LIVE

Κορωνοϊός

Δημοσκόπηση ΚΕΦίΜ-MARC για το 1821: «Εθνική» η επανάσταση, μας βοήθησαν οι Ρώσοι πιστεύουν οι Έλληνες

1821-arthro

«Εθνική» η επανάσταση, μας βοήθησαν οι Ρώσοι - Τι πιστεύουν για το Κρυφό Σχολειό - Αναλυτικά η δημοσκόπηση της ΚΕΦίΜ-MARC

Η Επανάσταση του 1821 ήταν εθνική, με πρωταγωνιστή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων είχε η Ρωσία, ενώ καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η δράση της Φιλικής Εταιρείας. Το Κρυφό Σχολειό δεν είναι μύθος, ενώ μοιρασμένες είναι οι γνώμες για το εάν ήταν μύθος ή αλήθεια το ότι η εξέγερση ξεκίνησε, όντως, στις 25 Μαρτίου του '21 από τη μονή της Αγίας Λαύρας.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η MARC για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος με τίτλο «Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση». Το ΚΕΦίΜ παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Ιουλίου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, η Γενική Διευθύντρια της MARC Α.Ε. Σοφία Τσιλιγιάννη παρουσίασε τα αποτελέσματα, ενώ επεξηγηματικά σχόλια έκανε ο Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ και επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ, Μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Αριστείδης Χατζής.

Ο τίτλος της έρευνας ήταν «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο στόχος της προσπάθειας του ΚΕΦίΜ επιτεύχθηκε. Διότι οι απαντήσεις των ερωτώμενων επιβεβαίωσαν την αίσθηση ότι, εκτός από οτιδήποτε μπορεί κανείς να θυμάται από τα σχολικά μαθήματα, η ίδια η Επανάσταση του 1821 για την πλειονότητα των Ελλήνων, παραμένει καλυμμένη από πέπλο σύγχυσης και ημιμάθειας.

Η έρευνα της MARC είναι πολύ αναλυτική, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων, με το συνδυασμό πολλών διαφορετικών μεταβλητών. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 14 ζητήματα, όμως οι απαντήσεις σε καθένα από αυτά συναρτάται σε παραμέτρους όπως το φύλο, η ηλικία, η μόρφωση, το εισοδηματικό επίπεδο, η ιδεολογία ή ακόμη και το τι ψήφισε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Η πρώτη ερώτηση αφορά στο είδος της Επανάστασης του 1821. Επ' αυτού, σε ποσοστό 90,4% οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι ο ξεσηκωμός του '21 ήταν εθνικού χαρακτήρα. Για το  54,6% η Επανάσταση ήταν κοινωνική, για το 52,9% φιλελεύθερη -σχεδόν όσο και θρησκευτική (51,3%). Δημοκρατική, πάντως, θα μπορούσε να είναι μόνο για το 40,8% των ερωτηθέντων.

Σε σχέση με τον τύπο της Επανάστασης του '21, ενδιαφέρον έχει επίσης το να εξετάσει κανείς τα ευρήματα σε συσχετισμό με την κομματική επιλογή των συμμετεχόντων στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Τόσο αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, όσο και εκείνοι που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η Επανάσταση του '21 ήταν εθνικής φύσεως (91,5% ΝΔ, 88,8% ΣΥΡΙΖΑ).

Όσοι τη θεωρούν κοινωνική όμως, διαφοροποιούνται αρκετά: 49,8% οι ψηφοφόροι της ΝΔ αλλά 61,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, εκείνοι που πιστεύουν ότι η Επανάσταση ήταν κυρίως θρησκευτική, στην πλειονότητά τους (73,7%) σε ό,τι αφορά στη μόρφωσή τους, δεν προχώρησαν ποτέ πέραν της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην ερώτηση «Μπορείτε να θυμηθείτε τα ονόματα των σημαντικότερων πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821;», το top 5 αναδεικνύει τους εξής ήρωες: Κολοκοτρώνης (92,7%), Καραϊσκάκης (63,1%), Μπουμπουλίνα (32,4%), Παπαφλέσσας (32,2%), Αθανάσιος Διάκος (23,7%). Αντιθέτως ο Νικηταράς συγκεντρώνει μόνο 9,7% των προτιμήσεων και ακόμη λιγότερες (6%) ο Μακρυγιάννης. Ο καθηγητής κ. Χατζής επεσήμανε ότι η παρουσία γυναικείων μορφών μεταξύ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Επανάστασης του 1821 όπως η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, είναι κάτι μοναδικό στην ιστορία των εθνικών κινημάτων.

Ως προς τη συμβολή των ξένων δυνάμεων στην επιτυχία της Επανάστασης, ένα από τα ζητήματα που προϋποθέτουν γνώση και μια κάποια εντρύφηση στην ελληνική ιστορία, η κυρίαρχη απάντηση προβληματίζει: Το 42,5% των απαντήσεων δείχνει τη Ρωσία. Ακολουθεί η Γαλλία με 18,3%, η Μεγάλη Βρετανία με 17,1% και η Αυστρία με 6,2%.

Παρόμοια εικόνα αναδεικνύεται και στις απαντήσεις σχετικά με τις κοινωνικές ομάδες ή τους θεσμούς οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στο ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Η Φιλική Εταιρεία πρωταγωνιστεί με 94,2% και ακολουθούν οι Φιλέλληνες (87,1%), οι νησιώτες πλοιοκτήτες (85,2%), οι στρατιωτικοί δηλαδή οι πρώην Κλέφτες και Αρματολοί με 81,2%, η εκκλησία (72,1%) και τέλος οι Φαναριώτες λόγιοι με 68,6%.

Η αμηχανία των ερωτώμενων απεικονίζεται στα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τις τρεις εθνοσυνελεύσεις αμέσως μετά από την Επανάσταση και τα αντίστοιχα Συντάγματα της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζήνας. Το 44%«κάτι έχει ακούσει» γι' αυτά, ενώ το 47,5% δεν είναι σε θέση να απαντήσει εάν τα περί ων ο λόγος Συντάγματα ήταν δημοκρατικά, κοινωνικά, παραδοσιακά ή φιλελεύθερα.

Παρ’ όλα αυτά, περίπου 7 στους 10 από όσους συμμετείχαν στην έρευνα της MARC πιστεύει ότι το Κρυφό Σχολειό ήταν κάτι που υπήρξε στ' αλήθεια. Το αίσθημα της βεβαιότητας υποχωρεί ως προς το εάν το έναυσμα της Επανάστασης δόθηκε στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, στις 25 Μαρτίου του 1821: Για το 42,7% αυτό είναι αληθές και για το 42,1% ψευδές.

Η έρευνα περιλαμβάνει μια δέσμη ερωτήσεων σχετικά με την αυτογνωσία του σημερινού Έλληνα, πάντα σε σχέση με την Επανάσταση του 1821. Από αυτή την ενότητα, εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι οι Έλληνες δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις γνώσεις μας για το γεγονός που καθόρισε την εθνική μας ιστορία. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης γνωρίζει μέτρια την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.

Το 89,3% έμαθε ό,τι έμαθε για το '21 στο σχολείο -αν και το 70,6% δήλωσε ότι μορφώθηκε σχετικά μέσω της ανάγνωσης βιβλίων. Το 65,1% γνώρισε την Επανάσταση μέσα από τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, το 45,3% από άρθρα στον τύπο, το 40,0% από το διαδίκτυο και μόλις το 17,2% έμαθε κάτι σχετικά στο πανεπιστήμιο.

Αν μη τι άλλο, όμως, σε ποσοστό 53,2% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία της Επανάστασης στα σχολεία. Και, άρα, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη διδασκαλία του συγκεκριμένου αντικειμένου (87,6%).

Το ΚΕΦίΜ και η έρευνα για το 1821

Το ΚΕΦίΜ είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κομματικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την ενίσχυση της ατομικής και οικονομικής ελευθερίας των Ελλήνων μέσα από την προώθηση των φιλελεύθερων ιδεών και προτάσεων πολιτικής. Οι πυλώνες της στρατηγικής του είναι κατά βάσιν οι εξής τέσσερις: α) Διατύπωση προτάσεων πολιτικής, β) Προάσπιση των ατομικών ελευθεριών, γ) Προώθηση οικονομικού αλφαβητισμού και δ) Ενίσχυση του φιλελεύθερου κινήματος.

Η έρευνα με τίτλο «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» πραγματοποιήθηκε από την MARC A.E. Ο εξεταζόμενος πληθυσμός ήταν άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω. Το μέγεθος δείγματος ήταν 1.200 νοικοκυριά, σε όλη την Ελλάδα και κατά το διάστημα 6 έως 19 Δεκεμβρίου 2019. Η μέθοδος που εφαρμόστηκε ήταν η πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ακριβή αποτύπωση της αναλογίας βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής.Ειδήσεις σήμερα: 

Μέρι Κέι Λετούρνο: Νεκρή η δασκάλα που αποπλάνησε ανήλικο μαθητή και μετά... τον παντρεύτηκε!

Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Περαιτέρω βελτιώσεις κατέθεσε ο Χρυσοχοΐδης

Σε διαθεσιμότητα πέντε αστυνομικοί που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Μια απλη εξηγηση,

για τον αντιρωσισμο της ελληνικης αρχουσας ταξης. Το ενα τεταρτο των ελληνων ειναι αλβανικης (αρβανιτικης) καταγωγης.Στην ουσια ειναι οι ιδρυτες του νεοελληνικου κρατους, αφου στην "παλαια Ελλαδα" (κρατος του 1830) οχι μονο πλειοψηφουσαν, αλλα ηταν και αυτοι που κυριως πολεμησαν τους μουσουλμανους (επισης αλβανους η αλλιως τουρκαλβανους). Απο αυτη τη φυλετικη ομαδα λοιπον, αναδειχθηκαν τα πολιτικα "τζακια", αυτοι που κυβερνανε την Ελλαδα (μαζι με καποιους παραμπηχτους απο Κρητη και την οικογενεια Καραμανλη) μεχρι και σημερα.Ολοι οι αλβανοι, συν τους ελληνες αρβανιτες, απο το 1800 και μετα εχουν υποστει μια πλυση εγκεφαλου απο δυτικους και τουρκους, οτι σκοπος των σλαβων ειναι να τους υποδουλωσουν, να τους εκσλαβισουν και να τους αφομοιωσουν.Στην παραδοχη αυτης της ιδεας παρα πολυ μεγαλο ρολο εχει παιξει ο σερβικος εθνικισμος με τις ακραιες ενεργειες του.Στο υποσυνειδητο τους οι αρβανιτες μας εχουν ριζωσει την εννοια "σλαβος" το οποιο στην ουσια σημαινει "ρωσος" σαν κατι το μουλωχτο και επικινδυνο, που περιμενει στο σκοταδι να τους χυμηξει.Χαρακτηριστικο παραδειγμα η οικογενεια Παπανδρεου.Παρολο που οι αρενες αυτης της οικογενειας ολως περιεργως ολοι ηταν και ειναι παντρεμενοι με σλαβες , στην ουσια ειναι αντισλαβοι και μαλιστα ο κατα τα αλλα ισως πιο προοδευτικος ελληνας πολιτικος Ανδρεας Παπανδρεου ειχε φτασει στο σημειο να πει, οτι ο ερχομος των ποντιων στην Ελλαδα βοηθησε στην μειωση της σλαβικης επιροης στην Μακεδονια . (Ακουσον-ακουσον! Αριστερος πολιτικος επικροτει τον ξεριζωμο μισου εκ. φουκαραδων για να μειωθει η επιροη καποιων αλλων στην περιοχη που τους κουβαλησαν αφου τους ξεριζωσαν)Η ψυχολογια εξηγει και το γιατι οι ανθρωποι αυτοι παντρευονται σλαβες. Βαθεια μεσα τους φοβουνται, οτι μπορει μια ωραια πρωια να ξυπνησουν και να δουν απο πανω τους ......ρωσους στρατιωτες.Οποτε νομιζουν οτι θα κληθουν να δωσουν λογο, για κατι που μονο στο υποσυνειδητο και την φαντασια τους υπαρχει και τοτε, μονη τους ελπιδα σωτηριας θα ειναι οι......γυναικες τους. (οποιοςεχει σπουδασει ψυχολογια καταλαβαινει πολυ καλα τι θελω να πω και ελπιζω οτι γινομαι κατανοητος και στους υπολοιπους)Το προβλημα μας σαν χωρας και σαν λαου ειναι οτι η παρακρουση αυτης της πλυθησμιακης ομαδας συμπατριωτων μας νεοελληνων μας στερει την συμμαχια και υποστηριξη των φυσικων μας συμμαχων σλαβων και μας εχει προσδεσει στο αρμα καποιων απο του διαολου τη μαννα προερχομενων (των αγγλοσαξωνων) για τους οποιους ειμαστε απλα αναλωσιμοι αριθμοι στο βωμο των συμφεροντων τους.

ZZ

ΟΧΙ ΡΕ ‘ ποιοι Ρώσσοι οι Αμερικανοί βοήθησαν την Ελλάδα ,σε λάθος ναύαρχο έστησαν στην Κέρκυρα άγαλμα ,σε κάποιο χαχόλο Ρώσσο ΟΥΣΑΚΟΒ ,να ξηλωθεί και στην θέση του να μπει του αθάνατου Αμερικανού ναύαρχου David Farragut που αν δεν ήταν αυτός η Ελλάδα άλλα 500 χρόνια θα υπέφερε από τους Τούρκους . Ιστορία δεν διδάσκετε στα σχολεία από φόβο μη θαφτή ο κάλπικος ιδεαλισμό σας και αποκατασταθεί η αλήθεια , από την άλλη ξέρετε να αφήνετε υπονοούμενα ότι και καλά μόνο Δυτικοί πολέμησαν (ΕΑΝ πολέμησαν) για την ελευθερία της Ελλάδος ,αλήθεια αυτοί που πολέμησαν από την Βρετανία και άλλες Δυτικές (συμμαχικές) χώρες πόσα μάρμαρα σούφρωσαν , και πόσα σούφρωσαν οι χαχόλοι Ρώσσοι που τους μισείτε ?

Κρίμα...

Πόσο άγνοια έχουμε της ιστορίας μας...

@kyriakos

Μη μας το παιζεις "ελληνας" ρε κλεφτη! Εχεις κλεψει την ιστορια οχι μονο των αρχαιων ελληνων, οχι μονο των αρχαιων μακεδονων, οχι μονο μονο των ρωμαιων βυζαντινων, αλλα και την πολιτιστικη κληρονομια και την δημοτικη παραδοση ολων των λαων που κατοικουν γυρο απο σενα.Ολα τα δημοτικα τραγουδια τους τα εχεις μεταφρασει στη γλωσσα-μαιμου που σε εμαθαν να μιλας και τα βαφτισες "ελληνικα". Ασε τη γη που εχεις κλεψει! Ολη σου η υπαρξη ειναι ψεμμα και κλεψια! Τουλαχιστον βουλωσε το και μην το παρακανεις με τις παρλαπιπες σου. Ακου, σε.......ζηλευουνε!

kyriakos

Αλητακο. Είπαμε! ΔΕΝ μπορείς να πεις ότι ΈΝΑ από αυτά που έγραψα είναι ψέματα!!!! Είτε εαμοβουλγαρος, είτε τουρκαλβανος, είτε τουρκομπολσεβικος, το ίδιο πράγμα είσαστε. Μηδενικά. Απόλυτα μηδενικά της ιστορίας. Το ότι οι παππούδες μου και οι προπαππουδες μου σας πολέμησαν δεν αλλάζει!!! Πολέμησαν για την Ελλάδα και νίκησαν τους σιχαμένους προγόνους σας. ΤΩΡΑ εσύ, ο απόγονος αυτών των εαμοβουλγαρων και τουρκαλβανων που πολέμησαν τους παππούδες μου, έρχεσαι να μας πεις ότι εμείς δεν είμαστε αυτό που πολέμησαν οι παππούδες ΣΟΥ. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικο των εαμοβουλγαρων και των τουρκαλβανων είναι ότι ανέκαθεν ήταν χαμηλού βεληνεκούς.

Αγύριγο κεφάλι

Η Ελληνική Επανάσταση ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε θρησκευτική χροιά!____Συμμετείχαν σε λαϊκό επίπεδο και οι ιδέες της ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά ΔΕΝ εκινήθηκε από την Εκκλησία, ΟΥΤΕ κατευθύνθηκε στην πορεία της από την Εκκλησία!____Η Ελληνική Επανάσταση ήταν ώριμο πλέον λαϊκό αίτημα (ΚΑΙ της τότε Αστικής Τάξης ακόμη) κατά του Οθωμανισμού και κατά της Τυραννίας και της καταπίεσης από Δυνάστες!____Αυτό το τελευταίο, ήταν Ιδέα προερχομένη από την προηγηθείσα Γαλλική Επανάσταση του 1789!

.

Η Ελληνική Επανάσταση είναι θρησκευτικού χαρακτήρα το επιβεβαιώνουν ξένη ιστορικοί εξάλλου Έλληνας ορθόδοξος δεν είναι πρόσφατη ονομασία,απο τα προ Χριστιανικά Χρόνια όποιος βαφτίζεται ορθόδοξος διεκδικούσε το τίτλο τού Ελληνόφωνα η Έλληνα Φυσικά με το χάσμα αιώνων είναι πολύπλοκο να βρεις ποιοί είναι πραγματικά Έλληνας απόγονος αρχαίων.

Το Χάρβαρντ πάντως έχει άλλη άποψη...

Να διαβάζουμε καμιά επιστημονική έρευνα του 21 αιώνα και όχι διάφορους κακοπροαίρετους ξένους ιστορικούς...

Γινε και εσυ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ( Η Αληθεια στην μιζερη ζωη σου)

Τετοια θεματα ειναι η χαρα του ΦΑΣΙΣΤΑ,ιστοριες παλιες ξεχασμενες και ερχονται στην επικαιροτητα για να περναει η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ακροδεξια προπαγανδα αναιμακτα υπνοτιζωντας τον λαουτζικο και εν τελει ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ να γινει τροπος ζωης του.Ε λοιπον ΟΧΙ,αντεπιθεση ΤΩΡΑ στην καρδια του προλεταριατου

Δαναός

αλβανος εισαι σιγουρα!!

xm

εξυπακουεται πως ηταν εθνικη! ασφαλως η ρωσια βοηθησε εστω και εμμεσως,με τον ρωσοτουρκικο πολεμο οι επαναστατες ειχαν αποφασισει για το ξεσπασμα στις 25 μαρτη(αλλο αν οι πρωτες σπιθες ξεκινησαν πιο νωρις)και πραγματι το γενικο ξεσπασμα 25 εγινε!ορκομωσια εγινε και στην λαυρα,οπως και αλλου(π.χ παλαιων πατρων στην πατρα) και κρυφο σχολειο υπηρξε(αναλογα και με την περιοχη και την περιοδο της τουρκοκρατιας),εδω κρυφο σχολειο υπηρξε στα γιαννενα αρχες εικοστου αιωνα τοτε δνε θα υπηρχε.

Ο Τσίπρας φταίει

Ήταν τόσο αποκρουστική η σκέψη να ξανακυβερνήσει που ο κόσμος προτίμησε το απονενοημένο επιλέγοντας τη δυναστεία Κούληδων.

Αγύριγο κεφάλι

Γιά μένα (και γιά την Ακαδημία Αθηνών φυσικά), ο Μεγαλύτερος Ήρωας της Ελληνικής Επαναστάσεως, ο οποίος ήταν και η "Ψυχή" της Ελληνικής Επαναστάσεως και ο οποίος διατήρησε άσβεστη την φλόγα αυτή από την έναρξη της έως το τέλος της μέχρι που απαίτησε και από τον Κάνιγκ να επιδιώξει η Μεγάλη Βρετανία την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της Ελλάδος διά του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου την 3η Φεβρουαρίου του 1830, υπήρξε και είναι αναμφισβήτητα ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης