Μεταναστευτικό -Υπηρεσία Ασύλου: Ομαλά η επαναλειτουργία της μετά τον χθεσινό συνωστισμό

Μεταναστευτικό -Υπηρεσία Ασύλου: Ομαλά η επαναλειτουργία της μετά τον χθεσινό συνωστισμό

Το υπουργείο Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι μετά τον χθεσινό συνωστισμό, η εικόνα σήμερα είναι τελείως διαφορετική – Τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού που έχουν ληφθεί 

asylou_sygxrwtismos
Ομαλοποιημένη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Υπηρεσία Ασύλου, μετά τις χθεσινές εικόνες έντονου συνωστισμού και τις ουρές έξω από το κτήριο, μετά από σχεδόν δύο μήνες παύσης λειτουργίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, ο χθεσινός συνωστισμός «αντιμετωπίστηκε έγκαιρα με την ενημέρωση του κόσμου ότι δεν απαιτείται η παρουσία του για την ανανέωση των εγγράφων του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα να είναι εντελώς διαφορετική, με ελάχιστη παρουσία κοινού και με την απουσία οποιουδήποτε προβλήματος στους εξωτερικούς χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου».

Η Υπηρεσία, αναφέρει το υπουργείο, λειτουργούσε όλο αυτό το διάστημα με προσωπικό ασφαλείας και κυρίως τηλεργασία, εκδίδοντας μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο περισσότερες από 22.000 αποφάσεις.

Τα μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού

Για την αποφυγή του συγχρωτισμού τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και αιτούντων άσυλο ή δικαιούχων, έγκαιρα πάρθηκαν μέτρα προστασίας, διευκρινίζει το υπουργείο, τα οποία είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα σε πολύγλωσσα κείμενα.

Ειδικότερα, δόθηκε παράταση έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης όλων των αδειών διαμονής όπως και των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασίας ώστε να μην απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους για ανανέωση στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ οι συνεντεύξεις των αιτούντων ασύλου πραγματοποιούνται με ραντεβού και η καταγραφή των αιτούντων πλέον μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά.

Στον χώρο εργασίας βρίσκεται το 50% των προσωπικού, ενώ παραμένει η δυνατότητα τηλεργασίας για την αποφυγή συγχρωτισμού. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής προστασίας από τον κορωνοϊό, ενώ συνιστάται η χρήση μάσκας στους αιτούντες ασύλου κατά την είσοδο στους χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου και έχουν διανεμηθεί μάσκες, γάντια και αντισηπτικά υγρά στους εργαζομένους.

Στόχος να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020 οι κλειστές δομές σε Σάμο, κω και Λέρο

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι μέχρι το τέλος του 2020 ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν και να λειτουργούν τα νέα ελεγχόμενα κέντρα στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, όπου «έχει επιτευχθεί μια συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου ή δεύτερου βαθμού».

Στόχος είναι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί μέσα στον Ιούνιο, «αφού επιλέχθηκε η λύση να πάμε με ενοικίαση αντί για επίταξη». Βασικά χαρακτηριστικά των νέων κέντρων θα είναι περισσότερος χώρος ανά διαμένοντα, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και περισσότερη ασφάλεια για τους διαμένοντες και την τοπική κοινωνία.


Ειδήσεις σήμερα:

Αρτέμιδα: Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του 65χρονου που βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος σε αυλή

ΟΑΕΔ - Κοινωνικός Τουρισμός: Παράταση στο πρόγραμμα - Εξετάζεται η επιδότηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Δείτε βίντεο: Η συγκινητική αλλαγή φρουράς εις μνήμην της Γενοκτονίας των Ποντίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης