση των θυμάτων και των καταγγελιών. Εν τω μεταξύ, η κυρία Μενδώνη είχε ήδη καταθέσει υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θέτοντας στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης «το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των εποπτευόμενων του φορέων προκειμένου να παράσχουν οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο το οποίο κρίνεται ότι είναι απαραίτητο», όπως υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου. «Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο βιαστής και ο βιασμός δεν έχει πολιτικό χρώμα, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Είναι βιασμοί και βιαστές. Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταύτιση και δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση, από τη στιγμή που έγιναν επώνυμες καταγγελίες για τον κ. Παύλο Χαϊκάλη, υφυπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., δεν χρησιμοποίησε πουθενά ως επιχείρημα τη δική του συμπεριφορά», υποστήριξε, αν και ήταν πλέον σαφές ότι η πολιτική κόντρα γύρω από την υπόθεση είχε ανάψει.

Την προηγούμενη ακριβώς ημέρα ο κ. Τσίπρας ζητούσε από την υπουργό Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό να απολογηθούν, ενώ κάτι αντίστοιχο έκαναν και διάφοροι βουλευτές του. Οσο κωμικοτραγικό και αν μοιάζει ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης να βουτιέται σε κόκκινες ή μπλε αποχρώσεις, άλλο τόσο ακούγονται οι υψηλές φωνές μιας άδοξης αντιπαράθεσης που τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να καλύπτουν τα θύματα τα ίδια, τις φωνές τους, την ανάγκη τους, τη διαμαρτυρία τους. Γιατί σε αυτά πια πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή όλων, αυτά έχουν ανάγκη να ακουστούν και να βρουν τον δικό τους σωτήρα άγγελο στο πρόσωπο μιας αντικειμενικής δικαιοσύνης που θα μπορεί να σκέφτεται πέρα από πολιτικές κατηγορίες και χρώματα. Γιατί τελικά όντως οι βιαστές, όπως φάνηκε και στις διάσημες υποθέσεις του #metoo στην Αμερική, δεν γνωρίζουν από πολιτικές αποχρώσεις, αλλά από το ολόλευκο χρώμα που θα έχει το καθεστώς της αποκάλυψης ενός εγκλήματος που στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνά κάθε φαντασία και κάθε λογική.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Ενέδρα με πυροβολισμούς για μια πινακίδα που έγινε λάφυρο!

Ελένη Κούρκουλα: Η απάντησή της αν φιλοξενούσε τον Δημήτρη Λιγνάδη μέχρι τη σύλληψή του

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Θεσσαλονίκης κατήγγειλε σωματική κακοποίηση από μέλος του κόμματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης