LIVE

Κορωνοϊός

Γιατί η επένδυση της Microsoft μπορεί να κάνει τη διαφορά

5160440

Τα οφέλη στο ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία πέραν της κατασκευής των υποδομών και της απασχόλησης - Πώς πείσθηκε ο τεχνολογικός κολοσσός να κατασκευάσει τα data centers στην Αθήνα καθιστώντας την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών cloud computing

Προστιθέμενη αξία που σε βάθος χρόνου μπορεί να φθάσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ αλλά και μία ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια της χώρας για την ψηφιακή μετάβαση φέρνει η επένδυση που ανακοίνωσε χθες η Microsoft σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία επένδυση που αφορά τη δημιουργία ενός συμπλέγματος από τρεις μονάδες αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην περιφέρεια Αττικής, με τις τοποθεσίες των ακινήτων να παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Τα Data Centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud. Πρόκειται για ένα έργο που για τις υποδομές του, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εκτιμάται ότι θα χρειασθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ συν 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ίδιος ο πρόεδρος της αμερικάνικης εταιρείας κ. Brad Smith μίλησε στη χθεσινή εκδήλωση για επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων αποφεύγοντας να αναφέρει ακριβή νούμερα.

microsoft-mitsotakis534
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, η επένδυση αυτή καθιστά την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο όσον αφορά τις υποδομές cloud. «Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα απέκτησε και το cloud της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι μόλις η 8η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Microsoft έχει δημιουργήσει ή πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ένα data center region, όπως αποκαλεί τα συμπλέγματα κέντρων δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών μέσω του αποκαλούμενου cloud computing, το οποίο και αποτελεί την κυρίαρχη τάση όσον αφορά στις πληροφοριακές υποδομές τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Microsoft λειτουργεί σήμερα Data Centers στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία και έχει υπό κατασκευή σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό που θα κατασκευαστεί στην Αττική δεν αφορά μόνο τους εν Ελλάδι πελάτες του αμερικανικού κολοσσού αλλά και αυτούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Οφέλη
Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των Data Centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισ. ευρώ και το ίδιο ποσό αναφέρεται αντίστοιχα ως εκτίμηση και για την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου η διακηρυγμένη αυτή επένδυση δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τη χώρα μας. Κι αυτό διότι η επένδυση αυτή, όχι μόνον είναι η μεγαλύτερη από αμερικανικής πλευράς, αλλά αναμένεται να αποτελέσει «κράχτη» και για άλλες επενδύσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και όχι απαραίτητα αμερικανικών εταιρειών. Η κυβέρνηση μάλιστα προσδοκά επενδύσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από άλλες τεχνολογικά προηγμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Κίνα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια η αμερικανική εταιρεία μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ήδη το cloudτης Microsoft για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους, βελτιστοποίηση των διαδικασιών τους και αύξηση της ικανοποίησης των πελατών μέσα από ενισχυμένη συνεργασία και υπηρεσίες ανάπτυξης cloud. Οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο Data Center.

Πάντως, δεν υπήρξε κάποια αναφορά στο πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή των data centers ούτε ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχοληθεί.

Ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith επεσήμανε ότι η δημιουργία του data center θα βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όσον αφορά στην αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης στα δεδομένα και στις εφαρμογής, το χαμηλότερο κόστος αλλά και την ασφάλεια. Τόνισε δε ότι τα δεδομένα θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και θα διέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Το βίντεο της παρουσίασης
GR for GRowthΣτρατηγική συμφωνία
Η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η κατάρτιση και πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει συνολικά 100 χιλιάδες άτομα

Ακόμη, υπό εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.

Πώς πείσθηκε η Microsoft
microsoft
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft για τη συγκεκριμένη επένδυση κράτησαν εννέα μήνες. Οι πρώτες επαφές, ως γνωστόν έγιναν στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Microsoft, Brad Smith.

Ωστόσο χρειάστηκαν πολλές διαπραγματεύσεις προτού φτάσουμε στις χθεσινές ανακοινώσεις. Κατ’ αρχάς έπρεπε να πεισθεί η Microsoft να αλλάξει το σχεδιασμό δημιουργίας των data centers στη χώρα μας.
Όπως «ομολόγησε» χθες ο πρόεδρος της Microsoft, ο τεχνολογικός κολοσσός δεν είχε συμπεριλάβει στον αρχικό σχεδιασμό του την Ελλάδα για τη κατασκευή και λειτουργία Data Centers. Μάλιστα εκτιμάται ότι το αρχικό σχέδιο ήταν η επένδυση να γίνει σε κάποια άλλη βαλκανική χώρα μέλος της ΕΕ.

Στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της Microsoft, κάτι παραπάνω σε επενδύσεις, προτείνοντας συγκεκριμένα την κατασκευή Data Centers. «Και ήταν πειστικός», σημείωσε ο κ. Smith, ο οποίος στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και η επένδυση δρομολογήθηκε.

Βέβαια για να εγκαταστήσει στην Ελλάδα μια τέτοια υποδομή η Microsoft χρειαζόταν διασφαλίσεις. Το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, γρήγορη – απρόσκοπτη αδειοδότηση και υποδομές, μεταξύ άλλων, στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια. Επίσης, είναι προφανές ότι η επένδυση αυτή δεν θα ερχόταν ποτέ στην χώρα αν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ενδεικτικό επίσης της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισε το θέμα η κυβέρνηση είναι ότι έχουν δρομολογηθεί με τρόπο fast track κάθε αδειοδοτική διαδικασία αλλά και η διασύνδεση των ακινήτων που έχουν ήδη βρεθεί για να φιλοξενήσουν την επένδυση.

Επίσης η επιλογή της Ελλάδας από τη Microsoft εκτιμάται πως συνδέεται και με την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι το cloud θα είναι η προτιμητέα υποδομή για να «τρέχουν» οι εφαρμογές των φορέων του ευρύτερου Δημοσίου και να αποθηκεύονται τα δεδομένα τους (cloud first policy).

Πέραν όμως του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πλέον ετοιμάζεται για την μεγάλη αλλαγή το cloud κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Microsoft, η Amazon Web Services (AWS), έχει επενδύσει ήδη στη δημιουργία εξειδικευμένου κόμβου (Amazon CloudFront Edge) στην Αθήνα και ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα.

Οι συντελεστές
Σε κάθε περίπτωση για να επιτευχθεί αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα συντέλεσαν πολλοί. Από το Μαξίμου κεντρικό συντονιστικό ρόλο είχε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Αλέξης Πατέλης, ο οποίος ήταν και στην αρχική συνάντηση στο Νταβός αλλά και σε όλες τις επόμενες. Καίριος ήταν ακόμη ο ρόλος του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη στις εμπιστευτικές επαφές. Από την πλευρά της Microsoft, κλειδί στην υποστήριξη της χώρας μας στον πολυεθνικό κολοσσό είχε ο CEO της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η ομάδα πέριξ του, που στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια να έρθει η επένδυση στην Ελλάδα. Ενώ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέλαβαν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Microsoft ώστε να πειστούν και για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Η επένδυση που προηγήθηκε
Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο η Microsoft είχε προβεί και στην εξαγορά της Softomotive, μίας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας, με σημαντική παρουσία στην Αθήνα. Το τίμημα δεν είχε ανακοινωθεί με τις πληροφορίες, όμως, να κάνουν λόγο για 150 εκατ. δολάρια. Η Softomotive διατηρεί στην Αθήνα ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τον τομέα του robotics process automation (RPA) με 100 εργαζόμενους περίπου, το οποίο η Microsoft είχε δηλώσει ότι θα αναπτύξει ώστε να το καταστήσει κέντρο ανάπτυξης RPA.

Οι ομιλίες στην παρουσίαση
Παρουσίαση της νέας επένδυσης της Microsoft | Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη - Brad SmithΕιδήσεις σήμερα: 

Βρετανικά Μέσα: Υποψήφιες να μπουν σε λίστα «καραντίνας» Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία

Συγκλονίζει ο 25χρονος που διασωληνώθηκε με κορωνοϊό: Δεν είχα υποκείμενο νόσημα, το σώμα μου έχει πάθει ζημιά

Επιδημιολόγος Cambridge: Τι να περιμένουμε από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Είναι βέβαιο..

ότι στη Microsoft όχι απλά θα σκυλο-μετανοιώσουν για την απόφαση που πήραν να επενδύσουν σε μια τέτοια χώρα, αλλά θα βλαστημίσουν και το γάλα της μάνας τους.

fsdf

όλα αυτά θα δημιουργήσουν ελάχιστες θέσεις εργασίας. Θα γεμίσουν με κολοπρογράμματα της microsoft σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αντί να χρησιμοποιηθούν Open source λύσεις με μισά και λιγότερα χρήματα. Όσοι εργάζονται στον χώρο γνωρίζουν το μαγικό cloud και ξέρουν ότι δεν είναι τίποτε άλλος εκτός από έναν απομακρυσμένο υπολογιστή...και οι υπολογιστές δεν χρειάζονται παρά 3-4 άτομα για τις βάρδιες εργασίας και τα ρεπό! Εδώ βέβαια στην ουγκάντα που ζούμε και με 3 θα τα βολεύανε! Άρα ας αφήσουν το μεγάλη επένδυση και μπαρμπούτσαλα. τα δις θα πάνε σε CEO και τσεπούλες. Φιλάκια

Δεν ξέρείς που πάνε τα τέσσερα

όχι τι είναι το cloud.

John

Μια επένδυση μαμούθ αν θα γίνει γιατί να σας, θυμησω η πρώτη φορά ήταν επίΣαμαρα και όταν ήρθαν οι σύριζανελ την έδιωξαν και πήγε Ρουμανία.. Τώρα τη να πουμε βλέπετε τη γράφουν οι αριστεροί ρε παιδιά γιατί είσαστε τόσο μα τόσο ραντισμενοι....και βλακες...

Κλάμα..

με τις αντιδράσεις αριστερών και ακροδεξιών για την μεγάλη επένδυση και προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού. Βέβαια, αν ήμουν επικεφαλής της Microsoft δεν θα επέλεγα να επενδύσω σε μια χώρα κρετίνων.

Αχαχαχααχ

Την πια??? Ακόμα και οι δεξιοί τον θεωρούν αποτυχημένο τον Κουλη. Ξυπνά η επένδυση αυτή θα ωφελήσει τους κολλητούς που θα φάνε για την κατασκευή, είναι τόσο αυτοματοποιημένες αυτές οι εγκαταστάσεις που ελάχιστες μονιμες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.

Κούληηηηη

Το ελληνικό δημόσιο ακόμη με χαρτιά και φακέλους δουλεύει.

Γιατί έλαβε γην και ύδωρ....

χώρια που θα ελέγχει όποιο αξιόλογο startup εμφανίζεται εδώ που δεν παράγεται τίποτα εκτός από ελιές θρούμπες και καταδικασμένα μυαλά.

Δύο πράγματα κρατάω από το άρθρο σας

Δεν είναι ακόμα ορατός ούτε ο αριθμός των ευρώ που θα επενδυθούν, και επίσης ο αριθμός των εργαζομένων. Αυτά τα δύο πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε πολλά. Ο Αμερικανός σου λέει θα κάνω αυτο. Πόσα χρήματα περίπου θα δαπανήσει (έλα μην μου πεις ότι δεν έχει μπάτζετ) και πόσες νέες θέσεις θα δημιουργηθούν δεν αναφέρονται πουθενά από την πλευρά του παρά μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης. Επίσης ξεχάσαμε το χρονοδιάγραμμα παιδιά. Μέχρι και στο Ελληνικό υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Microsoft invests $1.5bn in Italian cloud region

Αυτό ειναι το ποσο που ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στην ιταλια τον περασμένο μαιο, όπως και σε παρόμοιες επενδύσεις που ανακοίνωσε φετος για Ισπανια και πολώνια ($1bn), και μιλάμε πάντα για βάθος πενταετίας, όσο για το προσωπικό απο οτι εχει διαρεύσει συνολικά δεν μιλάμε για παραπάνω από 200 - 300 ατομα και μόνο 100 από αυτούς θα είναι μηχανικοί λογισμικού.

Νεόφυτος από το Πασαλιμάνι

Άξιος πρωθυπουργός που μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη για το καλό της χώρας

12

Φορα τη μασκα σου καλυτερα και μη μιλας νεοφιλελευθερε τενεκε

foinix

Δεν αναφέρεται πουθενά ΠΟΣΕΣ θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η επένδυση (οι επαγγελματίες του χώρου μιλούν για περίπου 100), το ακριβές ύψος της επένδυσης επίσης δεν αναφέρεται (δεκάδων εκατοντάδων εκκατομυρίων..) λέει το ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ της θα είναι ενός δίς ευρώ, η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για την αγορά των τριών ακινήτων και τα κατασκευαστικά, οι πραγματικοί χειριστές (admin) θα είναι από το εξωτερικό οι θέσεις λίγες και η πραγματική επένδυση πολύ μικρότερη από όσο την παρουσιάζουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης