Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, υπογραμμίζει η ελληνική κυβέρνηση

EVROS-ARTHROU

Οι διαφωνίες για την οριογραμμή - Τι επισημαίνει αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο protothema.gr - Διάβημα προς Αγκυρα 

Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, κατέστησαν σαφές με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για το ζήτημα που προέκυψε στον νότιο Έβρο με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η τουρκική πλευρά επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την υπόθεση, ανεβάζοντας τους τόνους με προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με την οποία ζητά σύγκληση της κοινής επιτροπής για τα σύνορα, ενώ υποστηρίζει ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου «έχει αλλάξει από το 1926» οπότε και ορίστηκε η οριογραμμή.

Οι διαφωνίες για την οριογραμμή

Προστριβές και διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την αποτύπωση των συντεταγμένων στην οριογραμμή του ποταμού Έβρου υπήρχαν και στο παρελθόν. Συνήθως όμως τα προβλήματα ξεπερνιούνταν έπειτα από συνεννοήσεις ανάμεσα σε αξιωματικούς της ελληνικής γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού και της αντίστοιχης τουρκικής μονάδας.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του φράχτη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ορών από την Ελλάδα γίνεται επί τουρκικού εδάφους! Αυτή ήταν και η αφορμή για την πρόκληση του επεισοδίου στον Έβρο. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι εργασίες που διεξάγονται με ευθύνη και εποπτεία από τα ελληνικά υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή φράχτη γίνονται επί τουρκικού εδάφους, ενώ η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι ακολουθούνται τα προβλεπόμενα για την χάραξη των συνόρων με βάση μεθοδολογία που ισχύει από το 1926. «Όλη η ιστορία γίνεται για 35 μέτρα» λέει στο protothema.gr πρόσωπο με γνώση των λεπτών ισορροπιών και προσθέτει: «Οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν σόου στέλνοντας μικρή δύναμη της στρατοχωροφυλακής».

Σε μια συγκυρία όπου φαίνεται πως πολλοί κραυγάζουν ανεύθυνα ότι οι Τούρκοι έχουν δήθεν καταλάβει ελληνικό έδαφος, το ερώτημα είναι πόσα μεγάλα είναι τα περιθώρια χειρισμών που έχουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε να διασφαλίσουν τα ελληνικά συμφέροντα και να μην κατηγορηθούν για υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας.

Αξιωματούχος του ΥΠΕΘΑ

«Εμάς μας ενδιαφέρει εάν έχουν πατήσει ελληνικό έδαφος και ελληνικό έδαφος δεν έχουν πατήσει» επισημαίνει αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο οποίος μίλησε στο protothema.gr.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως προχώρησε σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νότιου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Με εντολή του Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Σε ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, αναφέροντας ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Νωρίτερα ο υπουργός κ. Δένδιας απαντώντας σε κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα σημείωνε: «Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα». Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε"». Υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών».


Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».

Καταληκτικά, τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τα γεγονότα στον Εβρο

Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Αμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή» προσθέτουν και ρωτούν τον υπουργό: «Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;».

«Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο», καταλήγουν.

Κοτζιάς: «Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι»


Σε δήλωση προέβη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Κοτζιά:

«Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.
Μπήκαν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της ΝΔ, δια των Υπουργών των Εξωτερικών και της Άμυνας, χασκογελούσε λέγοντας ότι οι Τούρκοι πήγαν σε περιοχές που «έχει λάσπη» και όχι αέριο.
Κάναν τα τουρκικά αεροπλάνα μετά από δεκαετίες υπερπτήσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο, και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, η Κυβέρνηση και πάλι χασκογελούσε. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε ότι αυτό συνέβη «οριακά». Κάλεσα την κυβέρνηση τότε να ορίσει επιτέλους τις κόκκινες γραμμές της και κώφευε.
Έφτιαξε η Τουρκία παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη και η Ελληνική πλευρά απάντησε με την μη άσκηση των δικαιωμάτων που της διασφαλίζει το Δίκαιο των Θαλασσών.
Κατέλαβαν οι Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο. Τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς. Έφτιαξαν σκηνές για εγκατάσταση και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για λίγα μέτρα λάσπης που δεν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει επεισόδιο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας.

ΥΓ Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα «ερωτήματά τους» προτιμώ να μη σχολιάσω».Ειδήσεις σήμερα: 

Πρόβα τζενεράλε για το τέταρτο κύμα άρσης των μέτρων

Άγριο φονικό στη Μόρια: 23χρονη Αφγανή μαχαίρωσε και σκότωσε συνομήλικη ομοεθνή της

Επίθεση με βιτριόλι: Απαντήσεις στο κινητό της 34χρονης αναζητούν οι αρχές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (267)

Γουδί

Γουδί

Η μητέρα όλων των Προσκήνημενων έρχεται: έριξε άγκυρα στη Κρήτη το τρυπάνι του Σουλτάνου

Άκαπνοι στρατηγοί και πολιτικοί χωρίς ένσημα να δούμε πόσο πολύ κοκοκο θα κάνετε όταν θα βλέπετε από τη παραλία το τρυπάνι με Τουρκική σημαία. Τον Ιούλιο ξεκινά η γεώτρηση και ήδη κάνει διαδικασίες μόνιμης εγκατάστασης

Τελοπον , το μονο αυθεντικο

Θα του ριξουμε κηραλοιφη , θα διαβασουμε και 2-3 επιστολες του Χριστου , θα χαρισουμε και στους Τουρκους λοσιον για την καραφλα του Ερντογαν και το θεμα θα λυθει.

Pan

Τα ιδια πουληταρια ειστε Ζαιοι και ΝΔουλες

321

Εδώ οι Χρυσαυγίτες πούλησαν τον αρχηγό τους και ρουφιάνευαν ο ένας τον άλλο φαντάσου τι θα γινόταν αν κυβερνούσαν.

Αγύριγο κεφάλι

H Toυρκία έχει βαλθεί να προκαλεί ΣΥΓΧΙΣΗ στην Ελλάδα, στο να ΜΗΝ Ξέρει η Ελλάδα, ΠΟΥ να πρωτοτρέξει!..___ΑΝΟΙΓΕΙ μικροθέματα παντού, αφού μελετάει από ΠΡΙΝ στο ΠΟΥ είναι ο προς τούτο επόμενος ΣΤΟΧΟΣ της γιά να "κτυπήσει" και να ΣΥΓΧΙΣΕΙ την Ελλάδα!__Ακόμη και στην Δυτική Ελλάδα, αν μπορεί, θα ανοίξει και εκεί (ανύπαρκτο) "ζήτημα"!..__Αυτή είναι η παρατηρούμενη (ιδίως τα τελευταία χρόνια) πολιτική της έναντι της Ελλάδος.

Απιστευτο

Εδωσαν κομματι του εβρου στους τουρκους οι δεξιοι "πατριώτες". Η απόλυτη ξεφτίλα των νδούλων.

@

Όχι και δεξιός ο διεθνιστής Δένδιας,θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δικός σας του συριζα

Απίστευτο όντως...

...πόσο ξεφτίλες είναι οι συριζαυγίτες που νομίζουν ότι θα κάνουν αντιπολίτευση με το να διαδίδουν χοντροκομμένα ψέματα.

Δεξιοι, αιωνιοι προδοτες

Ο ελληνικος λαος ξερει πολυ καλα τι ρολο βαρατε δεξιοι "πατριωτες".Μας τα εχετε πρηξει με τους σλαβους, επειδη τα αφεντικα σας οι αγγλοσαξωνες το μονο που φοβουνται ειναι η "Αρκουδα" και ο μονος ρολος υπαρξης σας στην Ελλαδα να περιοριζετε οσο μπορειτε την επιρροη της.Οι τουρκοι ομως ειναι "συμμαχοι", ο στυλοβατης του ΝΑΤΟ σας στην περιοχη, το Α και το Ω για τα στρατιωτικα γεωπολιτικα συμφεροντα των εργοδοτων σας αγγλοσαξωνων.Ετσι μπορειτε να βγαινετε να διαδηλωνετε με περικεφαλαιες σαν καρναβαλοι για την Μακεδονια "σας", αν ομως παρετε εντολη οτι η χωρα μας πρεπει να παραχωρηθει στην "συμμαχο" Τουρκια για το καλο του ΝΑΤΟ σας θα ξημερωσουμε με τα τουρκικα τανκς να κοβουν βολτες στην Θεσσαλονικη!

Χώρα Καρπαζοεισπράκτορας

Ευτυχώς που φύγαμε και τώρα τα παιδιά μας μεγαλώνουν Βρετανοί. Μια χώρα που δε προσκύνησε κανέναν και δεν παρέδωσε τα όπλα ποτέ. Ζήστε τη μιζέρια σας εκεί στο Γιουνανιστάν με αυτούς που ψηφίζετε.

Χαχαχα

Ο κορωναιος πως πάει; Γιατί τους θέρισε;

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΑΝ

Αυτά είναι όλα κι όλα τα ρετάλια του κόματος των ΖΑΙΩΝ πού ποστάρουν εδώ μέσα???Δέν έχουν άλλους υποστηριχτές?Παιδιά βγήκε και ο δικός σας ο Κοτζιάς και μιλάει αυτός πού παρέδωσε Μακεδονία στούς Σλάβους.Είστε αμνήμονες όλοι σας και κάνετε γαργάρα τα κατορθώματα του ΖΑΙΟΥ κόματος,πού με αρχηγό τόν άχρηστο, μας διαφέντευε πέντε χρόνια.

...

Καμία γαργάρα δεν κάνουμε, γι'αυτό και καταψηφίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και σύντομα θα τον στείλουμε στον πάτο. Εσύ προσπαθείς να καλύψεις τις αστοχίες της κυβέρνησής σου με το να μετατοπίζεις το θέμα όταν δε σε συμφέρει. Ο ρόλος του πολίτη είναι να κρίνει την κυβερνηση, ό,τι ιδεολογία και χρώμα και αν έχει. Εσύ είσαι απλά ένα κομματόσκυλο.

"καμία ξένη δύναμη"

Ακόμα και τη λέξη Τούρκοι φοβούνται να πουν οι άχρηστοι ψευτοδεξιοι του συρφετου του αφορισμενου.

amerikanos

ο υπουργος προπο να παιει να βγαλιε φωτο γραφια στην περιοχη με ενα γπς στο χερι και να μας αποδειξει απλα το αντιθετο αλλιως παραιτηση ..οσο για τον μητσοτακη 500 000 αποδημοι γιναμε η ταφοπλακα του συριζα τωρα ειναι η σειρα του ..... ειπαμε εδω η ροδος εδω και το πηδημα μια απλη μεταφορα με ελικοπτερο στην περιοχη μια φωτογραφια με αποδειξεις κα τερμα .. αλλα για να σηκωθει το ελικπτερο πρεπει να δωσει αδεια ο ερτογαν ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης