Προϋπολογισμός 2021: Πάνω από 6,5 δισ. κόστισαν φέτος τα μέτρα στήριξης

Προϋπολογισμός 2021: Πάνω από 6,5 δισ. κόστισαν φέτος τα μέτρα στήριξης

Ποια μέτρα συνεχίζουν να είναι σε ισχύ

προυπολογισμος
Περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ κόστισαν τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2021.

Τα μέτρα που συνεχίζουν να εφαρμόζονται είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων σε προσωρινή αναστολή, η αποζημίωση 600 ευρώ σε επιστήμονες, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, η κάλυψη μέρους του δώρου Πάσχα και του Δώρου Χριστουγέννων, η άδεια ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα βραχυχρόνιας απασχόλησης «Συν – Εργασία» κ.α.

Όσον αφορά στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, το δημοσιονομικό αποτέλεσμά τους προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2021 σε πλεόνασμα ένα δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση, σε σχέση με την εκτίμηση έτους 2020 κατά ένα δισ. ευρώ.

Εκτιμάται πως οι ασφαλιστικές εισφορές θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση κατά 1,28 δισ. ευρώ, ενόψει της αναμενόμενης επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και της ενίσχυσης της απασχόλησης.

Στο προσχέδιο του προυπολογισμού αναφέρεται πως η συνολική δαπάνη των ήδη προσδιορισμένων μέτρων Covid-19, ανέρχεται το 2021 σε 1,606 δισ. ευρώ, έναντι 6,528 δισ. ευρώ για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό και συνυπολογίζοντας τα 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών των συνταξιούχων που θα καταβληθούν το 2020, οι δαπάνες για τις μεταβιβάσεις σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν το 2021 στα 30 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,5 δισ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το 2020.

Τα νέα μέτρα κατά του Covid-19, τα οποία θα έχουν τη σημαντικότερη επίπτωση το 2021 στις μεταβιβάσεις είναι:

• η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

• το κόστος επιδότησης πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό (πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ) και

• η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και η επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανικά Μέσα: Υποψήφιες να μπουν σε λίστα «καραντίνας» Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία

Συγκλονίζει ο 25χρονος που διασωληνώθηκε με κορωνοϊό: Δεν είχα υποκείμενο νόσημα, το σώμα μου έχει πάθει ζημιά

Επιδημιολόγος Cambridge: Τι να περιμένουμε από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης