Σοφία Μπεκατώρου: Η κακοποίηση είναι σαν ένα πένθος που πάντα κουβαλάς

Σοφία Μπεκατώρου: Η κακοποίηση είναι σαν ένα πένθος που πάντα κουβαλάς

«Το τραύμα που αφήνει μια κακοποιητική εμπειρία δεν μπορεί να λυθεί μόνο του. Ένα μοίρασμα μέσα στην οικογένεια ή με έναν φίλο δεν μας βοηθά να το ξεπεράσουμε», λέει η Ολυμπιονίκης

Sofia_Mpekatorou
H Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε το χορό των αποκάλυψεων όταν κατήγγειλε ότι στο ξεκίνημα της αθλητικής της καριέρας έπεσε θύμα βιασμού από ισχυρό παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Η Ολυμπιονίκης σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΚ! εξομολογήθηκε για το πώς ένιωσε όταν μέσα σε λίγες μέρες κακοποιημένοι άνδρες και γυναίκες άντλησαν δύναμη και κουράγιο έσπασαν τη σιωπή τους ενώ πολλοί από αυτούς απευθύνθηκαν προσωπικά σε εκείνη.

Πένθος που πάντα κουβαλάς
«Ήταν και για μένα κάτι πρωτόγνωρο. Πράγματι έλαβα πάρα πολλά μηνύματα, ειδικά τον πρώτο καιρό. Υπήρξαν πολλές γυναίκες αλλά και άντρες που ένιωσαν οικειότητα και μοιράστηκαν μαζί μου μια κακοποιητική εμπειρία. Άλλοι το κατήγγειλαν, ενώ κάποιοι άλλοι μπήκαν σε μια διαδικασία να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Το τραύμα που αφήνει μια κακοποιητική εμπειρία δεν μπορεί να λυθεί μόνο του. Ένα μοίρασμα μέσα στην οικογένεια ή με έναν φίλο δεν μας βοηθά να το ξεπεράσουμε. Είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ή σβήνεται. Είναι σαν πένθος που πάντα κουβαλάς και πρέπει να βρεις τον τρόπο να το διαχειριστείς».

«Έχω χάσει τη μαμά και την αδελφή μου. Έχω έναν αδελφό και τον μπαμπά μου, ο οποίος πλέον είναι μεγάλος άνθρωπος και πάσχει από άνοια. Ο αδελφός μου με στήριξε πολύ μετά τη δημοσιοποίηση. Όμως, δεν το είχα μοιραστεί μαζί τους πριν. Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με άλλες αξίες και αρχές. Ήταν της φιλοσοφίας «Δεν μιλάμε προς τα έξω, προστατεύουμε την εικόνα μας, μας νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι». Το ήξερα από την αρχή αυτό, γι’ αυτό και δεν του είχα μιλήσει, ένιωθα πως δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί» εξηγεί η Σοφία Μπεκατώρου.

Ένα βάρος που η Σοφία Μπεκατώρου κουβαλούσε μόνη για σχεδόν δύο δεκαετίες
«Για πολλά χρόνια το είχα απωθήσει. Όσο έκανα πρωταθλητισμό δεν τολμούσα να το βγάλω προς τα έξω. Το μοιράστηκα με φίλες μου και η πρώτη φορά που το συζήτησα ήταν με καλή μου φίλη που επίσης είχε κακοποιηθεί – μάλιστα από συγγενικό πρόσωπο. Θυμάμαι ότι όταν μου είχε πει τι της είχε συμβεί, με πήραν τα κλάματα. Ήταν μια φίλη που γνωριζόμασταν από το σχολείο και δεθήκαμε περισσότερο ύστερα από όσα εκμυστηρεύτηκε η μία στην άλλη. Στην πορεία, είχα μιλήσει στον άνθρωπο με τον οποίο είχα τότε σχέση, στον πρώην άντρα μου, αλλά και σε κάποιους συναθλητές μου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στα παιδιά μου το είπα λίγο πριν βγω να μιλήσω δημοσίως για αυτό. Η κόρη μου ήταν πολύ περήφανη» λέει η Σοφία Μπεκατώρου.

Ο γιος της Δημήτρης είναι 11 ετών και η κόρη της Τζωρτζίνα 9. «Είμαστε πολύ δεμένοι. Έχουμε περάσει πολλά, αλλά με τον μπαμπά τους μετά το διαζύγιο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Καταλαβαίνεις πως η δημοσιοποίηση μιας τόσο σοβαρής καταγγελίας δημιουργεί μεγάλες ανισορροπίες, αλλά ο Αντρέας (σ.σ. ο πρώην σύζυγός της) μου στάθηκε πολύ. Δεν με καταπίεσε, δεν με έκανε να νιώσω άσχημα. Ανησυχούσε για μένα, ειδικά στο «εκδικητικό» κομμάτι, καθώς εμπλεκόταν η Ομοσπονδία και στο παρελθόν είχαν υπάρξει διάφορα περιστατικά με απειλές σε άλλους αθλητές. Και οι συναθλητές μου με στήριξαν πολύ κι αυτό ήταν σπουδαίο για μένα. Όλα τα κορίτσια, μεγάλες αθλήτριες, βγήκαν δημόσια και ένωσαν τις φωνές τους. Αυτό ήταν καθοριστικό για να νιώσουν και άλλες κοπέλες πως υπάρχει ένα πλέγμα ασφάλειας για να μιλήσουν» εξηγεί η Σοφία Μπεκατώρου.

Δεν εξεπλάγην με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας
«Δυστυχώς δεν εξεπλάγην με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Η ανακοίνωση συνάδει με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονταν και τον τρόπο που εν γένει λειτουργούν απέναντί μας και δείχνει πόσο μας σέβονται – και γενικά πόσο σέβονται τους αθλητές. Αν συμπεριφέρθηκαν έτσι σε μένα, μπορείτε να φανταστείτε πώς φέρονται σε συναθλητές μου με μικρότερο αθλητικό αποτύπωμα» λέει η Ολυμπιονίκης.

Μετά τη συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση, η Ομοσπονδία, όπως αναφέρει η Σοφία, της έστειλε μια σειρά από επιστολές μέσα από τις οποίες προσπάθησε να την προσεγγίσει με μια διαφορετική διάθεση. «Ήταν μια σειρά από ανακόλουθες επιστολές, με μια δήθεν διάθεση συνεργασίας, που δεν με έκαναν να νιώσω ούτε ασφάλεια ούτε εμπιστοσύνη. Με έχουν κακοποιήσει λεκτικά πολλάκις, πλην της σωματικής μου κακοποίησης. Είμαι αποστασιοποιημένη, λοιπόν, από την Ομοσπονδία και από τις εκ των υστέρων προσπάθειες προσέγγισης, που θεωρώ πως είναι ένα θέατρο. Θα ήταν πιο έντιμο, κατά τη γνώμη μου, να ακούσω απλά μια «συγγνώμη». Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και εκτίθεσαι όταν τα αρνείσαι. Μου φάνηκε περιπαιχτικός ο τρόπος που με προσέγγισαν στη συνέχεια» αναφέρει η Σοφία Μπεκατώρου.

Η συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Κλείσιμο
Ύστερα από χρόνια σιωπής, η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε το θάρρος να μιλήσει για κάτι εξαιρετικά σοβαρό, μια τραυματική εμπειρία που συστράτευσε το σύνολο της κοινωνίας αλλά και θεσμικούς εκπροσώπους. Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντηση που είχε με τη Σοφία, «στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες, από οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή σεξουαλικής ή εξουσιαστικής κατάχρησης». Mπορεί η δική της υπόθεση να έχει παραγραφεί αλλά αυτό δεν μειώνει την αισιοδοξία της για τα επόμενα βήματα που όλα δείχνουν πως θα γίνουν.

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και η κυβέρνηση αγκάλιασαν την υπόθεση και έδειξαν συμπαράσταση. Είναι ένα δείγμα πως η κοινωνία μας θέλουμε να αλλάξει και πρέπει τώρα να βρούμε τους τρόπους. Η γνώμη μου είναι πως κάποια ζητήματα τέτοιας φύσης οφείλουν να αντιμετωπίζονται διακομματικά. Υπήρξα παρούσα σε συζήτηση πολιτικών από όλους τους κομματικούς χώρους και εισέπραξα πως στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από όσα τους χωρίζουν. Σε κάποιους τομείς όπως η εκπαίδευση και η δικαιοσύνη είναι σπουδαίο να λειτουργούμε ομαδικά. Ειδικά η εκπαίδευση είναι οι ρίζες που βάζουμε για την αυριανή γενιά» σημειώνει η Σοφία Μπεκατώρου.Ειδήσεις σήμερα:

Η κακοκαιρία έφυγε, τα προβλήματα μένουν - Τι άφησε πίσω της η «Μήδεια»

Δημήτρης Λιγνάδης: Προετοιμάζει την υπεράσπισή του αναμένοντας τις δικαστικές εξελίξεις

Lockdown: Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα σε «βαθύ κόκκινο» - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης