Μέτρα για τον κορωνοϊό: Σύσκεψη στο Μαξίμου - Ποια είναι τα πιθανά μέτρα για την Αττική

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Σύσκεψη στο Μαξίμου - Ποια είναι τα πιθανά μέτρα για την Αττική

Στο «τραπέζι» νέα μέτρα για συναυλίες, μπαρ, λαϊκές αγορές, γάμους, βαφτίσεις - Να έχουν ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ζήτησαν τα μέλη της επιτροπης του υπ. Υγείας -  Γώγος στον ΘΕΜΑ 104,6: Δεν έχουμε μπει ακόμα στο μάσκα παντού για όλους»

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Σύσκεψη στο Μαξίμου - Ποια είναι τα πιθανά μέτρα για την Αττική
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται αυτή την ώρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική, με την κυβέρνηση να εξετάζει το πακέτο μέτρων που πρότεινε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. 

Η μεγάλη κυκλοφορία του επικίνδυνου ιού στο λεκανοπέδιο, η διασπορά των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, ο ταχύς ρυθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων τις προηγούμενες ημέρες δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώριο στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Η μελανή επιδημιολογική εικόνα της Αττικής ενεργοποιεί νέο πλέγμα μέτρων, εκτός από αυτά που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο μήνα, οπότε η Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίστηκε επιβαρυμένη περιοχή.

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έπειτα από μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εξετάσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τυχόν νέα μέτρα με βάση τη «διάγνωση», απέστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου την εισήγησή τους.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Αττική κρίθηκε σοβαρή και έγιναν εισηγήσεις για μέτρα στο πεδίο της ψυχαγωγίας και της εστίασης, στις λαϊκές αγορές, στο ωράριο των καταστημάτων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος στη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ειδικούς και για την τήρηση των μέτρων που ισχύουν ή θα ισχύσουν καθώς και στην ανάγκη ελέγχου όσων ενεργοποιούνται από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Μάλιστα, οι ειδικοί έπειτα από μακρά συζήτηση κατέληξαν στην πρόταση τα μέτρα να λαμβάνονται οριζόντια στο λεκανοπέδιο, και όχι σε επίπεδο δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων, προκειμένου να λειτουργήσουν και να έχουν αποτέλεσμα. Κι αυτό καθώς σταθμίστηκε η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού αλλά και οι μετακινήσεις των κατοίκων ανάμεσα στους δήμους.

Χαραλάμπος Γώγος στον ΘΕΜΑ 104,6: Δεν έχουμε μπει ακόμα στο μάσκα παντού για όλους»

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Χαραλάμπος Γώγος αυτό που έχει συζητηθεί όσον αφορά τις μάσκες είναι να γίνει υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός. «Δεν έχουμε μπει ακόμα στο μάσκα παντού για όλους».

Ο ίδιος είπε ότι «η οριζοντίωση των μέτρων μάλλον χρήσιμο θα είναι. Σε μια πόλη που έχει τόσους δήμους ο επιμερισμός δεν θα οδηγούσε πουθενά». Χαρακτήρισε «πολύ προχωρημένο το να υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης ανά δήμους. Δεν υπάρχει ανάγκη για ηλικιωμένους να μετακινούνται με χαρτί».

Το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής

H Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας από τις αρχές της, στην Ελλάδα, γεγονός που εξηγείται καθώς στο λεκανοπέδιο κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Μάλιστα, από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά η κυκλοφορία του κορωνοϊού αυξήθηκε όπως και ο ρυθμός επιστροφής των εκδρομέων από την υπόλοιπη χώρα προς την Αττική.

Από την αρχή της επιδημίας στο λεκανοπέδιο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο το 1/3 αυτών έχουν καταγραφεί μέσα στις δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες στην Αττική καταγράφηκαν 1.417 κρούσματα, με τα 125 να είναι διαπιστωμένο ότι σχετίζονται με συρροές.

Μάλιστα, τις 7 από τις 14 προηγούμενες ημέρες ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων στην Αττική ήταν τριψήφιος αριθμός, με τον αριθμό θλιβερό ρεκόρ της μέχρι τώρα περιόδου του Σεπτεμβρίου να τον κατοχυρώνει η 11η Σεπτεμβρίου, με 158 κρούσματα.

Κλείσιμο
Η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοιού στην Αττική αποτυπώνεται πλέον και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς που γίνονται με αμείωτο ρυθμό.
Συνολικά το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και σε Μονάδες Covid-19 περισσοτεροι απο 500 άνθρωποι, 349 στις κλινικές και 162 στις Μονάδες. Από τους 162 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, οι 64 είναι διασωληνωμένοι.

Μολις μια εβδομάδα νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι ήταν 415 και απο αυτούς οι διασωληνωμένοι ήταν 44. Την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενεις ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Καταγράφεται αύξηση κατά 100 ασθενείς κάθε εβδομάδα στα νοσοκομεία, ενω στους διασωληνωμένους η αύξηση είναι ακομη πιο δυναμική, κατά 7 ασθενείς την πρώτη εβδομάδα του μήνα και κατά 20 τη δεύτερη. Μέσα σε μια εβδομάδα δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων σχεδόν τριπλασιάστηκε!

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών βρίσκεται στο Σωτηρία, νοσοκομείο που μαζί με τον Ευαγγελισμό σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στη νοσηλεία των ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Ποια μέτρα εισηγήθηκαν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πλέγμα μέτρων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί αφορά το πεδίο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, και με χρονική διάρκεια σε πρώτη φάση δύο εβδομάδων καθώς θα επαναξιολογηθούν μετά το πέρας των 15 ημερών που θα ισχύσουν.

Προτάθηκε η αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών και παρεμφερών πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η αναστολή λειτουργίας χώρων ή εκδηλώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερμεταδόσεις κορωνοϊού μπορεί να βάλει φρένο στην εκτός ελέγχου πορεία του ιού. Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες από την αρχή του καλοκαιριού για την υπέρ-μετάδοση του ιού καθώς ένας θετικός στον κορωνοιό μπορεί να μεταδώσει σε δεκάδες άλλους γύρω του.

Προς την ίδια κατεύθυνςη και για την αποτροπή του συγχρωτισμού προτάθηκε η αναστολή της λειτουργίας των χώρων με ζωντανή μουσική, πχ είτε μπαρ είτε μπουζούκια. Στην ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού στοχεύει και ο περιορισμός των ατόμων που θα μπορούν να παρευρίσκονται σε ένα μυστήριο ή σε μια κοινωνική εκδηλωση που το ακολουθεί, όπως πάρτι γάμου. Από 50 άτομα που επιτρέπεται σήμερα θα μπορούν να παρευρίσκονται λιγότερο από τα μισά, για την ακρίβεια 20 άτομα.

Τέλος, περιοριστικά μέτρα εισηγήθηκαν οι ειδικοί και για τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες ώστε να επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 εφόσον πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού. Αυτό ισχύει σημερα στη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης και είχε εφαρμοστεί πρώτα στον Πόρο τον περασμένο Ιούλιο.

Στοχευμένη φαίνεται να ειναι και η πρόταση των ειδικών για τους περιορισμούς στις λαϊκές αγορές, για τις οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, εισηγήθηκαν να πραγματοποιούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με το 50% των παραγωγών.

Στην αναχαίτιση της επιδημίας θεωρείται ότι θα συμβάλει και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς με 50% πληρότητα επιβατών. Στον ίδιο στόχο θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς και ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους - να ανοίγουν, π.χ., πιο νωρίς τα σούπερ μάρκετ κατά μια ώρα και μια ώρα πιο αργά τα άλλα εμπορικά καταστήματα, ώστε να απλώνεται η κίνηση των εργαζομένων και των πελατών.

Οσον αφορά στη χρήση της μάσκας, κατά πληροφορίες, προτάθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπάιντεν κατά Τραμπ: Είναι πυρομανής του κλίματος - Στο τέλος θα... δροσίσει, λέει για τις πυρκαγιές ο Αμερικανός πρόεδρος!

Βίντεο: Ποδοσφαιριστής του Αμβούργου πλακώθηκε με οπαδό στο ξύλο την ημέρα της επιστροφής των φιλάθλων στις εξέδρες

«Φαντάσματα»: Η ταινία-«κόλαφος» για την Τουρκία του Ερντογάν που βραβεύτηκε στη Μόστρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης