Μεταναστευτικό - Μηταράκης: Πιθανή η ολοκλήρωση των νέων ελεγχόμενων κέντρων το 2020

Μεταναστευτικό - Μηταράκης: Πιθανή η ολοκλήρωση των νέων ελεγχόμενων κέντρων το 2020

Οι διαδικασίες ασύλου γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ έχει δοθεί παράταση για τα ισχύοντα δελτία έτσι ώστε να μη χρειάζονται ανανέωση αυτούς τους μήνες

metanastseftikos
Στα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν έξω από τα γραφεία Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά, αναφέρθηκε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, οι διαδικασίες ασύλου γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ έχει δοθεί παράταση για τα ισχύοντα δελτία έτσι ώστε να μη χρειάζονται ανανέωση αυτούς τους μήνες. Οι συνεντεύξεις γίνονται με ραντεβού και η καταγραφή ηλεκτρονικά. Επομένως, τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σήμερα, οφείλονται στο ότι πολλοί από τους αιτούντες άσυλο θέλησαν να επιβεβαιώσουν δια ζώσης την παράταση δημιουργώντας τις εικόνες που καταγράφηκαν.

Αναφορικά με τη δημιουργία κλειστών δομών, έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, σύμφωνα με τον υπουργό. Το πρώτο αφορά στη διαδικασία εκμίσθωσης εκτάσεων και το δεύτερο στο γεγονός ότι έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των αποφάσεων ασύλου μηνιαίως. Έχει αλλάξει επίσης το δόγμα προστασίας θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων δεδομένου ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Το σίγουρο είναι ότι «θα υπάρξει πίεση στα σύνορα όταν τελειώσει ο κορωνοϊός», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Στα νησιά όπου έχει προχωρήσει η διαδικασία για τις κλειστές δομές, δηλαδή σε Σάμο, Κω και Λέρο, έχει υπάρξει συνεννόηση με την περιφέρεια ή την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι «μέσα στο 2020 μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα ελεγχόμενα κέντρα». Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων αυτών κέντρων θα είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό, περισσότερος χώρος ανά διαμένοντα, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και περισσότερη ασφάλεια και για τους μέσα και για τους έξω.

«Ευελπιστούμε ότι μέσα στον Ιούνιο, θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για ενοικίαση και όχι επίταξη όπως απαίτησε ο δήμος ανατολικής Σάμου και πριν από το τέλος του χρόνου θα λειτουργούν οι νέες δομές».

Για το νησί της Λέσβου, στόχος είναι εντός εξαμήνου να ολοκληρώνεται η διαδικασία πρώτου και δευτέρου βαθμού στις αιτήσεις ασύλου.

Κλείσιμο
«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αυξημένη πίεση, δεδομένη είναι και η αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της σεβόμενη τις διεθνείς συνθήκες», υποστήριξε και πάλι ο υπουργός και βεβαίωσε πως «είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε γεγονότα αντίστοιχα του Μαρτίου του 2020. Ετοιμαζόμαστε και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ειδήσεις σήμερα:

Μισό τρισ. μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων η πρόταση Μέρκελ και Μακρόν - Τα κέρδη για την Ελλάδα

Τραμπ: Παίρνω ένα χάπι υδροξυχλωροκίνης εδώ και 10 ημέρες!

Χαμόγελα από την πορεία της επιδημίας δύο εβδομάδες μετά την πρώτη άρση των μέτρων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης