Ένωση Δικαστών: Να επανεξεταστεί το θέμα των «βοηθών»

Ένωση Δικαστών: Να επανεξεταστεί το θέμα των «βοηθών»

Τι προβλέπει συγκεκριμένα η διάταξη του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων

αρχειο_ληψης
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προβάλλει ενστάσεις για την διάταξη εκείνη του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων που προβλέπει την σύσταση δύο αυτοτελών κατηγοριών δικαστικών υπαλλήλων οι οποίοι θα είναι βοηθοί των δικαστών.

Όπως αναφέρει η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της, πληροφορήθηκε από το Τύπο ότι «στο νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων υπάρχει πρόβλεψη για δύο αυτοτελείς κατηγορίες δικαστικών υπαλλήλων – βοηθών των δικαστικών λειτουργών με καθήκοντα που ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες της Δικαιοσύνης».

Η πρώτη κατηγορία των δικαστικών υπαλλήλων είναι αυτοί που θα κάνουν τη συγκέντρωση νομολογίας και νομοθεσίας και η δεύτερη είναι αυτοί που θα κάνουν επαφές με άλλα δικαστήρια και θα ασκούν καθήκοντα επικοινωνίας με τον Τύπο.

Όμως, σημειώνει η ΕΔΕ αφενός «η συγκέντρωση της νομολογίας και της νομοθεσίας, που αφορά συγκεκριμένη υπόθεση, αποτελεί ένα από τα κύρια καθήκοντα των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και τις τράπεζες νομικών πληροφοριών, έχουν πλήρως εξοικειωθεί εδώ και δεκαετίες», αφετέρου «οι επαφές των δικαστηρίων με άλλα δικαστήρια γίνεται από τις αιρετές διοικήσεις τους και η επικοινωνία με τον Τύπο καλύπτεται από τις δικαστικές Ενώσεις».

Υπογραμμίζει, ακόμα η Ένωση, ότι είναι «αδιανόητο να καλούνται δικαστικοί υπάλληλοι να ερμηνεύουν δικαστικές αποφάσεις και να εκπροσωπούν δικαστικούς λειτουργούς» και μάλιστα «τη στιγμή που τα κενά στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων είναι τεράστια και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στα δικαστήρια της χώρας».

Κατά συνέπεια, καταλήγει η ΕΔΕ, είναι «τουλάχιστον άτοπο να προωθούνται τέτοιες διατάξεις και να προβλέπονται κατηγορίες υπαλλήλων που δεν θα έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο εργασίας» και για το λόγο αυτό ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το ζήτημα πριν την κατάθεση του Κώδικα στη Βουλή.

Ειδήσεις σήμερα

Lockdown: «Σταυρόλεξο» το άνοιγμα της αγοράς - Λιανεμπόριο και εκκλησίες ανησυχούν τους ειδικούς

Κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά όχι οικονομικά σημαντικές στο Προσχέδιο της Ε.Ε

Τραγωδία στην Αντίπαρο: Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι - Τρεις νεκροί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης