Ανδρέας Χτενάς: Από το τριπλό φονικό της Θάσου το 2001... στη σύλληψη στη Βουλγαρία

Ανδρέας Χτενάς: Από το τριπλό φονικό της Θάσου το 2001... στη σύλληψη στη Βουλγαρία

Πώς έγινε το μακελειό στη Θάσο - Ποιο ήταν το κίνητρο - Η διαφυγή στην Τουρκία, η απόδραση και η σύλληψη

Ανδρέας Χτενάς: Από το τριπλό φονικό της Θάσου το 2001... στη σύλληψη στη Βουλγαρία
Σε φυλακές της Βουλγαρίας κρατείται ο 62χρονος Ανδρέας Χτενάς, που συνελήφθη από τις αρχές της γειτονικής χώρας στις 27 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Ράσλοκ, κάτω από απόλυτη μυστικότητα και με πληροφορίες που έδωσαν Έλληνες αστυνομικοί. Ο πρώην επιχειρηματίας κατεζητείτο με διεθνές ένταλμα σύλληψης, μετά την καταδίκη του σε τετράκις ισόβια για το «στοιχειωμένο» τριπλό φονικό της Θάσου το 2001 και άλλη μια ανθρωποκτονία το 2002!

Η διαδικασία έκδοσής του στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα. Σε βάρος του Καβαλιώτη άλλοτε ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις ελληνικές αρχές, καθώς είχε διαφύγει προς άγνωστη κατεύθυνση το καλοκαίρι του 2018. Μάλιστα, είχε ήδη ασκήσει αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης για την καταδίκη του για την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα τριπλή δολοφονία που αποκαλύφθηκε στις 18 Ιουνίου 2001.


«Με κατηγορούν για κάτι που έχω αθωωθεί», έλεγε ο Ανδρέας Χτενάς το  2014


Χτενάς :Με κατηγορούν για κάτι που έχω αθωωθεί


Ανδρέας Χτενάς: Από το τριπλό φονικό της Θάσου το 2001... στη σύλληψη στη Βουλγαρία


Έτσι έγινε το μακελειό στη Θάσο

Οι τρεις φίλοι θα περνούσαν το Σαββατοκύριακο στην εξοχική κατοικία του 48χρονου υπαλλήλου της Πολεοδομίας Καβάλας Γιάννη Κουλούση στην Καλλιράχη της Θάσου. Την παρέα συμπλήρωναν ο 55χρονος υπάλληλος της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Γιώργος Χαλκίδης και ο 49χρονος εργολάβος οικοδομών και στέλεχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Κυριάκος Αθανασάς.

Καθώς επί δυο ημέρες δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα, οι δικοί τους ανησύχησαν. Ειδοποίησαν την Αστυνομία και ο πρώτος αστυνομικός που έφτασε στη βίλα στις 2 τα ξημερώματα βρήκε έκπληκτος τον Κουλούση κα τον Χαλκίδη νεκρούς στη βεράντα με δύο σφαίρες στο κεφάλι, ενώ ο Αθανασάς κειτόταν στον ελαιώνα του εξοχικού όπου προσπάθησε να διαφύγει, επίσης με δύο σφαίρες στην πλάτη.

Όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής, για να πυροβολήσει τα τρία θύματα ο δολοφόνος χρησιμοποίησε δύο διαφορετικά όπλα των 9 χιλιοστών και μάλιστα τους είχε δώσει χαριστική βολή. Στον τόπο του τριπλού φονικού βρέθηκαν δέκα κάλυκες των εννέα χιλιοστών!
Κλείσιμο
Ανδρέας Χτενάς: Από το τριπλό φονικό της Θάσου το 2001... στη σύλληψη στη Βουλγαρία

Το προφανές κίνητρο

Και ενώ όλα έδειχναν ότι οι άτυχοι άνδρες είχαν πέσει θύματα μαφιόζικης εκτέλεσης που είχε σχέση με την πολεοδομία, το επόμενο διάστημα οι διαρροές από τις αρχές άρχισαν να εμπλέκουν κυκλώματα σωματεμπορίας, παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών γυναικών που εργάζονταν στα κλαμπ της βόρειας Ελλάδας, ακόμη και διακίνηση ναρκωτικών. Επί χρόνια, ο φάκελος έμπαινε στο αρχείο και ανασυρόταν κάθε φορά που προέκυπταν δήθεν νέα στοιχεία και μαρτυρίες, που όμως αργότερα αναιρέθηκαν!

Ωστόσο, εξ αρχής οι αστυνομικοί είχαν «φωτογραφίσει» ως βασικό ύποπτο τον ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων, Ανδρέα Χτενά που είχε προφανές κίνητρο, αν και δεν είχαν βρει επαρκή στοιχεία για να τον «δέσουν». Το κίνητρο ήταν η κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου ιδιοκτησίας της συζύγου του σε οικόπεδο που ανήκε στο δημόσιο στην περιοχή του Αγίου Σίλα Καβάλας.

Η απόφαση για την κατεδάφιση ελήφθη από τον Κουλούση, ο οποίος μάλιστα παρέστη σε αυτήν φανερά φοβισμένος και κρύβοντας το πρόσωπό του! Ήταν Μάιος του 2001, κάπου ένα μήνα πριν από την τριπλή δολοφονία. Στο οικόπεδο εκείνο, χτίστηκε αργότερα το νοσοκομείο Καβάλας. Τα δικαστικά έγγραφα ανέφεραν χαρακτηριστικά, επικαλούμενα μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που «έδειχναν» τον Χτενά ως δράστη του τριπλού εγκλήματος:

«Σε διάστημα μίας εβδομάδας από την κατεδάφιση έντονη είναι η αντίδραση του Ανδρέα Χτενά, ο οποίος απειλεί ότι θα θάψει σε φέρετρα που είχε τοποθετήσει εντός του παραπάνω οικοπέδου (τρία σε αριθμό) όποιον του κατεδάφιζε το σπίτι»!
Ανδρέας Χτενάς: Από το τριπλό φονικό της Θάσου το 2001... στη σύλληψη στη Βουλγαρία

Η δολοφονία Σιδηρόπουλου και το τροχαίο της φίλης του

Ο Χτενάς συνδέθηκε και με την δολοφονία του επιχειρηματία της νύχτας Γιώργου Σιδηρόπουλου που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της 27ης Ιουλίου 2002 στην πιλοτή μιας οικοδομής στην Καβάλα, δεμένος πισθάγκωνα και έχοντας δεχθεί πέντε σφαίρες! Τον είχαν χτυπήσει άγρια, τον είχαν δέσει χειροπόδαρα και τον είχαν βάλει μέσα στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, με σκοπό να τον «φουντάρουν» στην θαλάσσια περιοχή της Καλαμίτσας.

Ο Σιδηρόπουλος είχε καταφέρει να λυθεί και να ανοίξει το πορτ μπαγκάζ προσπαθώντας να διαφύγει. Ωστόσο, ο δράστης τον καταδίωξε και τον εκτέλεσε με εν ψυχρώ. Το όπλο με το οποίο πυροβολήθηκε, ήταν αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στο τριπλό φονικό της Θάσου!

Βασικός ύποπτος και για αυτή τη δολοφονία θεωρήθηκε ο Χτενάς, που ήταν «συνέταιρος» τότε του Σιδηρόπουλου, αλλά είχαν οικονομικές διαφορές από την διαχείριση νυχτερινών κέντρων. Μάλιστα, την προηγούμενη ημέρα είχαν τσακωθεί και είχαν δώσει ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους, μετά από αλλεπάλληλες κλήσεις του επιχειρηματία ο οποίος επικοινωνούσε μαζί του με έξι κινητά σε ονόματα τρίτων προσώπων!

Οκτώ ημέρες αργότερα, είχε βρεθεί νεκρή η σύντροφος του Σιδηρόπουλου που είχε πέσει θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη σε μια παραλία της Καβάλας! Ο υπαίτιος οδηγός δεν εντοπίστηκε ποτέ, ούτε η ταυτότητα της γυναίκας εξακριβώθηκε, καθώς ήταν πιθανότατα αλλοδαπή! Έτσι, παρέμεινε μυστήριο αν επρόκειτο για δυστύχημα ή εγκληματική ενέργεια…

Το όπλο «φάντασμα»

Η βαλλιστική εξέταση στις βολίδες και τους κάλυκες του πιστολιού της δολοφονίας του Σιδηρόπουλου από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., είχε δείξει τότε ότι χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο των 9 χιλιοστών που είχε χρησιμοποιηθεί και στην τριπλή δολοφονία της Θάσου!

Στο σπίτι του είχε βρεθεί τότε και μια άδεια πιστολιού Heckler & Koch 9 χιλιοστών, που ενδεχομένως ήταν το όπλο της δολοφονίας. Όπως αποδείχθηκε, ανήκε σε έναν αστυνομικό της ΕΚΑΜ που υπηρετούσε στην Αθήνα και το είχε στείλει με δέμα στον Χτενά για επισκευή, καθώς ο επιχειρηματίας είχε και γνώσεις οπλουργού. Όμως, το συγκεκριμένο πιστόλι δεν βρέθηκε ποτέ!

Διπλή ληστεία, διαφυγή στην Τουρκία και απόδραση

Ο Ανδρέας Χτενάς είχε αρνηθεί από την πρώτη στιγμή κάθε σχέση με την υπόθεση της Θάσου και τη δολοφονία του Σιδηρόπουλου, προβάλλοντας μια σειρά από άλλοθι και μαρτυρικές καταθέσεις. Ωστόσο, στις 31 Οκτωβρίου 2002, κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ληστείας 5.000 ευρώ και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Όλα έδειχναν ότι ο Χτενάς συμμετείχε στην διπλή ένοπλη ληστεία σε τράπεζες της Ελευθερούπολης Καβάλας, που διέπραξαν τέσσερις Αλβανοί οι οποίοι πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ εναντίον πέντε αστυνομικών κατά τη διάρκεια συμπλοκής. Και αυτοί κατηγορήθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο επιχειρηματίας κατάφερε να διαφύγει στην Τουρκία, αν και είχε τραυματιστεί στο πόδι την ανταλλαγή πυροβολισμών και κατέφυγε στο νοσοκομείο της Αδριανούπολης, όπου νοσηλεύτηκε. Εκεί τον συνέλαβαν οι Τούρκοι αστυνομικοί και λίγες ημέρες μετά εκδόθηκε κουτσαίνοντας στην Ελλάδα.

Όμως, στις 10 Δεκεμβρίου 2003 δραπέτευσε από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Καβάλας, πηδώντας από το παράθυρο της τουαλέτας, κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες! Τότε, είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα δυο αστυνομικοί, αλλά η ένορκη διοικητική εξέταση δεν ανέδειξε ευθύνες τους.

Οκτώ ημέρες αργότερα, ο Χτενάς εντοπίστηκε τυχαία να πίνει τον… καφέ του σε μια καφετέρια στην πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συνελήφθη χωρίς να προβάλλει αντίσταση, από δυο αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας που βρίσκονταν στο ίδιο μαγαζί και τον αναγνώρισαν!

Με απόφαση του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ο Ανδρέας Χτενάς καταδικάστηκε σε ένα φυλάκιση ενός έτους χωρίς αναστολή για την απόδραση από τα κρατητήρια, ενώ στην ίδια ποινή καταδικάστηκε και η 25χρονη φίλη του η οποία τον συνόδευε στην καφετέρια και κατηγορήθηκε για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα που πιστοποιούσαν ότι τον φιλοξενούσε.

Στα μαλακά για τη ληστεία, αθώος για τις δολοφονίες

Τον Απρίλιο του 2004, ο 48χρονος –τότε- Ανδρέας Χτενάς δικάστηκε για τις ληστείες της Ελευθερούπολης. Στο εδώλιο είχαν καθίσει, ακόμη, η 43χρονη σύζυγός του Άρια και ο 27χρονος γιος τους Δημήτρης, καθώς και οι τέσσερις Αλβανοί, Αλμπέρ Μπλέτα, Χάρλι Μπρέκοφ, Τζουλιάνι Σκέμπι και ο εξάδελφός του Μιγκέρ Σκέμπι.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ληστεία από κοινού, διακεκριμένη οπλοκατοχή, ηθική αυτουργία σε ληστεία από κοινού και άμεση συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά περίπτωση. Και οι επτά αρνήθηκαν κάθε σχέση και ο Χτενάς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών, αλλά λίγο αργότερα αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2014, ο Χτενάς συνελήφθη για τις τέσσερις δολοφονίες στη Θάσο και την Καβάλα. Όμως, περισσότεροι από 80 μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Δράμας, ανέτρεψαν τις καταθέσεις τους, εξοργίζοντας την πρόεδρο της έδρας που είπε χαρακτηριστικά σε έναν από αυτούς:

«Δεν είστε ο μόνος που δεν θυμάται. Έχετε μια αμνησία όλοι στη Θάσο, ίσως είναι το νερό»!

Ο Χτενάς παρουσίασε άλλοθι και μαρτυρίες που τον τοποθετούσαν σε διαφορετικό τόπο και χρόνο από αυτόν της τέλεσης των εγκλημάτων, ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί έχουν εμπάθεια προς το πρόσωπο του και υποστήριξε ότι απαιτούσαν εκβιαστικά να ομολογήσει και άλλες σοβαρές υποθέσεις. Τελικά, αθωώθηκε με πλειοψηφία 6-1!

«Υπάρχουν ενδείξεις, αλλά δεν είναι επαρκείς για την ενοχή του» είπε η πρόεδρος.

Καταδίκη λόγω μιας… χτένας!

Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, ο αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης Γιώργος Καντζίδης άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης. Στο σκεπτικό του, έκανε λόγο για κακή εκτίμηση των στοιχείων της δικογραφίας από την πλειοψηφία του δικαστηρίου και συνέστησε ότι οι ενδείξεις μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν ενοχή του κατηγορούμενου, προτείνοντας να επανεκτιμηθούν τα στοιχεία από ανώτερο δικαστήριο.

Έτσι, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Καβάλας άνοιξε ξανά την υπόθεση. Περισσότερες από 20 καταθέσεις μαρτύρων αξιολογήθηκαν εκ νέου, με σημαντικότερη αυτή ενός γείτονα του Κουλούση, ο οποίος ανέφερε ότι την ημέρα του φονικού είδε έναν ψηλό άνδρα να πηδάει από το μπαλκόνι του εξοχικού του θύματος στην Καλλιράχη της Θάσου. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των δικαστών έπαιξε και η κατάθεση της χήρας του Κουλούση, η οποία υποστήριζε ότι τρία διαφορετικά πρόσωπα της εκμυστηρεύτηκαν ότι τον σύζυγό της δολοφόνησε ο Χτενάς.

Όμως, καταλυτικό ενοχοποιητικό στοιχείο για τον επιχειρηματία ήταν μια… χτένα, η οποία βρέθηκε πάνω στο φέρετρο του δολοφονηθέντα Γιάννη Κουλούση! Στο βούλευμά τους, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καβάλας θεώρησαν ότι τοποθετήθηκε συμβολικά υποδεικνύοντας τον δολοφόνο. Εκείνος που την άφησε, είχε καταθέσει στη δίκη ότι «ήταν αυθόρμητη αντίδραση», αλλά οι δικαστές δεν το δέχθηκαν καθώς ο Ιωάννης Κουλούσης είχε ελάχιστα μαλλιά.

«Το γεγονός αυτό έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, καθότι η τοποθέτηση του αντικειμένου (χτένας) συνδέεται με το όνομα του κατηγορούμενου», ανέφεραν στο βούλευμα με αριθμό 16/2014- με το οποίο παρέπεμψαν σε νέα δίκη τον Χτενά για το τριπλό έγκλημα.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, μετά από πολυετείς αναβολές, αθωώσεις και επανεκδικάσεις, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή έκρινε ένοχο τον επιχειρηματία για την φρικιαστική τριπλή δολοφονία και τον καταδίκασε ομόφωνα σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη! Όμως, ο Χτενάς για μια ακόμη φορά κατάφερε να γίνει… καπνός και να διαφεύγει, ώσπου συνελήφθη από τις βουλγαρικές αρχές.


Ειδήσεις σήμερα: 

Γιατί η επένδυση της Microsoft μπορεί να κάνει τη διαφορά

Βρετανικά Μέσα: Υποψήφιες να μπουν σε λίστα «καραντίνας» Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία

Προϋπολογισμός 2021: Πάνω από 6,5 δισ. κόστισαν φέτος τα μέτρα στήριξης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης