Δημήτρης Λιγνάδης: Η κατάρρευση ενός «σκοτεινού» τέρατος - Μόνος του σε κελί στη ΓΑΔΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Η κατάρρευση ενός «σκοτεινού» τέρατος - Μόνος του σε κελί στη ΓΑΔΑ

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών γνωστός ηθοποιός, συνεργάτης και φίλος του Λιγνάδη - Ο διάλογος του Λιγνάδη με την ανακρίτρια: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες, δεν έχω ιδέα»

κλλ
Η ησυχία που επικρατεί αργά την νύχτα στα κρατητήρια του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ, δεν διαταράσσεται συχνά από τους κρατούμενους, όπως συμβαίνει σε ένα αστυνομικό τμήμα όπως αυτό της Ομόνοιας. Ο Δημήτρης Λιγνάδης περνάει όλη την ημέρα μόνος του, σιτίζεται με το φαγητό που ετοιμάζεται καθημερινά στην λέσχη της ΓΑΔΑ-το μενού χθες είχε φακές-και πλέον όπως λένε οι πληροφορίες έχει αρχίσει να «πέφτει» ψυχολογικά.

Μέσα σε ένα μικρό κελί, το «σκοτεινό» τέρας της υποκριτικής παρέμενε μέχρι το Σάββατο το βράδυ ατάραχος στα όσα φριχτά και ανομολόγητα για τα πεπραγμένα του σε ανήλικα αγόρια έγιναν μαρτυρίες, καταθέσεις και μηνύσεις. Χθες το πρωί ένιωσε για πρώτη φορά στην ζωή του τι σημαίνει μια τελείως διαφορετική δημοσιότητα, από αυτή με τα χαμόγελα στην οποία είχε εντρυφήσει.

Η εικόνα του μέχρι πρότινος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να μεταφέρεται με χειροπέδες στον ανακριτή, τα καρέ των φωτογράφων και οι φωνές έστησαν ένα άλλο σκηνικό για τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι βίαζε κατά συρροή ανήλικα αγόρια. Αυτόν που μπήκε και βγήκε χωρίς αυτή την φορά να δηλώσει τίποτε, ειδικά ότι είναι αθώος, όπως έκανε ακόμη και μετά την σύλληψή του, μέσω του δικηγόρου του.

Ο διάλογος με την ανακρίτρια

Σύμφωνα με το  Open ο διάλογος που είχε χθες ο Δημήτρης Λιγνάδης με την ανακρίτρια είναι ο εξής:

Ανακρίτρια: Κύριε Λιγνάδη υπάρχει ένταλμα σε βάρος σας… Κατηγορείστε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή… Τα καταγγελλόμενα αποτυπώνονται σε δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος σας στην εισαγγελία. Γνωρίζετε επ’ αυτών;

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι κυρία ανακρίτρια, δεν έχω γνώση, δεν ξέρω… πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες… δεν γνωρίζω για μηνύσεις.

Ανακρίτρια: Υπάρχουν δύο… καταγγέλθηκαν τελεσμένα αδικήματα βιασμού κατά συρροή, το δεύτερο είναι για το 2010. Πρόκειται για… Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτών; Επί των καταγγελιών; Είναι βαρύτατες οι κατηγορίες αυτές κύριε Λιγνάδη.

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, δεν γνωρίζω… Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες… Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ενημερωθεί… Έθεσα εαυτόν αμέσως στη διάθεσή σας, στη διάθεση των αρχών. Για αυτό και παρουσιάστηκα αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος, δεν με αναζήτησε η αστυνομία, δεν είχα ή έχω να κρύψω κάτι! Είμαι ειλικρινής απέναντί σας, σε όλη αυτή την ιστορία… δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτώ ούτε να διαφύγω, ούτε κάτι άλλο…

Κλείσιμο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9fxiw6evid5-se)

Δεν πήγε να τον δει κανείς

Από χθες το απόγευμα η ψυχολογία του έπεσε πολύ, ειδικά από την στιγμή που δεν πήγε σύμφωνα με πληροφορίες να τον δει ούτε ο αδερφός του, Γιάννης Λιγνάδης.

Αν έγινε πάντως κάτι τέτοιο, είναι και ο μόνος εκτός του συνηγόρου του που έσπευσε να μιλήσει με τον άνθρωπο που δηλώνει αθώος σε όσα φρικτά του προσάπτουν και βιώνει πλέον την πιο σκληρή πραγματικότητα. Αυτή ενός συλληφθέντα παιδεραστή, που ήταν σχεδόν πάντα ένας βαθιά μοναχικός άνθρωπος, «αιχμάλωτος» ενός διαστροφικού πάθους που δεν μπόρεσε ποτέ όχι να τιθασεύσει, αλλά ούτε καν να ελέγξει.

ligna_social_1


«Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος» τόνιζε σε συνέντευξη που παραχώρησε το καλοκαίρι του 2019 με αφορμή την παράσταση της τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. «Τα έχω πληρώσει τα λάθη μου. Αυτό που με πειράζει είναι όταν τα λάθη μου τα πληρώνουν άλλοι. Αν κάνω μια προσπάθεια στην ζωή μου είναι να μην πληρώνουν τα λάθη μου άλλοι. Και νομίζω ότι το πετυχαίνω». Μόνο που ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν πλήρωσε ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε τα ανώμαλα λάθη του, ούτε τα άρρωστα πάθη του, αυτά που τον ανάγκαζαν συχνά να χάνεται από τον κύκλο των κολλητών του.

Ο… «πατρικός στόχος» και το αγαπημένο μπαρ

Εκεί που έβγαιναν όλοι μαζί για ένα-δυο μήνες, ξαφνικά χανόταν για σχετικά μεγάλες περιόδους, σχεδόν από όλους, βυθιζόμενος ως πρωταγωνιστής της φρίκης, σε έναν ερεβώδη δικό του κόσμο. Έναν κόσμο από ανήλικα αγόρια, άγουρες ψυχές ακόμη που ξυπνούσαν μέσα του το κτήνος που έκρυβε, βιάζοντας κορμάκια παιδιών. Στο ένταλμά τους οι δικαστικές αρχές επικαλούνται σοβαρές ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων πέραν αυτών για τις οποίες έχει καταμηνυθεί καθώς και ότι υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τέλεση βιασμών από τον ίδιο κατά συρροή και μάλιστα με τα θύματα να βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία.

Στην ίδια συνέντευξη που έδωσε το καλοκαίρι του 2019 τα τότε λεγόμενά του, απλά ηχούν ανατριχιαστικά σήμερα που το «σκοτεινό» τέρας του θεάτρου δηλώνει αθώος σε όλες τις κατηγορίες. «Ο μεγάλος μου στόχος; Ίσως τώρα να είναι λίγο πιο πατρικός. Με ενδιαφέρει η παιδεία. Όλη αυτή την βιωματική διδασκαλία με τον Θουκυδίδη θέλω να την κάνω μέσα σε ένα πιο θεσμικό και εκτεταμένο πλαίσιο. Να βλέπω ευτυχισμένα πρόσωπα που μαθαίνουν. Και θα το κάνω. Είναι μια επιθυμία μου».

Μόνο που οι επιθυμίες του ήταν άλλες και δεν είχαν καμία σχέση με την παιδεία, αλλά με παιδάκια σαν τους μικρούς μετανάστες που πήγαιναν στο διαμέρισμα του Μεταξουργείου. Εκεί που ο Δημήτρης Λιγνάδης «δίδασκε» και εξασκούσε σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στο χρονικό της φρίκης, τα ανώμαλα πάθη του πάνω στα κορμιά τους.

Κι αυτά τα προσφυγόπουλα δεν ήθελαν να ξαναπάνε στο Μεταξουργείο, εκεί που έμενε και έβγαινε αυτός ο σταρ της υποκριτικής με τα ανομολόγητα μυστικά, που δεν ήταν καθόλου άγνωστα στον χώρο του θεάτρου.

Πολλοί τον έβλεπαν συχνά σε ένα από τα πιο cool μπαράκια της περιοχής, στο οποίο σύχναζαν πολλοί άνθρωποι του θεάτρου. Ανάμεσά τους και αυτοί που δεν έπεσαν από τα σύννεφα όταν αποκαλύφθηκε ο βίος και η πολιτεία ενός ανθρώπου και τα όσα ανατριχιαστικά φέρεται να έκανε σε αθώες ψυχές, εδώ και χρόνια.

Ψυχές που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν και να αποκαθηλώσουν εμφατικά τον Λιγνάδη-τέρας, που βιάστηκε να κλείσει τον λογαριασμό του στο Facebook, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία του για να τον «καθαρίσει». Άφησε ανοιχτό όμως τον λογαριασμό του στο Instagram, εκεί όπου υπάρχει ανάμεσα σε άλλες και μια φωτογραφία που τον δείχνει χαλαρό να κοιτάει την οθόνη του κινητού του κρατώντας ένα τσιγάρο. Στην συγκεκριμένη ανάρτηση γράφει: «χαρώ τα, τα ματάκια μου πως τα’ χω μαθημένα, να κάνουν πως θωρούν αλλού…μα να θωρούν εμένα».

Κοιτώντας την και διαβάζοντας την αφιέρωση μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες με τον Δημήτρη Λιγνάδη, πολλοί άνθρωποι ανατρίχιασαν σκεπτόμενοι τι μπορεί να έβλεπε στο κινητό του.

Ίσως και να θυμήθηκαν την ρήση του φιλόσοφου Μπερνάρ Λε Μποβιέ ντε Φοντενέλ ότι «είναι τα πάθη που δημιουργούν και καταστρέφουν τα πάντα», ειδικά ένα «σκοτεινό» τέρας.

Δημήτρης Λιγνάδης: Από το κελί του στη ΓΑΔΑ προετοιμάζει την απολογία του - Σοκάρουν τα στοιχεία εναντίον του

Καταιγιστικές και πολυεπίπεδες είναι πλέον οι εξελίξεις στο θέμα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στο χώρο του θεάτρου και της ηθοποιίας, λίγες μόνο ώρες μετά σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Σήμερα, στην εισαγγελία Πρωτοδικών προσήλθε για να καταθέσει ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρος Μπιμπίλας, ενώ την ίδια ώρα η έρευνα εστιάζει και σε ένα ακόμη γνωστό πρόσωπο από τον καλλιτεχνικό χώρο και τον ρόλο που μπορεί να έχει διαδραματίσει σε άλλες καταγγελλόμενες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Ειδικότερα, ο κ. Μπιμπίλας κλήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη καθώς και να προσκομίσει στους εισαγγελείς που διεξάγουν την σχετική έρευνα τους φακέλους με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ από μέλη του και αφορούν σε σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση κάθε μορφής.

Διαβάστε εδώ - Δημήτρης Λιγνάδης: Μόνος του σε κελί της ΓΑΔΑ

Τη ίδια ώρα στο στόχαστρο της εισαγγελίας έχει μπει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα ακόμη πρόσωπο από το χώρο της ηθοποιίας το οποίο έχει καταγγελθεί από τον 38χρονο Δημήτρη Άνθη ως βιαστής του. Πρόκειται όπως είχε γράψει το protothema.gr για ηθοποιό κοντά στα 40, απόφοιτο της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με συμμετοχές σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές σκηνοθετών πρώτης γραμμής, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και σταθερή παρουσία σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας πενταετίας μέσα από τις οποίες έγινε ευρύτερα γνωστός. Ο άνδρας αυτός φέρεται να συνδέεται στενά, σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Μάλιστα, στο πρόσωπο αυτό είχε αναφερθεί και ο Νίκος Σ. κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής συνέντευξής του στην ιστοσελιδα «2020mag.gr» κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε τη δίκη του βάναυση σεξουαλική κακοποίηση από τον κατηγορούμενο σήμερα σκηνοθέτη.Λιγνάδης στον ανακριτή τώρα ευρλπιδων

Λιγναδης τέλος από ευελπίδων

Δικηγόρος Λιγνάδη / Γεωργουλέας : πήρε προθεσμία για την Τετάρτη στις12.00/ είναι σε πλήρη άρνησηΌπως είχε αναφέρει στη συνέντευξη του ο Νίκος Σ., ο άνδρας αυτός βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου σκηνοθέτη και έδειχνε «σαν να εκτελούσε εντολές του» ικανοποιώντας τις αρρωστημένες ορέξεις του, ήταν δηλαδή και εκείνος θύμα του σκηνοθέτη. Μόνο που ο 38χρονος Δ. Άνθης αναγνώρισε στο πρόσωπο του άνδρα αυτού τον δικό του θύτη. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Άνθης, ο άνθρωπος αυτός που βρίσκονταν μαζί με το Νίκο Σ. στο διαμέρισμα του Δημήτρη Λιγνάδη τον κακοποίησε σεξουαλικά και γλύτωσε από εκείνον μόνον όταν χτύπησε το τηλέφωνο του και ο ίδιος βρήκε μια ευκαιρία να ξεφύγει.

Για τον ηθοποιό αυτό λοιπόν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγεται προανάκριση και η εισαγγελία αφού εξετάσει τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αποφασίσει για το εάν θα προχωρήσει σε άσκηση διώξεων ή όχι. Πέραν όμως αυτής της περίπτωσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπό έρευνα βρίσκεται πλέον και ένας ακόμη πολύ γνωστός ηθοποιός ο οποίος έχει καταγγελθεί από γυναίκα συνάδελφό του για σεξουαλική κακοποίηση. Η ίδια γυναίκα φέρεται να έχει καταγγείλει πολύ σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η δικογραφία-φωτιά για Λιγνάδη

Και ενώ η εισαγγελία αναμένεται να ανοίξει και τους φακέλους και των άλλων καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ αφού τους παραλάβει από τον κ. Μπιμπίλα, η δικογραφία για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έχει διαβιβαστεί στην ανακρίτρια και το περιεχόμενό της πραγματικά σοκάρει. Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης έχει περάσει πλέον το δεύτερο βράδυ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και προετοιμάζει την απολογία του μαζί με το συνήγορο του ώστε να αντικρούσει το βαρύ και αποκρουστικό αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Η σε βάρος του δικογραφία περιλαμβάνει στοιχεία – φωτιά και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές στο ένταλμα που εξέδωσαν για τη σύλληψή του επικαλούνται ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο κατηγορούμενος σχεδίαζε να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, πέραν αυτών για τα οποία έχει καταμηνυθεί.

5248970
5249251


Κυριολεκτικά το ένταλμα είναι «καταπέλτης» για τον Δημήτρη Λιγνάδη καθώς σε αυτό αναφέρεται πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή και μάλιστα με τα θύματα να βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία. Επίσης, στο ένταλμα γίνεται λόγος για συστηματική προσέγγιση των θυμάτων από τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και με εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του. Ακόμη, αναφέρεται ότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας, ότι εμφάνιζε εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη και ότι επέλεγε για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του κυρίως αλλοδαπούς και ανηλίκους.

Στη δικογραφία εκτός των δυο μηνύσεων για σεξουαλική κακοποίηση υπάρχουν και σημαντικές καταθέσεις μαρτύρων σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται μαρτυρία 40χρονης γυναίκας η οποία γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις για τον τρόπο ζωής του σκηνοθέτη. Η μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στην εισαγγελία ότι έβλεπε νεαρά αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται στο σπίτι του. «Το 2016 του είπα: "Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω». Μου απάντησε: «Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα"», φέρεται να αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της η εν λόγω μάρτυρας.

Επίσης στη δικογραφία περιλαμβάνεται και μια ακόμη σημαντική κατάθεση από άνδρα που φέρεται ως θύμα του σκηνοθέτη και ο οποίος έχει υποδειχθεί από τον Β.K, ενός εκ των μηνυτών του σκηνοθέτη. Αν και τα καταγγελλόμενα στην μήνυση αυτή αδικήματα είχαν παραγραφεί, ο μηνυτής φέρεται να υπέδειξε ένα ακόμη θύμα του σκηνοθέτη, το οποίο και κατέθεσε στην εισαγγελία. Η μαρτυρία του συγκεκριμένου προσώπου υπήρξε καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της Δικαιοσύνης, ήτοι την έκδοση του εντάλματος και τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη το περασμένο Σάββατο.

Δείτε βίντεο: Δημήτρης Λιγνάδης: Η κατάρρευση ενός «σκοτεινού» τέρατος - Μόνος του σε κελί στη ΓΑΔΑ
Δημήτρης Λιγνάδης: Η κατάρρευση ενός «σκοτεινού» τέρατος - Μόνος του σε κελί στη ΓΑΔΑΕιδήσεις σήμερα:

Σεξουαλική κακοποίηση: Σφίγγει ο νομοθετικός κλοιός για τους δράστες και ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων

Κατάθεση-φωτιά για Λιγνάδη: «Μου είπε: Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα»

Κορωνοϊός: Διασωληνωμένο νοσηλεύεται στο «Αγλαΐα Κυριακού» βρέφος 20 ημερών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης