Μεταναστευτικό: Ο Δήμος Ερμιονίδας ζητά την απομάκρυνση των 470 μεταναστών από το Κρανίδι

Μεταναστευτικό: Ο Δήμος Ερμιονίδας ζητά την απομάκρυνση των 470 μεταναστών από το Κρανίδι

Με ψήφισμα του, ύστερα από ομόφωνη απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο Ερμιονίδας επισημαίνει ότι «κρίνεται αναγκαίο με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων στο κέντρο φιλοξενίας οι μετανάστες να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή»

κranidi__2_
Την απομάκρυνση των 470 μεταναστών, που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Κρανίδι στο οποίο εντοπίστηκαν 150 κρούσματα κορωνοϊού τον περασμένο μήνα, ζητά ο δήμος Ερμιονίδας. Με ψήφισμα του, ύστερα από ομόφωνη απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο Ερμιονίδας επισημαίνει ότι «κρίνεται αναγκαίο με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων στο κέντρο φιλοξενίας οι μετανάστες να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή, εκτός Ερμιονίδας, για την αποφυγή οποιασδήποτε κοινωνικής κρίσης βάσει των προβληματισμών που έχουν ήδη προκύψει στην τοπική κοινωνία και είναι έντονοι λόγω των τελευταίων γεγονότων, αλλά και λόγω της μη δυνατότητας υποστήριξης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στην περιοχή μας. Παράλληλα, η μη τήρηση των υγειονομικών συνθηκών του εν λόγω κέντρου επιβάλλει την άμεση απομάκρυνσή τους».

Είχε προηγηθεί επιστολή του δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου προς τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, στην οποία, μεταξύ άλλων, γινόταν αναφορά σε απειλές, που δέχτηκε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους μετανάστες. Στην εκτόξευση απειλών ακόμα και για την ζωή των υγειονομικών από τους φιλοξενούμενους στη δομή είχε αναφερθεί και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο όταν διαπιστώθηκε η επιδημιολογική έξαρση.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ερμιονίδας στην επιστολή του, «σήμερα διαπιστώνω ότι δυστυχώς δεν εφαρμόζονται πλέον οι αποφάσεις που ελήφθησαν την 21η Απριλίου 2020, σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Ερμιονίδας παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά Νικόλαου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα Παναγιώτη και του Προέδρου του Ε.Ο.Δ.Υ. κ. Αρκουμανέα Παναγιώτη, για την διαχείριση αυτής της σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα:

Το επιπλέον υγειονομικό προσωπικό των 10 ατόμων (2 Παθολόγοι, 2 Ακτινολόγοι, 2 Μικροβιολόγοι και 4 Νοσηλευτές) με το οποίο ενισχύθηκε το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου έχει πλέον ανακληθεί και έχει φύγει.

Στη σκηνή του Ιατρείου που έχει στηθεί έξω από το ξενοδοχείο “Γαλαξίας” υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μόνο από το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Έτσι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου λόγω σοβαρότατης έλλειψης προσωπικού. Οι ιατροί και οι νοσηλευτές που έκαναν βάρδια σήμερα το πρωί δέχτηκαν απειλές από μεγάλες ομάδες ανήσυχων φιλοξενούμενων προσφύγων, οι οποίοι βγήκαν ομαδικά από το ξενοδοχείο και έφτασαν στη σκηνή του Ιατρείου.

Αποτέλεσμα αυτών των απειλών είναι η άρνηση των ιατρών και των νοσηλευτών του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου να μεταβούν πλέον στη σκηνή του Ιατρείου. Η αστυνομική δύναμη που φυλάσσει το ξενοδοχείο έχει μειωθεί αισθητά. Από την 20η Απριλίου 2020 μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζω να έχει γίνει καμία επανεξέταση με τεστ για COVID-19 στους 470 φιλοξενούμενους πρόσφυγες στο ξενοδοχείο, παρά τις επανειλημμένες έγγραφες εκκλήσεις μου προς τις αρμόδιες αρχές.

Έτσι δεν έχουμε καμία εικόνα για το πώς εξελίσσεται η επιδημία και η μετάδοση του ιού στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες μέσα στο ξενοδοχείο.

Δεδομένων των ανωτέρω και ενώ η ανησυχία των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής μας έχει φτάσει στο κατακόρυφο, η κατάσταση δείχνει πλέον να ξεφεύγει με σοβαρή πιθανότητα να ξεσπάσουν ταραχές και επεισόδια. Ζητώ λοιπόν άμεσα να επανέλθει στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου το ιατρικό προσωπικό των 10 ατόμων, να ενισχυθεί το Α.Τ. Ερμιονίδας με επιπλέον προσωπικό και να γίνουν νέα τεστ για COVID-19 στους 470 φιλοξενούμενους πρόσφυγες στο ξενοδοχείο. Επίσης σας καλώ να δρομολογήσετε τις διαδικασίες για την άμεση απομάκρυνση των 470 φιλοξενούμενων προσφύγων από το ξενοδοχείο “Γαλαξίας” και την οριστική μετακίνησή τους από την περιοχή μας. Σας επισημαίνω για μια ακόμη φορά ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία τεράστιος και η πιθανότητα να ξεσπάσουν ταραχές και επεισόδια είναι μεγάλη».

Σε κάθε περίπτωση, τα περιοριστικά μέτρα προστασίας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”, που βρίσκονται σε ισχύ από την 21η Απριλίου 2020, λήγουν αύριο με τους κατοίκους της περιοχής να είναι εξαιρετικά ανήσυχοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Μηταράκης: Πιθανή η ολοκλήρωση των νέων ελεγχόμενων κέντρων το 2020

Μεταναστευτικό: 180 ευρώ το μήνα ανά στρέμμα σε Σάμο, Κω, Λέρο για κλειστά κέντρα μέχρι το 2030
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης