Το «Φωτόδεντρο» και η νέα κανονικότητα στα σχολεία

Το «Φωτόδεντρο» και η νέα κανονικότητα στα σχολεία

Η e-πλατφόρμα για διάβασμα στο σπίτι, που υποκαθιστά τη φυσική παρουσία στο σχολείο, στις περιπτώσεις που οι μαθητές πρέπει να απουσιάσουν

sxoleia_ar
Αν και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά, το μόνο βέβαιο είναι οτι οι μαθητές επέστρεψαν, χωρίς ιδιάιτερα προβλήματα στην νέα κανονικότητα, όπως άλλωστε ανέμεναν οι ειδικοί, που έλεγαν οτι τα σχολεία δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα.Τα παιδιά προσαρμόστηκαν με τις οδηγίες για χρήση μάσκας, αντισηψία, αποστάσεις και διαφορετικά διαλείμματα, παρά τις αντιδράσεις μερίδας γονέων που επιχείρησαν να δημιουργήσουν προβλήματα φθάνοντας ακόμα και να αντιδικήσουν με καθηγητές.

Ποικίλα σχόλια προκάλεσαν κάποιες μάσκες λόγω της αστοχίας στις προδιαγραφές με αποτέλεσμα πολλές μάσκες να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από το κανονικό και για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ αποφάσισε την αναστολή παραγωγής των μασκών.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη σε κλείσιμο τμημάτων ή σχολικών μονάδων , σε περίπτωση κρουσμάτων είπε στο «Πρώτο Θέμα» οτι «θα είναι και αυτό μέρος της νέας πραγματικότητας». Σε κάθε περίπτωση, επόμενο «στοίχημα» για το υπουργείο είναι η κάλυψη των κενών με αναπληρωτές καθώς ειδικά στα δημοτικά που δεν υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί στην τάξη , αν δεν υπάρχει δάσκαλος το τμήμα θα είναι δύσκολο να ενωθεί με κάποιο άλλο. Το υπουργείο απαντά στη ΔΟΕ που μιλά για χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, οτι εφέτος οι προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν πολύ νωρίτερα.

Απευθείας μετάδοση των μαθημάτων αλλά και διαδικτυακά τμήματα προβλέπει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία θα οργανωθεί κατά τη φετινή σχολική χρονιά λόγω κορωνοϊού και είναι το επόμενο «βήμα» του υπουργείου Παιδείας για τη νέα κανονικότητα στα σχολεία . Τα μαθήματα θα είναι «καθρέφτης» της διδασκαλίας στο σχολείο, αφού θα έχουν διάρκεια 30 με 45 λεπτά, ενώ οι τάξεις θα αποτελούνται από 25 με 27 παιδιά.

Κλείσιμο
Μία εβδομάδα μετά τον αγιασμό και σχολεία είναι κλειστά λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοιού , ενώ στη διακριτική ευχέρεια των διευθυντών θα είναι το «λουκέτο» στα σχολεία σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα κορωνοϊού. Ειδικότερα με διάταξη που ψηφίστηκε, δίνεται η δυνατότητα στους Διευθυντές Εκπαίδευσης να αποφασίζουν σε συνδυασμό με τις πιέσεις των γονέων και της τοπικής κοινωνίας,να οδηγούν σε δεκαήμερο λουκέτο σε ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα. Για τη διαμόρφωση της υπάρχουσας λίστα με τα κλειστά σχολεία, κρίθηκε από τον ΕΟΔΥ οτι υπήρχε κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.
Στο υπουργείο Παιδείας , μετά το πρώτο κουδούνι, λένε ότι «κάθε περίπτωση θα αξιολογείται χωριστά» και «βήμα βήμα», γι' αυτό και υπάρχει περίπτωση να κλείσουν ολόκληρα τα σχολεία για ένα και μόνο κρούσμα και όχι μεμονωμένα τμήματα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί οτι είναι προτιμότερο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα , «παρά μετά να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις». Με αυστηρά μέτρα και συνεχείς ελέγχους, οι αρμόδιοι στο υπουργείο λένε ότι είναι προτιμότερο οι μαθητές να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι το σχολείο, παρά να συγχρωτίζονται σε πλατείες και καφετέριες

Τι θα γίνει από εδώ και εμπρός

Το επόμενο βήμα «δείχνει» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αφορά στους μαθητές τμημάτων ή σχολείων που τελούν σε αναστολή λειτουργίας και σε όσους ανήκουν στις ευπαθής ομάδες και σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή μένουν με άτομο που νοσεί από κορωνοιό. Η κυρία Κεραμέως λέει ότι «η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ότι είναι πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού - μαθητή και αναγκαίο εν μέσω υγειονομικής κρίσης, καθώς η χρήση ηπιότερων μέσων, όπως όπως η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που εστάλησαν στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας, οι γονείς μπορούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά ότι τα παιδιά τους εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο σχολείο.

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα παρέχεται σε δύο περιπτώσεις: Η πρώτη αφορά τους μαθητές τμημάτων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων που τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας, λόγω κορωνοϊού. Η δεύτερη αφορά τους μαθητές οι οποίοι, παρά το γεγονός οτι το τμήμα τους λειτουργεί, ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, ή νοσούν ή έχουν υποβληθεί σε εξέταση για κορωνοϊό.Για τους μεν μαθητές της πρώτης περίπτωσης, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές θα συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στη δεύτερη περίπτωση, οι μαθητές θα παρακολουθούν το μάθημα από το σπίτι ταυτόχρονα με τους συμμαθητές τους στην τάξη.

Ωστόσο, όπως λέει το υπουργείο, «ειδικά για τους μαθητές που θα απουσιάσουν καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων και εφόσον η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας καθίσταται δυσχερής, κατόπιν αιτιολογημένης αποφάσεως του διευθυντή της σχολικής μονάδας, παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού τμημάτων, στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως (“διαδικτυακά τμήματα”)».

Σύμφωνα με την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής η διάρκεια των εξ αποστάσεως μαθημάτων συνιστάται να είναι από 30 έως 45 λεπτά, ενώ ο αριθμός μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό του φυσικού τμήματος τμήματος.Μέσω της αναβαθμισμένης αναζήτησης ,είτε μέσω μιας λέξης-«κλειδί», είτε με τη χρήση φίλτρων που αφορούν την εκπαιδευτική βαθμίδα, την τάξη, τον τύπο βιβλίου, τη θεματολογία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στα διαδραστικά βιβλία, μέσω της πλατφόρμας e-books που παρέχει το «Φωτόδεντρο Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία». Το «Φωτόδεντρο», αποτελεί μια σύγχρονη online βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει όλα τα σχολικά βιβλία για δημοτικό, γυμνάσιο, γενικό και επαγγελματικό λύκειο σε ψηφιακή μορφή, καθώς και πειράματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ανυποχώρητος παραμένει στην Αττική - «Πρεμιέρα» για το αυτόφωρο των αρνητών μάσκας

Θεσσαλονίκη: Γάλλος μοναχός κακοποίησε σεξουαλικά επτά παιδιά - Του τα είχε εμπιστευτεί ο ΟΗΕ να τα προστατεύει

Κορωνοϊός: Ακτινογραφία-σοκ με τη ραγδαία επιδείνωση στους πνεύμονες 38χρονου ασθενή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης