Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής: Ανυπόστατα τα περί διακοπής της εκπαίδευσης του Βασίλη Δημάκη

Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής: Ανυπόστατα τα περί διακοπής της εκπαίδευσης του Βασίλη Δημάκη

Αστήρικτες και ανυπόστατες χαρακτηρίζει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής τις αιτιάσεις περί διακοπής της εκπαίδευσης του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη

koridallosfilakes
Αστήρικτες και ανυπόστατες χαρακτηρίζει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής τις αιτιάσεις περί διακοπής της εκπαίδευσης του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, ο οποίος με υπογραφή της γενικής γραμματέα, Σοφίας Νικολάου, επέστρεψε και πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά άρχισε ήδη νέα απεργία πείνας με αίτημα να μεταφερθεί στον χώρο που ήταν κρατούμενος από την αρχή.


Μάλιστα κάνει λόγο για βασανιστική και τιμωρητική διάθεση σε βάρος του από την ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σε ανακοίνωση της η ΓΓΑΠ δίνει αναλυτικές διευκρινίσεις και τη δική της θέση για την υπόθεση, τις ενέργειες που έχουν γίνει για την περίπτωση του κρατούμενου και τις σχετικές διαδικασίες και τονίζει ότι του παρέχονται όλα τα εφόδια για την συνέχιση των σπουδών του, ενώ αναφέρεται σε «αλλότριους» και «υπόγειους» σκοπούς όσων «υποκινούν την διασπορά ψευδών ειδήσεων» και επισημαίνει ότι:

- Είναι ψευδής ο ισχυρισμός του Δημάκη ότι υφίσταται το οποιοδήποτε εμπόδιο για την παρακολούθηση των μαθημάτων του,

- Κρατείται σε ειδική πτέρυγα για 14 μέρες κατ' εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την προστασία από την μετάδοση του κορονοϊού στις φυλακές και «δεν τιμωρείται αλλά φυλάσσεται ως κρατούμενος» σε χώρο όπου υπάρχουν όλα τα εργαλεία για τηλεκπαίδευση.



«Ασκούμε σωφρονιστική πολιτική. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική πορεία του Δημάκη. Στόχος η τελική επανένταξη των κρατουμένων, αφού εκτίσουν την προβλεπόμενη ποινή τους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

Κλείσιμο
«Εξυπακούεται όμως, πως δεν περιλαμβάνεται στα δικαιώματά του, ούτε μπορεί να υπαγορεύσει, όπως κανείς άλλωστε κρατούμενος, το πώς θα διευθύνεται το Κατάστημα Κορυδαλλού ή θα ασκείται η γενική σωφρονιστική πολιτική».


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκλημαστικής Πολιτικής αναφέρει:

«Ο Βασίλης Δημάκης έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από την ελληνική δικαιοσύνη σε συνολική ποινή καθείρξεως 44 ετών, για σωρεία ποινικών αδικημάτων. Πέραν των πλειόνων πειθαρχικών του αδικημάτων ήταν επί 8μηνο καταζητούμενος από τις διωκτικές αρχές, έχοντας αποδράσει από τις φυλακές. Έχει σημειώσει σημαντική εκπαιδευτική πρόοδο στη φυλακή και είναι υπότροφος φοιτητής του ΕΚΠΑ. Στην προσπάθειά του αυτή οι ασκούντες σωφρονιστική πολιτική τον ενισχύουμε και του προσφέρουμε κάθε προβλεπόμενη βοήθεια.

Μετήχθη εκτάκτως στις φυλακές Γρεβενών για λόγους ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, όπου βρισκόταν. Το Πανεπιστήμιο ήταν κλειστό λόγω πανδημίας, ενώ το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την αναγκαία υποδομή για τηλεκπαίδευση.

Συνεπώς, οι αιτιάσεις περί διακοπής της εκπαίδευσής του, είναι έωλες, αστήρικτες και ανυπόστατες.

Ασκούμε σωφρονιστική πολιτική. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική πορεία του Δημάκη. Στόχος η τελική επανένταξη των κρατουμένων, αφού εκτίσουν την προβλεπόμενη ποινή τους. Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει ανοίγματος των Πανεπιστημίων έγινε δεκτό το αίτημά του για επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό, μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας, ότε και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, για κάθε κρατούμενο και για κάθε περίπτωση μεταγωγής, την επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Το ίδιο συνέβη και στη περίπτωση του κρατουμένου Βασίλη Δημάκη, παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις όσων προφανώς επιθυμούν την αναταραχή, σε έναν ευαίσθητο τομέα, όπως είναι οι φυλακές.

Ο κρατούμενος κατέρχεται εκ νέου σε απεργία πείνας καταφερόμενος δια μακρών με όρους ανοίκειους κατά της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, διαμαρτυρόμενος για βασανιστική και τιμωρητική διάθεση.

Αίτημά του η επιστροφή από τώρα, στην πτέρυγα στην οποία βρισκόταν, επικαλούμενος ότι στην πτέρυγα που τοποθετήθηκε προσωρινά, υπάρχουν μόνο κρατούμενοι για εγκλήματα τρομοκρατίας. Ο ισχυρισμός του είναι εξ' αντικειμένου ψευδής, καθώς αποκρύπτεται η ύπαρξη εκεί και κρατουμένων για οικονομικά αδικήματα.

Επίσης ψευδής είναι και ο ισχυρισμός ότι υφίσταται το οποιοδήποτε εμπόδιο για την παρακολούθηση των μαθημάτων του, καθώς το Κατάστημα στο οποίο έχει μεταφερθεί (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού II) διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τηλεκπαίδευση.

Ο Βασίλης Δημάκης δεν τιμωρείται, φυλάσσεται ως κρατούμενος. Ό,τι έχει σχέση με την εκπαίδευσή του, θα συνεχίσει να του παρέχεται απρόσκοπτα. Όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, θα μπορεί να προσέρχεται και να παρακολουθεί τα μαθήματά του, όπως προηγουμένως.

Όσοι υποκινούν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπληροφορώντας τους πολίτες είτε εφορμούνται από αλλότριους-και τις περισσότερες φορές υπόγειους- σκοπούς, είτε επιθυμούν την αλά καρτ εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αδιαφορώντας για την υγεία των κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Εξυπακούεται όμως, πως δεν περιλαμβάνεται στα δικαιώματά του, ούτε μπορεί να υπαγορεύσει, όπως κανείς άλλωστε κρατούμενος, το πώς θα διευθύνεται το Κατάστημα Κορυδαλλού ή θα ασκείται η γενική σωφρονιστική πολιτική».



AΠΕ  - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης