Κορωνοϊός - Κίνα: Το εμβόλιο CoronaVac «είναι ασφαλές και αποτελεσματικό»

Κορωνοϊός - Κίνα: Το εμβόλιο CoronaVac «είναι ασφαλές και αποτελεσματικό»

Το εμβόλιο έχει ήδη λάβει έγκριση από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και χορηγείται στον πληθυσμό της ασιατικής χώρας

emvolio-koronoios
Ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac κατά της νόσου COVID-19 σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

Το CoronaVac που (μαζί με το επίσης κινεζικό Ad5-nCOV) έχει ήδη λάβει έγκριση από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και χορηγείται στον πληθυσμό της ασιατικής χώρας, βασίζεται σε αδρανοποιημένο SARS-CoV-2.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό και αφορούν σε δεδομένα από πρώιμη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε υγιείς εθελοντές 18-59 ετών, το εμβόλιο προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων εντός 28 ημερών από την πρώτη έγχυση, ενώ το δοσολογικό σχήμα περιέχει και δεύτερη δόση με διαφορά 14 ημερών από την πρώτη.

Από τα προκαταρκτικά κλινικά δεδομένα προκύπτει και η βέλτιστη δοσολογία για την παραγωγή ανοσοαπόκρισης, που είναι στα 3 μg, λαμβανομένων των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Όλες αυτές οι παράμετροι βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση στην Φάση 3 των κλινικών δοκιμών που είναι σε εξέλιξη.

Ο μέσος τίτλος εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προκλήθηκε από το CoronaVac κυμάνθηκε από 23,8 έως 65,4, ο οποίος ήταν χαμηλότερος από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει από λοίμωξη COVID-19 (μέσο επίπεδο 163,7). Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το CoronaVac θα μπορούσε να παρέχει επαρκή προστασία έναντι της COVID-19 με βάση την εμπειρία τους με άλλα εμβόλια και δεδομένα από τις προκλινικές μελέτες τους σε πιθήκους ρέζους μακάκους.

Η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου γι' αυτό και η Φάση 3 των δοκιμών θα είναι καίριας σημασίας για να αποσαφηνιστεί αν η παραγόμενη ανοσοαπόκριση από το CoronaVac είναι επαρκής για την προστασία του οργανισμού από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Επίσης, ξεχωριστές μελέτες θα πρέπει να καθορίσουν τη διάρκεια της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παρόντα αποτελέσματα αφορούν σε υγιή άτομα 18-59 ετών, άρα δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του CoronaVac σε ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Σε ότι αφορά στις παρατηρούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στο κλινικό δείγμα, όλες ήταν ήπιες και παροδικές, με συχνότερα αναφερόμενο τον πόνο στο σημείο της έγχυσης. Καταγράφηκε μια μια σοβαρή περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης εντός 48 ωρών από την χορήγηση της πρώτης δόσης, αλλά ο εθελοντής τελικά ανάρρωσε εντός τριών ημερών και δεν εμφάνισε παρόμοιο επεισόδιο μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το CoronaVac είναι ικανό να παράγει άμεσα ανοσοαπόκριση, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την χορήγηση των δύο δόσεων με διαφορά 14 ημερών. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι κατάλληλο για επείγουσα χρήση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετέπειτα, όταν ο κίνδυνος της COVID-19 θα είναι μικρότερος, η χορήγηση των δύο δόσεων με έναν μήνα διαφορά, αντί των 14 ημερών, θα είναι καταλληλότερη για την πρόκληση ισχυρότερης ανοσοαπόκρισης και πιθανόν με μεγαλύτερη διάρκεια», σχολιάζει ο καθηγητής Γενγκζάι Ζου, κύριος συγγραφέας της μελέτης και μέλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Τζιανγκσου στην Ναντζινγκ της Κίνας.


Ειδήσεις σήμερα

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ εξηγεί για πρώτη φορά γιατί χάρισε από 1 εκατ. δολάρια σε 14 φίλους του και πώς το έκανε!

Πολιτικός στη Σρι Λάνκα δάγκωσε ωμό ψάρι on camera για να δείξει ότι είναι ασφαλές - Δείτε βίντεο

Κως: Συνελήφθη ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου για διακίνηση παράνομων μεταναστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης